Bazsalikom pesto

2012-10-24

sponsored links


A 24 óra utolsó perceiben járunk a zöldfûszerek tartósítását illetõen. Általában nyár közepén szoktam eltenni az akkor még zsenge levelekbõl, petrezselyem, zeller, kakukkfû, tárkony, bazsalikom már a fagyasztóban.
Az idén elõször nem kertészetben vettem meg a bazsalikom palántákat, hanem magról vetettem. Szuper helyet sikerült neki találni, mert hatalmas bokrokká fejlõdtek. Reggel és délután kaptak a melengetõ napsugarakból, a déli tûzõ naptól megvédte a bokor, ami mellé a hatalmas dézsát állítottam. Ilyen gyönyörû egyik évben sem volt, egész nyáron ellátott minket aromás leveleivel. Még mindig rengeteg levél van rajta, annak ellenére, hogy már felvirágzott, mert sok friss hajtással is megörvendeztetett. Ezeket szerettem volna az elsõ fagyok elõtt megmenteni. A pesto-ra esett a választás. Hûtõben eláll néhány hónapig, ha sterilizált üvegbe töltjük és gondoskodunk róla, hogy olaj legyen mindig a tetején, ami megvédi az oxidációtól. A medvehagyma pesto-t pici üvegekben a fagyasztóba tettem és remekül mûködött az a tartósítás is.

Hozzávalók:
5 dkg bazsalikomlevél (egy nagy maroknyi, úgy 50-60 levél), 1 dl extra szûz olívaolaj, 6 evõkanál parmezán, 2 gerezd ...

Folytats a blogon ... vaniliaakonyhaban.blogspot.com/2012/1...

sponsored links

Keres?s