A hercegnõk fényében
sponsored links
Egész hétvégénket kitöltötte a kicsilány születésnapi zsongása, de fantasztikusan jól éreztük magunkat. Mindkét napra jutott a jóból: szombaton volt a zsúr ahol 7 gyereket láttunk vendégül szüleikkel együtt - hogy mi is had érezzük már jól magunkat! Volt pizza, torta a gyerekeknek, a szülõknek grill húsok, saláták, pogi, süti (hogy a sör-bor-pálinka triót ne emlitsem...) Vasárnap pedig családi körben ünnepeltük a dédnagymama és dédunoka közös születésnapját.
Elmondhatom hogy eme nemes ünnep tökéletesen a hercegnõk fényében zajlott. Kislányunk érdeklõdése erõsen a témára összpontosul mostanában, kiegészülve a barbikkal és pónikkal. Volt is aztán tonnaszámra a témának megfelelõ ajándék és Barbie-s torta amit saját kezeimmel alkottam nem kis büszkeségemre.
A méregtelenítés után 2 napos felvezetéssel már bátran eszegettem a hétvégén, aminek sajnos meg is lett az eredménye. A kúra után várhatóan 1,5kg jött vissza, amit én víznek titulálok de el kell mondanom nem emlékszem hogy valaha is ilyen szép karcsú lett volna a bokám mint ezekben a napokban, nade ez gyorsan el is múlt:( Aztán a hétvégi dínomdánomnak köszönhetõen újabb másfél kiló táncolt fel így a hõsiesen végigkoplalt napjaimat szépen áthúztam. Mindegy, a méregtelenítés maga jót tett és nagyon energikus lettem. Ma reggel viszont akkora fejjel ébredtem a bevitt szénhidrátoknak köszönhetõen, hogy sürgõsen beiktattam mára a betervezett heti 1 Neera napomat. A mólt heti gyötrelem és a hétvége mérlege igy minusz 3kg...
És akkor néhány szóban a szombati nap fõszerelõjérõl, a Barbie-tortáról. Mivel egyáltalán nem volt kedvem 10ezer forintot fizetni figurás tortáért, jött az ötlet hogy mi lenne ha nekiállnék magam és mivel a téma erõsen adott volt, már csak rá kellett keresnem a neten hogyan is megy ez. A készítés fázisait nagy izgalmamban sajnos elfelejtettem rögzíteni, de tulajdonképpen nem nagy ördöngõsség, minimális kézügyesség kell csak hozzá, viszont annál sokkal több türelem.
Kicsilánnyal napokat nézegettünk képeket és mivel kategórikusan kijelentette hogy rózsaszínût kér, nem volt mese. Igaz hogy 5 perc múlva azt mondta hogy csokisat, de efölött elsiklottam mert a design mégis a fõ elem ennél a tortánál. Na, azért nem kellett csalódnia annak sem aki az ízre ment... A piskóta lágy, az eperkrém habkönnyû.
A lenti epertorta készíthetõ update verzióban is U1 piskótával, hiszen a krém ha édesítõszerrel készül U1. Variálható más gyümölcsökkel, az eredeti receptet naranccsal kaptam ami isssteni, de készítettem már málnával is és abból sem maradt a szomszéd macskáknak.
Így készült a Barbie-torta
A piskótához (2 tortalap):
12 tojás
12 ek cukor
12ek liszt
A krémhez:
1l tejszín
4 tasak habfixáló
1,5 kis pohár tejföl
80dkg eper
3-4ek porcukor
Kb 60dkg marcipán
Két részben sütöttem a piskótát, tehát a fenti mennyiségeket megfelezve elõször bekevertem az elsõ sütéshez a felét, és ezt kivajazott-lisztezett kuglóf formában sütöttem meg. A második adagot pedig sima tortaformában. Amikor kihûltek nagyon óvatosan vízszintesen rétegekre vágtam õket. Egymásra rakva nekem éppen kiadta a szoknya ívét, ha nem egyezik a két torta átmérõje akkor érdemes kicsi megfaragni éles késsel hogy szép formája legyen.
A krémhez a tejszínt kemény habbá vertem a habfixálóval és a cukorral. Hozzáadtam a tejfölt, és a pürésített epret. Óvatosan kell keverni, nehogy összetörjön a hab, és érdemes kóstolni hogy elég édes legyen. Jöhet a rétegezés, de mindenképp maradjon krém hogy a tortát kívülrõl is be tudjuk vonni! Ez a mennyiségû krém gazdagon elég bele.
Amikor összeállítottam a tortát a krémmel beraktam a hûtõbe néhány órára pihenni. Itt a piskóta magába szívta egy kicsit, illetve szikkadt is annyit hogy biztosan ne dõljön le amikor a marcipán rákerül.
Diszités: én elõször egy natúr szinü marcipán masszát vettem és gondoltam majd beszinezem, de utólag olvastam hogy nem tanácsos folyékony szinezõvel próbálkozni mert ront az állagán. Mivel amúgy is kellett vennem még, igy piros és rózsaszin szinezettet adtam hozzá, ebbõl lett ilyen szép szine. A marcipán sodrófával és porcukorral szépen nyújtható a tésztához hasonlóan, igy nyújtottam ki kb 3mm vastagságúra. Tanácsos bõven porcukrozni hogy ne ragadjon se a pultra, se a sodrófára mert nagyon könnyen szakad. Amikor elértem a kivánatos nagyságot feltekertem a sodrófára, és ráemeltem a tortára. Szépen eligazitottam, a szélét körbevágtam ollóval, majd beállitottam alul a fodrokat. Cukorgyöngyökkel diszitettem és újra visszatettem a hütõbe pihenni.
Másnap a buli elõtt kb 1 órával kivettem, és jött a Barbie beillesztése. A marcipánon csináltam egy bevágást a torta tetején. Elõször próbáltam csak simán beleállitani az alul levetkõztetett és folpack-al betekert Barbie-t de kicsit magasnak bizonyult, igy leoperáltam a lábait és a maradék marcipánból gyúrtam neki támasztékot majd beleállitottam a torta közepébe. A derékrészhez sodortam két vékonyabb csikot amiket összetekertem, ezt raktam fel illesztésnek.
Fergeteges sikert arattam vele és ahhoz képest amilyen szép lett, nem is volt olyan eget rengetõ feladat.
Egy kis demonstráció hogy hogyan is készül valami hasonló, Itt pedig jó kis leirás a marcipánnal való bevonáshoz.