Navigci
Fõoldal
Kategóriák
2014 Összes
2013 Összes
2012 Összes
2011 Összes
2010 Összes
Linkcsere
Új blog ajánlása
Tartósítás
sponsored links
Ételízesítõ (azaz a házi vegeta)Végre! Eljutottam oda, amit március elején ígértem, vagyis közkinccsé teszem a házi vegeta, vagy ételízesítõ receptjét. Mellékesen borzasztó egyszerû elkészíteni. Õsszel nagyobb mennyiségû szárított zöldséghez jutottam hozzá, így már akkor láttam lelki szemeimmel, hogy idén karácsonyra házi ... |
Tovbb... |
Pácolt camembert - üvegbe zárt ajándékGyorsan kész van, pofon egyszerû, nagyon finom és zseniális gasztroajándék. Pácolt juhsajtot készítettem már néhány évvel ezelõtt, pirítósra kenve frenetikus sikert aratott a kóstolók körében. Ezt a camambertes változatot Mézigörlnél láttam, köszönet neki ... |
Tovbb... |
Õszi gasztrotúra az Adrián - III. rész: Pljeskavica + ajvár (videóval)A láthatatlan ellenség Gasztronómiai kultúránk egyik alapja - bármilyen furcsán is hangzik elsõre - egy hétköznapi kényszerûség következménye. Ez a kényszerûség pedig nem más, mint hogy friss ... |
Tovbb... |
Hordós káposztaKözeledik a tél, az évszakváltozást egyre jobban tapasztaljuk magunkon is. Reggel álmosan a szürkületben indulunk és este hamarabb sötétedik, az idõ mindig borongós és a nap már alig süt. Szervezetünk ki van téve az idõjárás viszontagságainak. Igyunk sok forró teát friss citrommal és mézzel, ajánlom ... |
Tovbb... |
Lecsónak való télire |
Tovbb... |
Paprika krémEzt az ízletes paprikakrémet még október közepén készítettem. Aztán addig halogattam a posztolását, hogy már majdnem el is felejtettem. Jobb késõn, mint soha elv alapján, hogy jövõre el ne felejtsem hogyan is készült, ezért most elhoztam. Most is csak úgy jutott eszembe, hogy a ... |
Tovbb... |
Zöldségszárítás |
Tovbb... |
Lila hagymás ajvárAhogy korábbi bejegyzésemben írtam, az ajvárt sokféle módon lehet készíteni. Most lila hagymával tettem ízesebbé. Hihetetlen finom lett. Egy gondom volt csak, amikor elkészült, már késõ este volt és jött a munkás hét, amikor nem volt idõm eltenni. Így napokig a hûtõszekrény adott neki ... |
Tovbb... |
Két heteMég volt zöld paradicsom a szomszéd kertben. Amivel szerencsére a szomszédunk nem tudott mit kezdeni, így megkaptam. Egyszer említettem, hogy elfelejtette elültetni a kelbimbót, a leveles kelt és a mini brokkolit. Na most. A múltkor átmentem hozzá valamiért és elkezdte ... |
Tovbb... |
Októberi befõzéseim: birs, gomba, galagonyaHárom birsfa is van a kertünkben, és idén rekordmennyiségû termést hoztak, annyit, hogy némelyik ág nem is bírta a gyümölcsök terhét. Sajnos a kívülrõl hibátlannak tûnõ birsek közül elég sok belülrõl romlik, így a megtisztításuk a szokásosnál is nehézkesebb és hosszadalmasabb, de ... |
Tovbb... |
AszalásHa rendelkezésre áll egy remekjó rakottkályha, aminek a tetején elfér néhány tepsi, könnyen vagánykodik az emner. Így a világ legegyszerûbb és magától adódó dolga az aszalás. A tepsikbe sütõpapírt teszek, arra karikázom vékonyan a kimagozott körtét, almát és nagyjából másfél nap ... |
Tovbb... |
Petrezselyemzöld fagyasztásaMost nem receptet hozok, csak egy nagyon egyszerû ötletet. Biztosan sokan ismeritek is, aki viszont nem, annak hátha tetszik és talán még nem késõ egy kis petrezselyemzöldet fagyasztani. Nemrég az eszter befõz blogon találkoztam a ... |
Tovbb... |
Befõzés 2012 - Beastie SelectionMinden éven eldöntöm, hogy most aztán megállás nélkül be fogok fõzni. De ez, egyszerû idõ hiány miatt és változó családi fontossági sorrendek miatt, sosem sikerül minden. De sok mindent, ami piszkál belülrõl, már kipróbáltam. Van, hogy a recepthez szerzem be a hozzávalókat. Van, hogy a befõzött gyümölcsbõl most ... |
Tovbb... |
AjvárMert mindennek eljön az ideje. Ennek most. Õsz , kápia, padlizsán. Még a színe is olyan mint egy szépre színezett õszi levél. Telt, gazdag, meghatározó. Pont mint a gazdája . Rengeteg módon készítik ezt az étel, és magam nem tudom melyik az autentikus, viszont abban biztos ... |
Tovbb... |
házi olajbogyóelõször Tunéziában találkoztam olajfával, egy sivatagi túra alkalmával: rettentõ érdekes volt ahogy mentünk egyre beljebb a szárazföld belseje felé, és lett egyre kiesebb a táj, az olajfákat egyre messzebb ültették egymástól, hiszen a gyökerének egyre nagyobb terület kell hogy az azonos mennyiségû vizet fel tudja ... |
Tovbb... |
ZakuszkaEz a hét a lila szín jegyében telik: zakuszka készült sült padlizsán, hagyma és paprikakrém felhasználásával. Leszüreteltük a padlizsánokat (3 kg) és az apró lila bumfordi terméseket megszurkálva sütõben megsütöttem. Másfél dl extraszûz olívaolajon megpároltam 65 dkg tisztán ... |
Tovbb... |
GYÜMÖLCSÖS ZAKUSZKA, DE INKÁBB 1 SZTORI |
Tovbb... |
Zöldparadicsomos zakuszka (vegán)Mi még nem takarítottuk ki a kertet a szezon elmúltával, de van a környéken, aki már igen. Ki is hordta a növényeket egy elhagyatott telek végére, ami - nem túl szép módon - amolyan közlomtárként szolgál. Elõször csak egynyári virágok meg paradicsom került oda, majd nemsokára megérkezett a paprika is a lecsóhoz :) Az érdemi termést persze nem ... |
Tovbb... |
Spenót télireNagyon örültem, hogy még viszonylag jó áron (480Ft/kg, lehet, hogy van olcsóbban is a piacokon én zöldségesnél vettem) lehet kapni gyönyörû friss spenótot. A nyáron valahogy nem sikerült elegendõ mennyiséggel feltöltenem a fagyasztót, mert elég ... |
Tovbb... |
Ételízesítõ házilag (vegán)Eddig inkább a szárított változatot részesítettem elõnyben, most azonban az esõs idõ miatt errõl szó sem lehetett. Az alapanyag viszont már megvolt, így kipróbáltam a sózásos módszert is. Paprikát évrõl évre teszek el ilyen módon, most pedig vegyes zöldség is került az üvegekbe. Hozzávalók minél többféle zöldség tetszõleges összetételben és arányban; nálam most a következõk kerültek bele: ... |
Tovbb... |
Zöldparadicsom-saláta télireÍgy a befõzési szezon végefelé, a szép színes - piros, sárga - paradicsomok után, most a zöld paradicsomok kerültek sorra. Az egészben eltett zöld paradicsomok mellett, korábban már kipróbáltam egy nem hagyományos receptet, ami a csalamádéra hasonlít, csak a zöldségarányok mások benne, az ecet és egyebek mellett olajat is ... |
Tovbb... |
VEGYES ZAKUSZKA |
Tovbb... |
Alma télire 2.Az idén rengeteg almánk lett (a képen csak a töredéke látható, ezek épp szárítás alatt állnak a patakba hullás után), nem állnak el télire, de mivel jóízû és nagyon-nagyon bio (12 éve a miénk ez a telek, azóta tuti nem használtunk semmiféle vegyszert), minden darabját megbecsüljük. Errõl egyszer már megírtam a ... |
Tovbb... |
Barackos paprikakrém málnával és kaporvirággalSült paprikából készült coulis-ba, levesbe vagy viszonylag sok olajjal felengedett paprikamajonézbe elõszeretettel pürésítek egy fél vagy egész szem szintén sütõben sült sárgabarackot. A barackot ehhez mindig a héjával együtt sütöm, mivel így a közvetlenül a héj alatt megbúvó savanykás ízek is belefolynak a gyümölcshúsba. Ilyen formájában a barack kellemesen kiemeli a paprika ... |
Tovbb... |
PizzakrémEzt a finom pizzakrémet készíti anyukám, aki szeret pizzát készíteni, érdemes ilyent is eltenni...
Pizzakrém
Hozzávalók: ... |
Tovbb... |
Vadgyümölcsös teakeverék házilag (és) Még nagyobb örömmegosztás.Hihetetlen, de mégis (többször is megnéztem) 2. helyezett lett a kis Erdõkóstoló a Goldenblogon gasztro kategóriában. Megtisztelõ a zsûri bizalma, köszönet érte! Kicsit magamhoz térve, ha most lenne valami finom sütim elõkészítve, akkor az következne, mondjuk vadalma ... |
Tovbb... |
Ételízesítõ házilagMost pedig következzen egy olyan recept amit már nagyon sokan vártok, legalább annyira kíváncsian mint amilyen kíváncsi én lettem, amikor anyukám közölte, hogy idén házi készítésû ételízesítõt fog készíteni. Hallottam már ilyenrõl, de nem volt túl sok bizodalmam hozzá. Sajnos eléggé szeretem a gyári ételízesítõket és nem hittem benne, hogy ez a ... |
Tovbb... |
Szilvás hagymaketchupAzt ígértem, hogy nem hozok több ketchup receptet. Paradicsomból nem is,
viszont szilvából igen. :) Szilvás hagymaketchup készült nálunk, és
mondhatom, nagyon finom lett. Elsõsorban vadhúsok vagy sült hal mellé
tudom elképzelni, de a hétvégén steak csirkemellel és burgonyapürével
ettük, nagyon jól kiegészítette a finom sült ... |
Tovbb... |
Telik a kamrapolcMeglehetõsen dolgos hétvégén vagyunk túl. Savanyúság és ketchup készült télire. Még nem sikerült kipihenni magam azóta sem.Szombaton
megkértem Múzst, kísérjen el a piacra, hogy ne kelljen cipelnem. Rá
való tekintettel igyekeztem minél gyorsabban végezni. Egy helyen
megvettünk szinte mindent, s négykerekû táltos paripánkat mintegy ... |
Tovbb... |
Ketchup - fûszeres almás és hagymás-paprikásKét újabb ketchup recept, ígérem, ebben a befõzési szezonban az utolsók, legalábbis paradicsomból. :) A fûszeres ecettel készült ketchupról
szóló bejegyzésben említettem, hogy Ádám nagyon-nagyon szereti a
ketchupot, néha még olyan ételekhez is ketchupot eszik, amikhez
szerintem egyáltalán nem passzol, dehát ha ennyire szereti, ám ... |
Tovbb... |
Fûszeres szilva avagy ecetes szilva tartósítószer nélkülÉdesanyám mindig tett el és én gyermekként nagyon szerettem. A
szeretettel, nincs ez most sem másképpen. Sajnos Õ már nem tesz el
nekünk és sajnos az Õ ecetes szilva receptje sincs meg, de más
savanyúság receptjét felhasználva megalkottam a saját variációt, ami
ízemlékeim szerint sokban nem térhet el ... |
Tovbb... |
Augusztusi befõzéseim 2.: Paradicsom- és cukkiniprojektLekvárokat már évek óta készítek, de paradicsomszószt és egyéb nem édes befõttet még alig-alig tettem el. A natúr paradicsomszósz/paradicsomlé eltevése továbbra sem vonz, ugyanis teljesen meg vagyok elégedve az általam általában vásárolt üveges szósz minõségével (a DM-ben vagy az Aldiban szoktam venni a ... |
Tovbb... |
Aszalt paradicsom házilagEgyre többen ismerik és szeretik az aszalt paradicsomot. Pár évvel ezelõtt még azt sem tudtam, hogy létezik, és most nem telik el szinte nap anélkül, hogy ne ennék. Mindenféle paradicsomos fõételbe, fasírtba, levesekbe szoktam tenni, és tényleg, amiben ... |
Tovbb... |
bread&butter uborkaa tavalyi is nagy siker volt, idén is készült, már második körön is túl vagyok és tervezek még, mert ez gyorsan fogy. A név eredete a tavalyi posztban, most viszont jöjjön a recept is! Hozzávalók: ... |
Tovbb... |
Mekk MesterDrága jó unokatestvéremnek két nagy szenvedélye van: a Harley Davidson
és a kecskék (jó párosítás ugye?). Már többször felvetettem neki, hogy
mi lenne, ha kecskesajtot készítene, ha már ott az a sok szép jószág.
Mivel még soha nem csinált ilyet, ezért gyõzködnöm kellett egy darabig,
de végül használt a sok könyörgés és nekiállt ... |
Tovbb... |
A negyedik hónap - házi ketcupIgazán kicsi a konyhakertem, mégis sikerült túltermelési válságba jutnom a paradicsomtermést illetõen.Télire spagettiszósz,lecsó és ketchup készült belõle.A szószt minden évben pontosan úgy fõzöm, ahogy Fakanál Éva, a lecsó az lecsó, nem nagyon van mit írni róla, így a Befõzünk! action negyedik hónapjában házi ketcup ... |
Tovbb... |