Navigci
Fõoldal
Kategóriák
2014 Összes
2013 Összes
2012 Összes
2011 Összes
2010 Összes
Linkcsere
Új blog ajánlása
gasztroblogok.hu
sponsored links
Tonhalas farfalleEz Macika egyik kedvenc tésztája. Mi több még el is tudja készíteni. Amikor elõször meglepett vele, már az ajtón belépve éreztem, nagyon készül valamire. Az egész lakást belengte a füstölt sajt illata. Igaz pár összetevõt nagyvonalúan kihagyott belõle, tágan értelmezte az általam oly sokszor készített receptet. Azt hiszem egész egyszerûen valami ketchupos, sûrített paradicsomos szószban megfõzött egy kis tonhalat, amit a kifõtt tésztára mert. Annyira édes volt, nem tudtam kritikus szemmel nézni az õ nagy mûvét. Azóta persze megtanulta, hogy... |
Tovbb a blogra ... cucinadellajucus.blogspot.com/2011/07... |
Sörben sült pulykacombEz egy jó kis vendégvárós kaja: látványos, nem igényel sok munkát, és nagyon finom. Persze, ezt most csak a saját tiszteletünkre csináltam, ezért ilyen szerényke. Hozzávalók: - 1 db pulykacomb/fõ -só, bors, és tetszés szerint fûszerek - jófajta füstöltszalonna -fokhagyma gerezdek -mustár -1 doboz sör -zsíradék a sütéshez... |
Tovbb a blogra ... feedproxy.google.com/~r/Krisztugi/~3/... |
Cukrász CsokoládétortaJúlius 23-án szintvizsgázunk a cukrász tanfolyamon. Ez egy gyakorlati szintfelmérõ lesz, nem igazán komoly állítólag, de azért én kicsit tartok tõle, így ideje gyakorolnom kicsit. Sajnos, ez a suli olyan, ahol nincs külön tanmûhely, hanem a tanulóra van bízva, hogy a gyakorlat helyén (cukrászmûhely) esetlegesen megtanulja a vizsga anyagát. Naugye... hogyan is, mikor a gyakorlaton tulajdonképpen a cukrászda napi rutinjában kell segédkezni, és hogyan is lenne idejük arra, hogy végigsüssük a... |
Tovbb a blogra ... krickykonyhaja.blogspot.com/2011/06/c... |
(Chef)parádés befõzésHétfõn délután a Chefparádé Páva utcai termében megoszthattam néhány befõzési trükköt, ötletet, receptet a fõzõiskola hallgatóival. Egy könnyed fûszervajjal kezdtünk, ez ugyan csak érintõlegesen tartozik a befõzéshez, de könnyen elkészíthetõ, és a gyors siker jó kedvcsináló a további megpróbáltatások elõtt. Le sem ültünk megízlelni, inkább betettük a csinos vajhengereket a mélyhûtõbe, hogy majd alkalomadtán szépen szeletelhessük, és máris nekiláttunk a paprikák sütésének. Innen azután vége-hossza nem volt a tisztításnak, szeletelésnek, fõzésnek, pépesítésnek... |
Tovbb a blogra ... konyhaklub.blogspot.com/2011/06/chefp... |
Epermisu, vagy valami hasonlóMég mindig érik az eper a kertemben, én még mindig imádom , hát akkor epres finomság. Volt 25 dkg túróm, egy kevés tejszínem, egy kis adag piskótám.A tejszínt habbá vertem, a túrót és az epret botmixerrel pépesítettem, hozzáadtam a felvert tejszínt és egy tasak feloldott zselatint. Az egészet jól összedolgoztam,majd egy fóliával kibélelt kalácssütõ formába rétegeztem a piskótával együtt.Egy éjszakára hûtõbe került... |
Tovbb a blogra ... lisztbollegyen.blogspot.com/2011/07/e... |
Édes álom cseresznye fagylalt |
Tovbb a blogra ... szandradeekonyha.blogspot.com/2011/07... |
Paradicsomos zöldbab - télire isMind friss fogyasztásra, mind pedig üvegben való tartósításra kitûnõ ez a zöldbabfõzelék. Télen, akár valamilyen gyors fogásra, akár csupán nyáridézõ ízekre vágyunk, csak elõkapunk egy üveggel a kamrából, és már ehetjük is. De készíthetünk egy világos rántást is, és jól megtejfölözve vagy további paradicsomlével hígítva, felszaporíthatjuk. Szóval, sokféleképpen variálható, a lényeg, hogy minél több legyen belõle.:) Paradicsomos zöldbab - fõzeléknek és télire Hozzávalók: 1 kg sárga, laposhüvelyû vagy ceruzabab... |
Tovbb a blogra ... edithreceptjei.blogspot.com/2011/06/p... |
Citromos, rumos cseresznyedzsemElakadtam jónéhány percig, mert azon morfondíroztam, hogy akkor ez most dzsem vagy lekvár. Utánanéztem hamarjában a wikipédián, illetve egy-két fórumon, de 100%-osan biztos, kimerítõ választ nem találtam. Végül az segített ki a bajból, hogy eszembe jutott: kaptam egyszer egy kis füzetszerû szórólapot néhány recepttel, abban pedig leírták a különféle elnevezéseket, hogy azok mit takarnak, és miben különböznek egymástól. A szórólap szerint pedig én dzsemet fõztem, mert gyümölcsdarabok is vannak a produktumban, illetve zselésítõt használtam a gyümölcspép kocsonyásításához, sûrítéséhez. Azért... attól [...] |
Tovbb a blogra ... edithreceptjei.blogspot.com/2011/06/c... |
Joghurtos saláta füstölt kolbásszalMint már többször írtam, nagyon sok salátafélét szoktunk enni télen-nyáron. Mindig abból, aminek az adott idõpontban éppen szezonja van. Édesanyáméknál jelenleg javában terem az uborka (van is egy adagom eltenni), és úgy adódott, hogy mostanában elég gyakran megfordultunk náluk, úgyhogy nem vagyunk uborka szûkében. Valamit kezdeni kellett vele, fõleg a nagyobbakkal, így a saláta volt a legkézenfekvõbb. De milyen legyen? Ez a nagy kérdés, hogy ne legyen egyforma kétszer egymás után. Mert múltkor volt tojásos-juhsajtos, aztán volt virslis-pirított kenyeres... |
Tovbb a blogra ... edithreceptjei.blogspot.com/2011/06/j... |
Meggyes gesztenyemousseEbben a szép cseresznyevirágos tányérkában nem cseresznyés, hanem meggyes édesség látható, de remélem senki nem ütközik meg ezen az apróságon. :) A Pataki kerámia tavaszi receptversenye alkalmával jutottam ehhez a szép kis tányérkához is, a színek miatt muszáj volt most is ebben tálalnom. Sajnos nem igazán jönnek ki így a színek, ha értenék a fotózáshoz, valószínûleg nem raktam volna ilyen lilásrózsaszín alátétet... |
Tovbb a blogra ... jepatojtavan.blogspot.com/2011/06/meg... |
Pácolt juhsajt kétféleképpenRégóta ki szerettem volna próbálni, hogy milyen lehet az olívaolajban érlelt juhsajt,és amikor megláttam Ottis bejegyzését a pácolt mozzarelláról (mellesleg élõben is láttam az ominózus üveget, csak kár, hogy nem kóstolhattam meg.:D), megkaptam az utolsó löketet is a cselekvéshez. De utolsó pillanatban még gondoltam egyet, és végül nemcsak olajban pácolt sajtom lett!:) Megmondom õszintén, már fogalmam sincs, hogy mennyi sajtom volt, de szerintem ez nem is fontos, bármilyen kevéssel is ki lehet próbálni... |
Tovbb a blogra ... edithreceptjei.blogspot.com/2011/07/p... |
Pihe-puha sajtos kifliEz a kifli elsõ olvasatra egy nagy macerának tûnt, de menet közben kiderült, mégis haladós darab! Tehát a viszonylag hosszadalmas leírás ne riasszon el senkit :-) Olyasmi a végeredmény, mint a croissant, lágy, vajas-sajtos, és piszkosul eteti magát! Kitûnõ italkorcsolya, készítsünk kézközelbe kedvünk szerinti itókát! Pihe-puha sajtos kifli... |
Tovbb a blogra ... thechefviki.blogspot.com/2011/06/pihe... |
Cékla tzatzikiMostanában ugyan nincs annyira meleg, hogy az ember igazán komoly hûsítõ ételekre vágyjon, de azért továbbra is keresgélheti az exkluzívnak tûnõ és nem hagyományos megfejtéseket. Ilyen például a céklás tzatziki. Ugyebár hagyományos módon uborkából készül és jól is van az úgy, viszont ha az ember valamivel ki szeretne egy picit tûnni, akkor kellenek extrább alkatrészek az ételeihez. Akármennyire is hétköznapi ínyenckedés folyik itt a blogon... |
Tovbb a blogra ... feedproxy.google.com/~r/hinyenc/~3/A8... |
Chocolate reloaded, avagy csoki újratöltveBezony idõnként meg kell változtatni a berögzõdéseket és most ennek itt az ideje. Nem olyan régen kaptam egyik kedves barátnõmtõl két tábla csokoládét Ukrajnából. Na de milyen csokikat?! Itt az ideje, hogy a német, osztrák és svájci csokoládé mellé felvegyük a legjobbak listájára az eddig méltatlanul mellõzött ukrán csokikat! Az elsõ egy habkönnyû fehércsoki volt, amúgy is ez a kedvencem, de ez olyan tejszínes volt, hogy elsõ számú csokikedvenccé léptette magát elõ. A másik... |
Tovbb a blogra ... ilikekonyha.blogspot.com/2011/06/choc... |
Tradíció ? Tyúkpörkölt nokedlivelEnnek a posztnak fõ üzenete újfent az alapanyag-használat. Országunkban hetente ezerszámra fõzik a csirkepörköltet, combból, amelynek húsa már negyven perc fõzés után foszladozik a csontról. Ízében jellegtelen, és mindez gyakran eltúlzott fûszerezéssel kerül kompenzálásra. Vannak ételek, amelyeket megfõzni visszatérõ rituálét jelent a magyaros ételeket szeretõknek, nos, számomra az egyik ilyen kultikus recept a tyúkpörkölt galuskával. Ilyenkor nem átallok igazi, kemény... |
Tovbb a blogra ... hunocu.blogspot.com/2011/07/tradicio-... |
Meggy, láb és Christopher WalkenElmúlt két nap, az elsõn lélekben készültem, a másodikon átéltem, azután megpróbáltam feloldani a feszültséget, és azt érezni, amit ilyenkor illik. Hát ezért nem írtam egy szót sem. Elfogyott az elõzetesen a lábra kiszabott gyógyulási idõ, már hétfõ óta arra gondoltam, mi történik majd csütörtökön, ami persze nem csak Herr Paprika szerint értelmetlen foglalatosság, de mit tegyek, néha, gyakran nehéz átkapcsolni a fejemet másra. Tegnap aztán kórház, röntgen, laikus pillantás az... |
Tovbb a blogra ... imbisz.blogspot.com/2011/07/meggy-lab... |
Kápia paprika krémleves, kolbász chipsszelA kápia paprika gyerekkorom egyik visszatérõ eleme. Kinn Belgrádban nem múlhatott el egyetlen egy olyan megvendégelés vagy baráti vacsora sem, ahol ne került volna az asztalra grillezett kápia paprika valamilyen finom juhtúróval. Aztán sajnos ezek az idok letûntek,ráadásul itt Magyarországon nagyon nehezen volt fellelhetõ évekig. Amikor Szerbiában járunk/jártunk, a visszaúton a csomagtartó általában meg volt pakolva két-három zsák paprikával, mert kinn persze lehetett kapni és... |
Tovbb a blogra ... feedproxy.google.com/~r/hinyenc/~3/nP... |
kukoricakrémleves1:) szinte bármibõl lehet krémlevest csinálni 2.) szinte bármit meg lehet etetni a gyerekekkel krémlevesként Így aztán gyakran kísérletezek krémleveskészítéssel. Hétvégi ünnepünkre kukoricakrémleves készült-vegánosítva. hozzávalók: 4 csõ kukorica 3 db krumpli... |
Tovbb a blogra ... haddegyemmeg.blogspot.com/2011/06/kuk... |
Mentás zöldborsó krémlevesHát ezt is ki kellett próbálni, anyukámat vártam vele ma ebédre. Nem lett rossz, de nekem a sima zöldborsó krémleves, vagy a tárkonyos nem krémesített verzió jobban bejön. Mentás zöldborsó krémleves Hozzávalók: 15 dkg zöldborsó (CH 21,0g) 1 új hagyma (1 dkg - CH 0,8g) 5 db mentalevél (CH 0,0g) só, bors... |
Tovbb a blogra ... gumimacik.blogspot.com/2011/06/mentas... |
Graham fonatPadlizsánkrémet is készítettem anyu érkezésének örömére - õ még sosem evett ezelõtt. Ehhez viszont kellett valami pékárú is, s ha már ilyen, akkor legyen ez is házi és persze egészséges. Nagyon jól sikerült, mondjuk aki nem szereti a sok ropogós héjat, annak nem ajánlom, de a krémhez tunkolni tényleg isteni lett, talán jobb, mint a pirítós kenyér lett volna. Graham fonat 15 dkg kenyérliszt (CH 114,5g) 15 dkg grahamliszt (CH 96,6g) negyed kocka friss... |
Tovbb a blogra ... gumimacik.blogspot.com/2011/06/graham... |
Sajtos, bazsalikomos puliszka, kacsamell szeletekkelAz éjszakai vihar után hatalmas sártengerre ébredtünk, és ez - hála a két kutyánknak - nem állt meg a küszöbnél. Akkora koszt csináltak, hogy muszáj volt nagytakarítanom (õket is beleértve), pedig szépen elterveztem, hogy miután kitalálom a hétvégi menüt, elmegyek bevásárolni, aztán irány a konyha. Ebbõl annyi valósult meg, hogy délután kettõ körül sajgó térdízületekkel odabotorkáltam a mélyhûtõhöz, illetve a kamrába, hogy mi van itthon, amibõl a lehetõ legfájdalommentesebben össze tudnék dobni... |
Tovbb a blogra ... gasztroterapia.blogspot.com/2011/07/s... |
Ropogós csirkefalatok mártogatóssalTeljesen elvesztettem az ihletem a konyhában, néha órákig kell gondolkodnom, hogy vajon mit készítsek, úgy hogy arra gondoltam, holnap nagy gasztro körútra megyek és bevásárolok rengeteg különleges dolgot, hogy végre legyen ötletem és kedvem is a fõzéshez, ma estére egy finom, de nem valami kreatív vacsit készítettem, mivel egy reklám adta az alapötletet, méghozzá- nem írom le a márkát-, egy por alapú rántott csirkemellet propagáló reklám volt az, így készítettem el a saját ropogós csirkefalatjaimat, zabkorpából, kevés zöld fûszerrel és... |
Tovbb a blogra ... feedproxy.google.com/~r/FzniAkarok/~3... |
Feketeribizlis piteSenki nem kérdezte, hogy szerintem melyik a 2011-es nyár legjobb süteménye, de ez annyira ütõs, hogy bele kell hogy kiabáljam a világba! Dobszó, és harsona! A legillatosabb, legfinomabb süteményrecept idén a feketeribizlis pite.
Annyi receptverseny van, hogy aki akar, minden nap pályázhat valahova. Én nem akartam, de ha egyszer itt a nyertes, akkor azt muszáj megosztani. Sajnos a remekmû nem az én érdemem, egyszerûen a feketeribizlit kell körülrajongani. Amikor vettük a piacon, azt... |
Tovbb a blogra ... feedproxy.google.com/~r/fuszereslelek... |
SpagettifészekNos, sok napos keserves diéta után, megszavaztam magamnak egy adag spagettit. Igazán megérdemlem, hiszen hûségesen kitartottam. Kávét már két hete nem iszom és kenyeret sem eszem. Apró bûnöket azért elkövettem, fõleg cukor témában, mert úgy éreztem kezd az agyam elhalni... No és gyümölcsöt is ettem, mert érik a kajszibarack, a termés minõségi ellenõrzését én végzem, és ott a málna, amit szinte saját kezemmel ültettem... |
Tovbb a blogra ... finomsagaim.blogspot.com/2011/07/spag... |
Nyári válogatásreceptekhttp://daisyterme.blogspot.com/2010/08/az-uborka-elkesziteset-nem-azert-irom.html Vannak olyan ételek és tevékenységek, amelyek minden nyáron elõtérbe kerülnek. Nem gondolom, hogy újra- és újra írni kellene róla egy receptet vagy bejegyzést, de azt igen, hogy - figyelem felkeltésként is - egy lehetõséget adni kell azoknak, akik mostanában nézelõdnek erre és nincs idejük végig böngészni az eddigi bejegyzéseket... |
Tovbb a blogra ... daisyterme.blogspot.com/2011/06/nyari... |
Karamellás eperfagyi pisztáciával és karamelles mandulávalAz eper, mint tudjátok, fõ kedvenc a csoki mellett, nem tudtam kihagyni, hogy ismét ne készítsek fagyit még belõle. Elõször a karamellás mandula volt meg , azután jött maga az eperfagyi. Ugyanis ilyet még biztosan nem ettem, karamellára kicsi vajat és tejszínt öntöttem, majd hozzáturmixoltam az epret, megszórtam pisztáciával és betettem a mélyhûtõbe. Nem volt túl édes, így nagyon jól kiegészítette a karamellás mandula. Hozzávalók:... |
Tovbb a blogra ... pinkcsoki.blogspot.com/2011/06/karame... |
BodzapezsgõLehet, hogy máshol már rég elvirágzott a bodza, de nálunk még mindig virágzik, így nekem is sikerült összehoznom néhány bodzás finomságot. Többek közt azt a bodzapezsgõt, ami a fenti képen látható, illetve azt a bodzaszörpöt, ami 4gyerek receptjébõl ihletõdött, és a következõ bejegyzésben lesz olvasható. De készült egyéb is, ami rendre megjelenik majd. A bodzapezsgõ receptjét egy nagyon régi szakácskönyvbõl vettem, ami édesanyám könyvtárában... |
Tovbb a blogra ... fakanalforgato.blogspot.com/2011/07/b... |
Tart pie galette: Rusztikus pite nektarinnal és ribizlivelRusztikus freeform tart, galette vagy crostata - mindenféle néven láttam már futni ezt a süteményt. Ez most két dolog miatt lett különösen jó: az egyik, hogy a tésztájában teljes kiõrlésû rozsliszt van a szokásos nagy mennyiségû vajjal kombinálva; a másik, hogy a nektarin és a ribizli igen jó barátságban állnak egymással. A történet csúcsa, ahogy a sütés közben kifolyó gyümölcslé a sütõpapíron karamellizálódik. Rusztikus pite nektarinnal és ribizlivel (6 db) |
Tovbb a blogra ... edesem.blogspot.com/2011/06/tart-pie-... |
kolbászból van a salátaA héten nem lenne túl színes bejegyzésekre lehetõségem, ha valóban azt postolnám, amiket eszünk ugyanis a nyárra készülés végstádiumaként tisztítókúrába kezdtünk párommal. Ennek az elõfutára volt, hogy a múlt héten igyekeztünk könnyedebb ételeket magunkhoz venni, hogy ne érje komolyabb sokk a szervezetünket. Ennek a könnyed szériának a része volt ez a saláta is, ami számomra egyszerre volt finom és egészséges. A felhasznált kolbász, mert azért próbáltam a lehetõ legtöbb finomságot elrejteni a saláta levelek árnyékába... |
Tovbb a blogra ... edesfogadalom.blogspot.com/2011/06/ko... |
Húsvéti saláta a tavasz finomságaibólAz elnevezés valóban értetlenkedésre adhat okot. Hol van már a tavalyi hó, meg az azt követõ húsvét...de annyira tipikusan húsvétkor felbukkanó fimonságokkal turbóztam fel ezt a salátát teljesértékû vacsorává, hogy ez a fantázianév illett rá a legjobban. A saláták után nekem legtöbbször hiányérzetem támad, picit a finom volt, de mikor eszünk már életérzésem támad tõle. Ez a saláta viszont a tojás miatt annyira tartalmas lett, hogy nem merült fel egyyikünkben sem a kérdés, hogy akkor... |
Tovbb a blogra ... edesfogadalom.blogspot.com/2011/06/hu... |
Fõzõtanfolyam - 5. alkalomÖtödik alkalommal (ezúttal 3 órás volt) szintén vega-napot tartottunk és szerintem az egyik legjobban sikeredett nap volt. Minden fogás nagyon gazdag ízvilágú és a tanítványaim annyira megügyesedtek már, hogy semmiféle nehézségbe nem ütköztünk. Ment minden, mint a karikacsapás. Nagyon szeretem ezt a csapatot :)... |
Tovbb a blogra ... gergelyne.blogspot.com/2011/06/fozota... |
Sütis filmek: Áfonyás piteEgyszer megkérdezték tõlem, hogy melyik a kedvenc filmem sütemény témában. Egybõl rávágtam, hogy a My Blueberry Nights, aminek egy visszaterõ eleme az áfonyás pite, amibõl soha egy árva szelet sem fogy el a nap végére. Amikor ilyet készítek, mindig ez jut eszembe. Szerintem egyébként baromi jó dolog az áfonyás pite, és az enyémbõl soha egy szelet sem marad a nap végére. Másnap aztán rájöttem, hogy a Szemközti ablak még az... |
Tovbb a blogra ... edesem.blogspot.com/2011/06/sutis-fil... |
Piskóta (alap)Piskótakészítéshez nincs szükésünk olajra, vízre, de még sütúporra sem. A piskótakészítése lényege a tojáshabban rejlik. Vagyis a piskóta nem a sütõportól lesz magas és könnyû szerkezetû, hanem a tojáshabba juttatott levegõtõl. 1 tojásra 3 dkg lisztet és 3... |
Tovbb a blogra ... gergelyne.blogspot.com/2011/07/piskot... |
Mángoldos-gesztenyés krémlevesNagyon szeretem a krémleveseket - gyorsan, egyszerûen el lehet készíteni és finomak is. Ez most extrazöld, egészséges verzió :). Mángold helyett használhatunk spenótot. A gesztenye, pedig betölti a "sûrítõanyag" funkciót is. Hozzávalók 2-3 fõre 15 dkg mángold levél 10 dkg natúr gesztenye 2 fej hagyma 1 gerezd fokhagyma 0,7 dl olaj zöldségalaplé (vagy víz) 2 dl tej 1 kis doboz... |
Tovbb a blogra ... dejofozni.blogspot.com/2011/06/mangol... |
Gyrosos pizzaKb. egy éve lehetett, hogy Kicsi Vú megkínált egy ehhez hasonló pizzával, tõle van tehát az ötlet, tõlem a kivitelezés. Pizzatészta: fél kg liszt 1 lapos evõkanál só fél evõkanál szárított oregáno frissen õrölt fekete bors 1 tasak szárított élesztõ 1 teáskanál cukor 3 dl langyos víz 3 evõkanál olívaolaj A feltéthez:... |
Tovbb a blogra ... www.csakapuffin.hu/2011/06/gyros-os-p... |
Grillezett csirkemell mézes-balzsamecetes lilahagymával és mozarellával sütve, õszibarackos salátávalRégebben többször csináltam hagymás-barackos csirkemellet, mert nagyon szeretjük, de mostanában valahogy elfelejtkeztem róla. Ma a férjem nagyon szép barackot hozott, és egybõl eszembe jutott ez az étel. Aztán gondoltam mégegyet, és a barack a salátába került, a húsra pedig csak a lilahagyma és a mozarella. Ez így egy könnyû, diétás étel, de... |
Tovbb a blogra ... csiperke.blogspot.com/2011/06/grillez... |