Az elsõ házi sajtunk
sponsored links
Annyira boldog vagyok, hogy sikerült! Elõször is Vikinek szeretném megköszönni, hogy megosztotta velünk a receptjét és segített, bíztatott és amíg keményen izgultam, hogy használ-e az oltó, végig mellettem volt. Köszönöm Viki! Ezúton biztatnék mindenkit, hogy nyugodtan próbálja ki a sajtkészítést, mert megéri.
Izgalmas egy dolog. Elõször is a tejesbácsink csodálkozott, mikor a megszokott 4 liter hétvégi adag helyett 10 liter tejet rendeltem:). 6 liter tejet fölmelegítettem jó kézmelegre. Késhegynyi oltót kevés tejben feloldottam és a meleg tejhez adtam. Aztán már feszültek az idegek. Vártam a hatást, de nem jött:) kevés oltót tettem bele. Viki utasítására újramelegítettem a tejet, új adag oltót bele és láss csodát! Az egész tej egy tömbbé állt össze. Hagytam kihûlni, darabokra vágtam. Vettem egy nagy szûrõt, beleterítettem egy jó nagy pelenka anyagot, abba kerültek a tejdarabok. Reggelig hagytam csöpögni, aztán mivel nincs présem a szûrõben hagytam, egy tányérral leborítottam, arra egy magasabb mûanyag edény került és rá a súlyok. Két napig folyt belõle a savó. Akkor kivettem és sós vízbe tettem újabb két napig. Nagyon finom, friss sajt lett belõle. Ebbõl a ...