A liptói túró

2012-08-29

sponsored links


A körözött nélkülözhetetlen alapanyagát, a liptói túrót - ami tulajdonképpen nem is túró - eredetileg  Liptó vármegyében (késõbb egész Felvidéken), a hegyi legelõkön legelõ juhok tejébõl készítették (ma Bryndza néven kapható). A juhtúró (különbözõ elnevezéssel) az egész Kárpátokban népszerû volt, hiszen  nagy melegben sem romlott meg a pásztorok tarisznyájában.

A juhtúró készítésének hagyományos menetét megtudhatjuk a Vasárnapi Újság 1913. évi egyik számából:

"Hajnali harmat csillog a Csebrád minden fûszálán. Korán reggel van még, a hegy mögött most bontakozik ki a párás levegõbõl a felvidéki nap halavány koronája, a nagy csendet csak a vezérjuh kolompjának csilingelése zavarja meg. Lomhán, minden tíz perczben egyet-egyet lépve, vonul új legelõre a nyáj. Az eltévedt juhokat hangos csaholással kergeti a juhászkutya a többi felé, a mikor a juhnyájak korlátlan ura, az idõsebb juhpásztor a kosárba tereli a nyájat, kezdõdik a fejés, a három részbõl összetákolt alkotmányban.

Mindennap háromszor fejik meg a juhokat. Reggel három órakor, délben és este hat órakor. A fejést maga a juhász, akit erre felé bacsának hívnak, végzi a pásztorokkal. A nyájakat a kosár elsõ részébe terelik, azután egyenkint kerülnek a pásztorok elé, a kik a friss, gõzölgõ juhtejet apró edényekbe fejik, díszes faragott edények ezek, apáról fiúkra szálnak, ma ...

Folytats a blogon ... palocprovence.blogspot.com/2012/08/a-...

sponsored links

Keres?s