Navigci
Fõoldal
Kategóriák
2014 Összes
2013 Összes
2012 Összes
2011 Összes
2010 Összes
Linkcsere
Új blog ajánlása
gasztroblogok.hu
sponsored links
Marha hátszín kérgesítve, sült zöldségekkelA nap fûszere: "Az a jó az öregségben, hogy már nem halhatok meg fiatalon." Vavyan Fable Második Balatoni hétvégénk sajnos szûk körben telt, tesómék a nagy szél miatt nem jöttek le. Szerencsére azonban ez aput nem tartotta vissza (nem is szokta:) attól, hogy egy pazar vacsorát készítsen nekünk. Amióta elkezdtem újra húst enni a marhahús az, amit leginkább kívánok. Talán azért mert régen nem szerettem, nem értékeltem, nem ettem, így most tényleg... |
Tovbb a blogra ... morzsoka.freeblog.hu/archives/2011/05... |
Medvehagyma-krémlevesMég húsvétkor készült, most sikerült letöltenem a képet. Hozzávalók:
|
Tovbb a blogra ... narancskonyha.freeblog.hu/archives/20... |
Banános nutellás palacsintaA nap fûszere: "Nincs azzal semmi baj, ha az embert a szorítóban vagy azon kívül padlóra küldik. A baj ott kezdõdik, ha ott is marad." Muhammad Ali A marha hátszín után ez lett a desszert. Mert igen. Volt még rá igény. És még helyet is találtunk a pocakunkban. Tulajdonképpen semmi különös nem lett volna ebben a palacsinátban, ha nem jön az az ötlet(em), hogy ne úgy legyen banános nutellás, hogy a tölteléke az, hanem úgy, hogy a banánt... |
Tovbb a blogra ... morzsoka.freeblog.hu/archives/2011/05... |
Elõételnek lecsóA nap fûszere: "Ha kitéped egy ember nyelvét, nem azt bizonyítod vele, hogy hazudott, csak a világ tudomására hozod, hogy félsz attól, amit mondana." George R. R. Martin Szombaton ismét adtunk a kalóriáknak. Kicsit javított a lelkiismeret furdalásomon, hogy mikor leértünk balcsira rögtön fûnyírással kezdtem. És még a szomszéd kertben is serénykedtem, úgyhogy majdnem két órás volt a projekt. A tervezett étel hamburger volt, amit én javasoltam, nagyjából én is akartam megvalósítani. Persze apu meg nem bírt magával, [...] |
Tovbb a blogra ... morzsoka.freeblog.hu/archives/2011/05... |
Ropogós gofriA nap fûszere: "Ha teljes sötétség vesz körül, nem tehetsz mást, mint ülsz és vársz, hogy a szemed hozzászokjon." Murakami Haruki Kemény dolog egy balatoni hétvége. Fõleg, ha desszert is van a vacsora után. Olyan pedig nincs, hogy ne lenne...ergo...minden hétvége kõkemény:).Nem tudom ti hogy vagytok vele...nekem a gorfi olyan retro cucc. Talán azért, mert régebben anyu sokszor csinálta. Egy-egy leves után a gofri kiváló ebédkiegészítõ volt. Nagyon szerettem. És szeretem most is. Kár, hogy olyan ritkán eszem. Hozzávalók [...] |
Tovbb a blogra ... morzsoka.freeblog.hu/archives/2011/05... |
Az egészséges nyúlcurryA múltkori RTL-ben készített egészséges curry kapcsán, már az adás alatt eszembe jutott, hogy az a bizonyos Bains még egészségesebbé tehette volna az ételét, ha a csirke helyett nyúlból készíti. Mivel nem nagyon tudtam, hogy milyen végeredménnyel járna egy nyúlból készített curry, ezért tegnap egy adag színhúst hoztam haza a kísérleteimhez. Azt kell, hogy mondja, tökéletesen bevált. Miután rájöttem, hogy az ügyesen formára csomagolt termékrõl hol és milyen hártyákat kell lebontani, igazán omlós fûszeres ragu lett az eredmény. A Nõknek nagyon [...] |
Tovbb a blogra ... mirelle.freeblog.hu/archives/2011/05/... |
Szülinapi vásár a szigetenA pénteki ragyogó napsütés után, szombaton erõs kétségeim támadtak a másnapi idõjárással kapcsolatban. Félõ volt, hogy a hosszas, több hónapnyi munkával megszervezett vásárunk az idõjárás áldozatává válik. Vasárnap hajnalban azonban már látszott, hogy az égiek megkönyörültek rajtunk és a Finománia második születésnapján rendezett, lassan már hagyományosnak nevezhetõ kézmûves kirakodóvásáron senki nem fog megázni és megfázni. Edömér barátnõmmel kiegészült csapatunk kora reggel kélt útra, hogy mi is hozzájáruljunk ahhoz, hogy mire az elsõ vendégek megérkeznek minden a legnagyobb rendben [...] |
Tovbb a blogra ... mirelle.freeblog.hu/archives/2011/05/... |
Gyors ebédA nyúlhússal való kísérletezéseimben a gyakran terítékre kerülõ, klasszikusnak számító ételeink újrajátszására próbálok törekedni, hogy lássam mennyire alkalmas a mindennapi konyhában a húsok kiváltására ez a rendkívül egészséges hús. Figyelem, hogyan mûködik a nyúlhús a vadasban, a paprikásban, mennyire jól alkalmazkodik a ragukhoz. Ma a nyúlmájat teszteltem. Jelentem alássan tökéletes resztelt máj készíthetõ belõle. |
Tovbb a blogra ... mirelle.freeblog.hu/archives/2011/05/... |
Filézõkéseket elõ!A METRO Vevõakadémia meghirdeti az Elsõ Országos Nyílt Lazacbontó Bajnokságot, amely a Budai Gourmet gasztronómiai rendezvényen kerül megrendezésre, 2011. június 4-én. A verseny döntõjébe a selejtezõk elsõ öt-öt helyezettje kerül be. A nyertes a Marine Harvest jóvoltából egy 4 napos Norvég utat nyer és megtekintheti Európa egyik legnagyobb lazac farmját. ELÕDÖNTÕ: Az elõdöntõk helyszíne és idõpontja: Budai Gourmet gasztronómiai rendezvény, Millenáris Park, Budapest - 2011. június 4. 15:30-17:00. A két elõdöntõ egymást követi [...] |
Tovbb a blogra ... mirelle.freeblog.hu/archives/2011/05/... |
Gastro-showLáttatok már sushi-mestert halat bontani? Nekem tegnap volt hozzá szerencsém és azt kell, hogy mondjam lenyûgözõ volt. A japán mester tökéletes, magabiztos, tradíciók vezette mozdulatai minduntalan Michelangelo-t juttatták eszembe. Pontosabban azt, ahogy megalkotta a II. Gyula pápa síremlékéhez tervezett rabszolgaszobrait. Ez az ember, a látványkonyhában ugyanazzal a tapasztalati úton megszerzett belsõ látással bontotta ki a sushinak és sashiminek való halrészeket, ahogy anno az a zseniális szobrász kiszabadította a kõben rejtezõ alakokat. Az általam emberileg kevéssé viselt Birót is szimpatikussá tette [...] |
Tovbb a blogra ... mirelle.freeblog.hu/archives/2011/06/... |
Késleltetett kelesztésû bagett a borfesztiválraMindig reménykedve nézem a blogstatisztikát, és legörbülõ szájszél ellen folyvást emlékeztetnem kell magam arra, hogy bizony az olvasó egy olyan fajta, amelyik azt a blogot olvassa, amelyikbe ír a gazdája:) Mivel a napokban megint inkább üveges tevékenységem javára billen a mérleg, sok posztolni való nincs, ami meg lenne, arról fotó nincs, tekintve, hogy amikor a család vacsorázik, én még bõven a mûhelyben dolgozom. Na de nemsokára jön a nyár, vele a munkaszünet, szóval azért mindenkit arra biztatnék, ne... |
Tovbb a blogra ... fakanal.freeblog.hu/archives/2011/05/... |
Gyors chilis babEz a recept Carla Bardi Klasszikus vegetáriánus konyha c.szakácskönyvébõl származik. Roppant egyszerû elkészíteni, és még a lányomnál is sikert aratott, aki pedig nem bírja a csípõs ételeket, a fiam pedig egyenesen rajongója lett. A könyvet egyébként meleg szívvel ajánlom megvásárlásra, minden egyes receptje használható, az alapanyagok könnyen beszerezhetõk, a leírások érthetõek, a fotók pedig nagyon szépek benne. Szóval minden együtt van a könyvben, amitõl szerintem egy szakácskönyv jó. Hozzávalók: 3 evõkanál olívaolaj 2 evõkanál vaj 1 evõkanál friss gyömbér... |
Tovbb a blogra ... fakanal.freeblog.hu/archives/2011/05/... |
Kukoricás-babos pulyka tortillaA Fûszeráruház cégvezetõje egy hónapja keresett meg, hogy megajándékozna egy fûszercsomaggal. Nagyon örültem a lehetõségnek, és a mexikói fûszereket választottam. Régóta foglalkoztat a mexikói konyha, de eddig csak minimálisan ástam bele magam. Azon túl, hogy a nagyobb élelmiszerboltok mexikói hetein rendszeresen veszek tortilla chipset, dipeket, salsákat és ezeket szívesen majszolom esténként, mindig tartok itthon chilis bab vagy mexikói keverék konzervet, és az utóbbi egy évben tortilla lapot is. Ez így önmagában persze nagyon kevés, a... |
Tovbb a blogra ... gasztroreka.freeblog.hu/archives/2011... |
Mascarponés-epres piskótaA tegnapi nap több szempontból okot adott arra, hogy valami extra finomsággal kényeztessem magam. Egyrészt elvitték reggel a szekrénybetéteket, amiket az elmúlt egy hétben készítettem, emiatt kicsit szomorú voltam. Másrészt értek csalódások, amik kifejezetten vigasztalásért kiáltottak. Így aztán elkészítettem Moha csodálatos süteményét, ami igazság szerint egy fantasztikus pohárkrém, amihez alibiként szolgál egy lehelet vékony piskótaréteg. Nálam különösen vékony volt, mivel az eredeti recept 50 dkg mascarponét ír, nekem pedig csak 25 dkg... |
Tovbb a blogra ... fakanal.freeblog.hu/archives/2011/05/... |
Zöldséges quesdillaA spejzban még mindig voltak tortillalapok, amelyek felhasználásra vártak, így a quedillával is megpróbálkoztam. A szakácskönyvem extra hozzávalókat írt, én most egyszerûbb alapanyagokat használtam, szintén a spejz tartalmát. A lehetõségek száma végtelen, a mexikói melegszendvicsbe azt teszünk, amit akarunk, a hangsúly a sajton van, ami ?ragasztóként? szolgál. Quesdillát kétféleképpen készíthetünk, vagy két tortillalappal, vagy csak eggyel, amit összehajtunk. Mindkét technikát kipróbáltam. A mexikói jelleget fokozandó ismét használtam a Fûszerháztól kapott fûszerkeverékemet... |
Tovbb a blogra ... gasztroreka.freeblog.hu/archives/2011... |
Avokádós-burgonyás spárgaléleves spárgasípokkal és tökmagolajjalNéha azt gondolom, hogy spárga és leves - ebben a mûfajban már mindent de mindent leírtak, nincs új a nap alatt. |
Tovbb a blogra ... dallacucina.freeblog.hu/archives/2011... |
Csokihabos epres piskóta - U1
Tegnap kaptunk anyuaputól egy csomag isteni finom, igazi vidéki epret. Ettük simán, meg cukormentes tejszínhabbal, meg reggelire csináltam epres joghurtot is. Ma pedig egy 10 perc alatt összehozható sütit csináltam, mert nem volt kedvem vacakolni a megmaradt pár szem eper rakosgatásával. Csokihabos epres piskóta - U1 Ez kell hozzá: 3 tojásból kakaós piskóta, ahol a szárazanyag-tartalom: 1-1-1 ek. liszt, mastermix, keserû kakaópor, csipet só, 1 mk. sütõpor... |
Tovbb a blogra ... bodzablog.freeblog.hu/archives/2011/0... |
Sajtos-sonkás spárga - U1
Tegnap olyan csuda friss spárgát tudtunk vásárolni és olyan méltányos áron, hogy rögtön 2 kg-ot is zsákmányoltunk. Evvel csak egy macera van: meg kell puccantani. Ez olyan kevésbé-szeretem-csinálni-dolog, de este filmnézés közben végül olyan hamar meg is csináltam, hogy szinte észre sem vettem. Vagy jó volt a film? Na de megérte! Ma ki is próbáltam valamit, hogy ne csak mindig levesben találkozzunk a madzaggal :)... |
Tovbb a blogra ... bodzablog.freeblog.hu/archives/2011/0... |
Rizottó borsóval és mentávalhozzávalók: kb. 1 l alaplé (ha nem elég, forró vizzel kiegészíthetjük) |
Tovbb a blogra ... fuszerkert.freeblog.hu/archives/2011/... |
Pirított édes-pikáns mandulaKönnyû elkészíteni, mégis különleges. Nagyon jó különféle italok mellé - vendégváróként -, vagy csak úgy magában elrágcsálni. hozzávalók: 200 g mandula |
Tovbb a blogra ... fuszerkert.freeblog.hu/archives/2011/... |
Epres pite lime krémmelNagyon gyors és egyszerû sütemény, amely frissen, langyosan a legfinomabb. A krémet persze túlzás annak nevezni, hiszen csak tejfölt kevertem el porcukorral és lime-mal, de így jobban hangzik. :-) hozzávalók: 2 tojás |
Tovbb a blogra ... fuszerkert.freeblog.hu/archives/2011/... |
Pink lemonadehozzávalók: 10 citrom leve A citromlét elkevertem a cukorral (természetesen más arányban is lehet használni a kettõt, ízlés kérdése). Hozzáadtam a... |
Tovbb a blogra ... fuszerkert.freeblog.hu/archives/2011/... |
Nyári poharas desszertekTavasszal és nyáron minden évben nagyon sokszor készítek "cheesecake pohárban" jellegû desszertet. Friss eperrel, málnával, áfonyával, szederrel stb. nagyon finom, és persze az sem utolsó, hogy pillanatok alatt összedobható. Jól jön pl. egy grillparty végén, amikor esetleg megkívánunk egy kis édességet, de már sokat nem tudunk enni: ilyenkor mini adagokat készítek még a party elõtt, aztán már csak ki kell venni a hûtõbõl a megfelelõ pillanatban. :-) hozzávalók (minden ízlés szerinti mennyiségben): Digestive keksz |
Tovbb a blogra ... fuszerkert.freeblog.hu/archives/2011/... |
Kapitány Cukrászda és PékségEgy hónapja nyitotta meg kapuját a belvárosi Kapitány Cukrászda és Pékség. A forgalmas utcáról betérve békebeli hangulat fogad. Adrienn és kolléganõje kedves mosolya egybõl jókedvre deríti [...] |
Tovbb a blogra ... gasztroreka.freeblog.hu/archives/2011... |
Mogyoróvajas tejszínpuding levendulás sóval és gyömbéres eperrelÚgy látszik, menthetetlenül öregszem. |
Tovbb a blogra ... dallacucina.freeblog.hu/archives/2011... |
Pita zöldségekkel - U1Micsoda unalmas címe lett ennek a posztnak. De ettõl még maga a pita nagyon finom kitaláció. Ráadásul tegnap elõtt-elõtt :) bellezés közben azon vetyengtem, hogy semmi, de semmi nem jut eszembe, mit is csinálhatnék. Egyetlen dolgot tudtam: nem fogunk húst enni. Az elsõ száz swing után azért már kezdett valami kapisgálni, aztán mire legyûrtem az adagomat, meg is volt az ötlet. Ahhoz képest, hogy annyira ötlettelen voltam, mint egy kihunyt tûzhányó, egészen jó kis szikra pattant ki a fejembõl. |
Tovbb a blogra ... bodzablog.freeblog.hu/archives/2011/0... |
Húsgombócos spagetti Horasz blogszülinapi játékáraHorasz 4. születésnapja alkalmából játékot hirdetett. A szabályok nagyon egyszerûek voltak. Ki kellett választani egy receptet a blogról, megfõzni és a fényképet elküldeni. A választásom a húsgombócos spagettire esett. Annak ellenére, hogy a spagettit nagyon szeretem, ezt a változatot csak egyszer kóstoltam azt hiszem, de lehet, hogy egyszer sem. Régi vágyam volt, hogy kipróbáljam, fõleg azért is mert több filmben, show mûsorban láttam már például az anyacserélõsben is. Horasz megadta az utolsó lökést! Nálam az arányok másképp alakultak, illetve nem voltam elég figyelmes [...] |
Tovbb a blogra ... gasztroreka.freeblog.hu/archives/2011... |
Spenótos túrósA legfrissebb Olive magazin mángoldból ajánlja ezt az ételt, de zárójelben megjegyzi, hogy spenótból is jó lesz. Mivel mángoldot a szememmel sem látok, rögtön a spenóthoz nyúltam. A tojás mennyisége kicsit soknak tûnt, de igazából nem sûrû, hanem inkább laza, frittata jellegû fogás, ismét sokféle ízzel. Túróban sült spenót (2 személyre): 2 dkg vajat megolvasztunk, és jó három marék megmosott spenótot megfonnyasztunk rajta. Sózzuk, borsozzuk, hozzáadunk 1 apróra vágott gerezd fokhagymát, és reszelünk rá [...] |
Tovbb a blogra ... ecet-es-olaj.freeblog.hu/archives/201... |
Idegnyugtató hajdinás-mazsolás kekszA nagy hallgatások után általában keksszel jelentkezem, és ez most sincs másképp. Igazoltan voltam eddig távol, a két héttel ezelõtti fõzési tébolyom sem volt már véletlen - az utolsó napok kihasználása volt ez kicsi fiunk megszületése elõtt. Sejtettem, hogy egy darabig nem fogok nagy fõzéseket véghezvinni, úgyhogy kihasználtam az utolsó perceket is. Majdhogynem Zizinek lett igaza, aki azt jósolta, hogy a konyhából fogok szülni menni. Tanácsát követve (elõbb a fagyi, aztán a szülés) szombat délután még elkészítettem a [...] |
Tovbb a blogra ... kicsivu.hu/archives/2011/05/29/Idegny... |
Májas vagdaltA recept Anyukámtól származik. Õ általában töltött hússal együtt szokta készíteni, ez igaziból maga a töltelék, amibõl helybõl 2 adag készül, 1 adag megy a húsiba, 1 pedig külön tepsibe ráadásként. Hozzávalók - kb. 20*27 cm-es tepsihez: |
Tovbb a blogra ... fozomasina.freeblog.hu/archives/2011/... |
Petra szeletVasárnap tartottuk nõvérem kislányának a 3. születésnapját. Nem sokat gondolkoztam rajta, hogy mit süssek. Petra kedvence a csoki meg az eper, így hát mi más kerülhetett volna a sütibe? :D Eredetileg tortának akartam elkészíteni, akkor a Hercegnõ torta nevet kapta volna, de már megrendelték a szülinapi tortát addigra. Sebaj, így is nagy sikert aratott. :) Akkor lássunk is hozzá!... |
Tovbb a blogra ... doog.freeblog.hu/archives/2011/05/30/... |
Strázsahegyi Pincék FesztiváljaHarmadik alakalommal rendezte meg a Monori Borút Egyesület a Strázsahegyi Pincék Fesztiválját. A rendezvénynek több különlegessége is volt, egyrészt az egész országból érkeztek borászok, akik a monori pincékben mutatták be termékeiket, másrészt Szent Orbán napi vigasságokkal is összekapcsolódott a fesztivál. Ráadásként különbözõ mûfajokban négy tárlat nyílt a hegyi pincékben. A délelõtti esõ ugyan elrettentõ hatással bírt, de a "bátraké a szerencse" elvén kimerészkedõ látogatóknak jó hangulatban volt része.
Szakadó esõben gördült ki a vonatunk a Nyugati Pályaudvarról, de Monor felé haladva egyre [...] |
Tovbb a blogra ... gasztroreka.freeblog.hu/archives/2011... |
Omlós kacsa gyümölcsmártássalTegnap teljes tanácstalanságban voltam, mit is fõzzek mai ebédnek. Valami húsos ételre gondoltam, de úgy konkrétan semmi nem tudta elnyerni a tetszésem. |
Tovbb a blogra ... fozomasina.freeblog.hu/archives/2011/... |
Mákos isler - U1
Hétköznapokon kicsit nehezebben fogok bele ilyesmibe, de tegnap úgy idõzítettem, hogy legyen rá idõm. Régóta piszkálta a fantáziámat az isler (ischler), talán épp azért, mert még sosem álltam neki. Csináltam már linzereket máskor is, de direktben islert még nem. Azon az egy dolgon törtem a fejem, hogy dió vagy mandula helyett mit tehetnék bele, amitõl update1-es marad majd. Aztán eszembe jutott a mák. Szerencsére, mert valami olyan finom lett tõle az isler, hogy alig lehet megállni egy darabnál. Márpedig ami [...] |
Tovbb a blogra ... bodzablog.freeblog.hu/archives/2011/0... |
Gourmandia CukrászdaAz egyik legismertebb fiatal cukrász, Varga Gábor, Gourmandia néven megnyitotta cukrászmûhelyét Budán. A cukrászda csak az elsõ lépés, hamarosan indul a Gourmandia Akadémia is. A cél nem más, mint a minõség klasszikus formában való megismertetése a közönséggel. Mi nem csak kóstoltunk, hanem végignéztük, mibõl és hogyan készülnek a fagylaltok és a sütemények, sõt, az Akadémiára is ellátogattunk.
A forgalmas Hûvösvölgyi útról pici ?mézeskalács házikó? jellegû épület fogad minket, hirtelen megdöbbenünk, hiszen sokkal nagyobb helyre számítottunk. A kétség csak pár percig tart, belépve otthonos [...] |
Tovbb a blogra ... gasztroreka.freeblog.hu/archives/2011... |
óriástészta töltveKaptam ilyen gyönyörûséges tésztacsodát!!Meg kellett töltenem:D Egy fej vöröshagymát finomra vágtam,lepirítottam.Rátettem fél kiló darálthúst(sertés,de lehett volna csirke,vagy marha is).Magas hõfokon lepirítom a húst is,majd visszaveszem a hõfokot,sózom,borsozom,kis víz alá,és így párolom.Hozzáadok egy doboz hámozott paradicsomot,felkockázva.Mikor már puha a hús,friss bazsalikommal,és oregánóval fûszereztem.Kb egy dl... |
Tovbb a blogra ... kedvteles.blogol.hu/?perm=3656384 |