Milyen az igazi bruschetta? ? recept
sponsored links
A cikk a HVG Gasztronómia rovatban jelent meg.
Szerzõ: Lukács Enikõ
A bruschetta az olasz konyha találmánya. Nagyszerûsége éppen az egyszerûségében rejlik, hiszen nem más, mint pirítós. Na de mi minden bír történni vele?!
Tipikusan elõételként fogyasztják éttermekben, bárokban, kávéházakban. De senkit nem szólnak meg, ha egy pohár bor, a szokásos délutáni Aperol spricc vagy a limonádéja mellé csak bruschettát rendel, mert nem lehet betelni vele. Eredetileg a bruschetta csak fokhagymával bedörzsölt pirítós kenyér olívaolajjal, s legfeljebb olajbogyót eszegetnek hozzá. Titka a kenyér minõségében rejlik. A kézmûves barna vagy egyéb rusztikus kenyér adja meg igazán az élvezeti értékét, no meg nem mellékesen a jó minõségû olíva olaj. Hogy aztán mit halmozunk a kenyérkékre, annak csak a képzelet szab határt: lehet paradicsomos, csirkemájas, halas, gombás, gomolyás, pesztós, sajtos, kecskesajtos, medvehagymás, articsókás, babos, jöhet a tetejére friss rukkola, bazsalikom, zsombor, rozmaring.
A bruschettát a konyhai tûzhelyen egy platnin vagy serpenyõben is megsüthetjük, de a legjobb nyílt tûzön vagy kerti sütõben. S ha már itt a grill szezon, semmi ok nincs rá, hogy ne a szabadban grillezve készítsük. A jó füstös íz is egészen más, mintha serpenyõben sült volna. Bár létezik folyékony füst, ami az ételnek füstös ízt kölcsönöz, sõt, évtizedekkel ezelõtt minden háztartás fel volt szerelve füst ízû sóval is, ezeket a megoldásokat csak ?végsõ rászorultsági? alapon,de leginkább egyáltalán nem javasolnánk. Ha tehát tehetjük, ne tétovázzunk, elõ a grillsütõt, és míg sül a hús, elõételként felszolgálhatjuk a grillezett bruschettákat.
Recept
Kecskesajtos, padlizsános bruschetta (4 fõ részére)
8 szelet rusztikus kenyér
1 nagyobb padlizsán
20 dkg kecskekrémsajt
olíva olaj...