A kevert élesztõs tészták (kuglóf)

2010-02-27

sponsored links

Anyaghányad:

  • 1 kg liszt
  • 20 dkg porcukor
  • 20 dkg margarin
  • 5 dkg élesztõ
  • 1/2 liter tej
  • 1 dkg só
  • 6 db tojás sárgája
  • citromhéj
  • vaniliás cukor
  • ízlés szerint kakaó és mazsola

Gyártás menete:

  1. Elõkészítés

    Készítsük elõ a hozzávalókat, szitáljuk át a lisztet és langyosítsuk meg a tejet.

  2. Kovász

    Az élesztõt csomómentesen elkeverjük kb 1 dl langyos tejben egy kicsi porcukorral, majd liszt hozzáadásával tejföl sûrûségû kovászt készítünk, meglisztezzük picit a tetejét, és érleljük 10-15 percig.

  3. Tészta bekeverése

    Egy edényben a margarint melegítéssel meglágyítjuk, majd hozzáadjuk a porcukrot és habosra keverjük. Ehhez hozzáadjuk a tojások sárgáit egyesével. Ha ezeket is összedolgoztuk, akkor a lisztet, a citromhéjat, a vaniliás cukrot és a kovászt is beletesszük. Miközben keverjük, szépen lassan hozzáadjuk a tejet is (a tejbõl hagyjunk egy keveset, ha kakaóval ízesítjük az egyik felét). Ezek egy lágy, ragacsos masszát fogunk adni, amelyet addig keverünk, amíg a tészta el nem válik az edény falától.

  4. Tészta kelesztése

    20-30 perc alatt a kelesztés során a tészta duplájára növekszik.

  5.  Tészta szellõztetése

    Újra átgyúrjuk a tésztát és megint hagyjuk egy kicsit pihenni.

  6.  Ízesítés

    Ha kakaóval szeretnénk ízesíteni a kuglóf egyik felét, akkor kelesztés után két részre bontjuk a tésztát. Az egyik feléhez adunk ízlés szerint kakaót (kb 1 evõkanál), majd a tészta visszalazításához egy kis tejet adunk. A mazsolát is most keverjuk bele a tésztába. A mazsolát elõre be kell áztatni egy kevés rumos vízbe. Közben a kuglóf-formát kivajazzuk, vagy formaelválasztó spray-vel befújjuk.

  7.  Tészta formázása

    A tészta két felét hosszúkás formára gyúrjuk. A két felet összecsavarjuk a hosszanti tengely körül. Az így kapott fonatot kör alakba hajtjuk, és beletesszük a kuglóf-forma aljára. 1 kg lisztbõl 2db 0.90 kg-os kuglof készíthetõ.

  8. Újabb kelesztés

    A formában kelni hagyjuk a tésztát egészen addíg, amíg ki nem tölti teljesen a kuglóf-forma térfogatát.

  9. Sütés

    160C fokon nagyjából 1 órát sütjük. Hogy megbizonyosodjunk arról, hogy megsült a kuglóf, fejre borítjuk, és a formát levesszük róla, majd annak csõ részét vizsgáljuk. Ha ott még ragad a tészta akkor még nem jó. Amint megsült a kuglóf vegyük ki a sütõbõl és nagyon fontos, hogy a formával együtt, fejjel lefelé hagyjuk kihülni a tésztát. Amint kihült, kivehetjük a formából.

 Tuti tipp:

Ha a tésztát kalács állagúra gyúrjuk be (kicsit keményebb, nem olyan ragacsos, mint a kuglóf) ebbõl még készíthetünk kürtös kalácsot, aranygaluskát, farsangi fánkot és dán kiflit is.

Megosztom Facebookon! Megosztom iWiWen! Megosztom Twitteren! Megosztom Google Buzzon! Megosztom Google Readeren! Megosztom Tumblren!


Folytats a blogon ... cukraszsutik.blog.hu/2010/02/27/a_gyu...

sponsored links

Keres?s