Aludttej
sponsored links
A Tejesember hetente kétszer hozza a friss tejet. Amikor megáll a ház elõtt, dudál, csak ki kell mennem érte. Jó dolgom van. Szerencsére, vajat nem árul, ez meg is látszik a tej minõségen, így igazi, békebeli fölözetlen tej kerül az üvegembe, amibõl akár aludttejet is lehet csinálni.
Gyerekkorom emlékezetes tejterméke az aludttej volt. Mondjuk a 60-as években nem nagyon volt választék (pontosabban egyáltalán nem) joghurtból és kefirbõl, amiknek az ízével késõbb igen nehezen barátkoztam meg. Viszont nem volt olyan hét, hogy ne készült volna aludttej otthon. Nyáron különösen gyakran került az asztalra, a nagy melegben könnyen megsavanyodott a tej, amibõl így aludttej készült, semmi nem ment veszendõbe.
Az aludttejkészítésnek csak egy titka van, tehenet látott, nyers tej kell hozzá, a bolti tej erre nem alkalmas. A többit elvégzik a tejsavbaktériumok. A joghurtkészítéssel ellentétben az aludttej nyers tejbõl készül, tehát ...