Kedvenc klasszikusok: mézes krémes

2011-04-26

sponsored links

Amikor elhangzott a sztenderd kérdés, hogy mi legyen a húsvéti menü, anyukám azonnal megkapta a sztenderd választ: ugyanaz! A karácsonyi ételsoron minden évben változtatunk, de a húsvéti reggeli szent és sérthetetlen. Én megint megrendeltem a kedvenc sütimet - túrós alagút - majd nem ettem belõle egy falatot sem, mert rá kellett jönnöm, hogy a mézes krémes (grízes mézes krémes) a legjobb.

Mézes krémes


Zserbóból és egyéb házi süteményekbõl minden családnak megvan a maga bevált receptje, amin nem lehet változtatni. Nálunk a mézes krémes tésztájába kakaó is kerül, enélkül nekem nem az igazi - volt is szájhúzogatás, amikor egyetlen egyszer kimaradt belõle. Csak annyit mondhatok, aki nem így ismeri, egyszer érdemes kipróbálni, függõséget okoz!

Anyukám mézes krémes receptje (közepes méretû tepsihez)

A tésztához:
7 dkg vaj
15 dkg cukor
2 ek méz
3 ek tej
2 egész tojás
2 ek kakaópor
1 kk szódabikarbóna
50 dkg liszt

A krémhez:
1 l tej
7 csapott ek gríz
15 dkg cukor
25 dkg vaj
1 tasak vaníliás cukor

Csokimáz:
10 dkg magas kakótartalmú csokoládé
diónyi vaj

baracklekvár

A tésztához a vajat felolvasztjuk, hozzákeverjük a mézet, cukrot, tejet majd a tojásokat és a kakaót. Amikor homogén lesz, a langyos elegyhez hozzákeverjük a lisztet, szódabikarbónát, deszkára öntjük és összegyúrjuk.
4 egyforma cipót formálunk belõle, mindegyiket akkorára nyújtjuk, amekkora a tepsi - gyorsan kell vele dolgozni, mert a mézes tészta, ha kihûl, nehéz nyújtani, törik. Hátán zsírozott tepsire tesszük, 180 fokra elõmelegített sütõben megsütjük - gyorsan megsülnek, vigyázni kell, hogy meg ne égjenek.  A kész lapot a tepsirõl lecsúsztatjuk és mind a négyet kisütjük ...

Folytats a blogon ... www.lilafuge.hu/2011/04/kedvenc-klass...

sponsored links

Keres?s