A kánikulára tekintettel
sponsored links
gasztronómiai különkiadás következik.
Nekem
sajnos (vagy hálistennek, mikor hogy érzem) volt szerencsém néhány
meleg égövi országhoz, szóval van tapasztalatom arról, hogy miket
érdemes enni és inni nagy melegben.
Elõször is, vegyük az
arabokat - ha valakik, hát õk aztán tudják, mit kell fogyasztani 30 fok
felett. Õk mentateát isznak, méghozzá melegen. Kipróbáltam és bevált, bár
én nem tisztán mentát használok, hanem zöld teával keverem. Cukor
nélkül, kézmelegen kell kortyolgatni.
Még mindig az arab világ,
kicsit feljebb; a törökök kedvenc itala ilyenkor -ha jól emlékszem a
nevére- az ayran. Ezt itthon is lehet kapni a legtöbb török büfében, én
nagyon szeretem. Nem más, mint vízzel hígitott, sóval ízesített joghurt
habosra turmixolva és jól behûtve. Nagy melegben nem csak a
folyadékbevitelre kell ügyelni, de arra is, hogy elegendõ só legyen a
szervezetben, mert az izzadással rengeteget veszítünk.
Az ayrant
továbbfejlesztettem, mépedig nem sóval és vízzel, hanem kovászos uborka
levével habosítom fel. Kicsit érlelni kell a hûtõben, isteni, még ki
sem öntöm, azonmód, a kancsóból szoktam hörpölni.
Aztán ne
hagyjuk ki a saját égövünk legjobb kánikulai italát, az aludtejet se.
Sima zacskós tej kell hozzá és egy pohár joghurt vagy kaukázusi kefír -
vagy oltóanyag, de ahhoz elég nehéz hozzájutni. A kissé meglangyosított
tejbe bele kell keverni a joghurtot és kint hagyni a konyhapulton. Egy
nap múlva kész is a finom, sûrû aludtej, csak be kell tenni a hûtõbe és
pár óra múlva már lehet enni, inni, vagy levest készíteni belõle.
Merthogy az lesz a következõ, a joghurt- vagy kefírleves.
Nekem
nem nagyon jönnek be a mostanában divatossá vált, hígra fõzött
pudingból készült, agyonédesítet gyümölcslevesek. Én fogok egy marék
gyümölcsöt, mindegy milyet, bármilyet, akár több félét is. Kimagozott
meggy vagy cseresznye, sárga- vagy õszibarack, felkockázott dinnye,
málna, ribizli, ami éppen van otthon. Egy marék gyümölcsöt beszórok az
aprítóba, ráborítok egy pohár kefírt és jól összedolgozom. Kész is a
gyümölcsleves, lehet enni. Cukrot sem teszek hozzá mert pont a
savanykás, édesítetlen íz jó a szomjúság ellen.
Van ennek a
kefírlevesnek sós változata is, ebben az esetben maréknyi gyalult
tököt, vagy uborkát, vagy cukkinit, vagy reszelt sárgarépát, vagy
zellerszárat, esetleg zsenge céklát mixelek össze kefírrel. Fûszerezni
lehet apróra vágott kaporral, petrezselyemmel, pici fokhagymával és
mindenképpen sóval. Amennyire ellene vagyok a sózásnak normális
körülmények között, annyira figyelek arra, hogy kánikulában a megszokott sómennyiségnek legalább kétszeresét megegyem.
(Megjegyzem, ez még így is kevesebb, mint amennyit egy átlagos, a menzán azonnal a sótartó után nyúló ember elfogyaszt.)
És
hát igen, a szezon is kedvez a sok salátának és gyümölcsnek. Krumpli
vagy rizs helyett érdemesebb inkább 3-4 kovászos uborkát enni ebédre,
vagy salátát. Én a menzai miniatûr, ám annál drágább görög salátáktól
falra mászok, különösen azt utálom, hogy még az olajbogyós-fetasajtos
salátát is cukros-ecetes lével öntik fel. Nem is veszek olyat soha.
Nekem bõven megfelel, hogy egy kis dobozkába beledarabolok 3-4
paradicsomot, megszórom oragánóval, meglocsolom pici olajjal és
beviszem a suliba. Ott veszek valami frissensültet vagy tésztaételt,
megsózom a paradicsomot és köretként megeszem. Desszertnek pedig
szintén viszek kis dobozban felkockázott dinnyét vagy pár szem
keményebb õszibarackot, szilvát.
Amikor végre hazaérek, a
kutya megpocakolása után elsõ utam rögtön a hûtõhöz vezet. Két eset
lehetséges: vagy egy üvegnyi kovászos uborkalé van benne, vagy egy
doboz sûrû paradicsomlé, de szóda mindenképpen. Akár uborkalé, akár
paradicsomlé, az eljárás ugyanaz. Félig töltök egy poharat és felüntöm
szódával. Ezt hívom uborkafröccsnek, illetve paradicsomfröccsnek.
Isteni, mind a kettõt imádom. A paradicsomot ráadául lehet finomra
reszelt zellerrel vagy zúzott fokhagymával ízesíteni.
Ha pedig
valaki fagyira vágyik de nem bír elmenni a cukrászdáig se, az tartson a
fagyasztóban pár pohár gyümölcsjoghurtot. Csak úgy, dobozostul. Csonttá
és élvezhetetlenné fagy, úgy kell a kanállal kapirgálni de néhány perc
múlva kezd felengedni és egy isteni gyümölcsfagyit élvezhetünk - arról
nem beszélve hogy elhitethetjük magunkkal, hogy az biztos nem hízlal.
Megsúgom hogy dehogynem, de hát istenkém, valamit valamiért.
Egyébként
apróra vágott dinnyét is lehet fagyasztani, finom jégkása lesz belõle.
Koktélos pohárban, néhány mentalevéllel díszítve még partiitalnak is
megfelel, ha valakinek éppen reprezentálnia kell.
No, hát ennyi.
És hogy a test után a szellemnek is megadjuk ami õt megilleti, legyen itt bónusznak még egy jó tanács: járjunk moziba!
Aki
napközben ráér, annak érdemes a kora délutáni elõadásokra beülni.
Egyrészt, mert ilyenkor olcsóbb, másrészt, mert így a nap legmelegebb
és leginkább elviselhetetlen részét hûtött, légkondicionált helyiségben
töltheti. Olyannyira hûtöttben, hogy a moziba érdemes vinni egy
kardigánt, mert könnyen meg lehet fázni.