Navigci
Fõoldal
Kategóriák
2014 Összes
2013 Összes
2012 Összes
2011 Összes
2010 Összes
Linkcsere
Új blog ajánlása
Tejtermékek
sponsored links
Házi sajtA családunkban mindenki nagyon szereti a sajtot, így van amikor készítünk igazi, házi sajtot. Most egy nagyon egyszerû, fokhagymás-petrezselymes változatot készítettünk, és ezt szeretnénk megosztani nektek. Hozzávalók: Lehetõség szerint friss ... | ||
Tovbb... | ||
Sült Camembert | ||
Tovbb... | ||
AludttejA Tejesember hetente kétszer hozza a friss tejet. Amikor megáll a ház elõtt, dudál, csak ki kell mennem érte. Jó dolgom van. Szerencsére, vajat nem árul, ez meg is látszik a tej minõségen, így igazi, békebeli fölözetlen tej kerül az üvegembe, amibõl akár aludttejet is lehet ... | ||
Tovbb... | ||
Tejszínes cukkinis spagettiHa péntek, akkor tészta. No azért nem mindig, de bizony hagyomány lett nálunk, hogy legtöbbször valamiféle tésztás étel kerül ilyenkor az asztalra. Ma a mélyhûtõbõl elõkerült cukkini adta az ebéd alapját. A nyári cukkinidömping idején eltett reszelt cukkinibõl gyors, finom eledel kerekedett végül.Van már a ... | ||
Tovbb... | ||
Ghí készítéseA ghí (fuj-fuj angolos átírásban: ghee) a hagyományos indiai konyha alapvetõ zsiradéka, és Indiában máig a jólét, gazdagság egyik fontos szimbóluma. Tisztított vajról van szó: a vajból a nedvesség és a fehérje (szinte teljes) eltávolítása után maradó tejzsírról. A sima vajhoz képest a ghínek több ... | ||
Tovbb... | ||
Juhtúró készítéseMég régebb kértétek tõlem, hogy írjak a juhtúró készítésérõl, és mivel a napokban készítettem, gondoltam be is jegyzem ide. Nem nagy ördöngösség, nálunk minden háziasszony készíti, de hátha lesz akinek újat is mondok, mutatok. ... | ||
Tovbb... | ||
A sajtok királyaEleinte a parmezán sajttal nem voltam kibékülve, csak azért, mert nem
rajongtam a tejért. Magyaros ízlelõbimbóim sem szerettek azonnal belé.
Aztán a gyerkõcöknek pici korukban jó olasz szokás szerint már ezzel
fûszereztem a zöldségpüréket só helyett, az ételeink pedig mostanra már
elképzelhetetlenek nélküle. Olaszországban ... | ||
Tovbb... | ||
Csipkebogyós házisajt és a régi tejoltó növények | ||
Tovbb... | ||
Házi túró és író | ||
Tovbb... | ||
A liptói túróA körözött nélkülözhetetlen alapanyagát, a liptói túrót - ami tulajdonképpen nem is túró - eredetileg Liptó vármegyében (késõbb egész Felvidéken), a hegyi legelõkön legelõ juhok tejébõl készítették (ma Bryndza néven kapható). A juhtúró (különbözõ elnevezéssel) az egész Kárpátokban népszerû volt, hiszen nagy melegben ... | ||
Tovbb... | ||
Házi sûrített tej nyírfacukorral, na meg répacukorral | ||
Tovbb... | ||
Joghurt házilagA házi joghurt nem újdonság, sok helyen megtalálható a receptje, én is rendszeresen készítettem egy idõben. Mostanában valahogy elfelejtõdött, pedig nagyon szeretjük a joghurtokat, így natúr joghurt általában van is itthon. Gyümölcsös joghurtot már jó ideje nem veszek, mióta elolvastam, hogy mennyi gyümölcs is található a ... | ||
Tovbb... | ||
"Édestúró"Meglátva, emlékek tódultak a fejembe: mikor a Fiam pici volt még a Kispesti piacra jártam vásárolni. Volt ott egy Néni, aki finomabbnál finomabb "tejkészítményeket" árult. Összebarátkoztunk ( milyen véletlen, ha-ha ), kis idõ ... | ||
Tovbb... | ||
Házi sajt, most elõször tejoltóval!
Nagy-nagy élvezettel pancsolok a házi tejjel. Az ecettel készített sajtot már nagyon tudom. Ehhez a fajta sajtkészítéshez az indiai konyhán keresztül jutottam, ahol a panír készítését tanultam meg. Ezt aztán elkezdtem variálni, ízesíteni, és igazán ... | ||
Tovbb... | ||
Háztáji tejbõl házi sajt -- panírVolt már kísérletem a házi sajtkészítéssel, de rendre kudarcba fulladt. Utoljára négy liter tejet pocsékoltam el, mert valószínûleg a tejoltóm már megromlott. Azt sem tudtam, hogy meg tud romlani. Próbálkoztam citromlével is, de úgy sem sikerült. Ma sem tudom, miért? ... | ||
Tovbb... | ||
Francia tipusú fél-kecskesajtA vajmellett ez a másik rész, amihez frissiben használtam fel a fûszereket. Már található a blogon ehhez hasonló kecskesajt, de barátok kérésére, néha így vagy úgy, de újra ... | ||
Tovbb... | ||
Feta (jellegû) sajt készítéseA görög (jellegû) joghurt, majd belõle a fagylalt készítése pont elegendõ motiváció volt ahhoz, hogy a feta (jellegû) sajtot is kipróbáljuk. A zárójeles szöveget kizárólag a teljes pontosság kedvéért használom, hiszen tudom, hogy nem az igazi csemege, de ahhoz nagyon hasonló és bármikor könnyedén elérhetõ ezzel a ... | ||
Tovbb... | ||
Házi vaj Provence-i fûszerekkelrészben ehhez a vajhoz. A vajat megint a Fiam készítette és Õ is fûszerezte, magyarán ez az Õ ... | ||
Tovbb... | ||
Görög joghurt készítéseÚgy emlékszem, hogy elõször egy hazai görög étteremben ettünk tzatzikit. Már ott és akkor szerelembe estünk vele, krémes volt és elképesztõen selymes, nagyon enyhén, de kellemesen savanykás, azonban akkor még nem firtattuk, hogy mibõl is állt. Idõközben persze azt is megtudtuk, hogy ez a finomság görög joghurttal készül és ... | ||
Tovbb... | ||
Házi sajt - Újhagymás és petrezselymesIdén készítettem elõször házi sajtot,így elsõre nekem nagyon ízlett. Az állaga okozott némi fejtörést,mert vagy puhára sikeredett,olyan volt mint a túró. Bár így is finom volt,a kenyérre rákenve. Vagy kemény lett,amilyet végül is szerettem volna :) Két fajtát készítettem egy petrezselymeset és a párom kedvére egy újhagymásat. Hát íme a ... | ||
Tovbb... | ||
Kapros házisajt
A fiam jó házi tejet hozott, de éppen nem volt olyasmi tervbe véve, amihez kellett volna. Ezért sajtot csináltam belõle, de nem úgy, ahogy máskor, hanem kerestem egy újabb egyszerû receptet. ... | ||
Tovbb... | ||
Szõlõlevélben érlelt sajt | ||
Tovbb... | ||
Sajtból van a Hold - sajt készítése otthonA képen egyik füstölt sajtunkat láthatjátok! Ahogyan az utóbbi idõben láthattátok egy picit elmaradtam az írogatással, de sok-sok pozitív változás állt be az életünkben. Hála ezért az égieknek! Viszont most újra bele kell rázódnom a mindennapi õrületbe, ezért néha kicsit lassabban ... | ||
Tovbb... | ||
Házi finomságokMár alíg vártam, hogy eljöjjön az az idõ, hogy ezt a sajtot megmutathassam. Erre a pillanatra éppen két hónapot kellett várni. Ekkorra érett be, így lett ilyen csodálatos. Annak idején elhatároztam, addig ugy sem nyugszom, amíg a házi "igazi" föstölt sajtot el nem készítem. Erre azonban a nyár beköszöntével több lehetõség nem igen lesz. Igy is alíg tudtam a ... | ||
Tovbb... | ||
Házi vaj... egyszerûen tejszínbõlEz csupán egy aprócska bejegyzés lesz. Igazából a házi vaj készítésének hangulata fogott meg...:) Igaz a tejszín bolti de mégis más amikor a kezeim közt alakul át vajjá néhány perc alatt, másnap pedig mehet a süteménybe, vagy a vajas pirítósra. Aki szeret fõzni biztosan megért. ... | ||
Tovbb... | ||
Fûszeres sajt házilagEz a natúr házi sajt nagyon bevált, így próbálkoztam egy kis fûszerezéssel. 2-2 liter tejbõl készítettem sajtot. A tejet kézmelegre melegítettem, 1 ek sót tettem bele, beoltottam. Amikor összeállt, egy szûrõbe konyharuhát tettem és merõkanállal adagoltam bele a masszát, miközben köménymagot szórtam közé. A másik ... | ||
Tovbb... | ||
Saját dobozában sült camembertMa van az én édes, egyszem kisfiam születésnapja!:) Mint egy anyához illik, kellõen meg tudok hatódni még ennyi év távlatában is az emlékektõl, amik hatalmukba kerítenek, ahogy eszembe jut, hogy mennyire vártam, mekkora öröm volt elõször a karomban tartani! Ebédre a kedvencét, Chilis babot kért. Reggelire meg én gondoltam úgy, hogy a ... | ||
Tovbb... | ||
Sajtprés + egy köményes sajtNagyon sok e-mailt kaptam, s a blogon is kérdezték milyen az a sajtprés, amivel én készítem a házi sajtjaimat. Most megmutatom. A sajtprést is, mint a sonka préseket az M+M - nél vásároltam. Az elsõ sonkaprésem már húsz éves, de még mindíg nagyon bírja a strapát. Ami az érdekessége, és nem gyõzöm elégszer elmondani, hogy nem csak ... | ||
Tovbb... | ||
Sûrített tej házilag
Már régóta terveztem, hogy kipróbálom a sûrített tej házi változatát. Most igazi falusi tehéntejhez jutottam, tehát itt a ragyogó alkalom. Elõször csak kis mennyiséget próbáltam, aztán ha beválik, máskor többet ... | ||
Tovbb... | ||
Az elsõ házi sajtunkAnnyira boldog vagyok, hogy sikerült! Elõször is Vikinek szeretném megköszönni, hogy megosztotta velünk a receptjét és segített, bíztatott és amíg keményen izgultam, hogy használ-e az oltó, végig mellettem volt. Köszönöm Viki! Ezúton biztatnék mindenkit, hogy nyugodtan próbálja ki a sajtkészítést, mert ... | ||
Tovbb... | ||
Fokhagymás sajt házilagHa már a házi készítésû élelmiszereknél tartunk, akkor itt a helye a boci tejbõl készült házi sajtnak is. Ebben sincs tartósítószer, sem adalékanyag. Egy kevéske oltóanyag szükséges hozzá, s máris hozzáfoghatunk a "sajtgyártáshoz". 6 liter házi tej (150 Ft/liter) ... | ||
Tovbb... | ||
Ordás joghurtgolyók mentával és citromfûvelEgy hete készült ez a finomság, még mindig a nagymarosi piacon vett alapanyagokból. Volt még fél liter házi joghurt és húsz deka orda (sima, tehéntejbõl készült), amit a kecskeordás palacsinta sikere után mindenképp édességhez szerettem volna felhasználni. Pontos arányokat nem tudok írni, de adja magát a dolog. A joghurtot ... | ||
Tovbb... | ||
Almás-diós sült camembertA sütni-fõzni nem tudóknak, elfoglaltaknak, fáradtaknak, lustálkodni vágyóknak ideális receptje, emellett meg olyan finom, hogy a kicsit is hozzá nem értõk gondolhatják rólunk, hogy micsoda jóízlésû és tehetséges szakácsok vagyunk. Sokan a fokhagymával tûzdélt változatot csinálják ebbõl, de szerintem egy jó sajt elég brutál ízû ... | ||
Tovbb... | ||
Medvehagyma pestós és sült paprikás diós házi sajtEzt a két házi sajtot, azért érdemes megemlíteni, mert mind a kettõ emlékezetes marat. Az egyik Karácsonykor készült, a másik most Húsvétra :)) Ha van medvehagyma esetleg a fagyasztóban, ahová most így a szezon legvégén igazán érdemes tartalékolni, akkor bármikor elkészíthetõ. Én a jégkocka tartóban szoktam eltenni, néhány csokor ... | ||
Tovbb... | ||
Házi vaj, díj érkezettRégóta készülök már az otthoni vajkészítésre, nem kellett volna ennyit várni ezzel sem... kb 5 percet vett igénybe. :) Ugyanis már majd' minden háztartásban van modern köpülõ(gép)! Én speciel a késes darálómat használtam, nem is gondoltam volna, hogy még ez is tud habot verni! Tud ám, de még milyet! Szóval a habverõnket, vagy ahogy a ... | ||
Tovbb... | ||
Medvehagymás házi sajtEz csak egy síma próba volt, addig is, amíg megérkezik a sajtkészítõ masinám. Kiváncsi voltam azért, hogy házi tejbõl, friss medvehagymával milyen sajtot lehet 24 óra alatt elõvarázsolni ... - Hát - ilyet !!! Két liter házitejet felforraltam, 1 evõkanál sót és 1 evõkanál ecetet, 15 szál apróra vágott medvehagymát ... | ||
Tovbb... | ||
Oldal: 1 / 2: 12