Navigci
Fõoldal
Kategóriák
2014 Összes
2013 Összes
2012 Összes
2011 Összes
2010 Összes
Linkcsere
Új blog ajánlása
gasztroblogok.hu
sponsored links
Demokratikus borokAzért írunk, hogy ne kelljen annyival beérni: próbáld ki! De azért mégiscsak a próba az, ahol a szar elválik a májtól. Szóval, hogy fölvegyem az elmúlt hetek, hónapok puskaporos fonalát: senki nem akar barrikolt málnaszörpöt inni maró tanninnal és perzselõ alkohollal. De senki nem akar színtelen, szagtalan, íztelen, súlytalan, savanyú borokat sem. Az aranytisztás, ahol én szívesen idõznék, talán így írható le: a szõlõbõl származó, tiszta aromák kis fûszeres csavarral, opcionális földességgel, varratmentes, friss korty, ami nem csak csúszik, [...] |
Tovbb a blogra ... alkoholista.blog.hu/2011/05/31/demokr... |
Bodzagranita, a forró napok italaKi ne vágyna ebben a kánikulában egy kis felfrissülésre?! És ha lehet, azért ne tömény fagyi legyen, hanem inkább valami könnyû jeges-gyümölcsös, vagy virágos csoda. Minden elõbbi kritériumnak megfelel a következõ recept, ami ha van elõre elkészített bodzaszörpünk, akkor pillanatok alatt elkészülhet. Ha nincs, még mindig nyílik a bodza, érdemes belõle többet is készíteni. Nem is húzom az idõt, jöjjön is a recept, aminek az alapötletét Illéskrisz blogjában találtam. Ha nem lennék annyira türelmetlen, akkor ha [...] |
Tovbb a blogra ... ritmusakonyhaban.blog.hu/2011/05/31/b... |
Rántott csirkemáj, újkrumpli, spárgaNem különleges, csak finom, egyszerû, tavaszi (kora nyári) ebéd. (A csirkemáj és spárga együttesébõl máskor készítettem már diétásabbat is, most egy kicsit lazítottam...) A szokásosan, a zsinóroktól megszabadított, kettõbe vágott májat most hagyományosan, lisztbe, tojásba és nagyon finomra szitált prézlibe (zsemlemorzsába) forgattam. A tojásba kevertem sót ? a csirkemáj ettõl egyáltalán nem lesz kemény ? kevés tejet, fokhagyma-granulátumot és borsot. Az újkrumplit szintén úgy csináltam, ahogy szoktam. Nem fõzöm, csak párolom, pici olajon, saját [...] |
Tovbb a blogra ... beck.blog.hu/2011/06/01/rantott_csirk... |
töltött káposzta - avagy anyukám fõztjeNem panaszkodom tovább a munkára... Miért is tenném, amikor anyukám személyében ilyen nagyszerû segítségem van. Míg én az idodában, a fiúk pedig az udvaron dolgoztak, addig õ látott el minket ebéddel. Például ezzel a töltött káposztával, amibõl szerintem persze az övé a legjobb :) Bár halvány emlékképeim vannak még a nagymamáméról is, hogy az IGAZI talán mégis az övé volt, de ez már visszahozhatatlan... Töltött káposztából persze sokféle létezik, minimum a szabolcsi édes káposztába töltött, paradicsomban fõzött, valamint a hajdúsági savanyúkáposztás, füstölt [...] |
Tovbb a blogra ... eszterlancfoz.blog.hu/2011/06/01/tolt... |
Sangiovese Dél-FranciaországbanChianti és Montalcino emblematikus szõlõfajtájából 170 ezer vesszõt telepítettek el a Languedoc-Roussillon régióhoz tartozó Herault megyében. Az öt újító szellemû borászat: Domaine de Gournier, des Peyrats, de la Bousquette, Clos des Roques és de St. Laurent öt klónt rendelt (Toscano, Brunello, Romagnolo, Prugnolo, Montalcino és Morellino) a világ legnagyobb szõlõiskolájától, a Vivai Cooperativi Rauscedótól. A szövetkezet igazgatója szerint a sangiovese viszonylag jó szárazságtûrése és magas hozama miatt lehet "érdekes lehetõség Dél-Franciaország, és [...] |
Tovbb a blogra ... alkoholista.blog.hu/2011/06/01/sangio... |
Mentás eperkrémlevesKezdem komolyan hinni, hogy anno a menzai gyümölcslevest csak egyedül én ettem meg... Nekem azzal sem volt semmi bajom, bár az itthon készült gyümölcslevesek azért mérföldekkel finomabbak annál. Az igazat megvallva az eper az egyetlen olyan gyümölcs, amire gyermekkoromban allergiás voltam. Egyszer annyit sikerült bevágnom belõle, amennyitõl már idegesítõen sok apró piros pötty borította a testemet. Bár mára ez elmúlt, azért az eper és én mégsem lettünk nagy haverok, viszont mivel a gyerekek imádják, gyakran készül epres [...] |
Tovbb a blogra ... ritmusakonyhaban.blog.hu/2011/06/01/m... |
Rózsalekvár vagy rózsadzsem készítése képekbenSzerintem ez a lekvár a lekvárok lekvárja, egyenesen a lekvárok csúcsa! Bárki, aki megkóstolja, meghökken tõle, sõt még az anyósod is dob majd egy hátast...:D. Olyan egzotikus, keleties ihletésû ízvilágú, ami majdnem mindenkinek bejön. Egy a titka, meg kell várni, hogy az ízek összeérjenek. Tavaly már készült nálam hasonló rózsalekvár, ezért az egész receptet... |
Tovbb a blogra ... ritmusakonyhaban.blog.hu/2011/06/01/r... |
Milyen az igazi bruschetta? ? receptA cikk a HVG Gasztronómia rovatban jelent meg. Szerzõ: Lukács Enikõ A bruschetta az olasz konyha találmánya. Nagyszerûsége éppen az egyszerûségében rejlik, hiszen nem más, mint pirítós. Na de mi minden bír történni vele?! Tipikusan elõételként fogyasztják éttermekben, bárokban, kávéházakban. De senkit nem szólnak meg, ha egy pohár bor, a szokásos délutáni Aperol spricc vagy a limonádéja mellé csak bruschettát rendel, mert nem lehet betelni vele. Eredetileg a bruschetta csak fokhagymával bedörzsölt pirítós kenyér olívaolajjal, s legfeljebb olajbogyót [...] |
Tovbb a blogra ... gastronomica.blog.hu/2011/06/01/milye... |
Kárpát-medencei Borászok Találkozója - hatodszor2006 óta különösebb hírverés és visszhang nélkül minden évben megtartják a Kárpát-medencei Borászok Találkozóját Budafokon vagy Budatétényen. A hatodik ezen a hétvégén lesz a budatétényi Rózsakertben: szombaton és vasárnap délután egytõl este tizenegyig. Huszonkilenc pince borait lehet majd kóstolni a határon innen és túlról, a választék garantáltan színes és sokrétû lesz. A napijegy 1500 Ft, ezért egy kóstolópohár és - amíg el nem fogy - egy boros CD-ROM jár. Én sajnos alighanem idén sem jutok ki [...] |
Tovbb a blogra ... alkoholista.blog.hu/2011/06/02/karpat... |
kókuszkocka - avagy anyukám fõztjeEgy újabb finomság anyukámtól. 2db tojást, 3 dkg olvasztott rámát, 25 dkg cukrot, csipet sót, 2 evõkanál mézet és 2dl tejet összeverek, adok hozzá 1 teáskanál szódabikarbónát, 35 dkg lisztet. Sütõpapírral bélelt tepsiben, elõmelegített sütõben megsütöm, ha kihûlt kockákra szeletelem. 15 dkg cukor, 4 dkg kakaót összekeverek, adok hozzá 2 dl vizet és felfõzöm. A tûzrõl levéve beleolvasztok 25 dkg rámát [...] |
Tovbb a blogra ... eszterlancfoz.blog.hu/2011/06/02/koku... |
Lazac petrezselymes parmezános morzsávalMár egy ideje szemezgetek a fûszeres morzsás ételekkel. Mióta a Rosinantében voltam, ahol Gál Zsolt, zseniális szakács elmondta, hogy õ azt szereti, ha egy ételben háromféle állag is megjelenik, a lágytól a ropogósig, én is törekszem erre, mert nagyon izgalmassá teszi az ételeket. Így találtam rá erre a receptre a Goodfood-ban. A Lidl-ben találtam vadlazacot, és kb. 20 perc alatt el is készült. [...] |
Tovbb a blogra ... dalit.blog.hu/2011/06/02/lazac_petrez... |
Collemattoni Rosso di Montalcino 2007Nekem is volt szerencsém belekóstolni a Hold utcai Enoteca Montalcino 2006-os brunello sorába, az itt leírtakhoz képest némileg rövidített változat is rendkívüli élményt adott. Ezen felbuzdulva óvatos duhajként vettem gyorsan egy rossót: Suhayda László egészen határozottan a Collemattoni 2007-esét ajánlotta. Most, hogy felbontottam, már értem, miért volt annyira biztos abban, hogy ezt a brunello kistestvért kell megkóstolnom. |
Tovbb a blogra ... alkoholista.blog.hu/2011/06/02/collem... |
Medvehagyma levesLehet,hogy fáziskésésben vagyok vagy ennyire más idõjárás évszak lenne felénk,de itt most van tele a piac medvehagymával ,mikor más blogokon már rég elcsépelték ezt a témát.Tücsökbogár a múlt héten pl.bodzaszörpöt készített, el is terveztem,mivel vidékre megyek learatom én is a kertben a két szép bodzabokrot.Hát ne mondjam el,gyönyörû bimbós,de amíg kivirágzik azért várni... |
Tovbb a blogra ... aledakonyhaja.blogspot.com/2011/05/me... |
Szív torta szülinapraEzt a tortát még múlthéten készítettem egy volt osztálytársam édesanyjának a szülinapjára. Nagyon megtetszett neki a téglalap formájú Meglepetés tortám,de hát õ szívecskét szeretett volna. Ezért készült el egy ugyanolyan torta csak szív formában. Õ kérte tõlem a múltkor a fekete Trabi tortát amirõl kiderült,hogy az ünnepelt sajnálta felvágni , így inkább a mai napig a hûtõben pihen a kicsi kocsi és a tulajdonosa mindennap megnézi,hogy nem vágta-e meg senki.Szegény Trabi lassacskán... |
Tovbb a blogra ... adrykonyha.blogspot.com/2011/05/sziv-... |
Rakott tészta sonkával és brokkolivalNézegettem Lilla mac and cheese ihletét, de nálunk végül ez lett belõle. Jó dolog az az amerikai változat, de szerintem teljesen felesleges tejmártást fõzni, mert a tojás-tejföl kombináció épp olyan jól megállja a helyét. Egyszer már készítettem úgy is rakott tésztát, hogy nyersen dobtam bele a tejbe a tésztát, majd így be a... |
Tovbb a blogra ... agifoz.blogspot.com/2011/05/rakott-te... |
Kókuszos torták-extra kókuszkrémmelAz utóbbi idõben készítettem egy pár kókuszos-csokoládés tortát. Nagyon finom ez a két íz egy tortában.Aki nem próbálta még annak tudom ajánlani:-) A fekvõ kis vakond volt az elsõ amit ezzel az ízkombinációval készítettem az unokatesóm fiának és azóta több mindenkinek bejött ez az íz. Most egy újabbat kísérleteztem ki ha szabad ezt mondani. Idáig úgy készítettem,hogy felváltva kakaós és sima lapok közé kentem a csoki ganache és kókuszkrémet. Most sütöttem egy... |
Tovbb a blogra ... adrykonyha.blogspot.com/2011/05/kokus... |
Kekszes krémesHozzávalók: kb. 50 db. kisebb keksz, 2 vaníliás pudingpor, 8 kanál cukor, 2 kanál darás liszt, 2 egész tojás, 1 l tej, 10 dkg vaj Tetejére: csokiöntet,1 dl tejszín A tojások sárgáját,cukrot,pudingport és a darás lisztet csomómentesre kavartam a tejjel és sûrûsödésig fõztem.Félrehúztam a tûzrõl és még forrón ,belekevertem a vajat és... |
Tovbb a blogra ... aledakonyhaja.blogspot.com/2011/05/ke... |
Kókuszos kekszgolyóAhány ház annyi szokás ami szerint ezt az édességet lehet csinálni.Én is készítettem sokféleképpen,most épp így ,pillanatok alatt kész volt és végre eltûntek a csokinyuszi maradékok a hûtõmbõl. Hozzávalók: 25 dkg darált keksz, 10 dkg olvasztott csokoládé, 2 evõkanál nutella , 5 dkg kókuszreszelék... |
Tovbb a blogra ... aledakonyhaja.blogspot.com/2011/05/ko... |
Töltött paprika fetával és paradicsommalNem az a hagyományos, húsgombócos, jó sok munkával járó töltött paprika. Sõt, nem is akartam megírni az elkészítését, hiszen annyira egyszerû. De ha mégis valakinek pont erre az ötletre, receptre van szüksége, hát íme a kétszemélyes adag leírása: Megfõztem 15 deka tésztát (rövid, csavart csöveket). Leszûrtem. Félbe vágtam egy nagy kaliforniai paprikát. 10 percig elõsütöttem a sütõben... |
Tovbb a blogra ... agifoz.blogspot.com/2011/05/toltott-p... |
Epres ,rikotta krémes kosárkákSütikalandok mozgalom 2.fordulóján az én receptem kapta a legtöbb szavazatot(köszönöm azoknak,akik szavaztak rám), így nekem kell a 3. fordulóhoz adni egy alapreceptet. Aki szeretne részt venni a játékban,ennek a receptnek az összes hozzávalójából ,hozzáadva ezt-azt,ami azért nem változtatja meg a témát, készítsen el egy teljesen más típusú desszertet vagy süteményt. Gondolkoztam azon,hogy epres témát válasszak e ,hiszen most tömve lesznek a blogok epres receptekkel,végül úgy döntöttem,hogy igen,hátha így többen fognak a játékra jelentkezni.Aki tehát szeretne játszani,az... |
Tovbb a blogra ... aledakonyhaja.blogspot.com/2011/05/ep... |
REBARBARA TIRAMISUNagyon finom édes-savanyú desszert, ráadásul pofon egyszerü elkészíteni. Hozzávalók: 50 deka rebarbara,4-5 ek. vaniliás cukor, 10 deka babapiskóta, 2 ek. porcukor,25 deka mascarpone, 30 deka krémjoghurt A rebarbarát meppucoltam és 5 centis darabokra vágtam. Egy 20 centi átméröjü tüzálló,kerek tálba tettem, megszórtam... |
Tovbb a blogra ... alchri62.blogspot.com/2011/05/rebarba... |
Mentás-epres muffinMég mindig a muffin az egyik leggyorsabban elkészíthetõ és nagyon kedvelt édességem. Hamar megvan és a végtelenségig lehet variálni. Pont annyi idõ alatt be lehet keverni és sütõbe rakni, amennyi idõre le tudja magát kötni valamivel a pici lány. Hosszabban elkészíthetõ dolog csak alvásidõben lehetséges, de azok igen rövidek vagy a szabad levegõn történnek. Ezek miatt még mindig kicsit háttérbe szorul http://www.blogger.com/img/blank.gifa konyha, vagy... |
Tovbb a blogra ... feedproxy.google.com/~r/Aglio-e-olio/... |
SPENÓT VÖRÖS LENCSÉVELIndiai recept. Hozzávalók: 25 deka leveles spenót / én fagyasztottat használtam/ 12 deka vörös lencse, só, 1 deka friss gyömbér, 3 ek. olaj, 1 lapos tk. örölt római kömény, 1 fokhagymagerezd, citrom A vörös lencsét egy csipet sóval 2,5 deci vízben, lefedve 8-10 percig föztem.A gyömbért és a ... |
Tovbb a blogra ... alchri62.blogspot.com/2011/05/spenot-... |
Tavaszi divat: a spárgatáskaMindig mondom, hogy a sorsnak van humorérzéke! Kanadai spárgás posztom óta szembe vigyorognak a piacon a gigantikus spárgasípok. Divatot teremtettem volna? Vagy csak kiárusítás volt a mûtrágya boltban néhány hónappal ezelõtt? Nem tudom.... |
Tovbb a blogra ... sajatleveben.blogspot.com/2011/05/tav... |
Csülkös kelbimbóNagyon szeretjük ennek a kis káposztának az ízét, amikor csak találok,mindig frisset veszek,most mirelitbõl készítettem,de így sem hazudtolja meg magát. Hozzávalók: 1 csomag mirelit kelbimbó, fél kiló füstölt csülök,1 hagyma, 2 dl paradicsomlé, 2 kanál liszt, olaj, 2 kanál házi zöldség keverék, só, bors, pirospaprika, lestyánlevél,tejföl A hagymát apróra vágom és az olajon kissé megdinsztelem.A csülköt felkockázom és ráteszem a hagymára,felöntöm annyi vízzel,hogy ellepje,fûszerezem és puhára... |
Tovbb a blogra ... aledakonyhaja.blogspot.com/2011/05/cs... |
ÁFONYÁS KRÉMSAJT MÁRTOGATÓSCsodálatos kompozició, a krémsajt, a gorgonzola, áfonya, narancshéj együtt.....isteni! Hozzávalók: 16 deka krémsajt, 6 deka gorgonzola, 2 késhegynyi reszelt narancshéj, bors, kb. 10 deka áfonya + pár szem a dekoráláshoz... |
Tovbb a blogra ... alchri62.blogspot.com/2011/05/afonyas... |
Spárga salátakéntMár megint egy végtelenül egyszerûen készíthetõ étel. Mármint szerintem az, de ha valaki nincs olyan jó és közeli barátságban a sprágával, mint én, akkor itt a tavalyi okosságaim gyûjteménye. Most egy fél kilós csomag zöld spárgát átmostam. "Összespárgáztam", de nem kék színûvel, mint Briget Jones. Talpra állítva forró vízbe tettem, hogy a fejei a víz fölött legyenek. 4-5 percig fõztem a sós, cukros vízben. Kiszedtem és konyharuhába csavarva hagytam kihûlni. Nem... |
Tovbb a blogra ... agifoz.blogspot.com/2011/05/sparga-sa... |
Csokis keksztortaTücsökBogár blogján láttam és tudtam,hogy ezt nekem is el kell készítenem,mert sikert aratok vele.A lányom imádja a csokis sütiket és ennek bizony tömény csoki íze volt.Öröm volt nézni,hogy még a szemeit is becsukta és úgy élvezte a torta ízét: -Anyukám,ez mennnnyeiiii:) Hozzávalók: 60 dkg 50 %-os étcsokoládé,30 dkg vaj, fél dl tejszín, fél dl méz, 30 dkg keksz Tetejére: 20... |
Tovbb a blogra ... aledakonyhaja.blogspot.com/2011/05/cs... |
LANGYOS SPÁRGASALÁTA KAPRIBOGYÓVAL ÉS PARMEZÁNNALHozzávalók: kb. 80 deka spárga, /lehet vegyesen is zöldet és fehéret, de akkor a zöldet késöbb kell az edénybe tenni/, 1 hagyma, 4 ek. olivaolaj, 1,5 deci zöldség alaplé, 1/2 citrom, 2 ek. kapribogyó, csipet cukor, só, bors, bazsalikom, parmezán A spárgát megpucoltam, srég 2-3 centis darabokra vágtam, a fejüket félre tettem. Egy serpenyöben a kockára vágott... |
Tovbb a blogra ... alchri62.blogspot.com/2011/05/langyos... |
PuncsszeletTaláltam egy puncsszeletet. Sajnos nem a konyhában, hanem a képeim között, úgyhogy meg is osztom Veletek a receptjét. Új kedvencemben a Vidék Ízében találtam a receptet ; még márciusban készült. Hozzávalók a tésztához: 50 dkg liszt, 20 dkg vaj vagy 15 dkg zsír, 2 tojás, 1/2 csomag sütõpor, 15 dkg porcukor, 2-3 evõkanál tejföl, 1 citrom reszelt héja... |
Tovbb a blogra ... andi-cuki.blogspot.com/2011/05/puncss... |
Csalános spenót levesHozzávalók: Fele fele arányban spenót és csalán (nekem 2-2 marékkal), fél liter tej, 2 szál új fokhagyma,kevés olaj, 1 kanál liszt, só A spenótot és a csalánt jól megmostam ,leforráztam,leszûrtem és kissé összevagdaltam.Az fokhagymát kevés zöldjével együtt apróra vágtam,olajon megdinszteltem ,rátettem az összevagdalt spenót-csalán keveréket,1 kanál lisztet és folytonos keverés mellett felöntöttem a fél liter tejjel és... |
Tovbb a blogra ... aledakonyhaja.blogspot.com/2011/05/cs... |
Sauska, VillányVolt nekünk ez a kis villányi kiruccanásunk, aminek fõ programpontjának a Sauska borászat meglátogatása bizonyult. Hosszas egyeztetések, telefonok és e-mailek jöttek-mentek. A látogatásunk szervezõi igazán kitettek magukért. Aztán kiderült számomra az is, hogy akikkel mentünk, ismerik ám Sauska Krisztiánt, sõt õ véletlenül pont ott is volt. Meg a lánya is. Meg egy Master of Wine hölgy is, aki éppen nagy kóstolót tart a jövõben esedékes borokból. Meg a birtokigazgató, aki lelkesen [...] |
Tovbb a blogra ... agifoz.blogspot.com/2011/05/sauska-vi... |
PüspökkenyérLatsia receptje szerint készítettem,nagyon finom lett,csak nem tudom miért tettem 16cm széles tepsibe. Az ízén úgysem rontott. Hozzávalók: 7 tojás fehérje, 8 dkg liszt,12 dkg porcukor, 4 dkg olvasztott vaj, 5 dkg dió, 5 dkg mogyoró,10 dkg étcsoki, 5 dkg mazsola, 5 dkg aszalt füge,5 dkg aszalt barack A gyümölcsöket,magvakat összevágtam, összekevertem a lisztel és a porcukorral [...] |
Tovbb a blogra ... aledakonyhaja.blogspot.com/2011/05/pu... |
Kókuszos szív torta4. házassági évfordulóra készítettem ezt a tortát,persze még a múlthéten. Jól elvagyok maradva a blogolással ismét,de hozom az újabb tortáimat:-) Kakaós és sima piskótából állt a torta és csoki és kókuszos krémmel lett megtöltve. Most a kókusz krémet nem kókuszpasztával készítettem,hanem 10 dkg kókuszreszeléket beáztattam 1-1,5 dl langyos tejbe(pontosan nem mértem ki).Miután jól megszívta magát kézzel ész szûrõn keresztül jól kinyomkodtam így kaptam egy kókusz ízû tejet.Ebbe aztán öntöttem még [...] |
Tovbb a blogra ... adrykonyha.blogspot.com/2011/05/kokus... |
Baconos krumplicsónakokKrumplit héjában megfõztem, megpucoltam ,4 be vágtam, baconba tekertem... |
Tovbb a blogra ... aledakonyhaja.blogspot.com/2011/05/ba... |
Gere Attila Mandula étterme, VillányVillányban elõször Gere Attila borász nevével fémjelzett komplexumba vezetett az utunk, a hotelt és éttermet is magába foglaló épületben mi a vendéglõben telepedtünk meg vagy 3 óra erejéig. Gyönyörû idõ, árnyékos terasz és érkezik a Frici névre hallgató rozé habzóbor is. Isteni, hideg, csiklandósan illatos. Legszívesebben maradnék ennél az ebéd egész ideje alatt. Amíg böngésszük a szûk - éppen váltás alatt lévõ étlapot kapunk friss, puha kenyeret, vajat és [...] |
Tovbb a blogra ... agifoz.blogspot.com/2011/05/gere-atti... |