Ezerarcú aioli
sponsored links
Ha valaki véletlenül még nem ismerné az aiolit (alliolit), ezt az ízletes, mediterrán krémet, akkor mindenképpen ajánlom kipróbálásra. Egyszerûen kenyérre kenve is nagyszerû, akár egy könnyû vacsorára, de pástétomokba, szendvicskrémekbe is kiváló kenõ és ízesítõ alapanyag. Arról nem is beszélve, hogy sültekhez, különösen sült vagy rántott halféleségekhez, tintahalkarikához felséges kiegészítõ. A mediterrán térségekben hasonló a felhasználása, mint nálunk a tartármártásnak és a majonéznek.
Gyakran megfordulok Spanyolországban, itt a tojásmentes változata az elterjedtebb, mindig hozok egy-két dobozzal ebbõl az aioliból (allioliból), mert ilyet ritkábban készítek. Példának okáért a nem régen bemutatott tõkehalmáj pástétomba a spanyol aioliból (alliolliból) került. Látszik is a fázisfotók között, hogy ez a változat a tojás hiánya miatt mennyivel "sápadtabb", mint a most is bemutatásra kerülõ tojásos változat.
Az egyszerûség kedvéért én a tojásos változatát preferálom, ami gyakorlatilag úgy készül mint a házi majonéz, csak tetemes mennyiségû fokhagyma hozzáadásával az alaphoz.
Természetesen fokhagymából kevesebbet is lehet bele tenni, ahogyan az ízlésünk és a további felhasználása ...