Eperlekvár
sponsored links
Mindig izgalommal várom a május végét, mikor is érésnek indul az elsõ tavaszi gyümölcs, a szamóca. Ha hivatalos akarok lenni, valóban így kell hívnom, hiszen az eper fán terem, a szamóca pedig földön. Azt pedig csak idõlegesen sikerül eldönteni a dinnye-szamóca esetében, hogy õk most gyümölcsök, vagy zöldségek. A növénytani besorolás szerint zöldségek, a dinnyén nem vitatkozom, így tanultam. Nos, harcoljanak meg érte a tudósok! A szamóca egyelõre gyümölcs.
Szombat reggel nyolckor már Lupa szigeten voltunk a Szedd magad eperföldön. Nagyon kevés volt a termés, s akik ott locsoltak mondták, hogy Pomázra, vagy Solymárra érdemes menni. Egy óra múlva, mindössze másfél kilogramm eperrel a ládában feladtuk, s áthajtottunk Pomázra.
Már rengetegen voltak. Ameddig a szem ellát, gyümölccsel gazdagon megrakott szamócaágyásokat figyelhettünk meg. A gyerekzsivaj és folyamatos duruzsoló beszélgetés miatt úgy tûnt, mintha nem is szántóföldön, hanem strandon töltöttük volna az idõnket.
Néhány óra alatt összesen mintegy húsz (!) kilogramm gyümölcsöt gyûjtöttünk be, s boldogan indultunk haza.
Ebédet egy kifõzdébõl zsákmányoltunk, mert fõzni már nem lett volna energiám. Ebéd után néhány kilogrammot megtisztítás után lefagyasztottam, három kisebb mennyiséget pedig félretettem, hogy maradjon frissen Hilduséknak, nekünk, s egy tortába való krémnek - errõl majd késõbb, de azt hiszem, igazán remekül sikerült. Mielõtt nekiálltam volna a ...
Ebédet egy kifõzdébõl zsákmányoltunk, mert fõzni már nem lett volna energiám. Ebéd után néhány kilogrammot megtisztítás után lefagyasztottam, három kisebb mennyiséget pedig félretettem, hogy maradjon frissen Hilduséknak, nekünk, s egy tortába való krémnek - errõl majd késõbb, de azt hiszem, igazán remekül sikerült. Mielõtt nekiálltam volna a ...