Navigci
Fõoldal
Kategóriák
2014 Összes
2013 Összes
2012 Összes
2011 Összes
2010 Összes
Linkcsere
Új blog ajánlása
Levesek
sponsored links
Tárkonyos salátakrumplilevesEzt a fajta salátakrumplilevest az alfalvi Irénke barátnõmnél ettem néhány évvel ezelõtt. Akkor nagyon ízlett, többször is elkészítettem, de soha nem készült róla fotó. Most viszont sikerült fotót is készíteni mielõtt elfogyott volna az egész. A lényege ennek is ugyanaz, mint a korábban már bejegyzett salátakrumpli-levesnek: fõtt krumpliból készülõ savanykás leves. Hozzávalók: 5-6 közepes fõtt krumpli, 1 sárgarépa, 1 nagyfej hagyma, 1 cikk fokhagyma, csipetnyi tárkony, 1 csapott evõkanál liszt, 1 dl... |
Tovbb a blogra ... fakanalforgato.blogspot.com/2011/05/t... |
NyárlevesTegnap már érezhetõen nyári hangulat(om) volt, a kilátások alapján nem is kell kizökkenni belõle a következõ napokban, és ez most nagyon jó, még nem untam rá az izzasztó idõre, és ahogy beleszippantottam a levegõbe, a Dunának tengerillata volt. Közeleg a szombat, vicces lesz ilyen szikrázó idõben bort kóstolni Etyeken, de a tavalyi özönvíznél akkor már inkább ezt választom, gondolom, nem meglepõ. Ha már májusi nyár, akkor imbiszen ma hideg leves, eperbõl, kicsit furcsán... |
Tovbb a blogra ... imbisz.blogspot.com/2011/05/nyarleves... |
Spenótkrém levesEzt a 90 napos diétám alkalmával készítettem: Egy kisebb hagymát apróra vágtam, megdinszteltem, majd rádobtam kb. 40 deka friss, a kertbõl szedett spenótot. Sóztam, borsoztam és szerecsendiót reszeltem rá. Amikor megfonnyadt, akkor megszórtam egy kevés liszttel, majd felengedtem másfél liternyi vízzel. Ez a víz nem igazi víz volt, hanem az, amiben a második fogásnak való burgonyát fõztem. Amikor felforrt, hagytam egy kicsit lehûlni, bele a konyhai robotgépbe és alaposan elturmixoltam. Én így... |
Tovbb a blogra ... feedproxy.google.com/~r/blogspot/Rbhk... |
Tavaszi krémlevesTovábbra is a KIFÕZTÜK tartja életben a blogomat.:D Tavaszi krémleves Hozzávalók 4 személyre: 20 dkg zöld levél vegyesen (salátaboglárka, csalánlevél, vadsóska) 1 csokor újhagyma 2 szál friss fokhagyma zöldjével együtt 2 dl tejszín 3-4 evõkanál olaj 2 evõkanál liszt só citromlé ízlés szerint... |
Tovbb a blogra ... edithreceptjei.blogspot.com/2011/05/t... |
GombóclevesEz volt a másik , jobban mondva az egyik másik kedvenc:) Pedig gondolkodtam, hogy ilyen egyszerû , hétköznaplós levessel várjam -e a tisztelt társaságot ? De úgy örültek neki, mintha valami flancos lett volna. Rendes nõk, jó csapat:) Szóval a leves: csak úgy iránymutatásként, mert mindenki el tudja belõle készíteni. Egy fej hagymát megpucolni, kockára vágni. Sárgarépát, petrezselyem gyökeret, egy darab zellert megtisztítani, nagyobb kockákra, vagy hasábokra darabolni... |
Tovbb a blogra ... gondaanyu.blogspot.com/2011/05/gomboc... |
Medvehagyma-krémlevesMég húsvétkor készült, most sikerült letöltenem a képet. Hozzávalók:
|
Tovbb a blogra ... narancskonyha.freeblog.hu/archives/20... |
Mentás-petrezselymes spárgakrémlevesSajnos csak én szeretem a krémleveseket, de azért ha " rámjön," az ehetnék, elkészítem. Most maradt spárga, így este összeturmixoltam egy adag levest, pontosabban kb 3 adagnyit, de mind én ettem meg. Pedig olyan szép a színe is , de most legalább kipróbáltam kicsit máshogy: sok zölddel!:) A hozzávalók: 1 csomag zöld spárga, kb 1 l víz/ zöldség alaplé, só, bors, 2 gerezd fokhagyma, 1 csomag petrezselyem, pár szál menta (ízlés szerint), 1 dl tejszín, 1-2 kanál keményítõ... |
Tovbb a blogra ... pinkcsoki.blogspot.com/2011/05/mentas... |
Spárgaleves baszk paprikávalDübörög a spárgaszezon, a piacot ellepték a hazai termésû fehér és zöld kötegek. Nem volt kérdés, hogy a májusi vacsora egyik fogása spárgából készül. Laza fehér spárgakrémlevesként került a tányérokba. Az alaplevet maga a spárga fõzõleve adta, levesbetétként pedig a spárgafejeket használtuk. Édes, enyhén csípõs baszk piros paprikával ízesítettük, díszítettük. |
Tovbb a blogra ... gourmetstudio.blog.hu/2011/05/16/spar... |
Mentás paradicsomlevesZölddel a fûszerkertem. A tavaly elültetett menta mindenhol kihajtott. Gyõzöm kicsipkedni a hajtásokat,mert képes az egész kertet ellepni. Nagyon vitális növény,illatos, egészséges hajtásai a föld alatt lopózkodnak, új és új területeket elhódítva. Fõzés elõtt schniddlingért mentem ki a kertbe,meglátva az üde zöld menteleveleket, gondoltam a paradicsomlevest megpróbálom házasítani vele.Az eredmény üde , friss ízû leves. 2 evõkanál olajon 1 evõkanál lisztet kicsit megpirítottam, õrölt paprikával megszórtam és felengedtem házi paradicsomlével... |
Tovbb a blogra ... annifakanala.blogspot.com/2011/05/men... |
Tojásos sóskalevesEgy nagyobb fej vékonyra szeletelt vöröshagymát kevés vajon puhára pároltam, majd hozzáadtam egy gerezd finomra aprított fokhagymát, meghintettem Vega-Mix-szel és felöntöttem vízzel. Enyhén sóztam. Beletettem az átmosott, száráról letépkedett sóskát, megvártam míg összeesett, majd belecsorgattam két felvert tojást. Két-három percig finoman fõztem. Közben elkészítettem a rántást. Kevés lisztet szárazon világosra pirítottam, hideg vízzel krémesítettem és a leveshez adtam. Átforrt... |
Tovbb a blogra ... konyhatunder.blogspot.com/2011/05/toj... |
Kukoricás raguleves tárkonyos borecettelEgy jó raguleves nálunk mindig nyerõ. Igaz, Manónak tálaláskor kiszedem a murok nagy részét és igyekszem úgy merni, hogy sok krumpli kerüljön a tányérjába, de ezt leszámítva, szinte bármikor szívesen esszük. Általában tárkonyos és savanykás és sok zöldborsó (is) van benne. Most csavartam egy kicsit a megszokott levesen, és zöld helyett sárga került bele. Azaz borsó helyett kukorica. Friss tárkonnyal fõztem, savanykásságát pedig tárkonyos tokaji borecet adta. |
Tovbb a blogra ... garffyka.blogspot.com/2011/05/kukoric... |
Tavaszias zöldborsó levesSzombaton a zöldségesnél a kosárba került egy fél kiló zsenge zöldborsó is. Levesnek szántam, de a hagyományos ízesítés helyett úgy gondoltam, hogy legyen tárkonyos, ha már csirkeragulevesnek annyira szeretjük:) Tárkonyos zöldborsó leves Hozzávalók: 3 dkg hagyma (CH 2,5g) 1 ek olaj (CH 0,0g) 18 dkg zsenge zöldborsó (CH 25,2g) 5 dkg sárgarépa (CH 4,1g) 2 dkg petrezselyemgyökér (CH 1,2g) 5 dl tyúkhúsleves alaplé (Alnatura Bio leveskockából - CH 2,5g) tárkony, só, bors (CH 0,0g) 1 dl tejszín (CH 3,0g) 1 tk... |
Tovbb a blogra ... gumimacik.blogspot.com/2011/05/tavasz... |
A lestyán- Tojásos salátaleves lestyánnal fûszerezveA lestyán Az erdélyi konyha népszerû fûszere a tárkony és a csombor mellett. Mi itthon használjuk paradicsomos ételekhez is. Nagyon ízletes lesz tõle a paradicsomleves és a töltött paprika is. Most ezt a salátalevest fûszereztem friss lestyánnal. Már az ókori római civilizáció is ismerte a lestyánt. Julius Ceasar idejében a magas gasztronómia kedvvel alkalmazta. A középkorban a fiatal lányok a fürdõvizüket illatosították vele, hogy jó benyomást tegyenek a férfiakra. A bort is gyakran fûszerezték vele. Ez a tradíció... |
Tovbb a blogra ... kavecsokolade.blogspot.com/2011/05/le... |
Mai ebédünk: "Õzgulyás", túrós "csuszával"A múlt heti õzpörköltbõl volt még egy kis tálkával, négyünknek kevés lett volna, de egy finom levessé átalakítva az egész család jóllakhat belõle. Direkt jó is most ez a fûszeres, tartalmas leves, mert mára hozzánk is ideért a rossz idõ, múlt este óta esett az esõ, és megint jelentõsen lehûlt a levegõ. Az ilyen tartalmas levesek után nem szoktam komolyabb második fogást készíteni, ma is csak egy kis túrós "csusza" készült, ami... |
Tovbb a blogra ... hzias2.blogspot.com/2011/05/mai-ebedu... |
Nagymamám borsó leveseHosszú éveken keresztül nem jöttem rá, hogy én miért nem tudok olyan borsólevest készíteni, mint a nagymamám. Megkérdezni, már nem volt lehetõségem, mert már rég nincs köztünk. Vettem én a piacon õstermelõtõl gyönyörû borsót és az sem lett olyan. Aztán valahogy eszembe jutott (jó sokára), mintha rémlene, hogy õ... |
Tovbb a blogra ... hvali.blogspot.com/2011/05/nagymamam-... |
Fahéjas almalevesAmikor még volt almásunk, rengeteg gyümölcsöt tettünk el télire a pincébe. 4-5 láda alma mindig volt, rendszeresen válogatva márciusig is kitartott. Gyakran készült télen almaleves, amit hidegen-melegen nagyon szerettünk és szeretünk a mai napig is. Én így csinálom: 4-5 közepes almát apró kockákra vágok, majd annyi vízben, amennyi ellepi felteszem fõni. Ízlés szerint teszek bele cukrot, fahéjat és a sóról sem szabad megfeledkezni, egy csipet ebbe is kell. Amíg fõ elkészítem a habarást, ami... |
Tovbb a blogra ... moldvanmonika.blogspot.com/2011/05/fa... |
Medvehagyma levesLehet,hogy fáziskésésben vagyok vagy ennyire más idõjárás évszak lenne felénk,de itt most van tele a piac medvehagymával ,mikor más blogokon már rég elcsépelték ezt a témát.Tücsökbogár a múlt héten pl.bodzaszörpöt készített, el is terveztem,mivel vidékre megyek learatom én is a kertben a két szép bodzabokrot.Hát ne mondjam el,gyönyörû bimbós,de amíg kivirágzik azért várni... |
Tovbb a blogra ... aledakonyhaja.blogspot.com/2011/05/me... |
A legjobb zöld levesA zöld ételek (itt nem a salátákra, hanem a spenótra, sóskára, borsóra, zöldbabra, brokkolira gondolok) meglehetõsen megosztóak: egyesek utálják, mások odavannak értük - és ez gyakorta így marad az óvodai ballagás után is. |
Tovbb a blogra ... ketcicakonyhaja.blog.hu/2011/05/12/a_... |
Sonkádi kötött levesSzintén a Vidék íze magazinból való a recept, méghozzá az áprilisi számból. Anyukám szinte a teljes húsvéti menüt ebbõl sütötte-fõzte meg. Hozzáteszem: nagyon jó ötlet volt. Ez a leves különösen elnyerte tetszésemet, nemcsak az íze, hanem a különleges levesbetét miatt is. A magazinban elolvashatjuk, hogy a recept beküldõje elmondja: nem azért nevezik "sonkádi"-nak, mert sonka benne, hanem mert Sonkádon született és ott tanulta édesanyjától ennek a levesnek az elkészítését. |
Tovbb a blogra ... csincsilla.blogspot.com/2011/05/sonka... |
Spárgaleves (2)Hozzávalók: - egy köteg spárga (most fehér) -három köteg zöldhagyma vagy ennek megfelelõ mennyiségû póréhagyma - egy liter alaplé (minél fûszeresebb, karakteresebb ízû, annál jobb, ha nincs, leveskocka is megteszi) - egy kis pohár portói bor (vagy más csemegebor), vagy egy pohár testesebb édesebb bor -tejszín vagy tejföl - olaj, vaj - só, bors, szerecsendió |
Tovbb a blogra ... vorosbor.blogspot.com/2011/05/spargal... |
Buggyantott tojásos levesEzt a könnyû, gyors, és finom levest Zsuzsigától tanultam, aki az Erdélyi Konyha 2011/1 számában írta le. Zsuzsiga, nagyon köszönöm, nagyon finom leves, igazán. Elkészítés: Az apróra vágott hagymát és fokhagymát az olajon megdinszteltem, a tûzrõl levéve megszórtam a pirospaprikával, a liszttel, majd [...] |
Tovbb a blogra ... makacskakonyhaja.blogspot.com/2011/05... |
Citromfüves, lime-os eperkrémleves - VKF 42.A VKF háziasszonyaként talán illett volna nagyobbat domborítanom eper-téren, de ez a leves, amennyire felháborítóan egyszerû elkészíteni, olyan finom. (És, azért van még más is a tartsolyomban a VKF-re...) Tavaly már szerepelt a blogomon egy mentás eperkrémleves, de ez sokkal jobb. |
Tovbb a blogra ... nempiskota.blogspot.com/2011/05/citro... |
RecapSajnálom, hogy nem írok mostanában, de itt volt a húsvét, szakdogaleadás, most ballagás, tehát az önellátás csak egy zacskóslevest és egy babfõzeléket jelentett az utóbbi pár napban. És haza is kellett jönnöm. És itthon azért csak nem fotózom le, amit nem is én fõzök...de majd végre visszakerülünk a koliba, és végre fõzhetek. És már a szakdoga sem nyomja a lelkemet. (majd nyomja hamarosan a vizsgaidõszak...) Úgyhogy majd fõzök. Egyelõre levegõt venni is teljesítmény...ballagási néptömeg... tervezem a kimchi jjigae fõzését, ha [...] |
Tovbb a blogra ... kolisgurman.blogspot.com/2011/04/reca... |
Káposzta leves, sonkás penneMint minden családnál így húsvét után a megmaradt sonkát, felhasználommert többet szoktam készíteni, mint amennyitel tudunk fogyasztani. Ilyenkor szoktam készíteni sonkást tésztát. A megmaradtfõtt tojást is felhasználom. Idén a töltött káposztából maradt egy kiskáposzta, mert a töltelék az elfogyott természetesen és úgy gondoltam lehetnekészíteni egy kis káposzta levest. Nem vagyok híve az ételek kidobásának,inkább amit lehet felhasználok. 2 sárgarépát és 1 fehérrépát meghámoztam, karikákraszeleteltem és olajon megpároltam, megszórtam egy kevés [...] |
Tovbb a blogra ... ritaennielvezet.blogspot.com/2011/04/... |
Rãdãuþi csorbaHozzávalók: 6 db. csirke- vagy 1-2 pulyka alsó comb, 3 sárgarépa, 2 paszternák, 10 dkg zeller, 2 piros paprika, 1 hagyma, 7 gerezd fokhagyma, petrezselyemzöld, 3 tojássárga, 20 dkg. tejföl, só, bors, kevés ecet. |
Tovbb a blogra ... sussunk-fozzunk-valamit.blogspot.com/... |
Zsályavirágzás és levesHa van egy jó alapreceptünk (jelen esetben sárgarépa krémlevesrõl beszélek), ami bevált, az ízesítést variálva, annyi, de annyi finomság születhet. Az arányokat tekintve ez a megoldás nekem bejött, elhagytam belõle a chilit, curryt. Viszont adtam hozzá friss zsályalevelet és egy teljesen más ízû levest ettünk. Egyébként virágzik a zsályám. Nagyon meglepõdtem ezen, mert tavaly magról keltek, majd szétpalántáztam õket. Annyira ügyesen viselték a telet, szépen növögetnek és néhány napja bimbós állapotban vannak. Amirõl beszélek, az a kerti [...] |
Tovbb a blogra ... faluvgikurtakonyha.blogspot.com/2011/... |
Szálkás levesMint gyakorlott fogyókúrázó gyakran kerültem kapcsolatba a szálkásítás kifejezéssel, még most is kiráz tõle a hideg. Mégis szálkásítottam, igaz csak egy leves kedvéért a zöldséget. Az egyik kedvenc levesemet készítettem el csíkokra (szálkákra) vágott zöldségekkel. Az a jó ebben a levesben, hogy igazi kaméleon. Minden alkalommal átvarázsolható. Ezért fõzök egy nagyobb adagot, eszünk belõle, majd a maradékot mindig más [...] |
Tovbb a blogra ... finomsagaim.blogspot.com/2011/04/szal... |
Rukkolás salátakrémleves parmezánnalEgy igazi zöld leves - ha már tavasz van -, aminek egyáltalán ninc sem fû, sem zöld íze (bár nekem azzal sincs bajom). A belekerülõ rukkola, a semlegesebb ízû salátát nagyon jól feldobja. Kap egy kis pikáns ízt tõle. Igazi gyors kaja, ahogy azt tõlem már megszokhattátok. És igen, ahogy látszik, nálam nem csak a tél szól a (melengetõ) levesekrõl, hanem minden évszak. Legyen tavasz, nyár, õsz, tél. És egy fontos dolog: mielõtt tálaljuk, hagyjuk, hogy [...] |
Tovbb a blogra ... ildinyo.blogspot.com/2011/04/rukkolas... |
SóskalevesGyerekkoromban a sóska igazi csemegének számított. Szedtük és ettük a réten, otthon, a nagyszülõk kertjében, vagy akinél éppen játszottunk. Mindenhol biztattak, hogy együk bátran, mert magas vitamintartalma miatt igen egészséges. Leggyakrabban nyersen fogyasztottuk, de mártás és leves formájában is került az asztalra. A sóskaleves egyszerûen, kevés alapanyagból elkészíthetõ étel. |
Tovbb a blogra ... izeskalandok.blogspot.com/2011/04/sos... |
Csirkés salátalevesEnnek a levesnek mostantól kezdve abszolút szezonja van, és tulajdonképpen egész nyáron át készíthetõ. Én mindig csak üresen készítettem, azaz hús nélkül, legfeljebb szalonnával, de a csirkés változata is pompás. A túrós puliszka ugyanúgy illik mellé, mint húsmentes változatához. A recept az áprilisi Kifõztükben jelent meg. A magazin ingyenesen letölthetõ ITT. Csirkés salátaleves A hosszú téli hónapok után mindenki igyekszik harsány ?zöldekkel? felfrissíteni a szervezetét. A [...] |
Tovbb a blogra ... edithreceptjei.blogspot.com/2011/04/c... |
Az igazi, tökéletes húslevesEgyszerûen nem tudok rájönni a titkára. Mindig lesem nagymamámat, és tudom, hogy õ hogy fõzi. Elõször is saját nevelésû tyúkból vagy csirkébõl. Másodszor belerakja például a tyúk zsírját is. Meg aztán az egész családnak fõzi, tele szeretettel. Azt mondja, neki ez a titka. Még soha nem ettem azoknál a leveseknél finomabbat. Aztán ott van édesanyám. Az õ konyhájában mindenféle húsból - akár cocából is - rettentõ finom leves kerekedik. Õ is szeretettel fõzi, szerinte a titok abban van, hogy a [...] |
Tovbb a blogra ... mivanlina.blogspot.com/2011/04/az-iga... |
LencsegulyásSonkalével, zöldségekkel, fõtt sonkakockákkal, kolbászkarikákkal, sok-sok csipetkével, ill. inkább apró galuskával készült finom, savanykás, tartalmas leves lett ebédre. A sok húsvéti finomság után kellemes enyhülés a gyomornak, még akkor is, ha nagyon vigyáztam, nehogy túl egyem magam. Nem volt egyszerû, mert imádom a fõtt sonkát az összes velejáróval enni, nem beszélve a finom sütikrõl, egyebekrõl. |
Tovbb a blogra ... zsanuaria.blogspot.com/2011/04/lencse... |
Aranyló húslevesA megtisztított tyúkhúst( 1,3 kg volt) [...] |
Tovbb a blogra ... aledakonyhaja.blogspot.com/2011/04/ar... |
Cukkinis ráklevesMég mindig a botmixer a kedvenc konyhai eszközöm. Ez nagyon látszik a blogban is, tudom :) Mindent pürésítek, ami a kezembe kerül :) A megmosott és felaprított zöldségeket nagyobb méretû fazékba helyezzük, sózzuk borsózzuk és elkezdjük forralni. A fõtt garnéláknak eltávolítjuk a páncélját. A páncélokat egy gézbe tesszük és fakanálra csomót kötve a [...] |
Tovbb a blogra ... colorsinthekitchen.blogspot.com/2011/... |
Leves marha velõscsontból + velõs pirítósEz ma nem sütis nap, hanem a klasszik kaják napja. Mindenekelõtt itt ez a velõs pirítós projekt. Hogy én ezt mennyire szeretem!! Kiskoromban is szerettem, aztán volt 10-15 év pauza, mikor eszembe sem jutott, tavaly viszont bevillant megint, így azóta évente egyszer beiktatjuk. Több nem is kell, mert telítõdünk vele. Nem az a kimondottan kímélõ, diétás téma:) Hozzávalók: személyenként 1 marha lábszár velõscsont ... |
Tovbb a blogra ... csakapuffin.blogspot.com/2011/04/leve... |
Bableves a sonka levébõlVége ugyan a húsvétnak, ám még mindig profitálok az étel maradékokból. A füstölt sonkát ugyebár megfõztem, majd szépen felszeleteltem, maradt csont is, maradt fõzõlé is, ami illatos, ízletes, mindkettõt lehûtöttem, majd lefagyasztottam, gondolván egyszer csak készítek egy bablevest, ám nem vártam sokáig, így tegnap reggel megfõztem, az ok pedig az volt, hogy a spejzban találtam száraz tarkababot, ebéd ötletem nem volt, így készült el ez az isteni, füstös, tejfeles bableves, ami mennyiségét tekintve sok embert jóllakatna, így ma is [...] |
Tovbb a blogra ... feedproxy.google.com/~r/FzniAkarok/~3... |