A lestyán- Tojásos salátaleves lestyánnal fûszerezve
sponsored links
A lestyán
Az erdélyi konyha népszerû fûszere a tárkony és a csombor mellett. Mi itthon használjuk paradicsomos ételekhez is. Nagyon ízletes lesz tõle a paradicsomleves és a töltött paprika is.
Most ezt a salátalevest fûszereztem friss lestyánnal.
Már az ókori római civilizáció is ismerte a lestyánt. Julius Ceasar idejében a magas gasztronómia kedvvel alkalmazta. A középkorban a fiatal lányok a fürdõvizüket illatosították vele, hogy jó benyomást tegyenek a férfiakra.
A bort is gyakran fûszerezték vele. Ez a tradíció megmaradt az Alpok egyes tájain. Ausztriában a pálinkafõzéshez is használnak lestyánt.
Különösen jól illik a húslevesbe és a zöldséglevesbe is, de intenzív aromája miatt óvatosan kell bánni vele. A fõzés befejezte elõtt 10 perccel érdemes az ételbe beletenni. Jól harmonizál a gyökérzöldségekkel, mint a zeller, sárgarépa, paszternák. Érdemes beletenni a burgonya és a paradicsomételekbe is. A tejszínnek, sajtnak és a túrónak is remek aromát kölcsönöz.
Tipp:
Alfons Schuhbeck szerint fantasztikus pestot lehet készíteni lestyánnal, petrezselyemmel, mandulával és friss spenóttal.
Egészségügyi hatásai:
Gyökerének vízhajtó hatása van, ezért gyakran alkalmazzák vízhajtó teákban. A vesekõ lerakódását meg lehet vele elõzni. Az emésztésre is jótékony hatással van.
Hozzávalók 4 személyre
- 2 fej saláta
- húsleves vagy víz
- só, citromlé
- fokhagyma
- friss vagy szárított lestyán
- 200 ml natúr joghurt vagy tejföl
- 2 tojás
Elkészítés:
Pici olívaolajon a fokhagymát egy kicsit megpárolom, hozzáadom a salátát, majd felöntöm húslevessel vagy vízzel. A salátának nagyon kevés idõ kell, nem szükséges sokáig fõzni. A joghurtot simára keverem, majd beleteszem a levesbe. Ha nem számít a kalória különösebben, akkor lehet tejföllel is elkészíteni, szerintem azzal finomabb. Ízesítem lestyánnal, sóval és citromlével. A sóval vigyázni kell, ha húslevest használunk, mert ugye az is sós valamennyire. Belecsepegtetem a citromot is. Én áttörtem botmixerrel, de nem szükséges. A legvégén egy tányérban felverek két tojást, majd belekeverem a levesbe. Forrón tálaljuk.