Ételízesítõ (azaz a házi vegeta)
sponsored links
Végre! Eljutottam oda, amit március elején ígértem, vagyis közkinccsé teszem a házi vegeta, vagy ételízesítõ receptjét. Mellékesen borzasztó egyszerû elkészíteni. Õsszel nagyobb mennyiségû szárított zöldséghez jutottam hozzá, így már akkor láttam lelki szemeimmel, hogy idén karácsonyra házi ételízesítõt adok néhány embernek. Így is történt. Mivel nagyobb tételben készítettem, most végre fotókkal is megörökítésre került ez az egyszerû, de nagyszerû étel-kiegészítõ, amely napjainkban annyira elterjedt, hogy a legtöbb háztartásban jelen van. Háziasszonyok ezrei és százezrei oldják meg az ételek sózását, ízesítését a különbözõ márkájú és fajtájú ételízesítõkkel, azzal a különbséggel, hogy nehéz olyat találni, ami szárított zöldség, só és legfeljebb fûszer együtteseibõl áll. Vásárlás elõtt érdemes megfigyelni a csomagoláson a járulékos összetevõket, amelyekre nincs szüksége a szervezetünknek, (sõt némelyike rákos vagy egyéb megbetegedést is okozhat) de az ételeknek sem hiányoznak ezek a káros anyagok! Igazi kín az a sok - különféle ízkocka , amiket sokan elõszeretettel tesznek hozzá rizshez, leveshez, mártáshoz, így szoktatva rá ízlelõbimbóikat a mesterséges, sóban és káros összetevõkben gazdag ízekre. Mielõtt legközelebb valamilyen alapot, fixet vagy ízkockát vásárolunk, olvassuk már el, mibõl áll és nézzünk utána az interneten, milyen plusz adalékokkal rontják egészségünket. Gondolkozzunk el, tényleg szükséges ez? Nem lennének finomabbak ételeink, ha a valós zöldség ízét éreznénk, és nem valami hozzáadott sós ízû anyagét, ízfokozóét?!
A recept:
Hozzávalók:
- 1 dl só (Tengeri vagy himalaya) ...