Bableves a sonka levébõl

2011-04-28

sponsored links

Vége ugyan a húsvétnak, ám még mindig profitálok az étel maradékokból. A füstölt sonkát ugyebár megfõztem, majd szépen felszeleteltem, maradt csont is, maradt fõzõlé is, ami illatos, ízletes, mindkettõt lehûtöttem, majd lefagyasztottam, gondolván egyszer csak készítek egy bablevest, ám nem vártam sokáig, így tegnap reggel megfõztem, az ok pedig az volt, hogy a spejzban találtam száraz tarkababot, ebéd ötletem nem volt, így készült el ez az isteni, füstös, tejfeles bableves, ami mennyiségét tekintve sok embert jóllakatna, így ma is ezt fogjuk enni, de nem bánom, mert másnaposan még finomabb és ráadásul nagyon kívántuk már a levest, még akkor is, ha ilyen tartalmas! Én szigorúan kenyér nélkül fogyasztom, ráadásul teljes kiõrlésû tönkölybúza lisztbõl készítettem a galuskát, de aki teheti egyen jó vastag szelet, illatos, házi fehér kenyeret mellé!:-)




Hozzávalók (4személyre):

400 gramm száraz tarkabab (elõzõ éjjel beáztatva)
1 fej vöröshagyma finomra vágva
3 szál sárgarépa felkarikázva
4 db krumpli felkockázva
8 dl sonkalé vagy zöldség alaplé (lásd befõttek és házi készítmények)
1 füstölt sonka csontja
2 szelet füstölt fõtt sonka bõrrel együtt felkockázva
3 dl tejföl
2 tk õrölt piros paprika
bors
majoránna
só (ha a sonka fõzõlevébõl készül ez kihagyható)

Elkészítés:

A felkockázott sonkát és hagymát kevés olívaolajon megpirítom, megszórom a pirospaprikával, majd felöntöm a sonka levével és felteszem fõni a babot,és a csontot.
Amikor a bab már félkemény, kicsit megpuhult, hozzáadom a répát, amikor ez is megpuhul félig meddig beledobom a krumplit, így semmi nem fõ szét.
Forralom, míg nem puhulnak meg, kiveszem a csontot, beleteszem a tejfölt, ízlés szerint ...



Folytats a blogon ... feedproxy.google.com/~r/FzniAkarok/~3...

sponsored links

Keres?s