Navigáció
FÔoldal
KategĂłriĂĄk
2014 Ăsszes
2013 Ăsszes
2012 Ăsszes
2011 Ăsszes
2010 Ăsszes
Linkcsere
Ăj blog ajĂĄnlĂĄsa
Vadételek
sponsored links
Vörösboros Ă”zragu bodzalekvĂĄrral Ă©s almĂĄs rĂ©tesselÉvek Ăłta nagy vĂĄgyam, hogy vadhĂșsbĂłl készĂŒlt ĂŒnnepi vacsorĂĄt tegyek az asztalra karĂĄcsonykor. Ez az ĂĄlmom idén megvalĂłsult, hosszas töprengés utĂĄn végĂŒl az Ă”zhĂșsra esett a vĂĄlasztĂĄsom. Az elsĂ” gondolatom az volt, hogy Ă”zgerincfilét sĂŒtök, de végĂŒl a ragu mellett döntöttem. A körethez az ötletet egy ... |
Tovább... |
JUHARSZIRUPOS-TURBOLYĂS NYĂL COCOTTE-BANA bœuf bourguignon és a pulyka ossobuco utĂĄn ismét egy otthon illatĂĄt és Ăzét magĂĄban foglalĂł sĂŒtĂ”ben lassĂș tĂ»zön készĂŒlĂ” étel készĂŒlt, ezĂșttal nyĂșlhĂșsbĂłl. Érdekes, hogy kevés nyĂșlbĂłl készĂŒlt étel kerĂŒl az asztalra, pedig érdemes lenne odafigyelni a nagyobb fogyasztĂĄsĂĄra. ... |
Tovább... |
SzarvassĂŒlt sherry mĂĄrtĂĄssalBĂĄrmilyen hihetetlen ez egy nagyon gyors étel! Extra, mutatĂłs, amolyan villantĂłs falat. A férjem vadĂĄszik, és szerintem a vadĂĄszat egyetlen értelme, ha tele van a fagyasztĂł jobbnĂĄl-jobb vadhĂșsokkal, persze szezontĂłl és szabĂĄlyoktĂłl ... |
Tovább... |
Vadragu Ă”zhĂșsbĂłl babbal Ă©s csilivelSokszor elĂ”fordul, hogy rokonoktĂłl vagy barĂĄtoktĂłl kapok valamilyen vadhĂșst. Ezek ĂĄltalĂĄban a fagyasztĂłban landolnak, és csak akkor kerĂŒlnek elĂ”, ha egy vacsorĂĄval egybekötött barĂĄti összejövetelre valami jĂłféle ragut szeretnék készĂteni. Nem volt mĂĄsképp most sem, pĂĄran barĂĄtok, felugrottak ... |
Tovább... |
TĂĄrkonyos nyĂșllevesA minap egy jĂłkora nyuszira tettem szert, melybĂ”l elsĂ”ként egy finom, selymes, Ăzes levest készĂtettem. Nagy sikere volt, nagyon szerettĂŒk, s Ăgy legalĂĄbb vĂĄltozatosabb az étrendĂŒnk. A nyĂșlhĂșs egyébként is egy nagyon egészséges hĂșsfajta, rĂĄadĂĄsul ... |
Tovább... |
Burgundi szarvaspörköltRégĂłta készĂŒlök burgundi pörköltet készĂteni. SzĂŒleimnek készĂŒlt ez az ebéd, és mivel kĂŒlönlegeset akartam, ezért szarvasbĂłl készĂtettem. Igazi ĂŒnnepi étel, és az elkészĂtése sem tĂșlsĂĄgosan bonyolult. Burgundi szarvaspörkölt ... |
Tovább... |
Paradicsomos nyĂșlcomb |
Tovább... |
Citromos-vargĂĄnyĂĄs nyĂșlgerinc |
Tovább... |
SzarvaspörköltMĂșlt vasĂĄrnap kerek szĂŒletésnapot ĂŒnnepeltĂŒnk, fĂ” fogĂĄsnak bogrĂĄcsban fĂ”tt szarvaspörköltöt tervezetem. Szombaton felkockĂĄztam 3 kg szarvas lĂĄbszĂĄrhĂșst. ... |
Tovább... |
VadgulyĂĄsA gulyĂĄs nem csak sertés- vagy marhahĂșsbĂłl finom, vadbĂłl készĂtve is kivĂĄlĂł. A recept a KifĂ”ztĂŒk magazin szeptemberi szĂĄmĂĄban is ... |
Tovább... |
NyĂșlpaprikĂĄs galuskĂĄval |
Tovább... |
VaddisznĂł pörköltĂgy gondoltuk még jĂșnius elején, h a az ĂșjdonsĂŒlt pesti rokonok majd augusztus 19-ei hétvégén Ășjra meglĂĄtogatnak bennĂŒnket. AztĂĄn, ahogy telt-mĂșlt az idĂ”, kigondoltam, h mĂĄr nagyon nem lesz utĂĄna olyan hét, h mindenkit egybe meg tudnĂĄnk hĂvni, Ăgy kikiĂĄltottuk az utolsĂł Kinga TĂșrszos hétvégének, Ășgymond hĂĄzavatĂłval egybekötve, annak ... |
Tovább... |
NyĂșlpaprikĂĄs bogrĂĄcsbanApukĂĄmtĂłl kaptunk egy konyhakész nyulat, és Ășgy döntöttĂŒnk, hogy bogrĂĄcsban fogjuk elkészĂteni. Sosem fĂ”ztem még nyĂșlpaprikĂĄst, plĂĄne nem bogrĂĄcsban, de Ăgy elsĂ” nekifutĂĄsra is nagyon jĂłl sikerĂŒlt. HozzĂĄvalĂłk: ... |
Tovább... |
Citromos-korianderes Ă”zgerinc fokhagymĂĄs-tejfölös vörösbabbalĂnnepi ebédnek szĂĄmĂt egy ilyen fogĂĄs, hiszen az Ă”zgerinc nem mindennapi eledelnek szĂĄmĂt. KĂŒlönleges alkalmomra viszont érdemes kiprĂłbĂĄlni, hiszen tényleg nagyon finom. Citromos-korianderes Ă”zgerinc fokhagymĂĄs-tejfölös ... |
Tovább... |
Vörösboros szarvasragu petrezselymes nokedlivelMindig az a bajom, hogy tĂșl késĂ”n jut eszembe, hogy valamilyen vadételt készĂtsek. Holott legalĂĄbb 1 nappal elĂ”tte, de akĂĄr 2-3-mal is, érdemes bepĂĄcolni a vadhĂșst, hogy Ăzletesebb, omlĂłsabb legyen. Most azonban sikerĂŒlt idejében elĂ”venni, a fagyasztĂł kiolvadĂĄsa segĂtett benne. Igaz, nagyon nem pĂĄcoltam, csupĂĄn a minimĂĄl ... |
Tovább... |
NyĂșlcomb ratatouille zöldsĂ©gekkelNem véletlen, hogy a cukkini, padlizsĂĄn, paradicsom, paprika és a hagyma tökéletes pĂĄrosĂtĂĄst alkotnak egy ratatouille-ban. Elvégre egy idĂ”ben érik el szezonjuk csĂșcspontjĂĄt s magukba sĂ»rĂtik a nyĂĄr Ăzeit. Emellett igazĂĄn szĂnpompĂĄsak és ĂĄllagaikat tekintve is eltérĂ”ek. Ezek a tulajdonsĂĄgaik viszont a ratatouille-ban sajnos hĂĄttérbe szorulnak. Az alĂĄbbi fogĂĄsnĂĄl egy lecsĂłs egyveleg helyett minden ... |
Tovább... |
Vörösboros vaddisznĂł lapocka kapros cukkinimĂĄrtĂĄssalVendégeket vĂĄrtam, és valami kĂŒlönlegeset akartam készĂteni. ĂrĂŒltem nagyon, mert Ăzlett mindenkinek, kicsi fiam még mĂĄsnap is a maradékot kereste . Ăgy érzem, egyre jobban megy a vadhĂșsos ételek elkészĂtése. Eleinte ugyanis Ășgy éreztem, hogy mivel a hĂșsa szĂĄrazabb, nehéz igazĂĄn omlĂłsra készĂteni. Minél többször és ... |
Tovább... |
SzarvaspörköltTegnap este kaptunk egy fagyasztott szarvas lapockĂĄt, ami az éjszaka folyamĂĄn kiolvadt, Ăgy délelĂ”tt fel tudtam dolgozni. Kicsontoztam, lehĂĄrtyĂĄztam, összevĂĄgtam és fiaim legnagyobb örömére pörköltet fĂ”ztem belĂ”le vacsorĂĄra.
HozzĂĄvalĂłk: kb. 2 kg szavas hĂșs (ez 2,15 kg volt) kb. azonos darabokra ... |
Tovább... |
Töltött szarvastekercs ribizli mårtåssal
RĂĄjöttem, hogy a vadhĂșsok elkészĂtésének az ideje lényegesen lerövidĂŒl, amennyiben legalĂĄbb 24 ĂłrĂĄt pĂĄcba rakjuk. Nem is érdemes vadhĂșsbĂłl fĂ”zni, ha elĂ”tte nem pĂĄcoljuk be, hiszen a pĂĄctĂłl igazĂĄn omlĂłs, szaftos lesz a hĂșs. Ez a tekercs is viszonylag gyorsan megsĂŒlt, hiszen a pĂĄcolĂĄstĂłl a hĂșs könnyen ... |
Tovább... |
BodzalekvĂĄros nyĂșl Ă©deskömĂ©nyĂĄgyonOlyan rég kérik itthon a nyuszit, hogy teljesĂtettem a kĂvĂĄnsĂĄgot, de nem ĂĄm hagyomĂĄnyosan, hanem egy Ășjabb fantĂĄzia receptben! Remek bodzalekvĂĄrban fĂ»szerekkel pĂĄcoltam a nyulacskĂĄt, majd a finom zöldségĂĄgyon megsĂŒtöttem. A tĂĄlalĂĄsnĂĄl még nyers cukkinire pakoltam, és nagyon finom ... |
Tovább... |
MustĂĄros vaddisznĂłcomb szedermĂĄrtĂĄssalNéha jĂłlesik, ha nem csak a szokĂĄsos hĂșsfélékbĂ”l készĂtek ebédet. És mivel vendégeket vĂĄrtam, kĂŒlönösen jĂłl jött, hogy volt vadhĂșsom a fagyasztĂłban. A vadhĂșst érdemes minél több ideig pĂĄcolni, mert akkor omlĂłsabb lesz a hĂșsa, ezĂșttal én kevesebbet pĂĄcoltam, ezért szĂĄrazabb is lett, mint szerettem volna. Ăgy is ... |
Tovább... |
Tour de serpenyĂ” 17. etap Bagnères-de-Luchon - Peyragudes - mustĂĄros nyĂșlĂjra én lettem a soros, hogy a Tour de serpenyĂ” keretében a Tour de France mai szakaszĂĄhoz fĂ”zzek valami ételt. A Tour mezĂ”nye ma Midi-PyrénéesrégiĂłba ért, ez FranciaorszĂĄg egyik, délkeleten talĂĄlhatĂł régiĂłja. Nyolc megye alkotja, több mint 45 ezer négyzetkilométeres terĂŒletével az egyik legnagyobb francia ... |
Tovább... |
Vörösboros szarvasragu juharszirupos bogyĂłs mĂĄrtĂĄssalNemrég szert tettĂŒnk szarvashĂșsra.A szarvas hĂșsa a vörös hĂșsok körébe tartozik,vadhĂșs,és bĂĄrmilyen szép és kedves ĂĄllat,mégis sokan fogyasztjĂĄk.ErĂ”t vettem magamon ,életemben elĂ”ször készĂtettem szarvast és szintén elĂ”ször kĂłstoltam.SikerĂŒlt egy nagyon finom ételt készĂteni belĂ”le,de azért ott motoszkĂĄlt bennem az,hogy ennek a ... |
Tovább... |
VargĂĄnyĂĄs szarvaspörkölt petrezselymes nokedlivelAz elmĂșlt hétvégén most mĂĄr harmadjĂĄra tartottuk meg az Erdélyi KonyhĂĄs csapaépĂtĂ” hétvégét, NagyĂĄgon, Déva mellett 20 km-re. A hétvége gasztrotémĂĄja ezĂșttal a gomba volt. MindegyikĂŒnk sĂŒtött, fĂ”zött legalĂĄbb egy gombĂĄs ételt, Ăgy nagyon sok féle gombĂĄs finomsĂĄgot megkĂłstolhattunk. Az alĂĄbbi szarvaspörköltet ott ... |
Tovább... |
Rozmaringos-zöldsĂ©ges nyĂșlraguSzĂŒlinapos ebéd nekem. JĂł, mĂĄr kicsit elmĂșlt, kell nekem olyan aktĂvnak lenni mostanĂĄban, hogy ne kerĂŒljön rĂĄ sor idĂ”ben :)) HozzĂĄvalĂłk:
|
Tovább... |
NyĂșlpaprikĂĄs ,, bölĂ©re ersztve"Ma elérkezett a nyĂșlpaprikĂĄs napja :-)))! VacsorĂĄra pedig jön a Babos lecsĂł. én több lével készĂtettem mint ahogy Ărja , mert nĂĄlunk ,,kell a zaft a kajĂĄhoz " ... |
Tovább... |
LestyĂĄnos vaddisznĂłcombA vadhĂșs elkészĂtést nem mindig kell elbonyolĂtani, ezĂșttal egy egyszerĂ» mĂĄrtĂĄsos variĂĄciĂłval készĂtettem. Ahhoz, hogy finom omlĂłs legyen a hĂșs, érdemes kuktĂĄt hasznĂĄlni, majd miutĂĄn megpuhult ĂĄtrakhatĂł kisebb edényben és elkészĂthetĂ” a szĂłsz hozzĂĄ. Szerintem nagyon Ăzletes lett, karakteres a ... |
Tovább... |
Tarhonyås Ôzgulyås
A tegnapi ebédrĂ”l megmaradt egy tĂĄlka pirĂtott tarhonya és egy fél tĂĄlka Ă”zpörkölt. Ez négy embernek mĂĄr kevés lett volna, ezért megint felturbĂłztam, Ăgy négyen, vagy akĂĄr többen is tudunk belĂ”le enni, még kétszer is. Nagyon finom tartalmas leves lett.
EzekbĂ”l az alapanyagokbĂłl készĂŒlt: pici ... |
Tovább... |
FlambĂrozott nyĂșljava tĂĄrkonyos spĂĄrgaszĂłsszal Ă©s sĂŒlt vegyes zöldsĂ©gekkelMikor a nyulakat megkaptam és feldolgoztam Ă”ket, szuvidĂĄltam, természetesen nem hagyhattam ki hogy ne készĂtsek el belĂ”lĂŒk valamilyen fogĂĄst. A hĂ»tĂ”ben pakolĂĄszva talĂĄltam még egy maréknyi fehér spĂĄrgĂĄt is, Ăgy egybĂ”l arra gondoltam össze kellene kombinĂĄlnom valahogy ezt a két dolgot. Egy kis tĂĄlban még egy pĂĄr ... |
Tovább... |
FehĂ©rboros nyĂșl rukkolĂĄs burgonyapĂŒrĂ©velA fotĂłkat CsongrĂĄdi Ferenc barĂĄtunk készĂtette. Amikor ez az étel készĂŒlt, még javĂĄban dĂșlt a medvehagyma-lĂĄz, Ăgy kerĂŒlt akkor az a pĂŒréhez. Most nyugodtan tegyĂŒnk bele rukkolĂĄt, de kedvĂŒnk szerint akĂĄr bazsalikommal vagy spenĂłttal is ... |
Tovább... |
Szarvasszelet paradicsomos mĂĄrtĂĄssalNem éppen most készĂŒlt ez a fogĂĄs, és azĂłta is attĂłl tartok, hogy el fogom felejteni, hogyan készĂtettem, Ășgyhogy inkĂĄbb mĂĄris lejegyzem. Szarvasszelet paradicsomos mĂĄrtĂĄssal, krumplipĂŒrével ... |
Tovább... |
A sous vide technika - NyĂșlhĂșs el(Ă”)kĂ©szĂtĂ©se sous vide eljĂĄrĂĄssalKét nyĂșl ĂĄllt a hĂĄzhoz nemrég, szépen megnyĂșzva és zsigerelve. Hirtelen nem tudtam mit kezdjek vele, semmi nagyobb összejövetel vacsora nem volt éppen betervezve, Ăgy maradt volna a lefagyasztĂĄs. Azonban eszembe jutott a sous-vide (ejtsd: szuvid), Ăgy elĂ”készĂtve sok mindenre felhasznĂĄlhatnĂĄm késĂ”bb a ... |
Tovább... |
ĂzbĂ©lszĂn kakaĂłvajas-pisztĂĄciĂĄs kĂ©regben, ribizlis almalekvĂĄrral, pĂĄrolt rizzselĂjabban sokat kĂsérletezek a kakaĂłvajjal. Többször és többféleképpen készĂtettem a felhasznĂĄlĂĄsĂĄval hĂĄzi étcsokit, sĂ”t még test-, illetve arcĂĄpolĂłt is fĂ”ztem belĂ”le. A csokik jĂłk lettek, de van még velĂŒk kĂsérleteznivalĂł, és krémként is igazĂĄn pazar alapanyag. Most ehhez a gyönyörĂ» bélszĂnhez valami kĂŒlönlegeset szerettem volna, Ăgy ... |
Tovább... |
nincs cĂmNyulam-bulam Nyuszi ĂŒl a fĂ»ben... vagy nem is a fĂ»ben, inkĂĄbb a rĂłmai tĂĄlban. Gyerekkorom egyik feladata volt a nyulak tĂĄplĂĄlékĂĄnak beszerzése. Ez azt jelenti, hogy fĂŒvet és mĂĄs zöldeket tépkedtem, meg néha megetettem az ĂĄllatokat. AnyukĂĄm pedig ... |
Tovább... |
Vörösboros szarvassonka rösztivel Ă©s szeder chutney-valValahogy az ĂĄltalunk elkészĂtett valamennyi vadsonkĂĄs ételért lelkesedek. NéhĂĄny nap elteltével, azonban csak azt vettem észre, hogy ezt a fogĂĄst olvasom el többször, ezeket a fotĂłkat nézem meg Ășjra és Ășjra. Hétvégi ebédként, ĂŒnnepi vacsoraként egyarĂĄnt helytĂĄll, s ha még egy jĂł pohĂĄr vörösbort is talĂĄltok mellé, Ășgy lesz tökéletes a ... |
Tovább... |
Vörösboros nyĂșl combok, fekete olivabogyĂłval Ă©s mandulĂĄvalEgy versenyre készĂtettem ezt a fĂ”ételt. MéghozzĂĄ az Extenda II. AndalĂșz receptversenyére. Nem vagyok hĂve a szavazgatĂłs, versenyeknek, ez megtetszett mert nem olyan mint a többi. A receptek közĂŒl szakmai zsĂ»ri vĂĄlogat, Ăgy dĂ”l el ki lesz az elsĂ” hĂĄrom helyezett, illetve kik vehetnek részt egy közös fĂ”zésen. De persze itt sem maradhat ki a közönség ... |
Tovább... |