Navigci
Fõoldal
Kategóriák
2014 Összes
2013 Összes
2012 Összes
2011 Összes
2010 Összes
Linkcsere
Új blog ajánlása
gasztroblogok.hu
sponsored links
Gesztenyés-banános fagyival töltött bonbonTöbb profi bonbonkészítõ bloggerinánál láttam már a fagyis bonbonokat. Be kell, hogy valljam, azonnal beleszerettem az ötletbe. Mondjuk, ez nem igazi fagyi, hanem a nekem nagyon bevált banánalapú jeges desszert. A bonbon a gesztenyés receptversenyre készítettem :) Hozzávalók banán 5 dkg bio gesztenyemassza 2-3 evõkanál tejföl/joghurt (méz) 16 dkg 60 %-os étcsokoládé A banánt felszeleteljük és 3 órára a mélyhûtõbe tesszük... |
Tovbb a blogra ... dejofozni.blogspot.com/2011/06/geszte... |
Csokoládés golyók újratöltveAmikor észrevettem, hogy a nem édesszájú férjem a lassan romlásnak induló, házi készítésû nutella maradékát vakarja ki az üveg aljáról, tudtam, hogy azonnal tennem kell valamit. Itt bizony kitört az édesség utáni vágy, és ez sürgõs beavatkozást igényelt. Ahogy a blogbejegyzéseimet néztem, valóban több mint egy hét eltelt azóta, hogy az utolsó édességet csináltam, és azért ez nagy idõ. Fõleg nálam. Mivel az utóbbi idõk legnagyobb slágere itthon az... |
Tovbb a blogra ... csiperke.blogspot.com/2011/06/csokola... |
Gesztenyés-diós kockaMaroni és Spar által hírdetett recept versenyre készítettem ezt a remek desszertet. Sajnos tegnap nem volt jó a blogger, így nem tudtam ide feltölteni, publikálni, csak a Gesztenyepürére. Télen nyáron kellemes desszert ez. Télen, mert tömör és masszív, laktató sütemény, nyáron pedig a hûsítõ gesztenyés krém miatt. Hozzávalók: 6 tojás 25 dkg cukor 1 dl tej 15 dkg dió 15 dkg spar finomliszt Fél sütõpor... |
Tovbb a blogra ... fozni-jo.blogspot.com/2011/07/geszten... |
Currys csirkelevesEzt a levest tegnap ettem a testvéremnél, aki a Könnyû és gyors csibefalatok c. könyv receptjét használta fel az elkészítéséhez, egy-két változtatással. Én nem vagyok a kapornak nagy rajongója, mondhatni egyáltalán nem szeretem, de ebben a levesben egész finom volt, nagyon jól passzolt a curryhez. Összeségében ez egy nagyon finom, tartalmas leves, érdemes a megörökítésre... Tehát a nõvérem leírása: Hozzávalók: 60 g vaj 2 fej felaprított hagyma... |
Tovbb a blogra ... csiperke.blogspot.com/2011/07/currys-... |
Málnás vanília pudingGyorsan elkészíthetõ könnyû desszert, friss málnával. Persze fagyasztott gyümölccsel is tökéletesen mûködik :) Hozzávalók: 5 dl tej 1 teáskanál vanília kivonat 7 dkg barna cukor 2 tojás 2 tojássárgája 1,5 evõkanál kukoricakeményítõ csipet só... |
Tovbb a blogra ... orsicsibe.blogspot.com/2011/07/malnas... |
Csibeburger, avagy a CsipChicken szendvicsNagyon megkívántam a McChicken szendvicset, de már elvbõl sem megyek McDonalds-ba, úgyhogy megcsináltam a saját CsipChicken szendvicsemet. A hamburgerzsemlét az öcsém receptje alapján csináltam. Ez egy könnyû, foszlós, édeskés zsemle, azok közül, amit idáig próbáltam, talán ez hasonlít a legjobban a McDonalds-os hamburgerzsemléhez. Az enyém a szokásosnál picit sötétebb lett, ez annak köszönhetõ, hogy a liszt fele teljes... |
Tovbb a blogra ... csiperke.blogspot.com/2011/07/csibebu... |
Teljes kiõrlésû rozmaringos pizzás csigaMegragadt a fejemben a csigakészítés a múltkori fahéjas után. Ez a tészta most egyszerûbb, rendes élesztõvel készült és csak teljes kiõrlésû liszt van benne. Tök egyszerû elkészíteni, a tésztát meggyúrja a kenyérsütõ gép, keleszteni kell egy óráig, majd rárakni a többi hozzávalót, feltekerni és felszeletelni. A fûszer... |
Tovbb a blogra ... boszikonyha.blogspot.com/2011/06/telj... |
Tejespite eperrelMegint egy szupi receptre bukkantam, ezúttal Orsi blogján. Nagyon-nagyon egyszerü elkészíteni és csudafinom, föleg friss gyümölccsel! Én nem sütöttem bele, csak utólag pakoltam meg eperrel. Azt hiszem, új kedvencre leltem... Hozzávalók:
|
Tovbb a blogra ... borsandpepper.blogspot.com/2011/06/te... |
Kukoricapelyhes csirke - most olaszosanNemrég készítettem füszeres csirkemellet kukoricapehely bundában, ami nagyon fincsi lett. Most kipróbáltam úgy, hogy joghurt helyett füszeres (oregano, bazsalikom, kakukkfü, ici-pici cukor) paradicsomszószba mártogattam bele a csirkemell darabkákat és utána hempergettem bele a kukoricapehelybe. Majd 200 fokos sütöben megsütöttem. Így is finom lett! Egy csipet Facebook oldalán pillantottam meg a minap, hogy otthon már kezdödik a kukoricaszezon. Hú, szerintem én vagyok a világon az egyik legnagyobb kukorica rajongó és óriási... |
Tovbb a blogra ... borsandpepper.blogspot.com/2011/06/ku... |
Sajtmártásos lasagne sült zöldségekkel, Andi módraMost ez a kedvenc ételem:) A keresztanya és a kitaláló Andi volt (õstésztáját ld. itt). Akkor szerettem bele, amikor Rebeka megcsinálta a szülinapomra (ld. itt). Lasagnék eddig nálunk: - mángoldos lasagne Anditól - brokklis lasagne megint csak Anditól Szerettem volna reformosítani, ha már úgyis én csinálom a tésztát, akkor aztán elég mindegy, legalábbis a gyártás szempontjából, hogy teljes kiõrlésû lisztet szórok a gépbe, vagy finomat. És... |
Tovbb a blogra ... csincsilla.blogspot.com/2011/07/sajtm... |
Zöldség kavalkádA nap fûszere: "Az egyetlen kifejezés, amely a "nem szeretlek"-nél fájóbb lehet, a "nem bízom benned". Az elsõnek valaki máshoz van köze. A szív döntéseit nem lehet megkérdõjelezni. A másodiknak viszont kizárólag te vagy az oka." Tonya Hurley Van benne egy kis ez. Van benne egy kis az. Van benne: héjában fõtt burgonya, padlizsán, lilahagyma, zöldbab, kukorica, erõspaprika, dinsztelt káposzta, paradicsom, uborka. Só. Bors. Jól sikerült. De már elteltem vele. Harmadik napja eszem. És még holnap is. Nem szoktam... |
Tovbb a blogra ... morzsoka.freeblog.hu/archives/2011/06... |
Barack lekvár - fõzött gyümölcs - kompromisszumV. Kati küldte 2011.06.27-én A kép a Google images-rõl való
|
Tovbb a blogra ... paleolihlet.freeblog.hu/archives/2011... |
Tandoorban sült nyúlSzép is lenne, ha ilyen csodaszerkezet is állna a lakásomban. Sülnének a finomabbnál finomabb naan-ok és gyakorta készítenék tandoori masala fûszertõl pirosló, joghurttól omlós húsokat. De jelenleg tandoor híján vagyok, így a platnin sülnek a kenyerek és a sütõben készítem a húsaimat. Ezúttal egy tisztes adag nyúlcombbal utaztam keletre. A nyúlhúsnál már megfigyeltem, hogy kifejezetten hálás a pácolásért és jól viseli az erõteljes fûszerezést. Épp ezek a tulajdonságai tették tökéletesen alkalmassá, egy jó kis tandoori fûszerezésû pácban való... |
Tovbb a blogra ... mirelle.freeblog.hu/archives/2011/06/... |
VKF 43.! Csokis áfonyaturmixA 43.VKF! háziasszonya, Reni, az Élet napos oldala blog szerzõje, kiváló játékra hívott minket. Pályázhatunk mindennel, ami hûsít, legyen szó ételrõl vagy italról. Az elsõ ötletem a jégkrém volt, az IKEA-ban szerettem volna jégkrémkészítõ szettet venni, de pechemre elfogyott és úgy tájékoztattak, hogy az idén már nem is lesz.
Az idei nyár nagy slágere nálam a turmix, így, ha már a jégkrém nem jött össze, maradt a hûsítõ ital.Nagyon szeretem az áfonyát, de általában ritkán vásárolok, mert nehéz hozzáférni... |
Tovbb a blogra ... gasztroreka.freeblog.hu/archives/2011... |
VKF 43.: Banános-mogyoróvajas fagyiReni abszolút aktuális fagyis versenykiírása többünkre nagyon inspirálóan hatott, így több mint egy éves látencia után térek most vissza a VKF mezõnyébe. Épp ideje volt elõvennem a fagyigépem ? ez egyébként a család többi tagjára is élénkítõleg hatott - és elkészíteni benne az alábbi finomságot, mely maradék mogyoróvaj felhasználására is alkalmas (a mogyoróvaj mennyisége tetszés szerint növelhetõ ? ezzel az aránnyal szerintem kellemes egyensúlyban marad a banán- és a mogyoróvajíz)... |
Tovbb a blogra ... kicsivu.hu/archives/2011/06/30/VKF_43... |
Fõtt kukoricaEljött a szezonja, így megkezdõdött nálam az önuralom kínzó próbája. Imádom még melegen, sózva, korlátlan mennyiségben fogyasztani. |
Tovbb a blogra ... fozomasina.freeblog.hu/archives/2011/... |
Halas csigaGeromino Stilton a hibás ...Muki 2-3 napja üldöz , hogy a könyv végén recepteket olvassam el és csináljunk valamit...Ma, beadtam a derekam , találtam egy olyat, amihez minden volt itthon , becses csigák néven futott a készség, amit némileg átvariáltam Hozzávalók : fél kilo kenyérliszt , 2 doboz tonhal konzerv ( vagy szardella ) 5-6 kanál kapribogyó ( feketeolíva is jó apróra vágva ) , kb 10 dk sajt, 1 tojás, vaj. Gépben kelesztettem a tésztát, majd villával összetörtem a... |
Tovbb a blogra ... szazholdaskonyha.freeblog.hu/archives... |
Almás vodka koktélTöbbször hangot adtam annak, hogy mennyire kedvelem a Zubrowkát, vagyis a lengyel bölényfüves vodkát. (Igazándiból csak ezt, és leginkább koktélként, vagy ételben. A tiszta tömény italokat nem nekem találták ki.) Ezzel csak egy probléma van, hogy kevés helyen kapható. Már régóta gondolkoztam azon, hogyan lehetne hasonló koktélt készíteni, mint a klasszikus zubrowkás almás koktél. Nagyon egyszerû logika mentén haladtam. A bölényfû leginkább a... |
Tovbb a blogra ... gasztroreka.freeblog.hu/archives/2011... |
Gomburger :))))) - Gombás burger update buciban
Találtam egy guszta receptet itt. Most meg ha megfeszülök sem, lelem. Az ötlet alapján készült a gorgonzolás, grillezett gomba. De hogy valami bonyolultabb is legyen, sütöttem hozzá bucikat és úgy raktuk össze, mint egy hamburgert. Apa szerint gomburger Gorgonzolás grillezett gomba burger buciban - U1 Hozzávalók: |
Tovbb a blogra ... bodzablog.freeblog.hu/archives/2011/0... |
ZöldbablevesHozzávalók (4 személyre): |
Tovbb a blogra ... mitegyek.blog.hu/2011/06/30/zoldbable... |
Nincsen kovász, élesztõ nélkül
|
Tovbb a blogra ... valodisafrany.blog.hu/2011/06/30/ninc... |
Ha gyerekzsúr akkor perec ? Idén bajor fõtt perecHa szülinap akkor állkert, ha állatkert akkor perec, és persze házi készítésû. Na az állatkert idén kimaradt, de a perec azért a zsúrra elkészült, de nem az eddig megszokott klasszikus "állatkerti" verziót készítettem, hanem a bajor fõzött perecet, persze sok sok nyúlós sóval. A perec nem volt hosszú életû, mert pillanatok alatt elkapkodták az apró kis kezek... |
Tovbb a blogra ... mazsakonyhaja.blog.hu/2011/07/01/ha_g... |
Toszkána késsel-villával 2. Találkozás a toszkán pacallal San GimignanóbanA birtokhoz, ahol laktunk, San Gimignano olyan közel volt, hogy akár gyalog is le lehetett sétálni, így gyakran megfordultunk ott, és persze több éttermet is kipróbáltunk. Többen is javasolták, hogy kóstoljam meg a toszkán pacalt, és bár a pacalért itthon nem vagyok oda, az utolsó este végül kipróbáltam. A biztonság kedvéért egy sokfogásos vacsorába iktattam be a kísérletet, hogy akkor se menjek haza éhesen, ha esetleg már az elsõ falat után leteszem a villát. A városka leghangulatosabb terén, a Piazza... |
Tovbb a blogra ... husosfazek.blog.hu/2011/06/29/toszkan... |
Mézesfehérhez almát, avagy miért kell mindig kaviár?kép: Krumpli Béla Amikor együtt fõzünk, jellemzõen az étel karaktere határozza meg a mellé kínált bort, az ilyen jellegû párosításokban, ha profik nem is, de mondhatni jártasak vagyunk. Sokkal nehezebb egy adott borhoz fejben ízeket társítani, egyrészt komoly ízmemória szükséges, másrészt konszenzus négy különbözõ hozzáállású ember között. Losonci Bálint küldetésének tartja, hogy elfeledett szõlõfajtákból készítsen kiemelkedõ borokat. Ilyen a mézesfehér is, mely a filoxéravész elõtt ismert fehér borunk volt... |
Tovbb a blogra ... gourmetstudio.blog.hu/2011/06/29/meze... |
Bookcafe Kávézó, Kecskemét, Malom BevásárlóközpontElõre le kell szögeznem - akik ismernek, tudják rólam -, hogy egyáltalán nem vagyok a plázák, bevásárlóközpontok rajongója. Éppen ellenkezõleg, legjobban piacon és kis szakboltokban szeretek vásárolni, az efféle helyektõl már csak a tömeg és a mesterséges fény hiánya is tart távol, de néha azért mégis úgy hozza a sors, hogy be kell, hogy tévedjek. Természetesen, amint jó kávéról van szó, akár az ördöggel is hajlandó vagyok cimborálni, amennyiben a helyzet megkívánja, akkor még a plázába is bemerészkedem. Nos, mielõtt... |
Tovbb a blogra ... lorien.blog.hu/2011/06/29/bookcafe_ka... |
Parolához barna vajas zöldbabot, egy kis csomborralkép: Krumpli Béla Egész menüsort még soha nem állítottam össze ebben a sorrendben: adottak voltak a borok, és ezekhez kellett kitalálni ételeket. Sõt, egy kicsit szkeptikus voltam, hiszen persze, valamennyire "be lehet lõni", hogy milyen ízeket kíván meg egy-egy bor... De arról, hogy pontosan érezni lehet, hogy inkább zöldbab, mint spárga, errõl azt gondoltam, hogy inkább bebeszéli magának az ember, mintsem érzi. Nos, nem így van! Elõször a zöldspárga jutott eszünkbe... |
Tovbb a blogra ... gourmetstudio.blog.hu/2011/06/30/paro... |
Recept: TökfõzelékHozzávalók egy jófajta tökfõzelékhez
Vallásos így készíti
|
Tovbb a blogra ... gasztroszex.blog.hu/2011/07/01/recept... |
Kacsagombóc levesHetek óta vágytam egy jó levesre, és bár mindenfélét készítettem is, és jól is sikerültek, de mindvégig hiányérzetem maradt. Az elmúlt hétvégére készülõdve egyre erõsebben õrlõdtem ebben a problémahalmazban, míg jött a megvilágosodás: húsgombócból kell levest gyártanom! Az alapgondolat után már minden világos volt, azt is tudtam, hogy kacsából kell: a piacon árulnak kacsmell belsõ filét, amely legjobb erre a célra, hiszen ezen a részen végighúzódik egy enyhén inas rész, amely alkalmatlanná teszi a hirtelen sütésre, töltelékbe viszont pont jó... |
Tovbb a blogra ... lorien.blog.hu/2011/07/01/kacsagomboc... |
Omlett olasz módraSpagettis frittata friss zöldségekkel és parmezánnal Kedvelem a tésztákat, de hogy az omlettbe is spagettit tegyek, korábban nem jutott eszembe. Kissé furcsának tûnt az ötlet, de kipróbáltam, és kiváló egytálételnek bizonyult. Tálalás közben, a vágási felületeket elnézegetve rájöttem, hogy nincs semmi csodálkoznivalónk: egy nép, ahol a vargabéles (túrós cérnametélt rétestésztában) és a tojásos nokedli nemzeti étel, sajátjának tekinthet egy egybensült tojásos tésztát is zöldségekkel - fõleg az én megoldásomat, tele borsóval és paprikával. Reggeli menübe nem ajánlanám... |
Tovbb a blogra ... ketcicakonyhaja.blog.hu/2011/06/29/fr... |
Az olajzabálók tovább élnekHat-hét évvel ezelõtt, amikor elõször jártunk a Tenute Silvio Nardinál Montalcinóban, a kalauzolásunkra kirendelt ragazzo megkóstoltatta velünk a birtok olívaolaját, és teljesen ledöbbent, amikor megtudta, hogy mi, magyarok bizony egyáltalán nem fogyasztunk olívaolajat. Náluk, mondta, nincs olyan étkezés, a reggelit is beleértve, amikor ne kerülne az asztalra olívaolaj. Azóta nagyot fordult velem a világ, és a toszkán nyaralások relatív közelében a zsíros kenyér helyett is olívásat eszem. Jelenlegi perspektívámból az olívaolaj a gasztronómia cementje, habarcsa, malterja... |
Tovbb a blogra ... alkoholista.blog.hu/2011/06/29/az_ola... |
burgonya gombócAmikor a receptet az élet írja... Vörösboros-gombás marharagut fõztem és csak az utolsó pillanatban vettem észre, hogy nagyon kevés krumpli van itthon, amit pedig köretnek szántam. És hirtelenjében az jutott eszembe, hogy egy kis liszttel megpótolva, gombóc formában talán elég lesz... Nem lett elég, mert olyan jól sikerült, hogy a tarhonyás részleg is idepártolt :) 25 dkg fõtt krumplit (ehhez újkrumpli nem jó!) villával alaposan áttörtem, adtam hozzá 12.5 dkg lisztet... |
Tovbb a blogra ... eszterlancfoz.blog.hu/2011/06/29/burg... |
Bodza, egres és mandulás kekszAz egres nem örvend osztatlan népszerûségnek, még azok körében sem, akiknek nem volt alkalmuk a bokrokon meredezõ méretes tüskékkel megismerkedni. Hírnevét alaposan megtépázta a menzákon a cipõtalp szárazságú marhahús mellé felszolgált lisztes-csomós, tejfölös valami, amit egresmártásnak gúnyoltak. Én õrzök róla ennél szebb emlékeket is, de ez volt az elsõ alkalom, hogy megpróbáltam kezdeni vele valamit a konyhában. Az eredmény egy bodzaszörppel ízesített, enyhén savanykás pohárkrém lett, amit - bár most mandulás kekszet ropogtatva fogyasztottunk el - szívesen felszolgálnék egy... |
Tovbb a blogra ... ketcicakonyhaja.blog.hu/2011/06/30/bo... |
kolbászos krumplilevesNem igazán nyárias étel, de már nagyon el akartam tüntetni a hûtõben aszalódó maradék kolbászdarabokat. Ráadásul a mélyhûtõben is kellett a hely az újabb adag csirkealaplének, így a csülök fõzõlének immár távoznia kellett... No, nem mintha ehhez a krumplileveskez kötelezõ lenne az alaplé, de pont jól jött hozzá. Csak egy kicsit elméreteztem hozzá a rántást... Az íze viszont nagyon is jó lett. Többféle maradék kolbászt és egy kis darab füstölt sonkát felkarikáztam, szeleteltem és a... |
Tovbb a blogra ... eszterlancfoz.blog.hu/2011/06/30/kolb... |
Nyári krumplis salátaA nyári melegben gyakran eszünk köretként különféle salátákat. A "kísérleti" füstölt csirkemell mellé pedig nem is tudtam mást elképzelni. Eszembe jutott az orosz hússaláta is, a majonézes krumpli is, persze a kedvenc vegyes nyári salátáim sem maradhattak ki. Ezekbõl alakult a végül elkészült változat. Tudom, hogy újkrumplit nem szokás héjában fõzni, eddig még én sem tettem. Most mégis így fõztem meg négy darabot ? kisebb tojás méretûeket. Meghámoztam, felkockáztam. Volt még a... |
Tovbb a blogra ... beck.blog.hu/2011/06/30/nyari_krumpli... |
A mama fõztjeMivel a mindnyájunk által üdvözölt és támogatott Nagy Magyar Gasztroforradalom bizonyos pontokon elkezdett gasztro-sznobériába átcsapni, felébredt bennem a küldetéstudat: ezentúl a korábbinál tudatosabban fogom kijelölni a magyar konyhamûvészet általam fontosnak tartott mérföldköveit, és indítok egy rovatot azoknak, akiket nem marinált lazaccal kergettek gyerekkorukban az asztal körül (és erre még emlékezni is hajlandók). Ez "A mama fõztje", és az elsõ bejegyzés: nagy nyári kedvencem, a tökfõzelék. Én idõrõl idõre "ráéhezem" a megszokott, klasszikus ízekre, és már csak a saját kedvemért is úgy... |
Tovbb a blogra ... ketcicakonyhaja.blog.hu/2011/07/01/a_... |
Csokis meggyes sajtos sütiA nap fûszere: "Többnyire - az esetek 99 százalékában - egyszerûen nem tudjuk, hogyan és miért fonódnak össze a szálak, és ez így van jól. Teszünk valami jót, aztán történik valami rossz. Elkövetünk valami rosszat, és mégis jó dolog követi. Semmit sem teszünk, mégis minden szétrobban." Lauren Oliver [...] |
Tovbb a blogra ... morzsoka.freeblog.hu/archives/2011/05... |