Bodzavirágos szamócadzsem
sponsored links
Az akácvirágos szamócadzsem sikerén felbuzdulva, s mert a párosítás sem ismertelen számomra, bodzavirágos szamócadzsemet készítettem. A szamóca íze igen intenzív, ezért, hogy ne nyomja el a bodzát, nagyon bodzásra készítettem.
Elõször kb. 10 bodzavirágernyõt, két citrom levét és félkarikázott héját, bodzaszörp módon egy literes befõttes üvegben annyi vízbe (kb. fél l) áztattam három napra, amennyi ellepte. Három nap múlva apróra vágtam 1 kg szamócát (ill. földiepret), és egy lábasba téve, rászürtem a bodzás, citromos vizet. Kézzel kicsit szétnyomkodtam a szamócák egy részét, egy fél rúd vaníliával még felturbózva elkezdtem melegíteni. Majd kb. 10 db bodzavirágernyõ virágocskáit lefejtettem a zöld részekrõl, és a kis virágocskákat hozzátettem a szamócához. Innentõl lehetne fõzni sûrüsödésig, de én most megint a gyorsabb változatot választottam. Egy fél evõkanyálnyi stabark zselésítõt kikevertem úgy 10 kanyálnyi xillittel (vagy izlés szerint más édesítõvel cukorral is lehet) és a dzsembe téve összeforraltam vele. Nem számítva, hogy fotózás kedvéért kivettem keveset, még forrón kiforralt üvegekbe töltöttem és a szokásos módon, fémtetõvel lezárva, majd 20 percre fejtetõre állítva, az egész steril lett. Kóstolgatva az összeállítást, nagyon-nagyon finom, ezért remélem lefele megy hamarosan az eper ára, mert nagyon-nagyon kellene még készítenem, amíg van ...