A gyúrt élesztõs tészták (kalács, briós)

2010-02-16

sponsored links

Anyaghányad:

1 kg liszt
10 dkg margarin
10 dkg porcukor
5 dkg élesztõ
1 dkg só
0,5 liter tej
2 db tojás sárgája

 Gyártás menete:

  • elõkészítés: Készítsük elõ a hozzávalókat, szitáljuk át a lisztet és langyosítsuk meg a tejet.
  • kovász készítés:

    Az élesztõt csomómentesen elkeverjük kb 1 dl langyos tejben egy kicsi porcukorral, majd liszt hozzáadásával tejföl sûrûségû kovászt készítünk, meglisztezzük picit a tetejét, és érleljük 10-15 percig.

     

  • tészta begyúrás:

    Miután a kovászunk megérleltük, a maradék lisztet, a sót, a tojást, a margarint és kb 2 dl tejet elkezdhetünk begyúrni. Fontos, hogy a tésztát ne gyúrjuk be keményre, csak annyi tejet öntsünk még hozzá, amenyi a jó állaghoz kell. (jó állagú, ha tiszta lesz az edény, vagy a kéz gyúrás után)

  • tészta kelesztés:

    Az élesztõgombáknak 40 C az ideális, ezen a hõmérsékleten 30 perc alatt a duplájára kelnek.


     

  • tészta szelloztetés:

    Miután megkelt a tészta, egyszer átgyúrjuk.

     


     

  • ismételt kelesztés:

    Újra 30 percig kelesztjuk. 

  • tészta darabolása formázása:

     
    Így készül a briós:

    Így készül a kalács:

  • kenõtojással lekenés:

    a már sütõplére helyezett kalácsokat és briósokat lehenjük vagy kalácsfénnyel vagy kenõtojással.

     

  • félig kelesztés:

    a sütûplén félig megkelesztjük

  • ismételt lekenés:

    ismételten lekenjük kenõtojással majd teljesen megkelesztjük.

  • sütés:

    180 C-on készre sütjük.

 Tuti tipp:

Ebbõl a tésztából készíthetünk még ökörszemet is. A túrótöltelékhez az ajánlott anyaghányad: 20 dkg kristálycukor, 2 db tojássárgája, citromhéj, vaniliáscukor, 1 kg túró (át kell szitán passzírozni).

Megosztom Facebookon! Megosztom iWiWen! Megosztom Twitteren! Megosztom Google Buzzon! Megosztom Google Readeren! Megosztom Tumblren!


Folytats a blogon ... cukraszsutik.blog.hu/2010/02/16/a_gyu...

sponsored links

Keres?s