Sonkádi kötött leves
sponsored links
Szintén a Vidék íze magazinból való a recept, méghozzá az áprilisi számból. Anyukám szinte a teljes húsvéti menüt ebbõl sütötte-fõzte meg. Hozzáteszem: nagyon jó ötlet volt. Ez a leves különösen elnyerte tetszésemet, nemcsak az íze, hanem a különleges levesbetét miatt is.
A magazinban elolvashatjuk, hogy a recept beküldõje elmondja: nem azért nevezik "sonkádi"-nak, mert sonka benne, hanem mert Sonkádon született és ott tanulta édesanyjától ennek a levesnek az elkészítését.
Hozzávalók (vigyázat, 8 személyre!):
a leveshez:
- 4 sárgarépa
- 2 fehérrépa
- 2 közepes karalábé
- 2 közepes krumpli
- 2-3 gerezd fokhagyma
- 1 zellergumó
- 1-1 csokor petrezselyem és zeller zöldje
- só
a töltelékehez:
- 30 dkg házi füstölt sonka (anyuék nyers, füstölt combot használtak)
- 1 evõkanál zsír
- 1 közpes vöröshagyma
- pirospaprika
- õrölt bors
- só
a levesbetéthez:
- 3 összetett marék finomliszt
- 5 tojás
Anyuék elõször a tölteléket készítették el: a füstölt combot ledarálták, majd egy lábasban kevés zsíron megpirították. A lereszelt vöröshagymát hozzákeverték és...