Telik a kamrapolc
sponsored links
MeglehetĂ”sen dolgos hétvégén vagyunk tĂșl. SavanyĂșsĂĄg és ketchup készĂŒlt télire. Még nem sikerĂŒlt kipihenni magam azĂłta sem.
Szombaton megkértem MĂșzst, kĂsérjen el a piacra, hogy ne kelljen cipelnem. RĂĄ valĂł tekintettel igyekeztem minél gyorsabban végezni. Egy helyen megvettĂŒnk szinte mindent, s négykerekĂ» tĂĄltos paripĂĄnkat mintegy 20 kilogramm zöldséggel megrakodva indultunk haza. A vĂĄsĂĄron beszerzett földi jĂłkon tĂșl HilduséktĂłl is kaptunk egy kosĂĄr paradicsomot, ami szintén befĂ”zésre vĂĄrt.
ElsĂ” körben a ketchupot tettem el. 7 kg paradicsomot mostam, vĂĄgtam, helyeztem a szép, Ășj lĂĄbasomba, s tettem fel fĂ”ni. SzĂŒleimtĂ”l kaptunk egy passzĂrozĂłt, de hasznĂĄlat közben kiderĂŒlt, nem vagyok passzĂrozĂł-kompatibilis. EgyszerĂ»en nem bĂrtam a hĂșst kipréselni a mag és héj közĂŒl, csak a lé folyt le, s sajnĂĄltam volna a pépes terméket kidobni. Ilyenkor elĂ”jön a sufni-tunning és a jĂłzan paraszti ész, elĂ”kerĂŒlt egy Ășjabb fazék, majd a nagy, zomĂĄncos szĂ»rĂ”kanĂĄl és azon passzĂroztam le - immĂĄron szĂĄmomra tökéletes minĂ”ségben - a forrĂł, leves paradicsomokat. A receptet FĂ»szeres EsztertĂ”l vettem, évek Ăłta hasznĂĄlom. Itt olvashatjĂĄk.
Természetesen 7 kg-ra ĂĄtszĂĄmoltam a fĂ»szerek és egyéb hozzĂĄvalĂłk mennyiségét. Eszter azt Ărja, hogy a paradicsommal egyĂŒtt fĂ”zzĂŒk a hagymĂĄt, fokhagymĂĄt, zellert, s Ășgy passzĂrozzuk ĂĄt. Én nem Ăgy csinĂĄltam, a paradicsom lényegének kinyerése ...