A Bödön
sponsored links
Vettem egy sütis bödönt. Annyira vágytam már rá, hogy legyen miért gyártani a sok vajas sütit. Elõször nem nagyon értettem az "összefüggéseit". Csillag alakú falatkákat gyártottam, olyanok lettek mint a beton, és egy karácsonyi party alkalmával elneveztük õket halálcsillagoknak. Ami klassz is, mert vagány, és veszélyes, de szeretem a vajas sütiket, és nem akarom ilyen durván meggyalázni.
A vaj és a liszt arányára mindenkinek van receptje. Anyukám 70 dkg liszthez ad 25dkg vajat. Ebbe még megy egy tojás, de én jobban kedvelem, ha kissé vajas, és inkább omlik, mint roppan. Cukor helyett mézzel dolgozom, és édeskével. Sütés után egybõl zárt helyre kell rakni, és melyik az a hely, amely történetesen zárt?! Lássunk egypár bödöntölteléket.
A vaj és a liszt arányára mindenkinek van receptje. Anyukám 70 dkg liszthez ad 25dkg vajat. Ebbe még megy egy tojás, de én jobban kedvelem, ha kissé vajas, és inkább omlik, mint roppan. Cukor helyett mézzel dolgozom, és édeskével. Sütés után egybõl zárt helyre kell rakni, és melyik az a hely, amely történetesen zárt?! Lássunk egypár bödöntölteléket.
Narancshéjjal és Joghurttal
Hozzávalók:
30-35 dkg liszt (ez nálam most teljes kiõrlésû rozsliszt)
10 dkg vaj
2 kanál joghurt
1 narancs reszelt héjja
Édeske és mézecske
Tegyük az összes alapanyagot egy tálba és gyúrjuk össze. Minden vajasnak kell egy óra a hûtõben. Utána érdemes vele tovább dolgozni. Én segítséget vettem igénybe, a kekszgépet választottam. Végül babámmal ezeket gyártottuk.
Cukik. Csak ezek is elfogytak és következett egy újabb adag, mert ott tette magát a bödön az orrom elõtt. Kényszer! Ezzel tudom indokolni. Összegyúrtam tehát a lisztet (most csak így: finomliszt), és a vajat, édesítettem mézzel, ilyesmik. Mi legyen, mi legyen, mi legyen. Turkáltam a hûtõt, meg mindent, aminek a formája hasonlít egy polcra. Végül a lime plussz gyömbér kombináció lett a nyertes. Szerintem ebbõl jön majd még egy adag.
Lime-mal és gyömbérrel
Hozzávalók, számokkal is:
30 dkg liszt (liszt)
10 dkg vaj
1 lime héjja
1 kk gyömbér
édeske és méz...ike
Diócskaformában sütöttem õket. Nem kell kivajazni, vagy ilyesmi. Simán kipattan belõle.
Kétmagos süti
Liszt helyett most õröljünk magvakat: 30 dkg mandulát, és 10 dkg fenyõmagot. A fenyõmag kissé olajos dolog. Van úgy, hogy akármilyen kevés vajat is rakunk az egészbe, mégis tocsog. Ilyenkor mehet rá keményítõ, vagy liszt. Édesítsük, ahogy jó. Vegyük 3 felé. Az elsõ adag maradhat natúr. A második legyen kakaós. Ha tudunk szerezni, a harmadikat rózsavízzel csinálhatjuk. Színezzük rózsaszínre, mert én azt akarom.
A többit mindenki tudja (most jön a hûtõs, aztán a formázós- díszítõs rész, majd sütünk, pár perc múlva pedig ájultan zuhanok az ágyamba, de tényleg)
A Bödön klassz, viszont nem számítottam arra a káros hatására, újabb adagokat termeltet velem. A konyhapult kávés-teás részén nem mutat jól, ha üres. A Bödön saját életre kél, és dolgokat akar. Újabb recepteket, újabb órákat az életembõl, újabb megégett kezeket.
Kérlek, segíts!