Birsalma chutney
sponsored links
A chutney (ejtsd: csatni) IndiĂĄbĂłl indult vilĂĄghĂłdĂtĂł ĂștjĂĄra. Az angolszĂĄszok nagy-nagy kedvence, de az utĂłbbi években itthon is egyre jobban elterjedt.
A szĂł hindi eredetĂ», jelentése nyalni.
FĂ” jellemzĂ”i: erĂ”s fĂ»szerezésĂ», savanyĂș és/vagy édes, csĂpĂ”s is lehet, zöldségekbĂ”l és/vagy gyĂŒmölcsökbĂ”l készĂŒl, ĂĄllaga kb. a befĂ”tt és a lekvĂĄr között talĂĄlhatĂł félĂșton. Tulajdonképpen egyfajta fĂ»szeres szĂłsz, amelyet jellegzetesen sĂłs ételekhez hasznĂĄlunk.
A chutney-t hĂșsok, halak mellé, tésztĂĄhoz és rizshez is adhatjuk, de sajtokhoz is kivĂĄlĂłan passzol.
Alapja a vöröshagyma, az ecet és a cukor, erĂ”s fĂ»szerezést igényel.
A birsalma termésĂŒnk is több volt az idén, mint tavaly, de gyorsan romlottak. Ăgy nem nagyon tartogathattam, télire elraktĂĄroztam Ă”ket chutney és lekvĂĄr formĂĄjĂĄban. A szeptemberi chutney nagy sikert aratott a csalĂĄdban, Ăgy nem biztos, hogy a telet meg fogjĂĄk érni.
HozzĂĄvalĂłk:
25 dkg sĂĄrga paprika, elĂ”készĂtve mérve (kb. 3 db)
10 dkg vöröshagyma, elĂ”készĂtve mérve
40 dkg birsalma (maghĂĄzĂĄtĂłl megtisztĂtva mérve)
10 dkg alma (meghĂĄmozva, maghĂĄzĂĄtĂłl megtisztĂtva) ...