A kertem és a paradicsom

2010-02-11

sponsored links

?mert valóban minden, gyorsan változik körülöttünk. Egy emberöltõ alatt megváltoztak az étkezési szokásaink is. A kertek se maradtak olyanok, mint amilyennek a két nagymamámnál láttam sok évvel ezelõtt. A kert funkciója is más, sokan a kertet csak a ház díszítõ elemének tartják, ami rendben is lenne, ha a boltokban, piacokon nem igazi kis méreg bombákat árulnának, zöldségek gyümölcsök helyett. Hiszen gondoljunk, bele mennyi vitamin ásványi anyag stb. van abban a paradicsomban, amit fóliában termesztenek (soha nem érte nap) növekedésserkentõ hormonnal kezelik, ugyan abban a sátorban egymás után többször ugyan azt a növényt termesztik, ezért állandó tápanyag utánpótlásra van szükség (mûtrágya és nem komposzt vagy szerves trágya) a zárt tér és a napfény fertõtlenítõ erejének (biokertészet) hiánya miatt gyakori permetezés. Igen, tudom, ellenõrzik stb., megbízható, de én ezt nem hiszem el!!! Tehát eljutottunk a nagy zöldparadicsomig, és itt a következõ probléma, zöld ( ami jó, ha savanyúságot akarunk készíteni) jön a jó öreg érleltetõ gáz! Persze ez is szabvány szerint pontosan kiszámítva stb. Nem akarok senkit riogatni, de be kell látni, önmagában a zöldség fogyasztás ma már nem jelent egészséges táplálkozást!

Mit tehetünk?
Két dolgot biztosan, együnk nyáron piacról vett friss paradicsomot, télen, a nyáron eltett


  • Paradicsom ivólevet (natúr, fûszeres, édes)

  • Hámozott paradicsomot

  • Kész és félkész paradicsom szószokat (spagettihez, pizzához)

  • Paradicsom lekvárt

  • Egészben eltett paradicsomot salátának (1.borban, 2. olajban)

  • Lecsót (készen, natúron, töltött paprikának)

  • Ketchup variációkat

  • Natúr sûrített paradicsomot

  • Zöldparadicsomot savanyúságnak

  • Zöldparadicsomot lekvárnak
Én tavaly ezeket raktam el "télire", ezenkívül aki bejött a kapunkon nem úszta meg, csak egy doboz paradicsommal távozhatott. Az igazság az, hogy nem hittem el, hogy minden mag ki kell, amit a palántázóba tettem, így aztán 7 féle paradicsomból kb:150-180 tõ paradicsomunk volt, palántát is ajándékoztunk, de furcsa módon sokan visszautasították "mert õk nem szoktak konyhakertet csinálni" én ezt nem nagyon értem, mert akinek nincs kertje, az azt mondja ültetne, de nincs hova, akinek van az meg füvet nyír... na mindegy, az biztos én nem unatkoztam a nyáron...  

A másik dolog, amit tehetünk, ültessünk 2-3 paradicsommagot egy kis cserépbe (tejfölös pohárba) 2 cm mélyre, 4-6 db cserépbe pár darab bársonyvirágmagot (büdöske) 1 cm mélyre, 3-4 cserépbe bazsalikommagot VIGYÁZAT a bazsalikommag fényre csirázik, ne tegyünk rá földet. tegyük napos helyre és gondosan, de ne túl öntözve locsoljuk (az 1 literes kézi virágpermetezõ tökéletes mert a sérülékeny magocskákat nem úsztatjuk el vagy ki. Ha ügyesek voltunk ( a paradicsom magok 20 C fokon kelnek ki) pár hét és vehetünk egy kb.: 40-50 cm átmérõjû nagy cserepet (müanyag is jó), középre a paradicsom palántát, szélre, váltakozva a bársonyvirágot és a bazsalikomot ültessük. Gondolom kitaláltátok a párosítás okát, a bársonyvirág a paradicsom egyik biokertésze, a bazsalikom az egyik legjobb fûszernövény párosítás a paradicsommal, van több variáció is.

A lényeg, akinek nincs kertje, csak erkélye az is próbálja ki azt, amit én ma tettem, csináljon mini édenkertet! (Egyébként én ezt ajándéknak adom majd.)

Olvastam, hogy a paradicsomot is csak fõzésre használták mindaddig, amíg az elsõ világháborús orosz hadifoglyoktól látták, hogy õk nemcsak a nyers uborkát, de a piros paradicsomot is rendszeresen fogyasztották (érdekes).

A népi gyógyászat máj- és gyomorbetegségekre, vesebántalmakra és kelésekre ajánlja. Aktivizálja a sejteket, ezért ajánlott fáradtságra, kimerültségre. Az éretten leszedett nyers paradicsomot együk, ebben benne van a C-, a B1-, B2-, B6-, az E-vitamin, pantoténsav, biotin, folsav; vas, és tartalmaz még rezet, cinket, mangánt, kobaltot, krómot, fluort.

A kép a tavalyi termés, sajnos nem tettem mellé tojást (így látszana a méret, tojást használtunk mérték"nagyság"ként), de lemértem a paradicsom 40 dkg-os volt. Egyszer sem volt permetezve, és ez még mind semmi a sárga koktél paradicsomot ettünk még november végén a tövérõl, a levél lefagyott, de a paradicsom nem, nagyon finom méz édes volt.







Folytats a blogon ... feedproxy.google.com/~r/Brokkolirzsa/...

sponsored links

Keres?s