Navigci
Fõoldal
Kategóriák
2014 Összes
2013 Összes
2012 Összes
2011 Összes
2010 Összes
Linkcsere
Új blog ajánlása
Savanyúság
sponsored links
Egy kis cékla ecet nélkül is finomanEgyik vasárnap az egész banda segített kihúzgálni a céklát. Némelyik kilós darab volt, lesz mit eszegetni a télen. 3 darabot kis is választottam a megrágottak közül, és gyorsan megpucoltam, míg a kesztyû rajtam volt. Csúnyán meg tudja egyébként fogni az ember kezét. ... |
Tovbb... |
Zöldparadicsom hagymával |
Tovbb... |
Szilvával töltött paradicsompaprika |
Tovbb... |
Boros ecetes uborka télireMár meg is felejtkeztem róla. Aztán bementem a kamrába és az alsó polcra benézve ott várakozott. Mert sok uborkánk volt, így próbálkoztam másként is elsavanyítani. A kovászos téliesítése nem sikerült, így elõvettem a Rakjuk el télire ! címû könyvet és ... |
Tovbb... |
Vödrös savanyúság ("bedobálós")Valaha réges-régen, egy megyeszékhely közepében, mikor még "rendes" munkahelyen dolgoztam, egy kolléganõmtõl kaptam ezt a receptet. Persze, ezt megelõzte egy kis kóstolás, és nagyon megtetszett a dolog, hogy csak bekeverem a "löttyöt", majd néhány dolgot beledobálok, és semmi ... |
Tovbb... |
CsalamádéItt a "spájzolás "ideje.Minden évben készül nálunk csalamádé is ,mert ez a srácok kedvence. Szerintem ez a legegyszerûbb és legfinomabb módja ennek a savanyúságnak az eltevéséhez. Hozzávalók: ... |
Tovbb... |
Ecetes almapaprikaA savanyított almapaprika nagy kedvencem, de mindig házon kívül eszem. Ez a savanyúság akkor a legjobb, ha csípõs, kemény húsú (nem lesz puha még hónapokkal a berakás után sem), és persze gyönyörûen megõrzi a színét. Na hát a készen kaphatók többnyire nem ütik meg a mércét, a házi változatok már elõbb, de azok sem mindig. Nem is próbáltam ... |
Tovbb... |
Paleolit napi menü 309. napEmlékszem, anyám, amikor nyáron töltött káposztát, vagy székelykáposztát fõzött, akkor elõtte pár nappal káposztát kovászolt. Télen a saját készítésû, hordóban érlelt savanyú káposzta volt az alapja, ami nyárra elfogyott. Mivel napok óta a savanyítás körül jár az agyam, bevillant ez az íz. Elkészítettem hát az elsõ "kovászolt" káposztámat. Az ... |
Tovbb... |
Kovászos uborka - nem csak kaporralValahogy eddig kimaradt a leírás, pedig 4 éve írom a blogot... És hiába is írtam volna le, mert az idén az utóbbi évekkel ellentétben már nem használtam (pirított) kenyeret hozzá egyszer sem, kizárólag krumplival készült. Nagyon bevált; nem lesz tõle zavaros a lé, nincs fehér lerakódás, roppanós marad az uborka (nem lágyul el), egyszóval ... |
Tovbb... |
SVÁB KOVÁSZOS UBORKA |
Tovbb... |
Csalamádé |
Tovbb... |
Ropogós kovászos uborka,grillezett kukoricaKicsit másképp Uborka és kukorica.Nyáridõben kétségkívül dobogós helyen szerepelnek a legtöbb magyar konyhában. A kovászos uborka készítését Anyutól tanultam,és csak így szeretem.Ropogósan.Azt az összeszottyadt ... |
Tovbb... |
Kovászos uborka |
Tovbb... |
Kovászos uborka |
Tovbb... |
Ecetes uborka télireKedvenc savanyú uborkánk. A tavaly is így tettem el. Roppanósan maradt még egy év után is, ugyanis a tavalyi eltevés utolsó darabkáit nemrég fogyasztottuk el. Mivel finom édeskés leve van, a gyerekek is szerették. 4kg apró uborkát jól megmostam. Vettem az elõkészített üvegeket és mindegyik aljába ... |
Tovbb... |
Ecetes céklaViszonylag ritkán és kevés csalamádét, vagy savanyított zöldséget eszünk, ez az ecetes cékla kivétel. Imádjuk minden formában a céklát nyersen, sütve, fõzve, grillezve, levesnek, salátának, süteménynek, így már csak az ecetes maradt hátra a receptek közül :-) Ez az azonnal fogyasztós fajta, nem a télre eltevõs... |
Tovbb... |
Uborkasaláta tartósítvaNéhány napja Jucinál láttam meg a télére való uborkasaláta ötletét, és nagyon megtetszett, köszönöm a receptet. Mivel most készítettem elõször ilyen "savanyúságot", arról nem tudok nektek írni, hogy milyen lesz az íze, hiszen majd valamikor télen-tavasszal kerülnek bontásra az üvegek. Mindenesetre az üvegbe rakás elõtt nagyon intenzív ... |
Tovbb... |
Kovászos cukkiniMiért ne lehetne kovászolni bármi mást az uborkán kívül! Tettem pár hete egy próbát, de az egy picit sós lett. Rá is hagytam a dolgot, gondoltam ennyi elég is a próbálkozásból, de a múlt hét szombaton egy tündér házaspárnál vendégeskedtem, és csodák-csodájára az ablak párkányon megpillantottam az ott sorakozó kis ... |
Tovbb... |
Uborkasaláta télireA nagy meleg ellenére rengeteg uborka termett az idén is kertünkben. Az uramnak köszönhetem, õ ültette, öntözte, permetezte, gondozta. Tettem is el télire kb. 50 literrel, úgy hagyományosan, kovászos is készült és persze ebédre a salátákba mindig 4-5 darab ... |
Tovbb... |
Kovászos uborkaÕsidõk óta nyaraink egyik slágere a kovászos uborka. Hûtve a legkellemesebb. Emlékszem arra, hogy a 80-as években még meghámozva, zúzott jégágyon kínáltuk a magasabb kategóriás helyeken, de mára ez már a múlt ködébe veszett. Sebaj! Az uborka válogatásnál igyekezzünk keményebb, középen ... |
Tovbb... |
Sült paprikaA kovászos uborka után ez a kettes számú családi kedvenc, ha nyári savanyúságról van szó - a kertbõl frissen szedett paprikából, paradicsomból és hagymából készült csalamádét már mindkettõ maga mögé utasította, így az csak az ezüstérmes harmadik helyen szerepel nálunk. ... |
Tovbb... |
Kovászos uborkaEzúttal Andris a konyhában. Bár azt mondja ketten csináltuk. Szóval közös érdem. Összekutyultuk kudui Nagymamám és Apósom receptjét és készült ez a hihetetlen finom kovászos uborka 3 nap alatt. Nem gondoltuk, hogy sikerül, mert bevallom nem volt valami bizalomgerjesztõ, ami az üvegben történt 3 nap alatt :) Édesanyámék ... |
Tovbb... |
Kovászos uborkaÕrült meleg , kánikula , az uborka szépen érik a 40 fokban. Milyen finom lesz majd hidegen , jól behûtve a hûtõbõl. Van valaki, aki nem szereti? Nálunk nagy kedvenc, a recepttel együtt. Jól bevált, mindig így készítjük. A párom jegyezte le igazi papírfecnis recept ez, de higgyétek el, ettõl szép az ... |
Tovbb... |
Paleolit napi menü 256. napMost már bátrabban kísérletezek a kovászolással, ebben a melegben számomra fõételként is elmegy. A múltkor krumplival erjesztettem, most egyik paleos barátnõm javaslatára a melegre bízom. Az új készítményemnek már csak a neve kovászolt zöldségek. A kertembõl származó uborka, cukkini, karalábé, fokhagyma, kapor került az üvegbe. 3 ek só, felöntve forró ... |
Tovbb... |
Kovászos uborkaMit is lehetne hozzáfûzni az ország kedvenc nyári savanyúságához? Finom és hûsítõ, nagy melegben egy igazi magyar snack. (Ma például vagy fél kiló tûnt el, csak úgy, magában.) Ha meg éppen nincs hõség és nekiállunk pörköltet vagy rántott húst készíteni, mi lehetne jobb kísérõ, mint a kovászos uborka? ... |
Tovbb... |
Paleolit napi menü 252nap |
Tovbb... |
Kovászos uborkaVannak olyan ízek amikhez egyszerûen fel kell nõni, vagyis amiket szinte biztos, hogy utáltunk gyerekkorunkban. Ilyen volt nálam a spenót, a tökfõzelék, a brokkoli, és a koviubi is. Ma viszont már nosztalgiával tekintek rá, és a családi pörköltfõzéseket, és rakott krumplikat juttatja az eszembe. Valahogy megszerettem, és ma már ... |
Tovbb... |
Forrázott uborkaNem múlhat el nyár koviubi nélkül. Mi nagyon szeretjük, sült húsok, pörköltek, bográcsos ételek nélkülözhetetlen kísérõjeként. De csak úgy, magában is megeszegetjük, remek nassolnivaló, a leve pedig frissítõen üdítõ. A kovászos uborka receptje itt olvasható, de most egy másik örök kedvencemet szeretném bemutatni, a forrázott ... |
Tovbb... |
Készül a kedvenc savanyúságom, a kovászos uborka :-))A receptet itt találjátok..... |
Tovbb... |
Kukunberg néni kovászos uborkája"(...) Közben ismét forró nyár lett. Matyi ordítva szaladt végig az utcán: |
Tovbb... |
Kovászos uborkaTegnap végre elkészült a várva várt kovászos uborka. Nagyon finom lett,mi nagyon szeretjük. Én képes vagyok magában megenni 2-3db uborkát :) Ezért sajnos nem sokáig tart,úgyhogy készülhetek lassan az utánpótlásra :D Hozzávalók: 5 literes üveghez ... |
Tovbb... |
Idénygyümölcs: sváb kovászos uborka |
Tovbb... |
Kovászos uborka krumplival érlelve |
Tovbb... |
Egyszerû kovászos uborkaLassan itt a kovi ubi szezon, mi nagyon szeretjük a recept egyszerû, de annál finomabb. kb.1,5-2 kg uborka 2 ek só 1 csomag kapor ... |
Tovbb... |
Paleolit napi menü 210. napEz a reggel pontosan olyan, mint ami a májusról eszébe jut az embernek. Friss, üde, a természetbe csalogató. Vár a paleo kiskertem. Különös izgalommal készülök ki a szõlõbe, ami új örömforrása lett az életemnek. Az a törekvés, hogy tiszta élelmiszer kerüljön a konyhámba ösztönzött arra, hogy megcsináljam. A bennem lezajló ... |
Tovbb... |
Beérett a kovászos uborkám
Bár nagyon féltem, hogy a hideg, borús idõ miatt nem fog beérni a hétfõn eltett kovászos uborkám, most örömmel mondhatom, hogy mégiscsak elkészült, és isteni finom, kellõen sós és jó ropogós. Azért némi segítséget nyújtottam neki az érés beindulásához, ugyanis az alatta levõ tálba (amit kifutás ellen raktam alá) az elsõ két napon idõnként annyi ... |
Tovbb... |
Oldal: 1 / 2: 12