Neonsárga, édes-keserû citromdzsem
sponsored links
Apró, törékeny termete megtévesztõ lehet. Tanja Grandits ugyanis filigrán külseje ellenére a nemzetközi gasztronómia egyik nehézsúlyú, meghatározó személyisége. Michelin-csillagos baseli éttermébe rengeteg ínyenc zarándokol, hogy megkóstolhassa a séfnõ vonzó ételeit. Saját meghatározása szerint az "Aroma kitchen" a védjegye, ami elsõsorban az illatokkal, fûszerekkel, kiegészítõkkel, szószokkal, öntetekkel való magabiztos és újszerû bánásmódot takarja. Ellentétes ízeket, kontrasztos állagokat, egzotikus fûszereket varázsol harmonikus egységgé, a végeredmény pedig színes, nõies és lenyûgözõ konyha. A salzburgi reptéri hangárban berendezett extravagáns étterem tavaszi vendégséfjeként mutatkozott be a nemzetközi közönségnek. Sokfogásos menüje az egyik legizgalmasabb, legjátékosabb ételsor volt, amelyet valaha kóstoltam, telis-tele apró meglepetésekkel. Fogásaiban a karfiolpüré jázminnal, török joghurttal és mandulával, a sárgarépaleves kardamommal és sárgabarackkal, a fésûkagyló retekkel és kávéval találkozott. Csupa izgalom és csupa meglepetés.
Tucatnyi apró titkos kiegészítõ között bukkant fel az alábbi pikáns citromkrém is. Senki nem számított rá, kókusztejes currymártás alatt bújt meg egy pötty belõle, és úgy felébresztette az ízlelõbimbóinkat, hogy azonnal kikönyörögtük a receptjét. Itthon aztán némileg igazítani kellett a háztartási körülményekhez, a végeredmény azonban lenyûgözõ. Édes és keserû egyben, és bár desszerteket is extravagánssá varázsol (mák-, vagy répatortát, panna cottát, vagy ...