Mézesfehérhez almát, avagy miért kell mindig kaviár?
sponsored links
kép: Krumpli Béla
Amikor együtt fõzünk, jellemzõen az étel karaktere határozza meg a mellé kínált bort, az ilyen jellegû párosításokban, ha profik nem is, de mondhatni jártasak vagyunk. Sokkal nehezebb egy adott borhoz fejben ízeket társítani, egyrészt komoly ízmemória szükséges, másrészt konszenzus négy különbözõ hozzáállású ember között.
Losonci Bálint küldetésének tartja, hogy elfeledett szõlõfajtákból készítsen kiemelkedõ borokat. Ilyen a mézesfehér is, mely a filoxéravész elõtt ismert fehér borunk volt, manapság a népszerûbb fajták mellett kevesen foglalkoznak vele. A bor friss, savakban gazdag, ásványos, illatáról mindenkinek a zöld szín ugrott be. Kortyolgatás, beszélgetés közben idézõdött fel a zöldalma íze, a kaviár pedig az ásványosság hangsúlyozásaként jutott eszünkbe...