Háztáji tejbõl házi sajt -- panír
sponsored links
Volt már kísérletem a házi sajtkészítéssel, de rendre kudarcba fulladt. Utoljára négy liter tejet pocsékoltam el, mert valószínûleg a tejoltóm már megromlott. Azt sem tudtam, hogy meg tud romlani. Próbálkoztam citromlével is, de úgy sem sikerült. Ma sem tudom, miért?
A Krisna hívõk és az indiai vegák rendre készítik a friss sajtokat az ételeikhez, hiszen nekik remek fehérje forrás. Nem hagyott nyugodni a sikertelenség. A kitartás engem igazolt, most végre sikerült és sokkal egyszerûbb, mint a tejoltós, igaz más fajta sajtot lehet így készíteni, de nem adom fel. Egyszer csak fog sikerülni a tejoltós is.
Panír készítés Vegavarázs útmutatása alapján
- 2 liter házi tej
- 6 evõkanál citromlé vagy 1 teáskanál citromsav
- A tejet fölforraljuk, lejjebb vesszük a lángot és belekeverjük a citromlé felét.
- Kevergetjük és amikor megváltozik az állaga, hozzáadjuk a többi citromlevet is.
- Tovább kevergetjük melegítés közben, amíg jól láthatóan el nem válik a kicsapódott sajt és a savó.
- Egy textillel bélelt szûrõbe öntjük, kicsit lecsöpögtetjük és folyó víz alatt átmossuk ...