Navigci
Fõoldal
Kategóriák
2014 Összes
2013 Összes
2012 Összes
2011 Összes
2010 Összes
Linkcsere
Új blog ajánlása
gasztroblogok.hu
sponsored links
Káposzta leves, sonkás penneMint minden családnál így húsvét után a megmaradt sonkát, felhasználommert többet szoktam készíteni, mint amennyitel tudunk fogyasztani. Ilyenkor szoktam készíteni sonkást tésztát. A megmaradtfõtt tojást is felhasználom. Idén a töltött káposztából maradt egy kiskáposzta, mert a töltelék az elfogyott természetesen és úgy gondoltam lehetnekészíteni egy kis káposzta levest. Nem vagyok híve az ételek kidobásának,inkább amit lehet felhasználok. 2 sárgarépát és 1 fehérrépát meghámoztam, karikákraszeleteltem és olajon megpároltam, megszórtam egy kevés [...] |
Tovbb a blogra ... ritaennielvezet.blogspot.com/2011/04/... |
Sonkás omlettMaradt még a húsvéti sonkából, így gondoltam, hogy reggelire jó lesz. A sonka felhasználásának egy másik módjátgondoltam és sonkás omlettet készítettem. Hozzávalók: (omlettenként értendõ):
Elkészítés: A tojásokat felverem, majd hozzáadom a tejet, lisztet éstovább keverem. [...] |
Tovbb a blogra ... ritaennielvezet.blogspot.com/2011/05/... |
Mákos, diós kalács avagy vissza a gyökerekhezIdén rájöttem valamire, ami pedig eddig is nyilvánvaló volt, valahogy még sem ismertem föl. Karácsonykor készítettem a Mákos, diós kalácsot (alias bejglit). Már ott is leírtam, hogy a mi családunkban mindig mákos kalács volt a neve és nem bejgli. Aminek nagyon egyszerû magyarázata van, mégpedig az, hogy a mákos kalácsot rendesen kelesztik, a bejglit pedig lassan, hûtõben. Errõl már régebben is olvastam, valahogy még sem raktam össze.:) Nálunk [...] |
Tovbb a blogra ... mezeskalacskonyha.blogspot.com/2011/0... |
"Indiai" gasztrokalandozásMindig is híve voltam az új dolgok kipróbálásának, legyen szó igazából bármirõl. Úgy vélem, egyszer át kell élni, hogy el tudjam dönteni, jó-e az nekem, vagy sem. Így vagyok az ételekkel is, annyi minden van, amit szeretnék kipróbálni. Néhány egyszerûbb is [már magyarországi hozzáférés szempontjából], úgymint macaron, békacomb, kagyló, és néhány bonyolultabb is, mint pl. kígyóhús, esetleg nagy madárpók sütve. Csótányt és bogarat mondjuk nem ennék, de nem azért, mert nem vagyok rá kíváncsi, hanem mert van ez az ízeltlábú-fóbiám. [...] |
Tovbb a blogra ... mivanlina.blogspot.com/2011/04/indiai... |
Anyák napjaAz anyák napi ajándék nálunk évek óta kézzel készül. Fontosnak tartom megtanítani a gyerekeimnek a saját kezûleg készített ajándék értékét. Úgy veszem észre sikerül:) Idén a nagymamák saját gyártmányú bonbonokat kapnak, saját gyártású dobozban. A bonbonok egyik fele földimogyoróvajjal, a másik pedig sûrített tejbõl készített karamellkrémmel van tõle. Köszönet a receptért TücsökBogárnak. Maga a krémes csoda:) Remélem [...] |
Tovbb a blogra ... mezeskalacskonyha.blogspot.com/2011/0... |
Az igazi, tökéletes húslevesEgyszerûen nem tudok rájönni a titkára. Mindig lesem nagymamámat, és tudom, hogy õ hogy fõzi. Elõször is saját nevelésû tyúkból vagy csirkébõl. Másodszor belerakja például a tyúk zsírját is. Meg aztán az egész családnak fõzi, tele szeretettel. Azt mondja, neki ez a titka. Még soha nem ettem azoknál a leveseknél finomabbat. Aztán ott van édesanyám. Az õ konyhájában mindenféle húsból - akár cocából is - rettentõ finom leves kerekedik. Õ is szeretettel fõzi, szerinte a titok abban van, hogy a [...] |
Tovbb a blogra ... mivanlina.blogspot.com/2011/04/az-iga... |
Feta-sajtos olívás muffinHúsvét után azt mondta a környezetem hogy nem süthetek egy hónapig semmi édeset. Ígyhát maradt a sós :-) ?Hozzávalók: 2 bögre (2dl) finomliszt fél zacskó sütõpor 50 gramm vaj vagy fél dl olaj 1 tojás 20 dkg feta sajt 1 bögre apróra vágott olívabogyó 1 bögre tej pár szem olívabogyó a díszítéshez |
Tovbb a blogra ... mimimamakonyhaja.blogspot.com/2011/04... |
Tormás rántott húsNem tudom, hogy más, hogy van vele, Én a tormát abszolút a húsvéthoz kötöm. Az, az igazság, hogy nem is igazán szoktam máskor fogyasztani, akkor viszont elmaradhatatlan az ecetes torma. Így, eddig minden évben csak egy üveggel szokott fogyni a tormából, és maradékot, hogy ne kelljen kidobni, rendszerint valamilyen hús pácolásához szoktam felhasználni. Néhány hete azonban húsvétra készülõdve, eszembe villant, hogy bizony-bizony kéne többször is tormás ételeket fogyasztani. Az elsõ étel, ami eszembe jutott, az a tormás rántott hús volt. Ma el is készítettem, egy kis [...] |
Tovbb a blogra ... mezeselet.blogspot.com/2011/04/tormas... |
Néger kockaMóninál találtam ezt a jó kis receptet. Itt található a recept. Nem változtattam sokat rajta csak a csoki bevonatnál nem olajat hanem 3 dkg vajat tettem bele. Ilyen lett: Húsvétra egyik édességünk lett. Bonbon, fagyi és egy torta készült még. Ezekrõl nem készült fotó. Minden finom lett csak a tortám külseje lett borzasztó. Évek óta egy márkájú margarint használok de most gondom volt vele láthatólag vizes volt okát nem tudom, miért. Dekorálásnál és a bevonásnál volt vele gond. [...] |
Tovbb a blogra ... feedproxy.google.com/~r/MaryKonyhja/~... |
Tepertõs pogácsaKépen már bemutattam itt ezt a finom pogácsát igértem receptet is az után, hogy az 50. olvasom megkapja email-on. Erinacea volt az és ez is rég történt. Héten újra sütöttem és eszembe jutott, hogy képpel együtt jön a recept is! Tepertõs pogácsa Harminc dkg finomlisztet elmorzsolunk 10 dkg darált tepertõvel 8 dkg zsírral megsózzuk és összegyúrjuk egy tojássárgájával és 2 kanál tejfölben feloldott 1 dkg élesztõvel... |
Tovbb a blogra ... feedproxy.google.com/~r/MaryKonyhja/~... |
Márványos gesztenyegolyók "nutellával" (glutén-, tej- és tojásmentes)Valamelyik amerikai blogban találtam még régebben egy nutella receptet, amit sokáig nem tudtunk használni, mivel nem ehettünk kakaót. Na de most már... A házi nutellához szükségünk lesz kb. fél csésze áztatott, szárított, õrölt mandulára egy bõ teáskanál jó kakaóporra vaníliarúd kikapart belsejére nyírfacukorra ízlés szerint és kókuszolajra, vagy más hidegen sajtolt olajra. Én a Rapunzel kókuszolaját használtam, aminek van kókuszíze. A mandulát az aprítóba tettem, [...] |
Tovbb a blogra ... makospatko.blogspot.com/2011/04/marva... |
Vöröslencse fõzelék (dahl)Hetente egyszer eszünk lencsét, illetve babot, a kedvenc kétségtelenül a vöröslencse. Egyszerû elkészíteni, tartalmas, laktató, és finom. A Házi Patika egy régebbi cikkében többek között a következõk olvashatók a lencsérõl: "Igen jelentõs szénhidráttartalma is, 100 grammból 53-60 grammot tesznek ki ezek az anyagok, de mivel úgynevezett glikémiás indexe alacsony, ideális, lassan felszívódó szénhidrátforrás lehet a cukorbetegek számára is. Ebbõl mintegy 40 gramm keményítõ, 3-4 g [...] |
Tovbb a blogra ... makospatko.blogspot.com/2011/04/voros... |
Tejszínes, tárkonyos húsgombóc levesHozzávalók: 2 ek. szõlõmagolaj, 30 dkg darált pulykahús, 1 tojás, 2 dl növényi alapú fõzõtejszín, 2 db sárgarépa, 1db fehér répa, biovegeta, étkezési kukoricakeményítõ, bors, 1 mk. tárkony, fél citrom Elkészítése: az olajra dobjuk a megtisztított és karikára szeletelt zöldségeket. Megdinszteljük õket. Ízesítjük a vegetával, borssal, tárkonnyal, majd felöntjük 1,5 l vízzel és lassú tûzön addig fõzzük a zöldségeket, míg asok meg nem puhulnak. Közben a darált pulykát összekeverjük egy egész [...] |
Tovbb a blogra ... malnakonyha.blogspot.com/2011/04/tejs... |
Borecetes receptek 3.Miután jól kitaláltam, mit alkotok a Sütikalandok 2. fordulójára, rájöttem, hogy max. versenyen kívül indulhatok, ha már a mozgalmat én hívtam életre. Elég hülyén venné ki magát, ha ott virítana a receptem a többieké között és várnám a szavazatokat. Ha esetleg valaki még nem tudott volna róla ? amin erõsen csodálkoznék ? holnap éjfélig fogadjuk a recepteket a makkakonyha gmail pont com címre. Szóval a kalandozásokat buktam, de ennek fejében ma megint borecetes napot tartottam. Miután külön szerették [...] |
Tovbb a blogra ... feedproxy.google.com/~r/Makkakonyha/~... |
Borecetes receptek 4.A könnyed saláta után csakis könnyed desszert következhetett. És miután belezúgtam a muskotályos borecetbe, valahogy ki kellett ókumlálni, hogy rakhatnám édességbe... LEVENDULÁS PANNA COTTA MUSKOTÁLYOS CSOKOLÁDÉECETTEL (2 személyre) A panna cottához: 100 ml tej 1 tk szárított levendulavirág 200 ml tejszín 3 ek cukor 1 rúd vanília 2 lap zsealtin A csokoládéecethez: 2 ek csokoládészirup* kakaótöret a tálaláshoz *A csokoládésziruphoz: 1 csésze víz ? csésze cukor ? csésze kakaópor ? tk só Elõször elkészítjük a csokoládészirupot. Egy kisebb edényben csomómentesre keverjük a [...] |
Tovbb a blogra ... feedproxy.google.com/~r/Makkakonyha/~... |
Reteklevél fõzelékLehet furcsálni fogjátok, hogy reteklevélbõl készítettem fõzeléket, de az Erdélyi Konyha 2011-es Kalendáriumában olvastam reteklevélbõl készült levesrõl, különbözõ blogokon pedig reteklevélbõl készült pestot is láttam. Anyuméknál az üvegházban már húzható a piros retek, hoztam is tõlük vagy két kötéssel, olyan szép zöld, zsenge levelei voltak, hogy sajnáltam eldobni, és persze az sem mellékes, hogy õk semmilyen vegyszert nem használnak. Így jött az ötlet, hogy készítek belõle fõzeléket. Nem bonyolítottam túl, mégis az eredmény finom lett. Melléje puliszkát fõztem. |
Tovbb a blogra ... makacskakonyhaja.blogspot.com/2011/04... |
Buggyantott tojásos levesEzt a könnyû, gyors, és finom levest Zsuzsigától tanultam, aki az Erdélyi Konyha 2011/1 számában írta le. Zsuzsiga, nagyon köszönöm, nagyon finom leves, igazán. Elkészítés: Az apróra vágott hagymát és fokhagymát az olajon megdinszteltem, a tûzrõl levéve megszórtam a pirospaprikával, a liszttel, majd [...] |
Tovbb a blogra ... makacskakonyhaja.blogspot.com/2011/05... |
Zabpehelykeksz - most agávé sziruppalHozzávalók: 17,5 dkg zabpehely, 10 dkg liszt, 1 tk sütõpor, 2,5 dkg vaj, 12,5 dkg agávé szirup, 6 dkg darált dió, 4 dkg mazsola, 0,5 dl tej
|
Tovbb a blogra ... mahl-zeit.blogspot.com/2011/05/zabpeh... |
Hamis lasagne II.A korábbi hamis lasagne-hez hasonlóan ez a változat is tészta nélkül, de ezúttal cukkini helyett zeller felhasználásával, illetve a hús-paradicsom páros helyett spenótos-krémsajtos változatban készült. Hozzávalók: 1,5 zeller, 1 fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, fél kiló leveles spenót (mirelit), 1 doboz natúr tejszínes krémsajt, 1 dl tejszín, reszelt sajt (cheddar), olívaolaj, só, bors, szerecsendió
|
Tovbb a blogra ... mahl-zeit.blogspot.com/2011/05/hamis-... |
Flamand csirkecombEzt a receptet Madaras Rózsika nénitõl, a marosvásárhelyi Continental szálloda szakácsnõjétõl tanultam. Már elsõ hallásra megszerettem, akinek tetszik az édeskés hús - gyümölcs ízvilág, annak csak ajánlani tudom. Nekünk nagyon tetszett, így még fog a mi asztalunkra kerülni, esetleg annyi változtatással, hogy tejszín helyett, tejfölt használok majd. |
Tovbb a blogra ... makacskakonyhaja.blogspot.com/2011/05... |
Kedvenc klasszikusok: mézes krémesAmikor elhangzott a sztenderd kérdés, hogy mi legyen a húsvéti menü, anyukám azonnal megkapta a sztenderd választ: ugyanaz! A karácsonyi ételsoron minden évben változtatunk, de a húsvéti reggeli szent és sérthetetlen. Én megint megrendeltem a kedvenc sütimet - túrós alagút - majd nem ettem belõle egy falatot sem, mert rá kellett jönnöm, hogy a mézes krémes (grízes mézes krémes) a legjobb. Mézes krémes Zserbóból és egyéb házi süteményekbõl minden családnak [...] |
Tovbb a blogra ... www.lilafuge.hu/2011/04/kedvenc-klass... |
Almás pite (Anyukám féle)A családomban több évtizede sütjük, és a kedvenc süteményünk, mert egyszerû, de nagyszerû. Mivel cukorbeteg is van a családban, így sem a pitében, sem a tetején nincs cukor, csak fruktozum. A teteje megszórható azzal is, de most elhagytam. Nagyszombaton sütötttem, de mivel húsvét vasárnap és hétfõn nem voltunk itthon csak este késõn, így most teszem fel. |
Tovbb a blogra ... liviakonyhasarka.blogspot.com/2011/04... |
Sajtos hajtoványHúsvétra végre nálunk is készült hajtovány. A receptet Limara oldaláról hoztam. Semmit nem változtattam rajta, így tökéletes. Én fél kg lisztbõl csináltam, és ehhez a mennyiséghez nekem 2,5 dl tej kellett. Kézzel dagasztottam, sajnos a tetejérõl lemaradt a sajt, az összeset beletettem a töltelékbe. Nem olyan szépek, mint Limaránál, de majd még próbálkozom.:) Az íze viszont tényleg fantasztikus, kedvencünk lett.:) |
Tovbb a blogra ... loncivendegloje.blogspot.com/2011/04/... |
Sonkás (húsvéti) tésztaMinden évben húsvétkor 2 db egyenként kb. 1 1/2 kg-os kötözött sonkát veszünk, mert a húsvét utáni héten is még enni akarunk belõle. Ugyanis a boltokban készre fõzött, egész évben kapható kötözött sonka meg sem közelíti a húsvétra készített füstölt, nyers sonkákat. Most még az egyik db sem fogyott el, mert nem voltunk itthon húsvétkor. Így elsõként a tésztára kitaláltam egy finom rávalót, ami saját kreációm. Így teszek majd a még megmaradt [...] |
Tovbb a blogra ... liviakonyhasarka.blogspot.com/2011/04... |
Spárgás rizottoMegérkezett a spárga szezon. A helyi piacon sajnos még nem láttam, de volt szerencsém néhány napja végig futni a szegedin, lenyûgözõ volt a kínálat. Nem külföldi, hanem jó minõségû, gyönyörû, friss, helyi termelõktõl való spárgát árultak. Tudtátok, hogy a Csongrád megyei Öttömös a helyi spárga hazája? Régen gyakran jártunk arra felé. Érdekes volt a homok halmokból kikandikáló spárgasípok látványa, de akkor még fogalmam sem volt mi is ez a növény. Sajnos sokan [...] |
Tovbb a blogra ... limarapeksege.blogspot.com/2011/04/sp... |
Paradicsomos krumpli rántott hússalA nehéz laktató húsvéti ételek után egy kis fele ilyen, fele olyan étel. A paradicsomos krumpli könnyûnek mondható, a rántott karaj viszont laktató. Szeretjük mind a kettõt. Többet nem is kell róla írnom, mert úgy gondolom, hogy egyik sem tartozik a nehezen elkészíthetõ ételek közé. Hozzávalók: 4 szelet rövid karaj (csont nálkül), nettó 36 dkg sûrített paradicsom, 1 kis fej vöröshagyma vagy 4 szál újhagyma, 1 gerezd fokhagyma, 1 tk. [...] |
Tovbb a blogra ... liviakonyhasarka.blogspot.com/2011/04... |
"Kínai sült tészta"Nem hiszem, hogy igazából sok köze van Kínához, viszont a kínai kifõzdékben árult zöldséges sült tésztára hasonlít. Néha szoktam hozzá ?omlós csirkét? is sütni, de az esetek kb. felében csak magában esszük. De szószos ázsiai húsok is jók hozzá, Levi most egy kis maradék currys-kókusztejes csirkével [...] |
Tovbb a blogra ... lillafoz.blogspot.com/2011/04/kinai-s... |
Levendulás tészta citrommártássalBizar ötletnek tûnhet, de higgyétek el, nem az, fantasztikusan finom! Az egész úgy kezdõdött, hogy a barátainktól kaptam egy csomag levendulás tésztát. Németországban jártak, meglátták egy boltban a tasakon a "Levantina" feliratot és valamiért egybõl én jutottam az eszükbe. Nem is értem...Késõbb böngésztem a hozzávalókat, de nyomát sem láttam levendulának, viszont többek között volt benne rozmaring, oregánó, paprika, [...] |
Tovbb a blogra ... limarapeksege.blogspot.com/2011/04/le... |
KávébrownieAzt hiszem egy kicsit túlsütöttem, mert igen erõs nyers-tojás fóbiám van, és a szakácskönyv kicsit hosszú sütési idõt adott meg. Aki belül kicsit nyersen szereti, az süsse kevesebb ideig, vagy alacsonyabb hõmérsékleten. Elég szégyen-gyalázat, de nem volt itthon elég vaj, ezért a zsiradék fele nálam olaj volt, de nem hiszem, hogy ez bármiféle különbséget okozott, úgyis nagyon sok kevert tésztában olaj van vaj [...] |
Tovbb a blogra ... lillafoz.blogspot.com/2011/04/kavebro... |
Sertés szelet színes burgonyasalátávalA saláták színes, üdítõ, étvágygerjesztõ, tápláló és gyorsan elkészíthetõ ételek. Sok változatuk van, készülhet húsos étel mellé savanyúságként, önálló ételként és köretként is, mint ennél a receptnél. Egy pikáns öntettel inycsiklandozóvá tehetjük még az ismert és esetleg már unalmas zöldségeket is. Hozzávalók: 4 adag 50 dkg burgonya, 60 dkg sertéslapocka egybe (a magasabb, gömbölyû része) 1 1/2 dl olaj, õrölt bors, késhegynyi õrölt kömény, 2 gerezd fokhagyma, 20 dkg savanyú uborka [...] |
Tovbb a blogra ... liviakonyhasarka.blogspot.com/2011/05... |
Színes jégsaláta húsvéti sonkával, pikáns öntettelSzeretjük a salátákat pedig elsõsorban a reformkonyha javasolja, hogy sokat együnk belõlük, és mi azért nem csak ezen élünk. Hagyományos táplálkozást folytatunk, de nem mondjuk azt, hogy el sem tudjuk képzelni, hogy zöldségeken rágódjunk, mert mindenre szüksége van a szervezetnek. Pláne így tavasszal, amikor már mindenki nagyon ki van éhezve a zöldre. Húsvéti sonkám pedig még mindig van, de nem azért mert nem kelendõ, hanem azért, mert mindig annyit veszünk, hogy [...] |
Tovbb a blogra ... liviakonyhasarka.blogspot.com/2011/05... |
ASZPIKOS TOJÁSTudom, hogy már nagyon várjátok, csak elõbb az ajándékos posztot tettem fel. Egy szépséges elõétel, vagy a Húsvéti asztal méltó dísze. (Én mondjuk bármilyen eseményre feltálalva el tudom képzelni!) A legjobb, ha a tojástartó segítségével készítjük el, a töltelék variálható ízlés szerint, de az alábbi töltelék finom is és szép is, nem?:-) |
Tovbb a blogra ... latsiakonyhaja.blogspot.com/2011/04/a... |
FÛSZERES PISZTÁCIÁS KEKSZ BACON-NELSzép hétvégét Mindenkinek!:-)Nálunk már kisült az alábbi rágcsálnivaló, az elsõ kávé/tea mellé:-) Tegnap este begyúrtam és reggel már erre ébredt a Család, szép reggelünk van, na....:-)))Na ez az a keksz, ami [...] |
Tovbb a blogra ... latsiakonyhaja.blogspot.com/2011/04/f... |
ANYÁK NAPJÁRA - ÁFONYÁS CSOKICSEPPES KALÁCSMa az Édesanyám tiszteletére, az Õ receptjét készítettem el, kicsit édességnek is a reggelihez és az ebéd utáni kávéhoz. A jól bevált BRIÓS receptje ez, csak épp beleszórtam úgy 1-2 marék csokicseppet és ugyanennyi aszalt áfonyát. Egyszer már sütöttem hasonlóképpen 2006-ban, (pont [...] |
Tovbb a blogra ... latsiakonyhaja.blogspot.com/2011/05/a... |
Egyiptomi kockaHúsvétkor készült, ennek a recptenek az alapján: dupla adagból csináltam két lapot (27x35 -ös tepsiben). A krém és a tejszínhab is dupla adag. A tetejére a karamellizált kihûlt kristálycukrot kisebb darabokra tördelve késes aprítóba pakoltam és azzal "aprítottam" össze (a képen még nem látszik, de egy kis idõ elteltével sajnos eltûntek a kristályok és [...] |
Tovbb a blogra ... lenka-blog.blogspot.com/2011/05/egyip... |
Medvehagyma pálinkaAzt hiszem, ezt mindkét helyre kiteszem, ide és a fûben-fábanra is. Ha esetleg vhol még talál medvehagymát, akkor neki tudjon állni. :) Még én is szétnézek, hátha szerencsém lesz és az árnyas fák alatt még nem indult virágzásnak...
A medvehagymát legjobb bokrostól kiszedni, és folyó víz alatt alaposan megtisztítani. A hagymácskákat hagyjuk egyben, a leveleket pedig vágjuk össze durvára. A hozzávalókat rakjuk üvegbe, és [...] |
Tovbb a blogra ... kulinarisizbombak.blogspot.com/2011/0... |