A hajtogatott élesztõs tészták (kakaóscsiga, dióscsiga, túróstáska)
sponsored links
Anyaghányad:
- 50 dkg liszt
- 5 dkg margarin vagy olaj
- 5 dkg porcukor
- 0,5 dkg só
- 2,5 dkg élesztõ
- 1 db tojás
- 2,5 dl tej
- 25 dkg margarin (külön a hajtogatáshoz)
Gyártás menete:
- Elõkészítés:
Kimérjük az anyagokat, átszitáljuk a lisztet. A tejet nem kell megmelegíteni, hidegen használjuk majd.
- Tészta begyúrása:
Az élesztõt kevés hideg tejben csomómentesen elkeverem, de nem készítek kovászt. A lisztet, a margarint a sót, a tojást és az élesztõs tejet egy üstbe rakom, és lassan begyúrom, úgy mint a kalácsnál fokozatosan hozzáadva a tejet.
- Tészta kelesztése:
Pihentetnjük a tésztát, úgy hogy kivirgolással egy bucit formálunk, majd a tetejét bevágjuk, és letakarjuk egy kis idõre. Miután a vágások mentén szétnyílt a tészta, elkezdhetjük a hajtogatást.
- A tészta hajtogatása:
A 25 dkg margarint egy kevés lisztel összegyurom lisztes kézzel egy kb 20*10 cm-es téglalapot formálunk. A tésztának 4 fület nyújtunk a közepébe helyezzük a margarint, majd a rétegektõl a lisztet folyamatosan lesöpörve becsomagoljuk azt. Cukrászok olyan margarint használnak amit nem kell lisztel összegyurni.
- A tészta nyújtása és a dupla hajtogatás:
Fontos, hogy a felületünk legyen mindíg lisztes, mert ha odaragad, kiszdadhat a tészta. Egy téglalapot kell nyújtani. Majd 2-szer duplán hajtogatjuk. A dupla hajtogatás az, amikor a téglalapot megfelezzük, és a két szélét a feléhez behajtjuk, majd ezt még félbe hajtjuk és pihentetjük letakarva a tésztát. Megismételjük a dupla hajtást még egyszer és újra pihentetjük. Mi a gyakorlaton dióscsigát, kakaóscsigát és tútóstáskát készítettünk. A tésztából még több féle sütemény készithetõ.
- A kakaóscsiga és a dióscsiga esete:
A tészték kinyújtjuk egy újnyi vastagra, megkenjük a tetejét tejszínnel, majd a 10 dkg porcukros és kakaós keveréket rászitáljuk. A kakó mennyisége annak minõségétõl is függ, 2-3 evõkanál kakaó elég átlagos minõségû kakaóból. A diós tölteléknél dúrvára vágott diót porcukorral összekeverünk majd a tejszínnel megkent tésztára szórjuk. Mind a két esetbe feltekerjük és újnyi vastagra felkarikázzuk. Mielõtt a sütõplére helyeznénk a végét aláhyajtjuk, és a sütõplén egy kicsit a tenyerünnkel szétlapítjuk.
- A túróstáska esete:
A tésztát nyújtás után azonos kb 10*10-es kockákra felosztjuk, majd a túrótölteléket belehelyezzük a közepébe. a kocka 4 sarkát megkenjük tojássárgájával és összeragasztjuk õket és sütõplére helyezzük.
- Sütés:
180 C-on készre sütjük.