Navigáció
FÔoldal
KategĂłriĂĄk
2014 Ăsszes
2013 Ăsszes
2012 Ăsszes
2011 Ăsszes
2010 Ăsszes
Linkcsere
Ăj blog ajĂĄnlĂĄsa
gasztroblogok.hu
sponsored links
Tefal Dining Guide BlogkĂłstolĂł: a rĂ©szletekKedd, szerda, csĂŒtörtök, péntek, mĂĄr csak négyet kell aludni, és itt a szombat, a nagy nap, a Tefal Dining Guide BlogkĂłstolĂł napja. Na jĂł, nekem lehet, hogy csak hĂĄrmat kell alvĂĄs szempontjĂĄbĂłl beszĂĄmĂtanom, mert a péntek éjszakĂĄm valĂłszĂnĂ»leg nagyobb részt munkĂĄval fog telni. Mint mĂĄr az elĂ”zĂ” beharangozĂłban Ărtam, ezĂșttal tĂz gasztroblogger fog kiĂĄllni a nagyközönség elé megmutatni: nem csak a virtuĂĄlis térben tud fĂ”zni. Szombaton déltĂ”l késĂ” estig vĂĄrjuk azokat a kedves érdeklĂ”dĂ”ket, akik szeretnék megkĂłstolni többek között az [...] |
Tovább a blogra ... lorien.blog.hu/2011/05/31/tefal_dinin... |
Maximalista, perfekcionista virslifĂ”zĂ©sEgyik kedvenc melĂłmat OP-vel készĂtettem. Az a délutĂĄn életem tĂz legjobb napja között van még mindig, szanaszéjjel vihĂĄncoltuk az agyunkat egy lazĂĄn hozzĂĄnk vĂĄgott, fekete Ă”rĂŒlettel. Ez itt az Ă” videĂłja, itt a linken az én cikkem a csodĂĄlatos fĂcsörrĂ”l, magyarul Chevrolet SSR-rĂłl. HĂĄrom és fél évvel késĂ”bb, most, virslit fĂ”ztĂŒnk. |
Tovább a blogra ... malackaraj.blog.hu/2011/06/01/maximal... |
Facsard be, mintHiĂĄba nyaggat Zseni mĂĄr hat hĂłnapja, hogy vegyek citromfacsarĂłt, mert anélkĂŒl nincs hĂĄztartĂĄs, na pont amiatt nem fogok, ami itt van alant. Szegény narancs.
|
Tovább a blogra ... gasztroszex.blog.hu/2011/06/01/facsar... |
BodzĂĄs krĂ©mesBodzĂĄs kémes - kép: Krumpli Béla Idén igazĂĄn sok bodzĂĄs desszertet készĂtettem, miutĂĄn felfedeztem, hogyan tudom a bodza Ăzét ĂĄtmenteni példĂĄul a tejbe. Egyre mĂĄsra tĂĄmadnak az ötletek tovĂĄbbra is, azt hiszem nyugodtan elmondhatjuk, az idei tavaszt a (rĂĄ)kattanĂĄsok jellemzik. |
Tovább a blogra ... gourmetstudio.blog.hu/2011/06/02/bodz... |
AlmĂĄval sĂŒlt libamĂĄj tokaji bormĂĄrtĂĄsbanPénteken nyitja meg kapuit a LibamĂĄjfesztivĂĄl, ezĂșttal a budai VĂĄrban, melynek hĂĄzigazdĂĄja Buday Péter mesterszakĂĄcs lesz. RĂĄhangolĂłdĂĄsképpen én is az Ă” ajĂĄnlatai közĂŒl vĂĄlogattam ezen a héten, ezĂșttal ezt az almĂĄval sĂŒlt libamĂĄjat. Annyit mĂłdosĂtottam az eredeti recepten, hogy ĂŒrmösbor helyett tokaji aszĂșt hasznĂĄltam ? mivel az volt itthon, és nem a sĂŒtés utĂĄn visszamaradt zsiradékbĂłl készĂtettem el a mĂĄrtĂĄst, hanem tiszta vajbĂłl (a mĂĄjsĂŒtés utĂĄn tĂșlsĂĄgosan bebarnult, sajnos). Ăsszességében véve nagyon finom és tetszetĂ”s lett, de... |
Tovább a blogra ... ketcicakonyhaja.blog.hu/2011/05/17/al... |
LibamĂĄjas creme brulĂ©eAz ötletet a Pastrami étlapjĂĄrĂłl csentem, és egy aszĂșban fĂ”tt, vanĂliĂĄs aszaltfĂŒge-mĂĄrtĂĄssal egészĂtettem ki. Az aszĂș mellett a nemzeti érzelmek és a hétvégi LibamĂĄjfesztivĂĄl miatt döntöttem - eredetileg konyakos fĂŒgemĂĄrtĂĄssal képzeltem el, de most a hungarikumok hasznĂĄlatĂĄn volt a hangsĂșly. Mivel csak lĂĄttam az étlapon, és sosem kĂłstoltam, volt bennem némi bizonytalansĂĄg a végeredményt illetĂ”en, ez az oka példĂĄul annak, hogy csak mutatĂłba szĂłrtam cukrot a tetejére, de megkĂłstolva bĂĄtran ĂĄllĂthatom, hogy elbĂrt volna egy vastagabb karamellbevonatot, ez esetben... |
Tovább a blogra ... ketcicakonyhaja.blog.hu/2011/05/18/li... |
EKG-sĂŒtemĂ©nyLényegtelen, hogy a Rama Tavaszi sĂŒtemények cĂmĂ» receptfĂŒzete szerint arany-ezĂŒst sĂŒtemény, pĂłriasabban pedig narancsos-kĂłkuszos - a kép magĂĄért beszél :) Az eredeti is biztos jĂł, de az egyensĂșlytészta nem a barĂĄtunk, 15 deka liszthez teljesen felesleges ugyanannyi cukrot tenni. Fokozott edényigényĂ» (hĂĄrom tĂĄlas) sĂŒti, viszont a narancsos rétegnek köszönhetĂ”en nem merĂ” egy szĂĄraz fĂĄjdalom, piskĂłtaundorban szenvedĂ”knek is ajĂĄnlott. Nem tudom, hogyan vehetnénk rĂĄ a tetejét, hogy ne repedjen ki, hacsak nem a sĂŒtĂ”por elhagyĂĄsĂĄval, a fotĂłn rutinosan a... |
Tovább a blogra ... okostojas.blog.hu/2011/05/18/narancso... |
Tiramisu, ezĂșttal eperrelMostanĂĄban mindig Ășgy alakul, hogy este egy kisebb eperszĂĄllĂtmĂĄnnyal térek haza, és amit nem eszĂŒnk meg, annak mĂĄs helyet kell keresnem. MĂĄr alig vĂĄrom, hogy egy kicsit konszolidĂĄlĂłdjanak az ĂĄrak, és elkezdhessem a befĂ”zést - tele vagyok Ășj ötletekkel! Nem tudom eldönteni, e formĂĄjĂĄban nevezhetem-e tiramisunak ezt a desszertet: kĂĄvé helyett hĂĄzi eperszörpöt, amaretto helyett eperpĂĄlinkĂĄt hasznĂĄltam, és telepakoltam friss gyĂŒmölccsel. A mascarponekrém vanĂliĂĄs helyett citromos - csak a babapiskĂłta a régi. Viszont összességében véve nagyon friss, zamatos és... |
Tovább a blogra ... ketcicakonyhaja.blog.hu/2011/05/19/ti... |
LibamĂĄjas pohĂĄrkrĂ©m kardamomos fehĂ©rborzselĂ©benMég mindig a LibamĂĄjfesztivĂĄl bĂ»völetében élek - és fĂ”zök. Megint kiprĂłbĂĄltam egyet Buday Péter libamĂĄjas receptjei közĂŒl, de (mivel eluntam a sok édes Ăzt) kihagytam a borbĂłl készĂŒlt zselébĂ”l a mézet. Szerintem igazam volt: a szĂĄraz fehérbor és a sok kardamom tökéletes ĂzhatĂĄst ad Ăgy egyĂŒtt, nagyon kellemes ez az enyhe fanyarsĂĄg a fĂ»szeres krémmel. Ami megmaradt, kĂŒlön hagytam megszilĂĄrdulni, és az ebbĂ”l készĂŒlt kis borzselékockĂĄkat kĂŒlön eszegettem meg, eperrel - mert az most mindig van a hĂ»tĂ”ben. LibamĂĄjkrém cardamom... |
Tovább a blogra ... ketcicakonyhaja.blog.hu/2011/05/19/li... |
BorsĂłpĂŒrĂ© karajjal Ă©s buggyantott tojĂĄssalEz a borsĂłpĂŒré nagyon jĂłl kivĂĄltja az unalomig alkalmazott köreteket. ĂltalĂĄban mi is tört krumplit csinĂĄlunk a szelethĂșsokhoz, Ășgyhogy most rĂĄnk fért egy kis vĂĄltoztatĂĄs. HozzĂĄvalĂłk: 500 g zöldborsĂł csipetnyi szerecsendiĂł 1 szĂĄl Ășjhagyma 1 nagy ek. vaj 2 ek. tejföl 6 szelet karaj Ă”rölt kömény tojĂĄs sĂł, zöld bors... |
Tovább a blogra ... egykiskonyha.blog.hu/2011/05/19/borso... |
Mousse au chocolat erdei szamĂłcĂĄvalIdĂ”rĂ”l idĂ”re nekifutok a "tökéletes csokolĂĄdé mousse" elkészĂtésének. Most is Ăgy történt, és - bĂĄr kivĂĄlĂł részeredményt produkĂĄltam - még van hovĂĄ fejlĂ”dnöm. TĂșl sok tojĂĄssĂĄrgĂĄjĂĄt tettem bele, Ăgy tömörebb lett a kelleténél, a "mousse", azaz hab ĂĄllagnĂĄl mindenképpen. InkĂĄbb krémnek volt mondhatĂł, amit a tesztszemélyek egyĂĄltalĂĄn nem bĂĄntak, kĂŒlönösen a friss, erdei szamĂłcĂĄval történt aromatizĂĄlĂĄs miatt. A szamĂłca aromĂĄja (mely valĂłban erdei, és frissen érkezett ErdélybĂ”l) ĂĄtjĂĄrta a fekete csokolĂĄdét, és a tetejére is szĂłrtam néhĂĄny... |
Tovább a blogra ... ketcicakonyhaja.blog.hu/2011/05/20/mo... |
Bodzaszörp-variĂĄciĂłkMég mindig dĂșl bennem a befĂ”zési vĂĄgy. MostanĂĄban mindent összeszedek, ami a kertben és a környéken terem. Szerintem a környéken élĂ”k mĂĄr Ășgyis megkérdĂ”jelezték a beszĂĄmĂthatĂłsĂĄgomat, amikor a fenyĂ”rĂŒgyeket szedegettem, aztĂĄn amikor az akĂĄcvirĂĄgot kĂłstolgattam, majd lecsipegettem az itt csak "tejesfĂ»ként" emlegetett sĂĄrga virĂĄgokat... szĂłval ezek utĂĄn ha megdézsmĂĄlom a szomszédbĂłl ĂĄtlĂłgĂł bodzafĂĄt, mĂĄr csak legyintenek egyet.. Nos, hĂĄt Ășgy tĂ»nik, beköszöntött a kĂĄnikula, kell is, hogy finom szörpök sorakozzanak a kamrapolcon! A fenyĂ”- [...] |
Tovább a blogra ... ritmusakonyhaban.blog.hu/2011/05/20/b... |
Eper chutneyA chutney (csatni) fĂ”ként gyĂŒmölcsbĂ”l és zöldségbĂ”l készĂtett fĂ»szeres pĂŒré. Gyakran csĂpĂ”sre fĂ»szerezik és fĂ”ként köretként tĂĄlaljĂĄk. Édes , de nem annyira mint egy lekvĂĄr, savanyĂș is, de nem annyira mint egy savanyĂșsĂĄg, mert borecettel és cukorral tartĂłsĂtjĂĄk. Az eperhez a tokaji borecet muskotĂĄlyos vĂĄltozatĂĄt hasznĂĄltam, amely remekĂŒl kiegészĂtette a gyĂŒmölcs zamatĂĄt. Az eper chatneyt én fĂ”leg sĂŒlt csirkehĂșs mellé szeretem, és minden eperszezonban elkészĂtem egyszer. HozzĂĄvalĂłk... |
Tovább a blogra ... mindenkaja.blog.hu/2011/05/21/eper_ch... |
KĂłkuszos csirkecomb csĂpĂ”s eperrel
MeglepĂ” , hogy a kĂłkuszos csirke nem édes, hanem inkĂĄbb fĂ»szeres sĂłs étel, amelyet kivĂĄlĂłan egészĂt ki a csĂpĂ”s eper. A kĂłkuszreszelék nem is édes magĂĄban, ezért tejföllel elkeverve inkĂĄbb vajas Ăze lesz. Nem kell hozzĂĄ egyéb fĂ»szer csak sĂł és bors. Ennél egyszerĂ»bb sĂŒlt hĂșs recept nincs is! A receptet eredetileg több mint 15 éve egy NĂ”k LapjĂĄban olvastam Lajos MaritĂłl. HozzĂĄvalĂłk:... |
Tovább a blogra ... mindenkaja.blog.hu/2011/05/21/kokuszo... |
Zsenge zöldborsóleves
Tavasszal kihagyhatatlan a héjas cukorborsĂłbĂłl és friss zöldségekbĂ”l készĂŒlt leves. Ez a leves attĂłl olyan finom, hogy minden zöldség benne igazĂĄn zsenge és édeskés , tele vitaminnal. A borsĂłpucolĂĄs kifejezetten szĂłrakoztatĂł elfoglaltsĂĄg, csak arra kell figyelni, hogy több borsĂł kerĂŒljön a tĂĄlba, mint a szĂĄjba. HozzĂĄvalĂłk 30 dkg pucolt cukorborsĂł 2 szĂĄl Ășjhagyma 3 gerezd fokhagyma 6 db zsenge sĂĄrgarépa 3 db fehér répa (petrezselyem gyökér) 1 db Ășj karalĂĄbé 1 ek cukor 2 ek vaj 2 db hĂșsleveskocka 1 kk Ă”rölt gyömbér 1 kk Ă”rölt szerecsendiĂł 1 tojĂĄsbĂłl és lisztbĂ”l csipetke... |
Tovább a blogra ... mindenkaja.blog.hu/2011/05/22/zsenge_... |
SĂŒlt alma diĂłval
Nem sĂŒti mégis édesség sĂŒlt alma. Azért szeretjĂŒk, mert a sĂŒtĂ”ben karamellizĂĄlĂłdott diĂł finoman ropog a fogunk alatt, közben az alma puhĂĄn pépesen folyik szét a szĂĄnkban. Nemcsak karĂĄcsonykor érdemes elkészĂteni hanem egyszerĂ» hétköznapi estéken is, amikor csak "Ășgy ennénk valami édességet". HozzĂĄvalĂłk: 4 db piros alma 2 marék diĂł 5 dkg aszalt vörösĂĄfonya (mazsolĂĄval helyettesĂthetjĂŒk) 5 dkg zabpehely 3 ek baracklekvĂĄr... |
Tovább a blogra ... mindenkaja.blog.hu/2011/05/22/sult_al... |
Fejes salåta naranccsal és fûszeres joghurttal
Egy igazi finom diétĂĄs étel, ami percek alatt elkészĂthetĂ”. NĂĄlam akkor szokott terĂtékre kerĂŒlni, ha csökkentett szénhidrĂĄttartalmĂș étkezést célzok meg és a hĂșs - zöldség egyre vĂĄltozatosabb kombinĂĄciĂłit igyekszem felvenni a heti menĂŒbe. SĂŒlt hĂșs mellé nagyon finom ez a gyĂŒmölcsös de pikĂĄns ĂzĂ» laza kis salĂĄta. HozzĂĄvalĂłk:... |
Tovább a blogra ... mindenkaja.blog.hu/2011/05/22/fejes_s... |
FÔtt retek salåta gomolyåval
A fĂ”tt retket érdemes kiprĂłbĂĄlni, mert egy kicsit olyan spĂĄrgĂĄs Ăze van ami remekĂŒl illik a salĂĄtĂĄkhoz. Figyelni kell rĂĄ, hogy erĂ”teljesen ĂĄtveszi a fĂ”zĂ”vĂz Ăzét, ezért mi tudjuk szabĂĄlyozni,hogy milyen ĂzĂ» fĂ”tt retket szeretnénk. Egy kevés ecet, sĂł és édes legyen benne.
|
Tovább a blogra ... mindenkaja.blog.hu/2011/05/22/fott_re... |
VĂ©gigettĂŒk Pest-BudĂĄtHĂĄt zokoghat a töki pompos: a tökéletes kenyérlĂĄngost étteremben sĂŒtik. Végre Ășjranyitotta kapuit a legendĂĄs Pest-Buda étterem a VĂĄrban, mi pedig az elsĂ”k között indultunk, hogy visszafoglaljuk. Szerencsére a tulajdonosok is ezt a célt tĂ»zték ki maguk elé, Ăgy a kilencvenes évek egyik turistariogatĂłjĂĄbĂłl egy igazi, vagĂĄny, bisztrĂłhangulatĂș magyar éttermet csinĂĄltak. Mivel a Zsidai csalĂĄdrĂłl van szĂł, tapasztalatot szereztek bĂ”ven: ezzel egyĂŒtt hĂĄrom, kĂŒlönbözĂ” karakterĂ» éttermet ĂŒzemeltetnek a Fortuna utcĂĄban. A Pierrot, mely a Monarchia nemzetközi Ăzeit igyekszik... |
Tovább a blogra ... ketcicakonyhaja.blog.hu/2011/05/22/ve... |
TĂșrĂłban sĂŒlt brokkoli
Ezt finomsĂĄgot fitness kirĂĄlynĂ” barĂĄtnĂ”mtĂ”l, GinĂĄtĂłl tanultam, tehĂĄt tutira egészséges és szénhidrĂĄtmentes. Ăme a bizonyĂték, hogy a diétĂĄs ételek is lehetnek nagyon finomak. Én csak magĂĄban fogyasztottam, de a csalĂĄdom rĂĄntott hĂșs mellé köretnek. HozzĂĄvalĂłk: 40 dkg brokkoli 25 dkg tĂșrĂł 1,5 dl kefĂr 1 gerezd fokhagyma 1 csokor petrezselyem... |
Tovább a blogra ... mindenkaja.blog.hu/2011/05/22/turoban... |
FenĂ©kig habostortaReggel fél nyolc körĂŒl hĂșsz méterenként van nyitott pékség kenyérrel, péksĂŒteménnyel, habos, krémes, mandulĂĄs, karamellĂĄs, ropogĂłs sĂŒteménnyel. TovĂĄbbĂĄ kĂĄvéhĂĄz, ahol a kĂĄvé mellé minimĂĄlis kĂnĂĄlat a friss vajas croissant, de többnyire van sajtos-sonkĂĄs is, amit rendeléskor sĂŒtĂ”lapra tesznek (plancha), és forrĂł vasalĂłt nyomnak rĂĄ, hogy megolvadjon benne a sajt, karamellizĂĄlĂłdjon rĂĄ az enyhén cukros mĂĄz... |
Tovább a blogra ... buvosszakacs.blog.hu/2011/05/23/fenek... |
SpĂĄrgĂĄs rĂ©tes leveles tĂ©sztĂĄbanEz a rétes a mĂșlt szerdĂĄn készĂŒlt: benne zöld, körĂŒlötte fehérspĂĄrgĂĄbĂłl. Ennek nem volt kĂŒlönösebb oka: mindkét fajtĂĄbĂłl volt egy-egy csomaggal otthon. MĂŒllner DĂłra felhĂvott aznap a RĂĄdiĂł Q-bĂłl, hogy A kondér becsĂŒlete adĂĄsĂĄban beszélgessĂŒnk egy kicsit a spĂĄrgaszezon örömeirĂ”l - miutĂĄn elmondtam, mit fĂ”ztem aznap, az elsĂ” kérdése a következĂ” volt: "Ugye a tésztĂĄt nem magad készĂted?". Akkor éppen sajĂĄt készĂtésĂ»t hasznĂĄltam, de nem frissen: egyszerre szoktam készĂteni 6 adagot, és sĂŒtĂ”papĂrra feltekerve a mélyhĂ»tĂ”be teszem. [...] |
Tovább a blogra ... ketcicakonyhaja.blog.hu/2011/05/23/sp... |
Zöldbab Ăgy meg ĂșgyAz elsĂ” pillantĂĄs a képre becsapĂłs lehet, hiszen spĂĄrgaszezon van még, ilyen mĂłdon lehet elkészĂteni a spĂĄrgĂĄt is. Fehéret mĂĄr be is mutattam, finom is volt. Zöld is volt az étlapunkon, csak valĂłszĂnĂ»leg nem Ărtam le, hiszen az "ugyanaz zöldben". Most pedig zöldbab, mĂĄs néven ceruzabab volt terĂtéken, amit sĂłs vĂzben történt igen rövid fĂ”zés - inkĂĄbb gĂ”zölés - utĂĄn ugyanĂșgy csoportonként tekertem körĂŒl szép hĂșsos baconnel (fĂŒstölt szalonnĂĄval). A szalonna nyitott felével lefelé tettem forrĂł [...] |
Tovább a blogra ... beck.blog.hu/2011/05/23/zoldbab_igy_m... |
FehĂ©rcsoki mousse friss eperrelHa a fehércsoki trĂŒffel sikerĂŒlt, mi riasztana vissza egy hasonlĂł összetételĂ» mousse elkészĂtésétĂ”l? Természetesen semmi, de ez esetben még szembetĂ»nĂ”bb volt a kĂŒlönbség fekete csokolĂĄdébĂłl készĂŒlt testvéréhez képest: sokkal habosabb, lĂĄgyabb krémet kaptam, ami nem csoda, ha belegondolunk, hogy a vajhoz gyakorlatilag kakaĂłvajat adtam. Ez esetben mĂĄr csak két tojĂĄssĂĄrgĂĄjĂĄt hasznĂĄltam, amit utĂłlag még mindig sokallok: legközelebb elég lesz egy is. Minden esetre... |
Tovább a blogra ... ketcicakonyhaja.blog.hu/2011/05/25/fe... |
KuzinborokA CousinVin egy fiatal csalĂĄdi borĂĄszat a soproni borvidékrĂ”l. A szĂŒlĂ”k raktĂĄk le az alapokat, mĂĄra a hĂĄrom fiĂș viszi a vĂĄllalkozĂĄst és igen bĂĄtor (vagy vakmerĂ”) mĂłdon a nem éppen könnyĂ» 2010-es évjĂĄrat boraival lépnek ki elĂ”ször a piacra. Boraik a pincénél és Soproni Natura VinotékĂĄban kaphatĂłak. A szortiment egyszintĂ» és letisztult: egy fehér, egy rozé és egy vörösboruk van. A fajtavĂĄlaszték még ennyire sem teszi prĂłbĂĄra a memĂłriĂĄt, hiszen zöldveltelinibĂ”l és kékfrankosbĂłl [...] |
Tovább a blogra ... alkoholista.blog.hu/2011/05/26/kuzinb... |
4. szĂŒletĂ©snapHa nem olvasom dr. pepper bejegyzését, eszembe sem jut. Ăgy meg csak elfelejtettem tegnap publikĂĄlni.:) De pont most négy éve tettem fel az elsĂ” receptemet. Az az igazsĂĄg, hogy nagyon szeretem. Szeretek vele néha dicsekedni. Szeretem, hogy milyen jĂł ismeretségek, barĂĄtsĂĄgok szĂŒlettek miatta. Szeretem, hogy a blogom miatt kerĂŒltem ErdĂ”bényére, ami nagy szerelem lett. Szeretem, hogy amikor keresek a google-n egy receptet, és néha a sajĂĄtom jön szembe, amit mĂĄr szinte elfelejtettem.:) Ez az év Ășgy tĂŒnik, nagy mérföldkĂ” az életemben. [...] |
Tovább a blogra ... dalit.blog.hu/2011/05/27/4_szuletesnap_1 |
TökĂ©letes csirkemell mentĂĄs zöldborsĂłvalHĂĄla TomĂĄnak, megtalĂĄltam a tökéletes csirkemell elkészĂtési mĂłdjĂĄt. Szerénytelenség nélkĂŒl ĂĄllĂtom, hogy én elég jĂł vagyok hĂșsételekben, legyen az bélszĂn, vagy sertésszĂ»z, vagy kacsamell. De eddig azért a csirkemell egy kicsit kifogott rajtam. Ha nem szĂłsz, vagy mĂĄrtĂĄs volt, akkor gyakran lett szokĂĄsosan szĂĄraz. Na, most ennek vége. A mentĂĄs zöldorsĂł tudom, hogy mĂĄr unalmasnak tĂŒnik, de ez most az év elsĂ” zöldborsĂłjĂĄval készĂŒlt, nem krém, hanem pĂĄrolt, és a sajĂĄt balkonlĂĄdĂĄmban termett mentĂĄval.
|
Tovább a blogra ... dalit.blog.hu/2011/05/28/tokeletes_cs... |
Macaron-mĂĄniaHogyan tört ki a nagy budapesti macaron-lĂĄz, mĂĄig nem értem. Egyszer csak a közepén talĂĄltam magam: ma mĂĄr nincs magĂĄra adĂł cukrĂĄszda, aki ne vĂĄgott volna bele az aprĂł, krémmel összeragasztott habcsĂłkszerĂ»ségek gyĂĄrtĂĄsĂĄba. JĂł esetben természetes alapanyagokbĂłl, a hatĂĄsvadĂĄszok ellenben jĂł erĂ”s ételszĂnezékkel megvadĂtva, a paletta minden ĂĄrnyalatĂĄban kĂnĂĄljĂĄk. |
Tovább a blogra ... ketcicakonyhaja.blog.hu/2011/05/28/ma... |
Ăt tuti, gyerekbarĂĄt cukrĂĄszdaA cikk megjelent a NĂ”k Lapja Cafe Gasztro rovatĂĄban SzerzĂ”: LukĂĄcs EnikĂ” Ilyenkor a legszĂ”rösebb szĂvĂ» szĂŒlĂ”k is megenyhĂŒlnek. Persze a kölykök is szĂĄmon tartjĂĄk ezt a napot: a szĂŒletésnap, karĂĄcsony és hĂșsvét mellett ilyenkor is joggal vĂĄrhatnak némi meglepetést. HiĂĄba van gyereknap, azért visszaköszönnek a hétköznapok: ne menj oda, ne nyĂșl hozzĂĄ, fogd a kezem stb. Ahhoz, hogy te is és a gyerkĂ”c is pihenhessetek egy kicsit, ne gondolkozz sokat, ĂŒljetek be egy cukrĂĄszdĂĄba! [...] |
Tovább a blogra ... gastronomica.blog.hu/2011/05/29/ot_tu... |
Feltör a SĂR!DĂjesĂ” és enyhén ittas, jĂłkedvĂ» férfiak Eredetileg mĂĄs alcĂmmel terveztem felvezetni ezt az ĂrĂĄst, de készĂŒlĂ”dés közben, a fotĂłkat nézegetve eszembe jutott egy pénteken olvasott cikk, amit a DĂvĂĄnyon talĂĄltam: egy tengerentĂșli kutatĂĄs szerint a mosolygĂłs pasik nem jönnek be a nĂ”knek. Nem elĂ”ször örĂŒlök annak, hogy ez itt nem Amerika: itt a rosszfiĂșkat is azért szeretjĂŒk jobban, mert többször meg tudnak nevettetni bennĂŒnket. Persze rossznak lenni nem kötelezĂ”, a jĂłkedv viszont mindennél fontosabb. MosolygĂłs magyar pasikat pedig [...] |
Tovább a blogra ... ketcicakonyhaja.blog.hu/2011/05/29/fe... |
A szomszĂ©d szilvĂĄja mindig fahĂ©jasabbA bevett ĂzpĂĄrosĂtĂĄsok nem okoznak meglepetést. De valahogy mégis. Fahéjas szilvĂĄt akĂĄr gombĂłcban akĂĄr lekvĂĄrban kĂłstolhattunk mĂĄr sokszor. A csokit sem nehéz hozzĂĄképzelni, fĂ”leg, hogy vannak olyan nem is olyan messzi vidékek, ahol a fĂŒgelekvĂĄrt csokival keverve ĂĄruljĂĄk. Ebben a karcsĂș téglalapokra osztott csokinak kifejezetten szilvaillata van, olyan intenzĂven, mint mikor az ember a korĂĄbban teleszedett kosĂĄrnyi gyĂŒmölcsöt önt ĂĄt egy mĂĄsik edénybe. A szilva (és a bodza is, bĂĄr bevallom, szĂĄmomra utĂłbbi nem tĂșl sok vizet [...] |
Tovább a blogra ... csox.blog.hu/2011/05/29/a_szomszed_sz... |
Kerti spĂĄrgakrĂ©mlevesIdĂ”nként ki kell jelölni a gasztronĂłmiai mérföldköveket, hogy tudjuk: mihez képest kĂŒlönleges az, amit éppen eszĂŒnk. A friss, tavaszi zöldségeknél nincs jobb, Ăgy nem ĂĄrt néha elĂ”venni a nagyi recepjeit, és megkĂłstolni, milyen az ĂzĂŒk csak Ășgy, önmagukban. Ehhez a leveshez kétféle spĂĄrgĂĄt, zsenge sĂĄrgarépĂĄt és petrezselyemgyökeret, Ășjkrumplit, friss fĂ”zĂ”hagymĂĄt, petrezselyemzöldet, hĂĄzi vajat és tejfölt hasznĂĄltam - "megbolondĂtĂĄsrĂłl" ez esetben szĂł sem lehet, csak egy csipet fehérbors és sĂł kerĂŒlt bele. VigyĂĄzat, csalĂĄdi adag! HozzĂĄvalĂłk: - 1 csomag fehérspĂĄrga - 1 csomag zöldspĂĄrga - [...] |
Tovább a blogra ... ketcicakonyhaja.blog.hu/2011/05/30/ke... |
Kuszkusz mascarponĂ©s grill zöldsĂ©gekkel.A kuszkusz az egyik kedvenc gyors munkahelyi ebédem. AkĂĄr este 9-kor is össze tudom dobni 15 perc alatt, és mĂĄsnap délre pont zseniĂĄlisan összeérik. Ez a vĂĄltozat még ezen belĂŒl is zseniĂĄlis, bĂĄr ez mĂĄr 40 percet is igénybe vesz. ? 1 piros kaliforniai paprika ? 1 kisebb cukkini ? 1 gerezd fokhagyma ? 1 ek olĂvaolaj ? 1 csipet cukor ? 2 paradicsom ? kevés chili ? harissa ? Fél bögre kuszkusz ? Fél doboz csicseriborsĂł ? 2-3 evĂ”kanĂĄl mascarpone ? petrezselyem [...] |
Tovább a blogra ... dalit.blog.hu/2011/05/30/kuszkusz_mas... |
Budai Gourmet 2011A hĂĄromnapos Budai Gourmet szakmai nappal kezdĂ”dik, majd jĂșnius 3-ĂĄn 12 ĂłrĂĄtĂłl nyĂlik meg a nagyközönség elĂ”tt. |
Tovább a blogra ... buvosszakacs.blog.hu/2011/05/30/budai... |
GyĂŒmölcsös bonbonMerthogy a paradicsom gyĂŒmölcs. A legtöbben a sĂłssal pĂĄrosĂtjĂĄk az Ăzét, meg olvasni lehet az umami, az ötödik Ăz kapcsĂĄn is rĂłla, mégis mindenki tudja, hogy ahogy a vöröshagymĂĄnak, Ășgy a paradicsomnak is jĂłl ĂĄll az édes Ăz. SĂ”t, a sĂ»rĂ», ĂŒvegekben kaphatĂł paradicsomsĂ»rĂtményeknek szerintem kifejezetten édes az ĂzĂŒk. Minél sĂ»rĂ»bbek, annĂĄl édesebbek. (És minél kisebbek, annĂĄl édesebbek ? gondoljunk csak a koktélparadicsomokra!) |
Tovább a blogra ... csox.blog.hu/2011/05/31/gyumolcsos_bo... |
HĂ©tvĂ©gĂ©n Budai GourmetCsĂŒtörtökön zĂĄrtkörĂ» szakmai nappal, pénteken viszont mĂĄr mindenki szĂĄmĂĄra megnyĂlik a megĂșjult Budai Gourmet. Ismét a MillenĂĄris Parkban lesz a fesztivĂĄl, ideiglenesen az egyik tavat is lefedik, hogy több ĂŒlĂ”hely legyen a vendégek szĂĄmĂĄra. A szakmai napon tartjĂĄk meg a Pannon Bormustra dĂjkiosztĂł gĂĄlĂĄjĂĄt, ekkor lehet majd megtudni, milyen csĂșcsborokat vĂĄlasztott a nemzetközi zsĂ»ri PannonhalmĂĄn. Ha a kiĂĄllĂtĂłkat nézzĂŒk, akkor a gasztro vonalra erĂ”sen rĂĄgyĂșrtak a Szigetes szervezĂ”k: jĂł néhĂĄny kint [...] |
Tovább a blogra ... alkoholista.blog.hu/2011/05/31/hetveg... |