Navigci
Fõoldal
Kategóriák
2014 Összes
2013 Összes
2012 Összes
2011 Összes
2010 Összes
Linkcsere
Új blog ajánlása
Szószok, öntetek, csatnik, mártások
sponsored links
Van egy tippem...Mégpedig az, hogy a bruschettához magunk is készíthetünk paradicsom krémet, amit nem csak elõételként fogyaszthatunk, hanem üvegekbe eltéve, késõbbi fõzéseink alkalmával, ízesíthetünk is vele. A bruschetta (ejtsd: bruszketta) lényegében a fokhagymás pirítóstól indul (ezt nálunk is ismeri mindenki), de ... |
Tovbb... |
Csípõs diós mustár
Ez a mustár tavaly és az idén is bekerült a gasztro ajándékok sorába a nagy sikerre való tekintettel. Igaz karácsony már elmúlt azonban közeledik szilveszter, amikor sok-sok virsli (szójavirsli :)) kerül az asztalokra és jól jön mellé a házi készítésû pikáns diós mustár. Készíthetjük saját magunknak vagy ajándékba ... |
Tovbb... |
Ajándék egyenesen a kamra polcról, a fa aláFolytatom karácsonyi ötlet kavalkádom, hisz már alig van pár nap, de ezt még el lehet készíteni, becsomagolni és minden gourmet barátunknak örömet szerezni! ... |
Tovbb... |
SóskamártásEz az egyik étel, amit részemrõl nem helyeslõen, degradálva, egyszerûen csak fõtt tojással szokás enni. Pedig sokkal többet rejt magában. Erõsebb ízû szárnyasok mellé, mint kacsa, gyöngyös, akár sült kakas vagy igazi, koros töltött tyúk kifejezetten való. Persze mindvégig kapirgálós, békalencsés ... |
Tovbb... |
Fahéjas mangóöntetValamelyik nap egy kicsit túlsütöttem az egyik piskótát. Nem volt rossz, nem égett meg, de túl száraz lett. Ezzel az öntettel viszont fenséges volt! Olyan, mint annak idején a csokoládé öntet piskótával, kivéve, hogy ez nem csokis :) Hihetetlen egyszerû, mert nem kell fõzni, nem kell hozzá tojás, semmilyen ... |
Tovbb... |
Halrudacska avokádómajonézzelMostanában nagyon, de nagyon rá vagyok kattanva az avokádóra. Egyszerûen citromlével, póréhagymával, jó sok borssal, kevés olajjal. Persze mehet bele még egy csomó minden, de nálam most így kedvenc. Régen egyébként egyáltalán nem szerettem, aztán csináltam egy guacamole-t, ami aztán lendített egyet a ... |
Tovbb... |
Nyers, zöld, vegán tésztaszósz |
Tovbb... |
Gyömbéres sültpaprika-sütõtök chutneyHozzávalók: 800 g kápia paprika, 200 g cecei paprika, 250 g sült sütõtök, 100 g méz, 2 ek. muscovado cukor, 1/2 kk. só, 2 ek. balzsamecet, 1 csípõspaprika, 1 ágacska ... |
Tovbb... |
Pizza szósz - paradicsomos szendvicskrém - házilagÁllandóan variálok, egyes esetekben ugyanakkor nagyon is hûséges típus vagyok egy-egy jól bevált receptem tekintetében. A jól ... |
Tovbb... |
Majonéz |
Tovbb... |
Birsalma chutneyA chutney (ejtsd: csatni) Indiából indult világhódító útjára. Az angolszászok nagy-nagy kedvence, de az utóbbi években itthon is egyre jobban elterjedt. A szó hindi eredetû, jelentése ... |
Tovbb... |
Almás céklamártásAz egerági startprogramban többek között céklát is termelnek. Tegnap a
helyi kis piacon vettem kettõt. Igen, kettõt, mert fél kiló egy-egy
gumó. Ilyen nagyra nõttek. Ez adta az ötletet, hogy valami olyasmit
készítsek belõle, ahol úgy kezdem, hogy összeaprítom a céklát, mert ki
tudja, hogy sülne-fõne át egy ilyen nagy ... |
Tovbb... |
Kökényes chutney és könyvajánlóMost már nagyon szépen érik a kökény, egyre finomabb, érdemes szedni sok mindennek. Kökénylekvár, kökényszörp, kökénycibere leves, kökénylikõr, kökénypálinka, és pl. ez a kökényes chutney. Én is sok mindent tervezek, de egyelõre csak tervezem. Viszont Ti ne maradjatok le errõl, ezért egy ... |
Tovbb... |
Bazsalikom pesto |
Tovbb... |
Házi mustárMustár párti vagyok, ezért már rég izgatta a fantáziámat, hogy vajon milyen lehet a házi készítésû ? Annyi mindent csinálok-csináltam házilag, gondoltam, ezt is kipróbálom. Hát, nem nagyon ízlett, gondoltam, még szerencse, hogy csak egy kis üvegcsével kísérleteztem, és bánatosan betettem a hûtõbe, gondoltam, majd ... |
Tovbb... |
rica-rica kukorica... mártás"mert ha az ember ábrándozik, akkor már képzeljen valami érdemlegeset" (Lucy Maud Montgomery: Annie otthonra talál) Vasárnap készült ez a kukoricamártás a húslevesben fõtt pulykanyakhoz. Mindenképpen mártást akartam fõzni ... |
Tovbb... |
HÁZI KETCHUPMert ami otthon készül az az igazi. Meg ugye arról tudjuk, hogy igazából mi is van benne. A ketchup nagy kedvence a gyerekeknek (is), a vásárlásnál törekszünk rá, hogy minél kevesebb adalékanyag legyen benne. De ha otthon elkészítjük, biztosak lehetünk benne, hogy semmilyen ... |
Tovbb... |
Fügés szilvacsatni (chutney)Vettem a piacon szép, nagy szemû szilvát, betettem a kamrába, aztán pár napig el is felejtkeztem róla. Ezalatt viszont igen csak beérett, puhább lett, amit az én drága gyermekeim már nem szeretnek, így lett belõle csatni. Mivel ... |
Tovbb... |
Chilis paradicsomszószA Paradicsomlekvár "melléktermékeként" visszamaradt fûszeres paradicsomlébõl készítettem ezt a paradicsomszószt. Ehhez az ötletet a korábban készített thai édes chiliszósz adta, vagyis a paradicsomlevet kukoricakeményítõvel besûrítettem. Hozzávalók: ... |
Tovbb... |
AlmaszószMint látszik mostanában az egyszerûbb kajákra bukom. Igazság annyi, hogy se idõm, se kedvem "értelmeset" fõzni. Persze ezeknek is megvan a maguk szépsége... Hozzávalók (kisebb adagra): 3 alma 1 karika citrom negyed citrom leve 2-3 csipet só 3 kanál cukor darabka fahéj decinyi tejszín olaj, liszt Az almákat nagyjából meghámozom, csumázom, és "felkockázom". Annyi vízzel öntöm ... |
Tovbb... |
Édes chilei mártás |
Tovbb... |
Dióöntet párolt karfiollal tönkölybúzávalSzemély szerint, ellenállhatatlan vonzalmat érzek a még nem kiszáradt nyersdió iránt, ilyenkor biztosan napokig elengedhetetlen része a táplálkozásomnak. ... |
Tovbb... |
Befõzés képekbenlecsó, kecsap, szósz, dzsem Vége felé jár a befõzési szezon!! ... |
Tovbb... |
Ezerarcú aioliHa valaki véletlenül még nem ismerné az aiolit (alliolit),
ezt az ízletes, mediterrán krémet, akkor mindenképpen ajánlom
kipróbálásra. Egyszerûen kenyérre kenve is nagyszerû, akár egy könnyû
vacsorára, de pástétomokba, szendvicskrémekbe is kiváló kenõ és ízesítõ
alapanyag. Arról nem is beszélve, hogy sültekhez, különösen sült vagy
rántott halféleségekhez ... |
Tovbb... |
Rukkola pesto az 51. VKF-reAz 51. VKF-et nyárikonyha hirdette meg, témája Zöldfûszerek és levélzöldségek
, azaz valamilyen ehetõ levél felhasználásával kell készíteni ételt.
Nekem a rukkola jutott eszembe, és a pesto. Nagyon gyorsan elkészül,
kicsit kesernyés az íze, de ilyen a rukkola, a színe pedig nagyon
szép.:) ... |
Tovbb... |
Házi majonéz, Katalán fehér majonézHazajött a Fiam a gólyatáborból, így ma itthon készült hamburger volt ebédre. Házi puffanccsal, marhahúsból készült húspogácsával és a húsmentes, gombából. Készítettem hozzá majonézt és fehér majonézt. A fehér majonéz készítésérõl ... |
Tovbb... |
nincs címTökkockás spagettimártás Az õsz ajándékai mindig is kedvemre valók voltak A fõzõtök eléggé népszerû volt a családban. Nemrég felfedeztem egy ottfelejtett darabot a kamrában, nosza értelmet adtam a ... |
Tovbb... |
TzatzikiRemek elõétel, köret, saláta,...nem is tudom hova soroljam. De sült mellé, vagy egy meleg napon csak úgy....üdítõ, frissítõ, finom! Hozzávalók 4 személyre: 1 nagy doboz natúr joghurt (vagy 3 kicsi), só, bors, 1 kígyóuborka, 1-1 tk. szárított ... |
Tovbb... |
Orgazmus chutney - a szilvaszezon legjobb részeAz elõzõ vendégposzt után ismét egy olyan ételt osztok meg veletek, amit nem én készítettem... Anya a konyhában, azaz Nóri ma úgy döntött, hogy feldolgozza a hûtõnket ellepõ szilvahegyet. Ennek az eredménye lett egy szilvalekvár - ez már önmagában is megérne egy újabb bejegyzést, valamint az utóbbi idõk legjobb alkotása: a ... |
Tovbb... |
Pita, ajvár, dzadziki,fûszeres gránátalma salsaMég lesz a héten egy husi, de ma a köretek, mártogatósok következnek, amiket imádok! Tudom, hogy van már ajvár receptem fent, de ez ütõsebb és sokkal jobb is!!
A dzadzíkit, mindenki másképp készíti, ma egy mentás bazsalikomos változat ... |
Tovbb... |
Gombás-tojásos-húsos raguval töltött rántott palacsinta petrezselymes burgonyával, remulád mártássalGombás-tojásos-húsos raguval töltött rántott palacsinta most petrezselymes burgonyával és Remulád mártással készült. Remulád mártás: Hozzávalók: ... |
Tovbb... |
Mézes gyömbéres céklachutneyRitkán készítek chutney-t. Vagy csatnit? Egészen fantasztikusakat is kóstoltam már, de volt ami egyáltalán nem sikerült. (Az egy rebarbarából készült volt, de szerintem ott a kardamom volt ludas) Ez a cékla chutney viszont fejedelmi lett, köszönhetõen a remek fûszerezésnek és az itt-ott felbukkanó ... |
Tovbb... |
Bazsalikom ingyen, pesto jó drágánBarátnõm leszüretelte az erkélyen a bazsalikomot. Már korábban megbeszéltük, hogy pesto lesz belõle, szóval én meg elhúztam beszerezni a további alapanyagokat: fenyõmagot és parmezánt. Sajnos ezek nem arról híresek, hogy fillérekért be lehetne õket szerezni, de gondoltuk, hogy egyszer mégiscsak ki kéne próbálni, és mást úgysem kell vásárolni hozzá. Fokhagyma meg olívaolaj azért ... |
Tovbb... |
Vargányás-tejfölös gombamártás
A tegnapi halászlébõl maradt annyi, hogy ma ebédre is elég lett, így csak második fogást kellett készítenem. Volt itthon egy doboz gombám, annak felébõl gyorsan elkészült a vargányás-tejfölös gombamártás, amihez egy csomag Linguine tésztát fõztem.
A gombamártás hozzávalói: 1 fej hagyma felaprózva, kevés olaj, 5 nagyobb csiperke gomba ... |
Tovbb... |
Áfonyás- gyömbéres Mangó chutneyMilyen finom és szép is együtt! ezt még a Sangria készítésekor vettem egy pár darab jó érett, pirosas mangót, és még áfonyával sosem ettem, ezért elkészítettem ezt a finomságot. Ráadásul a Bodzalekváros nyuszihoz tettem pár kanállal, szerintem zseniális! ... |
Tovbb... |
Banán chutneyMár tavaly óta szerettem volna kipróbálni, de csak most jutottam el hozzá, a Málnás cékla chutney sikerén felbuzdulva! A banánt mostanában csak én szeretem otthon, régen pedig nagy kedvenc volt. Ezért mostanság megmarad, ha veszek, és most valami újat akartam készíteni a maradék 2 barnás héjúból, nem a szokásos ... |
Tovbb... |