Navigci
Fõoldal
Kategóriák
2014 Összes
2013 Összes
2012 Összes
2011 Összes
2010 Összes
Linkcsere
Új blog ajánlása
Lekvárok, dzsemek
sponsored links
Vaniliás eper-rebarbara lekvár/Erdbeer-Rhabarber Marmelade mit Vanille(Rezept unten auch auf Deutsch) Bár már lassan itt is lecseng az eperszezon, ezt a lekvárt még meg kell osztanom, annyira egyszerü és mégis olyan finom. A savanykás rebarbara az édes eprerrel olyan párost alkot, amihez a vanilia már csak hab a tortán! Hozzávalók: ... |
Tovbb... |
Mézes eper jam házi kefírrelTermészetes, tartósítószer nélküli elmaradhatatlan kényeztetõm, persze, amíg el nem fogy az eper jam! Még tavalyról van hasonlóan eltett õszibarackom, legfeljebb visszatérek arra. Sok mindent nem kellett csinálnom az eperrel, mert nem a hagyományosan hosszú ideig fõzött ... |
Tovbb... |
Kardamomos sárgacseresznye-lekvárTavaly egy nagyon kedves szomszédunk kertjében rengeteg sárga cseresznye termett, és mivel neki nem jutott ideje-energiája leszedni, bõven jutott nekünk is a termésbõl, apával és Reginával rengeteget szedtünk belõle. Fõztem belõle lekvárt, kompótot, és a mélyhûtõbe is tettem pár kilót kimagozva. Az az igazság, hogy ez a lekvár az utolsó adag fagyasztott ... |
Tovbb... |
Levendulavirágos eperlekvár |
Tovbb... |
Eperdzsem, Levendulás meggy-eperdzsemAnyukámék jóvoltából minden évben viszonylag nagyobb mennyiségû, nagyon finom, jóízû eperhez jutunk ilyentájt. Amellett, hogy degeszre esszük magunkat, készítek belõle levest, desszertet, minden évben készül pár üveg dzsem is, mindig ugyanazzal a módszerrel. Idén a hagyományos dzsem mellett készítettem egy adag levendulás-meggyeset is, nagyon ... |
Tovbb... |
Gyümölcslekvár (nyírfacukorral)Nem szoktam befõzni. Anyu, Nagyi még sokat fõzött be annak ellenére, hogy egyiküknek sem volt kertje. Én nem sok értelmét látom, két okból sem. Az egyik, hogy itt a fõvárosban nekünk sincs önálló kertünk (a közös társasházi kert lehetõségei korlátozottak), a piacon megvenni a hozzávalókat pedig ritkán gazdaságos. Régebben jártunk szedd magad ... |
Tovbb... |
Epres-rebarbarás lekvár, angol teasüteménnyelAmióta életemben elõször ettem rebarbarát és elkészítettem a mennyei rebarbarás pitét (recept ITT) ezzel kelek és fekszek. A mostani lekvárhoz, fõleg a teasüteménnyel párosítva nem találok szavakat így nem is írogatok össze-vissza, inkább jöjjön a recept. Angol teasütemény receptjét ITT találjátok. A lekváré meg pofon egyszerû. Mivel most bontogatom ... |
Tovbb... |
Rebarbara és gyömbér lekvárA sok egyszerû és gyorsan elkészíthetõ recept közül nem tudtam választani, így a rebarbara döntött (nehogy megromoljon ugye) és ez lett az elsõ recept, amelyet kipróbáltam Rachel Allentõl. A család kedvencei c. könyv az én épp aktuális kedvencem is. :) Friss, piros belsejû rebarbarát pedig a lidlbõl sikerült ... |
Tovbb... |
Eper-rebarbara-alma lekvárÍgértem még egy rebarbarás receptet. (réges régen...) Sokban nem különbözik az epres-csokistól, de ebben most nem használtam zselésítõt, hanem hagyományos módon csak cukorral tettem el. Továbbá a csoki ebbõl kimaradt, helyette viszont van alma, ami jól szolgáltatja a pektint. (Errõl jut eszembe: készítés alatt van egy "gyümölcsök pektintartalmának sorrendje" címû ... |
Tovbb... |
RózselekvárIgazán kalandosan alakult ennek a rózselekvárnak a sorsa. Évek óta akarok rózsalekvárt fõzni, de valahogy sosem került rá sor. Igaz, a mi kertünkben nincs is rózsa, de ez önmagában nem lehet akadály... Idén viszont úgyis közelebbi kapcsolatba kerültem végre az ehetõ virágokkal, így éppen itt volt az ideje, hogy ezt is kipróbáljam. Nem vagyok túl türelmes ... |
Tovbb... |
thai citromfüves eperlekváreper... már harmadik hete vadászom, de az idei magyar szabadföldi eperfelhozatal sajnos siralmas. Harmadszor megyünk szeddmagad földre, elõször már zártak, aztán nem volt elég, most meg másfél kilót sikerült ma reggel szedni csak, bezzeg tavaly! Idén 1: rettenet volt az idõjárás: hideg és száraz, 2: sokkal több ember rohamozza meg a földeket mint tavaly, az ... |
Tovbb... |
Szezonja van - eper - eper jam rebarbarával, rummalAlig akartam hinni a szememnek, mikor a Lidlben megláttam a rebarbara hegyeket, ráadásul alig valamivel több, mint háromszáz forintért kilóját. A piacon 4-5 30 centis szálért kérnek el ugyanennyit. Vettem egy bõ kilót, minden különösebb terv nélkül. Ez lett belõle. Hozzávalók: ... |
Tovbb... |
Levendulás eperdzsemSárgabarackból szoktam levendulás dzsemet fõzni, de mivel úgy tûnik, az idén nem hogy levendulás, de még hagyományos sárgabarack lekvár sem lesz, így az eperrel párosítottam a levendulát. Tökéletesre sikerült a házasság. Még van eper, virágzik a levendula, lehet próbálkozni, biztos vagyok benne, hogy senki sem fogja ... |
Tovbb... |
EperdzsemLekvár, vagy dzsem? Mi a különbség? A mai szóhasználatban szinte semmi és valljuk be, talán nem is igazán szoktunk ezen morfondírozni, miközben a vajas kalácsra kenegetjük :-) Komolyra fordítva, mégis van oka a két elnevezésnek. A lekvár pépesre, homogénné fõzött ... |
Tovbb... |
EperlekvárMindig izgalommal várom a május végét, mikor is érésnek indul az elsõ tavaszi gyümölcs, a szamóca. Ha hivatalos akarok lenni, valóban így kell hívnom, hiszen az eper fán terem, a szamóca pedig földön. Azt pedig csak idõlegesen sikerül eldönteni a dinnye-szamóca esetében, hogy õk most gyümölcsök, vagy zöldségek. A növénytani besorolás szerint ... |
Tovbb... |
Eperlekvár 3.Egyes az Andi klasszikusa: itt Kettes: házi eperlekvár-szakértõnk szeszes változata: itt Hármasnak meg itt vagyok én. ... |
Tovbb... |
EperlekvárMa végre üvegekbe került az idei eperlekvár adag. Bár két éve posztoltam már ezt a receptet, gondoltam egy emlékeztetõt megér a hozzám hasonlóan kicsit elbambulóknak. |
Tovbb... |
Mentás-fahéjas cseresznyedzsem és Gasztroajándékok ErdélybõlTegnap cseresznyét szedtünk egy falubeli néninél,aki durván 50%-kal olcsóbban adta,mint amennyiért jelenleg kapható a piacokon.Ha az idõjárás is végre majd jobbra fordul, teszünk még egy kört nála pár nap múlva,mert hatalmas fája van és roskadozik a gyümölcstõl,ami nem egyszerre érik. ... |
Tovbb... |
Rebarbara jamMiért szeretek tanítani? Talán azért, mert olyan az egész, mint valami izgalmas halászat. Az ember nem tudja, mit fog, mit emel ki a tenger mélyébõl. A válasz érdekel, amit kapok. Olyan izgalmas, ha igazán megértenek. (Agatha Christie) ... |
Tovbb... |
Gyere maci itt az eperlekvár!Pünkösd hétfõn láttam facebookon a hírt, hogy termelõi eper eladó, ingyenes házhozszállítással. Sose legyen ennél rosszabb üzlet, már nyúltam is a telefon után és rendeltem 6kg-ot. Ma meg is érkezett a csodálatos, kiváló minõségû, fantasztikus illatú eper! |
Tovbb... |
CSOKIS-CHILIS EPERDZSEM |
Tovbb... |
Citromlekvár bodzávalTegnap elkészült az elsõ citromlekvárom :) Már nagyon régóta készültem rá,és tegnap lereszeltem 7db citrom héját és betettem a hûtõbe késõbbre. Éppen azon gondolkoztam,hogy mit is kéne gyorsan csinálnom ezzel a sok citrommal....és akkor beugrott a citromlekvár,aminek neki is álltam egybõl. Féltem ugyan egy kicsit,hogy olyan keserû lesz,hogy nem ... |
Tovbb... |
Levendulás eperlekvárAhogy ígértem a Facebook Befõzünk csoportjába, íme az idei elsõ eperlekvárom. Idén nem terveztem nagyon az eperlekvárral, mert valahogy ez a lekvárféle fogy nálunk a legkevésbé, mégis a piacot járva eléggé belelkesültem és megszületett ez a levendulás és persze aa folytatás sem várat magára, mert készül még vaníliás, balzsamecetes, illetve ... |
Tovbb... |
Vaníliamagos eperlekvár tartósítószer nélkül |
Tovbb... |
BODZÁS EPERDZSEMKérlek fogadjátok szeretettel ezt a dzsemet, ahol az eper fantasztikus aromája diszkréten keveredik a bodzavirág illatával. Királyi! Megtakarítottam és durvára törtem egy kiló illatos epret és összekevertem egy zacskó 2:1 gelfixel. Feltettem fõni lassú tûzre, majd pár perc forralás után hozzáadtam fél kiló cukrot és egy kiadós marék ... |
Tovbb... |
Befõzünk 1.-Bodzás cseresznyelekvár
Mivel kitaláltam magamnak, hogy én is csatlakozom a Befõzünk! csoporthoz a facebookon, "rá vagyok kényszerítve" arra, hogy havonta legalább egy dolgot megjelentessek a blogon. Nem mintha nem sütnék-fõznék folyamatosan továbbra is, de a fotózással mindig gondjaim vannak. Maximalizmus, igen, de sosem vagyok elégedett ... |
Tovbb... |
Rózsalekvár (nyírfacukorral)A rózsához valahogy hozzátartozik a tobzódás. A már-már giccs. Nem lehet rusztikusan, fakanállal fényképezni, csak valami túldíszített módon, ami nem is egészen sikerült, mert nincsenek hozzá megfelelõ (méltó?) eszközök a konyhámban. Ugyanakkor már az is irigylésre méltó helyzet, hogy nekem legalább maga az alapanyag a ... |
Tovbb... |
Passiógyümölcsös eperlekvárAmikor megláttam Katuci maracujás eperdzsemjét, azonnal tudtam, hogy ezt nekem is ki kell próbálnom. Amint tudtam, elmentem a közeli hiperszuperbe, ahol be is szereztem a hozzávalókat. Csodaszép passiógyümölcsöket kaptam..az eperrel viszont bajban voltam, mivel nálunk már véget ért a szezonja. Szerencsére sikerült megkaparintanom az utolsó ... |
Tovbb... |
EperlekvárImádok lekvárt készíteni! Azért mert gyors, és a kamra büszkeségei. A hétvégén epres tiramisut készítettem, ahhoz válogattam az epret és annyira barátságos áron volt, hogy bírtam ellenállni, vettem lekvárnak valót is. Itthon rögtön neki láttam, és egy óra múlva ott díszelgett a kamrapolcon a 8 piros kis ... |
Tovbb... |
pink grapefruit & rebarbara lekvár kardamommalMég télen, a citrusok befõzésekor találkoztam ezzel a recepttel és csak olvasva is annyira tökéletes hármasnak gondoltam hogy biztos voltam benne hogy kipróbálom amint itt a rebarbara szezon. Hozzávalók: ... |
Tovbb... |
Bodzazselé variációkNagyon rendes volt a férjem, mert a múlt héten olyan helyen dolgozott, aminek a közelében egy szép nagy bodzás van és nem felejtkezett el rólam. Amikor látta, hogy mekkora örömet szerzett az elsõ adaggal, minden nap hozott belõle. Folyamatosan gyártottam az italokat, de szörpöt nem készítettem, mert tavaly sikerült annyit fõznöm, hogy ... |
Tovbb... |
Bodzás eperlekvárGondoltam kipróbálom, annyi jót hallottam róla. A tanyánkon van egy bodzabokornak a lehetõ legtöbb jóindulattal sem nevezhetõ fánk, ami telis-tele van hófehér virágokkal. Az eper bár nem nálam termett, de a faluból származik, egészen biztosan nap érlelte finom magyar eper. A recept pedig a neten kóvályogva azt hiszem ... |
Tovbb... |
Kivi lekvárÉvek óta csinálok minden féle lekvárt.Idén már készült több alkalommal a konyhámban télire való.Milyen jó lesz elõvenni egy hideg estén és mondjuk kölyökbarát palit enni vele vagy szalagos fánkot:-)Semmibõl nem csinálok sokat lévén ketten vagyunk illetve Anyuéknak is jut azért:-) ... |
Tovbb... |
Tervezetlen melléktermék-felhasználó citromdzsemAmikor a múltkor leszûrtem a bodzaszörpöt, sajnáltam kidobni a
citromkarikákat, annyira jól néztek ki, olyan finom illatuk volt A
citrom átvette a bodza illatát, s nagyon jó volt az összhatás . Az
jutott eszembe, hogy dzsemet lehetne fõzni belõlük. Egy vastagtalpú
lábasba tettem, annyi vizet öntöttem hozzá, hogy éppen ellepje, s
kevergetve ... |
Tovbb... |
Eper-spárga lekvár vadrózsaszirommalTavaly is elég sok lekvárt, kompótot tettem el, de mióta csatlakoztam a Befõzünk! csoporthoz, folyton befõzésen jár az eszem. Chriesi blogján olvastam a spárgás eperlekvárról, és mivel mindkettõ volt itthon, ki kellett próbálnom. A receptet nem követtem pontosan, rögtönözve fõztem a lekvárt a két összetevõbõl, és úgy éreztem, valami még hiányzik ... |
Tovbb... |
Borsos eperlekvárTalán a múltkori posztban már leírtam, nem fõzök be túl nagy mennyiséget semmibõl, mert erre már ráfaragtam. Idén már készült egy adag eperdzsem, de talán sokan egyetértenek velem, hogy ez az a gyümölcs, amit nem lehet megunni. És most ebbe az új receptbe botlottam, amit egyszerûen muszáj volt kipróbálni. Nem bántam meg! Finom, pikáns ... |
Tovbb... |