A hajtogatott élesztõs tészták (kakaóscsiga, dióscsiga, túróstáska)

2010-03-08

sponsored links

Anyaghányad:

  • 50 dkg liszt
  • 5 dkg margarin vagy olaj
  • 5 dkg porcukor
  • 0,5 dkg só
  • 2,5 dkg élesztõ
  • 1 db tojás
  • 2,5 dl tej
  • 25 dkg margarin (külön a hajtogatáshoz)

Gyártás menete:

  1. Elõkészítés:

    Kimérjük az anyagokat, átszitáljuk a lisztet. A tejet nem kell megmelegíteni, hidegen használjuk majd.

  2. Tészta begyúrása:

    Az élesztõt kevés hideg tejben csomómentesen elkeverem, de nem készítek kovászt. A lisztet, a margarint a sót, a tojást és az élesztõs tejet egy üstbe rakom, és lassan begyúrom, úgy mint a kalácsnál fokozatosan hozzáadva a tejet.

  3. Tészta kelesztése:

    Pihentetnjük a tésztát, úgy hogy kivirgolással egy bucit formálunk, majd a tetejét bevágjuk, és letakarjuk egy kis idõre. Miután a vágások mentén szétnyílt a tészta, elkezdhetjük a hajtogatást.

  4. A tészta hajtogatása:

    A 25 dkg margarint egy kevés lisztel összegyurom lisztes kézzel egy kb 20*10 cm-es téglalapot formálunk. A tésztának 4 fület nyújtunk a közepébe helyezzük a margarint, majd a rétegektõl a lisztet folyamatosan lesöpörve becsomagoljuk azt. Cukrászok olyan margarint használnak amit nem kell lisztel összegyurni.

  5. A tészta nyújtása és a dupla hajtogatás:

    Fontos, hogy a felületünk legyen mindíg lisztes, mert ha odaragad, kiszdadhat a tészta. Egy téglalapot kell nyújtani. Majd 2-szer duplán hajtogatjuk. A dupla hajtogatás az, amikor a téglalapot megfelezzük, és a két szélét a feléhez behajtjuk, majd ezt még félbe hajtjuk és pihentetjük letakarva a tésztát. Megismételjük a dupla hajtást még egyszer és újra pihentetjük. Mi a gyakorlaton dióscsigát, kakaóscsigát és tútóstáskát készítettünk. A tésztából még több féle sütemény készithetõ.

     

  6. A kakaóscsiga és a dióscsiga esete:

    A tészték kinyújtjuk egy újnyi vastagra, megkenjük a tetejét tejszínnel, majd a 10 dkg porcukros és kakaós keveréket rászitáljuk. A kakó mennyisége annak minõségétõl is függ, 2-3 evõkanál kakaó elég átlagos minõségû kakaóból. A diós tölteléknél dúrvára vágott diót porcukorral összekeverünk majd a tejszínnel megkent tésztára szórjuk. Mind a két esetbe feltekerjük és újnyi vastagra felkarikázzuk. Mielõtt a sütõplére helyeznénk a végét aláhyajtjuk, és a sütõplén egy kicsit a tenyerünnkel szétlapítjuk.

  7. A túróstáska esete:

    A tésztát nyújtás után azonos kb 10*10-es kockákra felosztjuk, majd a túrótölteléket belehelyezzük a közepébe. a kocka 4 sarkát megkenjük tojássárgájával és összeragasztjuk õket és sütõplére helyezzük.

  8. Sütés:

    180 C-on készre sütjük.

Megosztom Facebookon! Megosztom iWiWen! Megosztom Twitteren! Megosztom Google Buzzon! Megosztom Google Readeren! Megosztom Tumblren!


Folytats a blogon ... cukraszsutik.blog.hu/2010/03/08/a_haj...

sponsored links

Keres?s