Navigci
Fõoldal
Kategóriák
2014 Összes
2013 Összes
2012 Összes
2011 Összes
2010 Összes
Linkcsere
Új blog ajánlása
gasztroblogok.hu
sponsored links
KocsonyaHozzávalók: 2 kg kocsonyahús (köröm, fül, farok, orr, bõr) Elkészítés: | |
Tovbb a blogra ... fozes.blog.hu/2011/05/29/kocsonya_13 | |
BabatortaTej és cukormentes torta | |
Tovbb a blogra ... fozes.blog.hu/2011/05/29/babatorta | |
Végre itt az eper, a finom zamatos magyar eper ? Epres mascarponés piskótaAz utóbbi idõben csak írni nem volt idõm, sütni és fõzni szerencsére azért igen. Most aztán belehúzok és próbálom utolérni magamat, hogy Ti is részesei lehessetek a sok finomságnak és el is tudjátok készíteni. Improvizálás útján készült ez a desszert, de nagyon finom lett. Ami jó volt benne, hogy elõre el tudtam készíteni és a friss eperrel nagyon üdévé lehet varázsolni. Hozzávalók... | |
Tovbb a blogra ... mazsakonyhaja.blog.hu/2011/05/16/vegr... | |
Tejmentes (hamis) "túrótorta"Hozzávalók: tésztához:
töltelék:... | |
Tovbb a blogra ... mitegyek.blog.hu/2011/05/17/hamis_tur... | |
Jön a jó idõ! Készüljünk rá egy kis fagyival! Epres nyalóka fagyi
A hétvégén szülinapi ajándék keresésben voltam a kék sárga áruházba, amikor belebotlottam ebbe a nagyon jópofa fagylalt készítõ kis mûanyag tégelybe. Nagyon régen volt nekünk ilyen, de valahol elkallódott. Igaz, amikor megvettem, épp megfagyni készültem olyan idõ volt, de optimistán álltam a kérdéshez, lesz még jó idõ, így vettem belõle két szettet. Egy szettben 6 db van, így összesen 12 darab fagyit tudok készíteni. Jöhet a jó idõ, meg a szülinapi zsúrok fel vagyok készülve rá. Eper szezonban nem is... | |
Tovbb a blogra ... mazsakonyhaja.blog.hu/2011/05/17/jon_... | |
Epres rebarbarás Villám lepény (Clafoutis) Végre van eper és rebarbara is, mert ezt a villám lepényt ezzel az íz kombinációval szeretjük a legjobban. A helyi zöldségesnél próbáltam beszerezni a rebarbarát, de nem tudtam meggyõzni, hogyha hoz, akkor el is megyek érte és meg is veszem majd Tõle. Õ még ilyet soha nem evett és különben is milyen íze van, meg mit is lehet belõle csinálni. Így helyi zöldséges elég rosszul vizsgázott. De Gabi barátnõm a hétvégi nagybevásárlás alkalmával szerzett nekem egy szép adagot a Fény... | |
Tovbb a blogra ... mazsakonyhaja.blog.hu/2011/05/18/epre... | |
Mi is az a rebarbara? Egy zöldség, amit desszertként eszünkEgy újabb megosztó étel, melyrõl gyakran hallani a következõ mondatokat, ezer éve ismerem, soha nem hallottam róla, hallttam róla, de nem tudom mit lehet belõle csinálni, imádom vagy egyszer vettem és soha többé. Szó mi szó furcsa egy növény, hiszen nem a levelét, nem a termését, de még csak nem is a gyökerét esszük - bár mindegyiket felhasználják gyógyászati célra -, hanem a szárát. Ez, a sóskafélék családjába tartozó zöldség leginkább gyümölcsként kerül az asztalunkra, sütiben lekvárban vagy egyéb nyalánkságokban... | |
Tovbb a blogra ... mazsakonyhaja.blog.hu/2011/05/19/mi_i... | |
Borban pácolt, konfitált nyúlcomb hagymalekvárral és medvehagymás krokettelA következõ recept a Tetrabbit Kft. bloggerversenyére készült. Ahhoz, hogy a nyúlcomb omlós és lédús maradjon, mindenképpen a konfitálást választottam. A hagymalekvár nagy kedvenc, a házi krokettet pedig a medvehagymával tettem izgalmassá. A konfitálás elõtti estén a nyúlcombokat megmossuk, szárazra töröljük, a csontos végeken a húst és az inakat kézzel egy kicsit meglazítjuk, hogy könnyen összehúzódhasson. A vöröshagymákat megtisztítjuk, egyenletes vastagságú, vékony karikákra vágjuk. A friss kakukkfûrõl lecsipegetünk egy maréknyi apró levelet. A hagymát egy... | |
Tovbb a blogra ... timoandjulien.blog.hu/2011/05/19/borb... | |
Saláta fõzelék csirkemell pörkölttelEgyszer régen már készítettem salátafõzeléket, akkor nagy kudarc volt, és azóta most próbálkoztam elõször. Kicsit utánanéztem, másokhogyan készítik. Ezután elkészítettem a saját verziómat, azzal kalkulálva, hogy nem fog tetszeni, és majd valami 1/5 vagy 2/5 pontot fog elérni. Ezért eleve akkorra készítettem, amikor tudtam, más úgysem eszik belõle, csak én. Tévedtem, tetszett. Elõre is elárulom, 5/5, és legközelebb a gyerkõcök is kapnak belõle. Hozzávalók (4 személyre):... | |
Tovbb a blogra ... mitegyek.blog.hu/2011/05/23/salata_fo... | |
Sárgaborsó levesHozzávalók:
| |
Tovbb a blogra ... mitegyek.blog.hu/2011/05/26/sargabors... | |
Legszuperebb leves a városbanEzt igencsak kevés dologra mondanám, mivel levesek terén magas a mércém, de évek óta nem ettem ennyire király levest. A helyszín az immár hivatalosan is menõnek számító Kazinczy utca Kis Parázs nevû thai étterme. A Parázs Presszó kisebbik éttermében a curry-k és tészták mellett tízféle leves kapható, amelybõl a Tom Yum Koong-ot (A2) és a Tom Ka Kai-t (A3) kóstoltuk. Az elõbbi egy csípõs citromos rákleves, amiben a csípós, a savanykás, a galanga és a koriander íze hihetetlen [...] | |
Tovbb a blogra ... teknosleves.blog.hu/2011/05/27/legszu... | |
Mutatós vacsora pillanatok alatt - Pizza, zöld spárgával, Serrano sonkával és dióval Az utóbbi idõben annyi idõt töltünk a szabadban, amennyit csak lehet. Így a vacsorák elkészítésére igencsak kevés idõ marad. Ez a különleges pizza, hatalmas sikert aratott és sokkal egyedibb, gyorsabb és finomabb volt, mintha rendeltünk volna. Elõször nem ezt szántam vacsorára, de valahogy pizzához támadt kedvem és milyen jól döntöttem. A barátnõm azzal a kérdéssel fordult hozzám, hogy õ imádja a spárgát és spárga szezonban spárgát eszik spárgával, de legnagyobb szívfájdalmára gyerekeivel nem nagyon tudja megetetni. Azt kérte, hogyha van olyan [...] | |
Tovbb a blogra ... mazsakonyhaja.blog.hu/2011/05/27/muta... | |
Tejmentes (hamis) "túrógombóc"Hozzávalók:
2 dl tápszerben-mindenkinek a neki megfelelõ- megfõzõk 2 ek. grízt, 1 zacskó vaníliás cukorral ízesítem. Sûrûnek kell lennie. Langyosra hûtöm és... | |
Tovbb a blogra ... mitegyek.blog.hu/2011/05/29/tejmentes... | |
Bodza ital házilag
Hurrá nyílik a bodza. Nem vagyunk egy szörpös család, de a bodza szörp minden évben a kivételek listájára kerül. Az évnek ez az idõszaka, amikor egyre több folyadékot kíván az ember szervezete és egy üdítõ aromás savanykás ital nagyon jól tud esni. Pici elõkészületet igényel, majd két nap türelem és máris iható a bodza szörp. Fontos, hogy olyan helyen szedjük a bodzát, ami távol esik a forgalmas utaktól és figyeljünk oda, hogy ne lakjanak rajta bogarak. | |
Tovbb a blogra ... mazsakonyhaja.blog.hu/2011/05/29/bodz... | |
Gyerek napi ajándék házilag ? Horgászás a kertben, mint a régi búcsúkban Nagyon szeretek saját kezûleg személyre szabott ajándékkal kedveskedni. Ez az ajándék már jó ideje készül, nem azért mert bonyolult, hanem inkább azért, mert nagyon sok minden más torlódott elõtte. Jött a jó idõ, meg a gyerek nap és ez új lendületet adott arra, hogy neki álljak és végre befejezzem ezt a helyes kis játékot. Biztos sokatoknak ismerõs a gyerekkori élmény, amikor vidéki búcsúkban vagy a vidámparkban próbáltok egy szutykos kis medencébõl, egy kis horgászbottal különbözõ halakat kifogni, melyek hasán egy [...] | |
Tovbb a blogra ... mazsakonyhaja.blog.hu/2011/05/30/gyer... | |
A bodzavirág hatásos súlycsökkentõA bodzaital izzasztó, vízhajtó és hashajtó tulajdonságokkal rendelkezik. Éppen erre van szükség a szervezet megtisztulásához, és az anyagcsere aktiválásához. A rendszeres fogyasztás, súlycsökkenést, a vér koleszterin szintjének csökkenését eredményezi. Természetes fájdalomcsillapító Ha ízületi, vagy hátfájás kínoz bennünket, vagy... | |
Tovbb a blogra ... valodisafrany.blog.hu/2011/05/30/a_bo... | |
Bodzavirágos palacsintaA bodza friss aromás virágait a gasztronómiában, leginkább édességekhez használjuk. Szirupot, lekvárt, bort, hideg italt, és palacsintatésztába mártva, vagy téve. | |
Tovbb a blogra ... valodisafrany.blog.hu/2011/05/30/bodz... | |
Epres mascarpones túró torta, kicsit traktorosanNálunk az utóbbi idõben minden a traktorok körül forog, amióta a fiúk rákaptak a traktorokra, azóta traktorral kelünk és fekszünk. Nagy esemény volt nálunk a héten, ugyanis a ici pici kis kerti traktorunk 1 éves lett a héten és persze ezt meg kellett ünnepelni. Nagy szülinapi zsúrt szerettünk volna tartani neki, de sajnos a szombati eszméletlen idõ elmosta a nagyszabásúra tervezett szalonna sütést. Vendégek lemondva, de a saját gyerekeinket nem lehetett leállítani, így a végén a teraszon a napernyõ alatt [...] | |
Tovbb a blogra ... mazsakonyhaja.blog.hu/2011/05/31/epre... | |
Allergia vizsgálat a SOTE I.-en I. részMiért volt szükségünk allergia vizsgálatra? Zsófinál jól megalapozott gyanúnk volt, hogy allergiás a mogyoróra (nem a földimogyoróra), mert mindenféle mogyorót tartalmazó élelmiszertõl csalánkiütéses lett az arca. Valamint arra is jól megalapozott gyanúnk volt, hogy allergiás a Na-benzoát nevû tartósítószerre (a nagyi lekvárja csak almát, cukrot és ezt a tartósítószert tartalmazza, és szintén csalánkiütése lett). Zsófi korábban tejfehérje allergiás volt, de hála a korai diagnózisnak (11 hónapos korában) és szigorú tejmentes (tejfehérjementes) diétának, 2,5 éves korára kinõtte. | |
Tovbb a blogra ... mitegyek.blog.hu/2011/06/01/allergia_... | |
Muskátli Vendéglõ, Zengõvárkony 6-os útIgen, megint eltelt egy hónap valamirevaló bejegyzés nélkül. Pedig voltunk ám több (nekünk) újnak számító egységben, csak valahogy a dokumentálás mintha nem menne olyan könnyen, természetesen csak ami engem illet. Azért most erõt is veszek magamon és az egyik legutóbbi helyet bemutatnám, az ott megtapasztalni sikerült élményeken keresztül. | |
Tovbb a blogra ... pacalvadasz.blog.hu/2011/06/02/muskat... | |
Barna sörös csirkeraguNem különösebben hatott meg az egyetemes medvehagyma-mánia, de nyilván egyszer csak vesz az ember, ha már annyira mutogatják. Kellemes íze van egyébként, amit csodálatosan elveszít fõzés hatására, úgyhogy leginkább friss kencékbe, szendvicshez, salátába ajánlanám, nem pedig ehhez a recepthez, bár nem ártott neki, csak észrevehetetlen volt. Az eredetiben nincs, de ha a hûtõmben zöldellik egy nagy csokor, akkor addig kerül bele a fõzeményekbe, amíg el nem fogy, nyilván. Mindenesetre jól mutat a képen... | |
Tovbb a blogra ... koalac.blog.hu/2011/05/17/barna_soros... | |
Indul a Nestlé babarecept-pályázataIdén májusban a Nestlé Egészséges Kezdet Egészséges Élet babatáplálkozási programja receptpályázatot hirdet a nagyközönség és gasztrobloggerek számára. A versenyre olyan kreatív babarecepteket várnak, amelyek nemcsak finomak és újszerûek, de megfelelnek a babatáplálási irányelveknek is. A szervezõk bíznak abban, hogy a nevezõknek sikerül a gyakorlatba is átültetni a babatáplálási tudnivalókat, így mindenki hasznos és újszerû tippeket adhat és kaphat a babakonyhával kapcsolatban. | |
Tovbb a blogra ... lucullus.blog.hu/2011/05/18/indul_a_n... | |
Vajas, petrezselymes karalábéKaralábé szinte egész évben kapható. Amikor megjelennek a zsenge tavaszi példányok, még gyakrabban kerül az asztalra. A zöld karalábéra általában nem jellemzõ, hogy fás lenne, a feszes, repedésmentes héjra és a friss levelekre kell csak figyelnünk. Darabolási veszteséggel mindig számolok: nem tudom megállni, hogy ne rágcsáljak nyersen is belõle, így mindig kicsivel többet vásárolok... | |
Tovbb a blogra ... gourmetstudio.blog.hu/2011/05/19/vaja... | |
Libamáj-terrine pirított kaláccsal és szamócalekvárralEgyértelmûen ez az a recept, ahol a legnagyobb a kontraszt az elkészítés egyszerûsége és a végeredmény összetett ízvilága között. Ha túl vagyunk az alapanyag megtisztításán, a libamáj-terrine összehozása az egyik legegyszerûbb konyhai mûvelet: a borban és fûszerekben történõ érlelés után egy megfelelõ formába bepakoljuk a hosszában 2-3 részre vágott májdarabokat, majd sütõbe tesszük. A megfelelõ hõmérséklet és idõ betartásával a végeredmény biztosan tökéletes lesz. Igen, a sütésnél lehet nagyon elszúrni a dolgot, mert ha túl magas fokozaton vagy túl sokáig... | |
Tovbb a blogra ... husosfazek.blog.hu/2011/05/20/portoib... | |
Csípõs csirkemell tavaszi zöldségekkelKövetkezzék egy könnyû tavaszi ebéd. Viszonylag gyorsan elkészíthetõ, a köret alapját az újkrumpli és a spárga klasszikusnak mondható kombinációja adja, egy kis gyöngyhagymával, újfokhagymával és paradicsommal, zöldfûszerekkel megbolondítva. Hozzávalók (8 adag) - 8 csirkemell filé | |
Tovbb a blogra ... lorien.blog.hu/2011/05/20/csipos_csir... | |
Eperhab illatos kompóttalkép: Krumpli Béla Az, hogy a tél után, amikor végre érni kezd az elsõ hazai gyümölcs, az eper, mibõl készül a desszert, nem volt kérdés. Azon viszont elég sokat agyaltunk, hogy mi legyen mellé? Felmerült a valamilyen keksz, vagy hasonló ropogós akármi. Aztán arra is gondoltunk, hogy csak egy mentalevéllel díszítjük a habot. Teljesen elégedett azonban akkor lettem, amikor felfedeztem ezt az [...] | |
Tovbb a blogra ... gourmetstudio.blog.hu/2011/05/23/eper... | |
Créme bruléePiros jóvoltából végre került egy karamellizáló pisztoly a konyhámba. Hiánya óriási volt, nem is tudom, hogy lehettem meg eddig nélküle. Ami késik, nem múlik, végre újabb célra is használhatom a szufflés edénykéim: az elmúlt hetekben többször is készítettem créme bruléet. Eredete homályba vész, a különbözõ nemzetek mind magukénak vallják, talán a neve miatt a francia valószínû. De mindez különösképpen nem is izgat, az a lényeges, hogy feltalálták. Egyszerû és nagyszerû desszert. Az ember dekadensen beszakítja a felsõ karamell réteget, majd elégedetten kikanalazza a finom [...] | |
Tovbb a blogra ... lorien.blog.hu/2011/05/23/creme_brulee_3 | |
Sütemény, búzábólMaradunk Szerbiában, de a pljeskavicás hamburgertõl ellépünk egy édesség felé, ami a maga kategóriájában ugyanazt a minõséget képviseli. Émelyítõ szuperfagylalt, fõtt búzából. A zsito-t csak mi, balga és éhes turisták toljuk ész nélkül, ünnepelve az alkalmat, hogy beestünk Belgrádba. Komoly arcok kizárólag Slava idején fogyasztják, de akkor minden családban készül és mindenhol illik is fogyasztani belõle egy kanállal. Kicsit olyan, mint a mi bejglink. | |
Tovbb a blogra ... malackaraj.blog.hu/2011/05/25/szerbia2 | |
Sertésszûz muskotályos borecetes - pirított gombás zöldségekkel, újkrumplivalAmikor megkaptam a Tokaji Borecet Manufaktúra csomagját, örömmel fedeztem fel a muskotályos borból készült ecetet. Mint közismert, a muskotályos borok ételekkel történõ párosítása nem triviális, de nem is lehetetlen feladat. Az egyik kézenfekvõ megoldást általában a gombák adják, különösen a rókagomba passzol jól hozzá, de egyrészt még szezonja sincs, másrészt az ecetben sokat szelídülnek a muskotályos ízek, ezért kipróbáltam az egyszerû, termesztett barna csiperkével - az eredmény nem okozott csalódást. És még egy apró megjegyzés az alapanyaggal kapcsolatban: [...] | |
Tovbb a blogra ... lorien.blog.hu/2011/05/27/sertesszuz_... | |
Fiúk a konyhában: EperKevés olyan gyümölcs van, amit több szexuális tartalommal és jelentéssel pumpáltak volna fel, mint az epret. Mondjuk jogosan.
| |
Tovbb a blogra ... gasztroszex.blog.hu/2011/05/29/fiuk_a... | |
Blogkóstoló - mi is ott leszünkZöldfûszeres vietnámi nyári tekercs - kép: Krumpli Béla A tavalyi, elsõ blogkóstolón mindhárman ott voltunk. Külön-külön. Horász akkor zöldséges borjú szívet készített wokban, és ?õszinte? rókagombás, petrezselymes, balzsamecetes dim sumot kínált a kóstolni vágyóknak. Premier elõtt teszteltem a dim sumot, és a helyszínen kóstoltam meg a borjúszívet. Sajnos lehetetlen lett volna végigkóstolni a közel tizenöt fajta ételt. Erikának sem sikerült, sõt! Õ a Horász által készített ételekbõl egyáltalán [...] | |
Tovbb a blogra ... gourmetstudio.blog.hu/2011/05/30/blog... | |
Tolnai meglepetésekFontos dolog az egészséges regionalizmus. Borban és kajában meg fõleg. Segít, hogy egy-egy terület, tájegység igazi arcát jobban megismerhessük, majd a helyén kezeljük a saját termékein keresztül. A hétvégére a tolnai dombok közé menekültem le a nagyvárosi nyüzsgés elõl, hogy pontosan hova, az természetesen az én titkom, még egy ember és már ott is nyüzsgés lenne, legyen elég annyi, hogy Simontornyán (meg Cecén) szereztük be a falatokat, italokat. Az elsõ kellemes meglepetés az ebédnél ért. Jó magyar [...] | |
Tovbb a blogra ... gasztroszex.blog.hu/2011/05/30/tolnai... | |
Tefal Dining Guide Blogkóstoló ? részletekFotó: Krumpli Béla Öt nap és itt az év egyik legérdekesebb - gasztroblogokhoz köthetõ - eseménye a Blogkóstoló, tíz különbözõ háttérrel rendelkezõ blogger, tíz személy, aki kész kiállni a nagyközönség elé megmutatni: nem csak a virtuális térben tud fõzni. Szombat déltõl késõ estig várjuk azokat, akik szeretnék megkóstolni többek között az általunk frissen, a kedves vendég elõtt összeállított zöldfûszeres vietnámi nyári tekercset. Persze nem hazudtolhatom [...] | |
Tovbb a blogra ... horasz.blog.hu/2011/05/30/tefal_dinin... | |
A tíz legjobb házifagylaltHolnaptól nyár, pontosabban már a hétvégén is az volt, jöhet a fagylalt! Mivel kevés a jó fagyizó, az elszánt rajongók bátran álljanak neki otthon. Ehhez egy fagyigép jól jön, de kitartással, húsz percenként ismétlõdõ kézi átvillázással ez is kiváltható. Receptek a linkeken. A Karaj kedvence, a legperverzebb szerelem, a desszert után sajtnak vagy sztékre(!) adható kéksajtfagylalt kezdi a sort. Durván hangzik, de simulékony, édesen erõszakos íz, a képen pár csepp beforralt balzsamecettel. | |
Tovbb a blogra ... malackaraj.blog.hu/2011/05/31/a_tiz_l... | |
Eper, pezsgõ, szex | |
Tovbb a blogra ... gourmetstudio.blog.hu/2011/05/31/eper... | |
Hej, élet, tehénéletEgy pohár tej, tiszta fej. Ahogy a régi szlogen mondja. Én nem iszom tejet, tisztán zsigerbõl rosszul vagyok tõle, de kakaóval már rendben van. (Most ne menjünk bele, hogy a bolti tej az mennyire tej valójában, de ez most nem is ez a lényeg.) Tegnap volt szerencsém meglátogatni egy szarvasmarha telepet, végigjártam mindent a születéstõl a tartájba kerülõ tejig. Teljesen lenyûgözött. Az egyszeri pedagógus pedig figyel, kérdez és remekül érzi magát ilyen lehetõség alkalmával. Az egy dolog, [...] | |
Tovbb a blogra ... gasztroszex.blog.hu/2011/05/31/hej_el... | |