A legfinomabb csokitorta
sponsored links
Kisfiam 3. szülinapjára szerettem volna egy olyan tortát csinálni, ami nagyon csokis és nagyon finom. Pil talált nekem egy szuper receptet, amitõl elsõ olvasatra egy kicsit berezeltem, mert elég bonyolultnak tûnt, de abszolúte nem bántam meg, hogy megcsináltam. A krémje valami isteni finom, ezután, ha csokikrémet készítek sütibe, csak ezt a receptet fogom használni (igaz, valamelyest drágább, mint az egyszerûbb, pudingos-margarinos krémek, mert vajjal készül).
A torta receptjét innen szedte nekem Pil (köszi érte még egyszer!!!).
Hozzávalók 12 személyre:
15 dkg darabokra tört étcsokoládé
? bögre barna
cukor
1,5 dl fõzõtejszín
2 tojássárgája
20 dkg szobahõmérsékletû vaj
1 bögre cukor
1 teáskanál vaníliaaroma
2 lágyan felvert tojás
2 bögre finomliszt
1 teáskanál sütõpor
? bögre tej
3 tojásfehérje
A dús csokikrémhez és bevonathoz:
? bögre cukor
? bögre víz
6 tojássárgája
20 dkg olvasztott tejcsokoládé
1 dl fõzõtejszín
25 dkg feldarabolt vaj
A díszítéshez:
10 dkg pirított mandulapehely vagy darált mandula
néhány szem félbevágott, csokival lecsurgatott eper
Elkészítése:
Az étcsokit, barna cukrot, tejszínt és a tojássárgájákat gõz fölött állandó kevergetés mellett fõzzük addig, amíg a massza teljesen egynemû lesz. Vegyük le az edényt a lábasról és hagyjuk kihûlni.
A vajat és a cukrot keverjük ki a vaníliaaromával, míg habos nem lesz. Fokozatosan adjuk hozzá a tojásokat. A vajas massza fölött szitáljuk össze a lisztet és a sütõport. A csokis masszát alaposan keverjük el a tejjel. A tojásfehérjét verjük kemény habbá és adjuk a csokis masszához, majd ezt adjuk hozzá a vajas ? lisztes masszához és alaposan dolgozzuk össze.
Öntsük a tésztát 2 db sütõpapírral bélelt és kivajazott 25 cm átmérõjû kerek tortaformába.
180 °C - on 40 percig vagy tûpróbáig süssük. A tortalapokat 5-10 percig hagyjuk a formában állni, majd borítsuk õket tortarácsra és hagyjuk teljesen kihûlni.
A csokikrémhez tegyük a cukrot, valamint a vizet egy lábasba, s készítsünk belõle szirupot: lassú tûz fölött, állandó kevergetés mellett fõzzük, míg a cukor el nem olvad. Forraljuk fel egy kicsit, majd vegyük a lángot alacsonyabb fokozatra és fõzzük addig, amíg szirupos nem lesz.
Tegyük a tojássárgájákat egy edénybe, s keverjük addig, míg sûrû és világos nem lesz. Fokozatosan adjuk hozzá a szirupot. Olvasszuk meg a tejcsokit, s közben öntsük hozzá a tejszínt. Végül a csokit és a vajat is adjuk hozzá a szirupos masszához. Keverjük addig, hogy a massza besûrûsödjön. Tegyük a hûtõbe pihenni addig, hogy kenhetõ állagot kapjon.
Mindkét tortalapot vágjuk ketté hosszában. Az egyik lapot kenjük meg csokikrémmel, majd fektessük rá a másikat és ismételjük azt addig, amíg az összes lapunk el nem fogy. A maradék krémmel kenjünk be a torta tetejét és oldalát is. Finoman nyomkodjunk mandulapelyheket vagy darált mandulát a torta oldalára. A tetejét díszítsük félbevágott eperdarabokkal, amiket csurgassunk le olvasztott csokival.
Megjegyzés: Ha nincsen kéznél mandulapehely, vagy dara, helyettesíthetjük darált mogyoróval vagy darált dióval is!
Saját tapasztalatok: mivel nem volt két tortasütõm, ezért két adagban, egymás után sütöttem meg a tésztát. A második tészta valszeg zokon vette, hogy megvárattam, mert totál szétmorzsálódott, így amikor kettévágtam, csak az egyik fele lett hasznosítható. Sebaj Tóbiás... :)
Mandulapehely helyett én durvára vágott diót használtam, azzal is nagyon szuper. A díszítés nem lett a legszebb, úgyhogy ez egy ronda és finom süti... :DDD
Ecce torta (kicsit elcsúszott a kép, bocsi): :)))))
Mindenki nagyon dicsérte, az ünnepelt is. :))))))