Navigci
Fõoldal
Kategóriák
2014 Összes
2013 Összes
2012 Összes
2011 Összes
2010 Összes
Linkcsere
Új blog ajánlása
Lekvárok, dzsemek
sponsored links
Bodzavirágos eperlekvár - a kötelezõ kör :)Már tavaly is szerettem volna kipróbálni, de csak idén sikerült. Azt hiszem ezentúl MINDIG fõzök be ilyen lekvárt, mert ez valami elképesztõ finom :) Még a finnyás gyermekem sem tudta abbahagyni, sõõõt, még az Apjuknak is "muszáj" volt megkóstolnia, és többször is hangsúlyozta, hogy hmmmmmm, ez naggggyon jóóóóó! Ennél több azt hiszem ... |
Tovbb... |
Gyömbéres-mákos eperdzsemEz nem az a lekvár amibõl tucatszám teszek el, de azért néha érdemes egy kicsit szabadjára engedni a fantáziánkat. Hozzávalók: 1000 g tisztított eper ... |
Tovbb... |
Bodzás eperlekvárEszter, az eszter befõz blog szerzõje nagy befõzõs akciót hirdetett. Eszterrel tavaly nyáron találkoztam elõször egy rendezvényen, utána a FB-on keresztül ismertem meg a blogját. Azóta követem, hogy milyen különlegességeket készít, befõz. Télen-nyáron, tavasszal és õsszel. Most pedig befõzni invitál minket ... |
Tovbb... |
LevendulazseléA levendula nagyon megosztó növény, van, aki imádja és van, aki semmiképp sem... Olyannal még nem találkoztam, aki a középutat képviselte volna :-) Nálunk is igaz ez a megoszlás, HeF azóta is kedveli, amióta a csokoládés muffinba sütöttük, sõt ... |
Tovbb... |
Epres spárgalekvárA spárga-eper kombinációval már találkozhattatok itt a "sarkon", méghozzá desszertbe bújtatva. Így aztán nagyon adta magát a dolog, hogy lekvárként is kipróbájam ezt a már bevált párost. Vaníliával és naranccsal feldobva szerintem klassz lett és remek volt reggelire a kókusztejes-tonkababos scone tetején. Hozzávalók:500 g spárga 250 g eper 2 narancs 1 vaníliarúd 530 g zselésítõ cukor ... |
Tovbb... |
Maracujás eperdzsemA passiógyümölcs (maracuja) amolyan természetes ízfokozó, hihetetlen intenzitást tud adni bármelyik másik gyümölcsnek. Az eper is nagyon szereti! Hozzávalók: ... |
Tovbb... |
Ibolyás cseresznyelekvárRajongok az ibolyáért. Az egyik leggyönyörûségesebb kis virág, ráadásul anyukám kertjében rengeteg van. Még az utolsó pillanatban sikerült megszedni a termést és két üveg cseresznyelekvárt ízesítettem vele. Tudom, nem egyszerre terem a cseresznye és virágzik az ibolya, de még volt egy nagy zacskó ropogós cseresznye a ... |
Tovbb... |
Bodzavirágos szamócadzsemAz akácvirágos szamócadzsem sikerén felbuzdulva, s mert a párosítás sem ismertelen számomra, bodzavirágos szamócadzsemet készítettem. A szamóca íze igen intenzív, ezért, hogy ne nyomja el a bodzát, nagyon bodzásra készítettem. Elõször kb. 10 bodzavirágernyõt, két citrom levét és félkarikázott héját, bodzaszörp módon egy literes ... |
Tovbb... |
Akácos, citromos szamócadzsemA szamócadzsemet szerettem volna kicsit "megvariálni" a bloghoz méltóan, vadítva. Olvastam több helyen bodzás szamócalekvárról (persze a szamócalekvár magában sem elvetendõ), de gondoltam akácvirág ízzel sem lehet rossz. Én most egy nagyon gyors, "zselés" változatot készítettem, már kész akácszörp felhasználásával, hiszen abban az akácvirág ... |
Tovbb... |
Portói boros rebarbaralekvárÚgy emlékszem, elõször négy évvel ezelõtt fõztem lekvárt, méghozzá szilvát és azért, mert egyébként ehetetlen volt a gyümölcs. Aztán késõbb megjött a kísérletezõ kedvem és akkor született ez a lekvár, ami mára nagy kedvence a családnak. Fõztem már csak rebarbarából, de mégis az almás verzió fogyott mindig a legjobban. Idén egy kevés portói bort is csempésztem bele, szerintem nagyon ... |
Tovbb... |
Akáclekvár háromféleképpen: almás akáclekvár, citromos-kardamomos akáclekvár és akáczseléTavaly csak szörpöt készítettem akácból (és palacsintatésztában sütve ettem belõle igencsak sokat:)), az utóbbi idõben viszont annyit olvastam akáclekvárról, hogy mindenképp ki akartam próbálni, úgyis épp elfogyott a tavalyi lekvár-adag, lehangoló látvány az üres kamrapolc. A völgyünkben nagyon magasan vannak az akácvirágok, így felmentünk a férjemmel és ... |
Tovbb... |
REBARBARALEKVÁR CITROMFÛVEL |
Tovbb... |
Neonsárga, édes-keserû citromdzsemApró, törékeny termete megtévesztõ lehet. Tanja Grandits ugyanis
filigrán külseje ellenére a nemzetközi gasztronómia egyik nehézsúlyú,
meghatározó személyisége. Michelin-csillagos baseli éttermébe rengeteg
ínyenc zarándokol, hogy megkóstolhassa a séfnõ vonzó ételeit. Saját
meghatározása szerint az "Aroma kitchen" a védjegye, ami elsõsorban az ... |
Tovbb... |
Grapefruit lekvár vaniliával és konyakkal bolondítvaHétvégén csodálatos barátaimmal Nagybörzsönyben tartottuk idei elsõ összejövetelünket.Van ott egy lekváros ház.Eszméletlen milyen csoda lekvárok vannak.Vettem is ajándékba egy gesztenye illetve egy ananász lekvárt.80% gyümölcstartalommal készülnek illetve vannak kifejezetten cukormentes és natur ... |
Tovbb... |
Vaníliás akácvirágzselé citromdarabokkalJavában virágzik az akác és a bodza is. Sajnos még nem volt alkalmam bodzát gyûjteni, de ami késik, nem múlik! Az akácvirágszörpöt viszont kicsit továbbfejlesztettem. A már szinte kész, de kevésbé édesített szörpbõl akácvirág zselét készítettem kevés, igazi vaníliával fokozva az édes ízeket, kontrasztként pedig ... |
Tovbb... |
Eper-rebarbara-lime-fahéj-vanília-citromfû lekvár variációk"Nem fájt-nem fájt, köszönöm a lekvárt:)!" Már nem nagyon emlékszem miért is és mikor használtuk ezt az okos mondást az oviban, de az biztos, hogy életem végéig beitta magát az emlékeimbe és az agyamba, csakúgy mint ez a két isteni lekvár:) Soha többet bolti, ezt most komolyan mondom! Még sosem készítettem lekvárt, fõleg nem ... |
Tovbb... |
Eper-rebarbara-csoki lekvárSajnos sok víz lefolyt a Dunán a múltkori bejegyzés óta ... de azért szerencsére nem telt teljesen tétlenül. Most végre a srácok is adtak egy kis idõt, így tudtam kicsit befõzõcskézni. Készülõdünk az igazi eperszezonra, (ami nemsokára itt lesz!), illetve már a rebarbara is megjelent a ... |
Tovbb... |
Orgonazselé |
Tovbb... |
OrgonazseléMár-már úgy voltam vele, hogy meg sem mutatom, mert bizony nem lett olyan harsogóan piros, mint Makkáé, vagy Eszter lekvárja. Sõt, sem olyan nagyon lila, mint a három évvel ezelõtti lekvár. Viszont az illata és az íze megmaradt, úgyhogy azért mégsem fogtam annyira mellé. Amikor leszûrtem a beáztatott orgonát, akkor valami káprázatos volt a lé színe. Szépen fel is fõztem a zselésítõ ... |
Tovbb... |
Csalánlekvár és hétvégi túraajánlók, gyûjteni és befõzni valókMég én sem készítettem, de aki szeretné kipróbálni íme néhány jó hely, ahol már vannak tapasztalatok e furcsaságról. Már csak azért is mert felénk, itt délen kezd romlani a csalán élvezhetõsége. Már öregszik, ezért tényleg csak a legfelsõ leveleket szabad szedni, enni és teának is. Akinek a kertben van csalán, vagy ... |
Tovbb... |
orgonalekvárGyerekkoromban egy ideig rettenetesen utáltam az orgonát, mert egyszer kitaláltuk hogy megpróbálunk belõle parfümöt fõzni, és nemcsak hogy csúnya kudarcot vallottunk, de valami elviselhetetlenül büdös lett az orgona egy idõ után a fõzõvízben, és ennek a szagnak a nyoma kísértett amikor egy bokor közelébe ... |
Tovbb... |
Jam session (fûszeres banánlekvár)Ha van örömzene, akkor van örömfõzés is. Csak úgy. Majdnem cél nélkül, vagyis öncélúan. Mert az olyan jó. Ugye, Ti is szoktatok ilyet? Én sokszor. Elém veszek pár alapanyagot, kerítek egy szabad félórát magamnak (igen, ez a leghúzósabb része), és ... |
Tovbb... |
vérnarancsdzseméletem egyik legklasszabb lekváros élményét éltem meg pár hete. aki nem szereti a narancslekvárt (marmalade) pont a kesernyéssége miatt, ezt a verziót nagyon fogja szeretni,mert csak a tiszta narancsíz érzõdik rajta. biztosan emlékeztek még a narancspudingra, amit akkortájt készítettem; nos, ezeket a pudingokat a beáztatott és ... |
Tovbb... |
öt citrus lekvárJött még egy láda tarocco típusú vérnarancs is a Granditalia-tól, ismét Szicíliából, az Etna mellõl, ebbõl is marmalade lett, mi más, viszont házasítottam mindenféle más testvérével: navellina narancs, citrom, lime és pomelo. Bevallom õszintén, a legnehezebben a pomelót vagyok hajlandó feláldozni a lekvár oltárán, azt annyira ... |
Tovbb... |
Kamraürítés: rozmaringos zöldparadicsom-zöldalma lekvárTavaly nyáron, jópár év kihagyás után elkezdtem újra befõzni. Bár épp terhes voltam és az állóképességem nem volt az igazi, azért sikerült kb. 80 üvegnyi lekvárral, kompóttal megtölteni a kamrát. A fõ motivációm az volt, hogy legyen mit reggeliznem, ugyanis én reggel csak édeset vagyok képes ... |
Tovbb... |
Eperdzsem |
Tovbb... |
NarancslekvárEszembe jutott, hogy mindjárt ránk köszönt a tavasz, én meg még mindig itt állok az évi narancslekvár adag nélkül. Szóval rohanás és narancs beszerezés. Szerencsémre igazán jó fajtát kaptam, jutányos áron. A nagy, illatos és kemény héjú, magnélkülit favorizálom, illetve szerintem abból lehet csak jót készíteni, viszont igen elenyészõ mennyiség lesz belõle, a nyersanyag ... |
Tovbb... |
NarancslekvárNaná, hogy levárt is fõztem, ha már itt ez a sok narancs. Egyébként is ez a legnagyobb kedvenc nálam a lekvárok között. Úgyhogy megpróbáltam tökéleteset alkotni. Bújtam a netet és egyre jobban elkedvetlenedtem. Valahogy nem találtam kedvemre valót, ellenben jó sok riogatást a keserûségrõl igen. Egyébként is érdekes nálam a ... |
Tovbb... |
vaníliás kókuszlekvárvan ilyen, méghozzá kétféle: az egyik féle a Délkelet-ázsiai "Kaya", amit a lereszelt kókusz kipréselt nedvébõl készítenek (pl. így), illetve egy egyiptomi (szefárd-zsidó) variáció, ami a lereszelt kókusz húsával együtt készül (pl. így), ez kb a kettõ közötti hibrid megoldás, inspiráció még mindig ... |
Tovbb... |
karamellizált narancs lekvár Earl Grey teávalA narancs a citromokkal együtt jött Szicíliából, navelina típusú mézédes, kezeletlen. Nem sok maradt a lekvárt készíteni belõle, gyakorlatilag eltûnt a láda fele mire hozzákezdtem. Lédús, aromás-édes. A lekvár a citromos testvére, szinte ugyanúgy kell elkészíteni. Ez is egy Christine Ferber által inspirált ... |
Tovbb... |
mentás bergamottolajos citromlekvárkissé kalandosan indult a dolog, ugyanis eredetileg bergamott marmalade-et szerettem volna készíteni, volt is nagy utánajárás, de nem sikerült, valószínûleg lemaradtam a szezonjáról, így be kellett érjem sima citrommal, de nagy szerencsémre pont belefutottam egy szállítmány kezeletlen szicíliai ... |
Tovbb... |
Vaníliás eper-narancs lekvár, avagy egy csipetnyi nyár a télbenItt, Spanyolországban már tombol az eperszezon. A boltok gyümölcsös standjain kilószám illatoznak a csodás, vérpiros gyümölcsök. Szinte sosem tudok ellenállni nekik és mindig becsusszan 1-1 dobozka belõlük. Szezonja van még a mézédes, lédús valenciai narancsnak is, ami úgyszintén ... |
Tovbb... |
mangó-maracuja lekvárAmíg tél van, addig egzotikus lekvárok, nyáron úgyse lesz idõ kísérletezni ilyenekkel. No meg nem utolsó sorban azonnal ezen a lekváron akadt meg a szemem amikor belelapoztam elõször Christine Ferber könyvébe. Nem egy olcsó mulatság, ráadásul ... |
Tovbb... |
Gránátalmaszirupos hagymalekvár |
Tovbb... |
Csillagánizsos narancslekvár |
Tovbb... |
Karamellizált citrusdzsem |
Tovbb... |