Októberi befõzéseim: birs, gomba, galagonya
sponsored links
Három birsfa is van a kertünkben, és idén rekordmennyiségû termést hoztak, annyit, hogy némelyik ág nem is bírta a gyümölcsök terhét. Sajnos a kívülrõl hibátlannak tûnõ birsek közül elég sok belülrõl romlik, így a megtisztításuk a szokásosnál is nehézkesebb és hosszadalmasabb, de akkor sem hagyhatom kárba veszni ezt a finom és sokoldalú õszi gyümölcsöt. Az elõzõ években nem fõztem be belõle semmit, csak a mélyhûtõbe tettem jó sokat, így egész télen tudtunk birslevest enni, és szinte minden sült hús mellé dobáltam pár cikk birset is. Idén azonban beindult a fantáziám, és igyekeztem minél több izgalmas megoldást találni a birs tartósítására.
Birscsatni:
A birs íze önmagában is elég pikáns, különleges ahhoz, hogy húsok, sós fogások kísérõje legyen, egyértelmû tehát, hogy csatni készítéséhez is tökéletes. Teljes mértékben a fantáziánkra (és a fûszerespolcunk tartalmára) bízhatjuk magunkat, szerintem csatni-ügyben nehéz mellélõni, csak kóstolgatni kell folyamatosan. A folyamat elsõ része a lekvár készítésével megegyezik: A kockákra vágott birset (hámozni nem kell, elég a magháza, illetve a hibás részeket eltávolítani) kevés vízben ...