Navigci
Fõoldal
Kategóriák
2014 Összes
2013 Összes
2012 Összes
2011 Összes
2010 Összes
Linkcsere
Új blog ajánlása
gasztroblogok.hu
sponsored links
Kiskunsági túrós kifliEzt a túrós kiflit Macika kedvéért és aktív közremûködésével készítettem, asszem a formázáson még van mit csiszolni, az íze viszont tökéletes. A népi ételek c. könyvbõl lestük a receptet. A könyvet lapozgatva ráébredtem mennyit változott a gasztro kultura az elmúlt 50 évben. Szinte valamennyi étel Nagyanyáink fiatalkorában liszt, cukor, só, zsír összetevõkön alapult. Eddig számomra elképzelhetetlen volt az élet a manapság oly divatos import áruk nélkül. Érdekes lenne egy hónapon keresztül csak az 50 évvel ezelõtt is rendelkezésre állott alapanyagokból [...] |
Tovbb a blogra ... cucinadellajucus.blogspot.com/2011/04... |
nyuszis egység csomag - utólagVagyis úgy utólag, h a héten tudjuk kivinni nekik. A fiúknál csütörtökön voltunk, a lányokhoz majd vasárnap megyünk. Úgyh a sütõ nem unatkozik. :) Anyu se, mert bevállalta a dagasztást. :) A prototípusok kõkemények lettek, újra felhasználható. :D :D :D A kék és sárga horgolt nyuszkók hasa piros tojást rejt, lányoké majd piros lesz és sárga. A bonbonok pedig túró rudisak. :)Még egy-két zsírkrétát is elrejtettem a [...] |
Tovbb a blogra ... kulinarisizbombak.blogspot.com/2011/0... |
linzertészta citromkrémmel segítsütis pecséttelSajnos, nem találtam még jó nevet ennek a sütinek. Segítsütis pecsétet rendeltem, a tavaszi akción. A mai nap tûnt a legjobb idõpontnak a kipróbálásra. Nézelõdtem a neten és Strawberrynél találtam egy jó kis receptet a "tésztára". Ekkor még nem gondoltam, h krém is kerül bele. Ezt pedig Limaránál találtam meg, ami szintén segítsütis volt. :) |
Tovbb a blogra ... kulinarisizbombak.blogspot.com/2011/0... |
Ananászos-mascarpone-s csirkemellJó szívvel ajánlom ezt az ananászos-mascarpone-s csirkemellet, akik szeretik a hús és a gyümölcs párosítást. A csirkemellet apró kockákra vágjuk, hasonló méretûre, mint az ananászdarabok. A csirkemell kockákat az olívaolajon aranybarnára pirítjuk, sózzuk, és egy picit borsozzuk. Közben az ananászkonzervrõl a levet leöntjük. Az aranybarnára pirult csirkekockákhoz hozzáadjuk az ananászdarabokat, tegyünk hozzá 3-4 evõkanál [...] |
Tovbb a blogra ... feedproxy.google.com/~r/Kreativkonyha... |
Kedvencem a húsvéti süteményválasztékból - Sport szeletAkik már egy ideje olvasnak, azok szerintem tudják rólam, hogy nagyon édesszájú vagyok. Pár napja készítem a recepttáram (hamarosan látható lesz), és bizony ott is kiderül, hogy süteménybõl és kelt tésztákból nagyobb a választék a blogomon, mint salátákból. De ez nem sokáig lesz így, mivel kénytelen vagyok fogyókúrába kezdeni, na nem is egy komolyba, csak olyan visszafogottba. Mondjuk olyanra gondoltam, hogy este már szénhidrátot nem eszem, csak salátát, vagy valamilyen turmixot. És a heti egy squash-t sem ártana növelni, vagy [...] |
Tovbb a blogra ... feedproxy.google.com/~r/Kreativkonyha... |
joghurtos sárgarépa salátaRépa mindennapi szereplõ nálunk, mert a kisfiam imádja. Talán a színét, talán az ízét vagy talán ahogy én készítem?! Az utóbbi persze. A fenti egy felnõtt recept, mert jól megízesítettem fokhagymával és erõspaprikával. Egy pirítóson végezte. Lereszeltem a répát, sóztam, borsoztam, erõsöztem, az apróra vágott fokhagymát belekevertem és olajjal, savanyú joghurttal a kívánt krémes állagúra kevertem |
Tovbb a blogra ... kopernikusz.blogspot.com/2011/04/jogh... |
öregtészta kenyérsütéshezSokára vettem rá magam, hogy a "Nagyoktól, lásd limara" ellessem és merjem is használni az öregtésztát. a hûtõmben van egy polc, amit úgy állítottam be, hogy az öregtésztás fedeles edény (mertmár ilyenem is van!) pont beférjen.... Egy ideje, ha kenyérsütés, akkor öregtészta, mert látványos a különbség! A macera meg csak olyan, mintha eggyel több kenyértésztát csinálnék, kb. 10 perc- ez kibírható |
Tovbb a blogra ... kopernikusz.blogspot.com/2011/04/oreg... |
Online Cukrász verseny és a ... SOKKHol is kezdjem... Talán ott, hogy ez a harmadik alkalom, hogy neveztem az online cukrász versenyre. Ez a harmadik alaklom, hogy meghirdették, és és szüntelenül próbálkoztam. :) Eleinte nem is készültem rá, nem is gondoltam semmire, csak küldtem a képet. Aztán a második alkalommal elkapkodva beküldtem egy tortám. De most... hosszas elõkészület és precíz munka következményeként született meg a tortám. Nem tudom megmondani, honnan jött az ötlet, hogy ilyen táskát kell készítenem, [...] |
Tovbb a blogra ... krickykonyhaja.blogspot.com/2011/04/o... |
Gasztro élmény-RosinanteEgy igen kellemes gasztro kiruccanásban volt részünk egy három napos pihenés keretében a Rosinante fogadóban . Igaz a mi részünkrõl kicsit kalandosra sikerült, ezt most nem is részletezném.... A kiszolgálás, a kedvesség, az ételek maximálisan fantasztikusak voltak, csak legekben lehet beszélni a szállodáról, a séfekrõl és a tulajdonosokról, szinte nem tudtunk olyat kérni, amit ne próbáltak volna rögtön teljesíteni. Részt vettünk egy sütikészítésen is, ami nagyon érdekes és hasznos volt, sokat tanultam a piskóta és a tökéletes csokikrém készítésérõl, merthogy piskóta [...] |
Tovbb a blogra ... krisztinakonyhaja.blogspot.com/2011/0... |
Sós rudacska - napraforgómaggal, szezámmaggal, lenmaggalEzt a süteményt már elkészítettem húsvét elõtt próbaként csak lenmaggal. A rudacskák viszonylag gyorsan eltûntek a tányérról, ahogy valamelyik családtag arra járt, csak bekapott egyet. Ezért biztos voltam abban, hogy anyukáméknál és anyósoméknál is sikere lesz. A receptet érdemes jól eltenni, a süteményt akár hirtelen felindulásból is el lehet készíteni :) Hozzávalók (dupla adag!): |
Tovbb a blogra ... feedproxy.google.com/~r/Kreativkonyha... |
lencsefasírt panko-bundában, joghurttalahogy szétnézek a blogokon, másoknál is azt látom, hogy kevesebb a recept mostanság. Biztos náluk is a "tavaszi belsõ nagytakarítás", azaz a tisztuló hetek, fogyózós napok vannak. Merthogy nálunk ez a helyzet és jobb, ha ilyenkor nem zaklatom magam finomabbnál finomabb ételek blogolásával. Hogy meddig tart a tisztulás, még nem tudom, de holnap-holnapután például szükség lesz zöldségkajára, amit... |
Tovbb a blogra ... kopernikusz.blogspot.com/2011/04/lenc... |
CéklasalátaA héten egész jó áron (180 Ft-ért) vettem egy kiló céklát. Otthon elkezdtem agyalni, hogy mit készítsek belõle, gondoltam a borscsra és céklás rizottóra is. Aztán a végén a lustaság gyõzött és a legegyszerûbb megoldást választottam, céklasalátát készítettem belõle. A céklasaláta elég gyorsan elkészül, legnagyobb munka pusztán az, hogy kezünkrõl lesuvickoljuk a céklaszínt. Elnézést a kép minõségéért, céklás kezemmel nem mertem fényképezõgéphez nyúlni, csak a mobilommal fotóztam :( Akinek van recés kése, azzal szeletelje fel a fõtt céklát, sokkal [...] |
Tovbb a blogra ... feedproxy.google.com/~r/Kreativkonyha... |
Erdei gyümölcsös pite BarbitólIsmét megtapasztaltam, hogy veszélyes üzem a kedvenc gasztroblogok olvasása esténként. Tegnap olvastam Barbi konyhájában egy nagyon finom erdei gyümölcsös pitérõl. A képek és a leírás alapján egyszerre beleszerettem a süteménybe (nálam ez elég gyorsan megy), rohantam a fagyasztóhoz, és az utolsó zacskó meggyet és szilvát kivettem. A gyümölcsök ma reggelre kiengedtek, tehát már semmi akadálya nem volt a gyümölcsös pitével való találkozásomnak. A tésztája gyorsan elkészíthetõ, finom, omlós tészta lett belõle, a töltelék pedig nyilván variálható. Figyelem! A recept hozzávalóiból 2 [...] |
Tovbb a blogra ... feedproxy.google.com/~r/Kreativkonyha... |
Anyák napi kreatív ötletekVan még egy napunk arra, hogy valami kedves ajándékot készítsünk anyák napja alkalmából. Még én sem végeztem, de már száradnak az alkotások. A nagymamák Olivérrõl kapnak egy aranyos anyák napos fényképet és kézlenyomatát, valamint kisebbik bébim kézlenyomatát is megkapják, amit levegõn száradó gyurmába fogunk megcsinálni. Kapnak még saját készítésû képeslapot is, és valami kis apróságot, valószínûleg egy illatos szappant szépen becsomagolva és nagy Mucim gyönyörû dekorációjával spékelve. Akinek még ötletekre lenne szüksége, néhányat összegyûjtöttem. Nem muszáj mindig virágban gondolkozni! Válogassatok! |
Tovbb a blogra ... feedproxy.google.com/~r/Kreativkonyha... |
Persze, - ez pereszke!Szervusz, kedves blogom! A mai recept jelmondata ez lehetne: nem minden az, aminek látszik. Látszólag ugyanis ez egy gombás rántotta. Alapvetõen az is - de annál mégis sokkal több... lássuk a részleteket! A pereszke apróra darabolt hagymán fonnyadt úgy 5-8 percet, majd kapott egy kis alaplevet is... csak ezekután kevertem hozzá a tojáshoz. Nos, a múlt [...] |
Tovbb a blogra ... kozosgomba.blogspot.com/2011/04/persz... |
Csiga-biga gyere ki!Holnap májusfát állítunk! Na nem egészen, mi csak nézzük, de mivel a munka legalább 4-5 órán keresztül eltart, jól meg is fogunk éhezni. Még a nézéstöl is! ?gy ma süteményt sütöttem, jó sokat és olyat, amit még ma be lehet tenni egy csinos dobozba, holnap el lehet vele biciklizni az Aigen-i templomhoz és amikor kinyitom a dobozt, senkinek nem fog elmenni az étvágya attól, [...] |
Tovbb a blogra ... konyhaboszi.blogspot.com/2011/04/csig... |
RizsszeletÍgy anyák napján egy finom rizses süteményreceptet hoztam, ízletes és színes, egyszóval remek sütemény. Az alapja egy egyszerû piskóta, pici kakaóval, igaz az eredeti recept másféle tésztát írt, de nekünk így jobban ízlett. Amennyiben szükséges a piskótából dupla adagot is süthetünk, akkor nem kell kettévágni. A tojásokat szétválasztjuk. A meleg vizet a tojások sárgájához adjuk, habosra keverjük és a cukor 2/3-át hozzákeverjük. Sûrû masszát kapunk. |
Tovbb a blogra ... krisztinakonyhaja.blogspot.com/2011/0... |
Sajtos rúdakNem szoktam nagy sütés-fõzésbe bocsátkozni Húsvétkor, mert általában nem vagyunk itthon. Húsvét vasárnapján Anyósoméknál ebédelünk, hétfõn pedig Õk jönnek hozzánk, de semmi különös étellel nem készülünk. A bárányt a család nagy része nem szereti, úgyhogy nálunk marad a bevált csirke meg disznóhús. Általában grillezni szoktunk nálunk az udvaron,ilyenkor egy kis süteménnyel készülök, de nem sokkal, mert nincs kinek. Az idén még az a pár süteményem sem sikerült úgy ahogy kellett volna. Nem tudom az okát,de semmi [...] |
Tovbb a blogra ... lisztbollegyen.blogspot.com/2011/04/s... |
Töltött tojás majonézmártásbanMint mindenkinél, nálam is elég sok tojás és sonka megmaradt Húsvét után, amit fel kellett használni.A sonkából készítettem egy sonkás-kolbászos tésztát.A tésztát kifõztem, a sonkát és a kolbászt késes aprítóban daraboltam.Összekevertem egy kis tejszínt tejjel, egy kis fokhagymaporral, tettem hozzá sót, frissen õrölt színes borsot.Egy hõálló tálat kivajaztam, bele tettem a tésztát meg a sonkás keveréket,leöntöttem a tejszínes mártással. |
Tovbb a blogra ... lisztbollegyen.blogspot.com/2011/04/t... |
RecapSajnálom, hogy nem írok mostanában, de itt volt a húsvét, szakdogaleadás, most ballagás, tehát az önellátás csak egy zacskóslevest és egy babfõzeléket jelentett az utóbbi pár napban. És haza is kellett jönnöm. És itthon azért csak nem fotózom le, amit nem is én fõzök...de majd végre visszakerülünk a koliba, és végre fõzhetek. És már a szakdoga sem nyomja a lelkemet. (majd nyomja hamarosan a vizsgaidõszak...) Úgyhogy majd fõzök. Egyelõre levegõt venni is teljesítmény...ballagási néptömeg... tervezem a kimchi jjigae fõzését, ha [...] |
Tovbb a blogra ... kolisgurman.blogspot.com/2011/04/reca... |
Vakondtúrásos cola tortaForrás: http://latsiakonyhaja.blogspot.com/2010/05/cola-torta-nigellatol.html, Nigella Ismét egy anyák napi torta, a citromtorta még tavaly készült. Anyukám régóta küzd a kertben a vakondokkal, egyszerûen nem sikerül elüldözni õket, valamelyik blogban pedig éppen vakondtúrástortát készítettek, innen jött az ötlet. Fogalmam sincs, hogy kéne kinéznie a vakondnak, de a golyófejû az :) |
Tovbb a blogra ... konyhalal.blogspot.com/2011/04/vakond... |
VKF! 42. pofátlanul egyszerûenIgazából currys sárgaborsókrémlevest akartam a vkf alkalmából kreálni, szép kék kerámiatálban, a sárga-kék pöttyös terítõmön, kék ikeás kanállal- de nem jött össze, most meg már kicsúszom az idõbõl. Úgyhogy elgondolkodtam- egy óriási pizza, az nem gyönyörûségesen színpompás? Vörös paradicsomszósz, lilahagyma, aranysárga kukorica, olajbogyó, pritaminpaprika! Hát nem? Hát de :) PIZZA, mintha nem lenne mindenkinek saját receptje:) de azért kollégistáknak mégis meg lehet tanítani:) |
Tovbb a blogra ... kolisgurman.blogspot.com/2011/05/vkf-... |
Füstölt pisztráng irós rukolafagylalttal, salottás-rózsaborsos almávalEgy igazán frissítõ elõételt / üdvözlõfalatot terveztem, s ehhez a kiindulópontom egy iróval készülõ rukolasorbet-t volt. Rukolához jól megy az alma, hozzá pedig a füstölt pisztráng és egy kis hagymás íz, aminek a szerepét itt a salotta töltötte be. A sorbet-hoz a blansírozott rukolából kinyomtam a folyadékot és mivel az így kapott lének is kellemes rukolás íze volt, ezért úgy döntöttem, hogy felhasználom. Végül zseléként került a tányérra... |
Tovbb a blogra ... feedproxy.google.com/~r/KsrletiKonyha... |
Házi hamburger (zsemle és hús)Mindenkinek köszönöm a húsvéti jókívánságokat. Nagyon kellemesen teltek az ünnepek, de hazaérve üresen várt a hûtõ. Nem fõztem semmit, mert három napra egy kedves baráti társasággal elutaztunk. Férjem már rég rágja a fülem, hogy milyen jó lenne egyszer itthon készíteni hamburgert. Hát itt volt az alkalom? |
Tovbb a blogra ... kiskonyham.blogspot.com/2011/04/hazi-... |
Nyúlvese hagymakrémmel, céklával és marinált uborkávalA turbulens hét ill. hónap végére tartogattam még egy kis ráadást. Az alábbi fogás a Tetrabbit - Dining Guide közös nyulas receptversenyének aktuális fordulójára készült, melynek témája: elõételek. Ez a téma az üdvözlõfalatokkal együtt az abszolút kedvencem, ezért mindenképp pályázni szerettem volna. Az elõételen gondolkodva alapanyagként végül a nyúl belsõségeire és azon belül is a nyúlvesére esett a választásom. nyúlvese... |
Tovbb a blogra ... feedproxy.google.com/~r/KsrletiKonyha... |
Húsvéti hangulatA húsvét idén nagyon jól sikerült. Remek idõ volt, sokat sétáltunk. Finomakat ettünk és sokat pihentünk. Anyu isteni sonkát fõzött és a kalács, amit sütött több volt mint tökéletes. Elmentünk misére és körmenetre, melyet az ételszentelés követett. Anyu rutinosan mindenbõl pakolt egy kicsit, így amikor hazaértünk alig vártuk, hogy rávethessük magunkat a finomságokra. Most a szenteltet láthatjátok! Persze ebbõl mindenkinek csak pár falat jutott, aztán jött a többi:) |
Tovbb a blogra ... kiskonyha.blogspot.com/2011/04/husvet... |
Pisztrángos receptjeim a Magyar Konyha májusi számábanAz aktuális hétre úgy tûnik mindenféle nyilvános és publikációs tevékenységem összegyûlt. Kezdve azzal, hogy a héten a Kétker-Étkem menüjén Bori a receptjeimbõl fõz, követve a spárgaszedéssel a Dining Guide-on és slusszpoénként három pisztrángos recept szerepel tõlem a Magyar Konyha éppen megjelent májusi kiadásában! Közülük kettõ már szerepelt a blogomon, egy pedig új - s ha nagyon figyelmesen lapozgatjátok az újságot, akkor az... |
Tovbb a blogra ... feedproxy.google.com/~r/KsrletiKonyha... |
Lila-barna torta... (katt a képre, hogy a részleteket is lásd) |
Tovbb a blogra ... kiskukta.blogspot.com/2011/04/lila-ba... |
Tejszínes dara, marinált gyümölccsel VKF 42. Sajnos a gépem még mindig rossz, de nem szerettem volna lemaradni a VKF-rõl így felkerekedtünk és átmentünk egy rokonhoz gépezni :) Emiatt egy kicsit meg is vagyok zavarodva, de nem panaszkodom, mert bár nagyon egyszerû, de isteni kis desszertet készítettem. Az eredeti recept baracklikõrben marinált barackkal készült, de mivel én nem iszom alkoholt, maradt a sima gyümölcs [...] |
Tovbb a blogra ... kiskonyham.blogspot.com/2011/05/tejsz... |
Mézes krémesNagy kedvenc a krémes. Mindenki szereti. Lágy könnyû habkrém, éppenhogycsak édes tejszín és kicsit kesernyés csokoládé a tetején. Jó párszor sütöttem már krémest. Franciát, simát. A francia krémesnek rajtam kívül senki nem eszi a tetejét, mit mondjak én jóllakok a tetõkkel és a tepsi végére szó szerint émelygek:)))). |
Tovbb a blogra ... gondaanyu.blogspot.com/2011/04/mezes-... |
Mit csináljunk a rengeteg csokoládényúllal, ha nem szeretnénk megenni- Tejcsokoládés sütemény mogyorós tejszínes öntettelRemélem mindenkinek kellemesen telt az Anyák napja és a május elseje. Az igazat megvallva mi inkább az Anyák napjára koncentráltunk. A mai ebédnél velem együtt három édesanya ült az asztalnál, három generáció. Kaptunk gyönyörû virágokat is. Én személy szerint kaptam egy fréziacsokrot és 3 szál nagyon szép fehér rózsát. A menü is nagyon szépre sikeredett. Volt halleves, majd sült kacsa ananásszal és zöldséges zsemlegombóccal. Aztán az alábbi desszert. Maradt egy nagy kosár csokoládényúl és tojás. Itthon nem igen van [...] |
Tovbb a blogra ... kavecsokolade.blogspot.com/2011/04/mi... |
Amaretto-s csokoládétorta pirított mandulávalA cukrot, a vajat, a citromhéjat és a vanília kikapart belsejét keverjük habosra, adjuk hozzá a tojássárgákat és keverjük 2-3 percig magas fokozaton. Tegyük bele [...] |
Tovbb a blogra ... juharszirup87.blogspot.com/2011/04/am... |
Reggelire lekváros bukta |
Tovbb a blogra ... kataspajza.blogspot.com/2011/04/regge... |
Tavaszi saláta maradék tojásból - VKF! 42.A tavasz a harsány színek évszaka. Amikor a téli nagy fehérség, illetve a télvégi nagy szürkeség-feketeség után minden új ruhát ölt, és fõleg zöldben, de sárgában, fehérben, rózsaszínben is pompázik a "világ". A sárga-zöld kombináció számomra egyértelmûen a tavasz jelképe, így az alábbi saláta is igazából tavasszal a legfinomabb. Ezért, és színei miatt is nevezem a 42. VKF!-re, amelynek ezúttal Strawberry a háziasszonya. A húsvétról maradt festett tojás felhasználásának millióegy módja létezik, egy salátába való beillesztése mégis [...] |
Tovbb a blogra ... edithreceptjei.blogspot.com/2011/04/t... |
Katica torta csigákkalTitkos torta projektbe bonyolódtam a múlt héten. Kiderült, hogy van egy közös ismerõsünk az egyik nagyon kedves bloggerina kolleginámmal, akit nem elég, hogy rendszeresen olvasok (meg azt hiszem õ is engem), ráadásul még most is volt a szülinapja. Így aztán nem is volt kérdéses, hogy titkos meglepiként én készítem [...] |
Tovbb a blogra ... jepatojtavan.blogspot.com/2011/04/kat... |
Húsvét darálvaA hétfõi sonkából még mindig maradt egy kicsi. A felét késõbbi felhasználásra lefagyasztottam, a maradékot kikevertem szendvicskrémnek. A konyhaasztal felett van egy keretem, tele régi receptekkel. Van egy újságcikk is a kézzel írt receptek között, ahol szendvicskrémek vannak összegyûjtve. Innen vettem az ötletet (na meg külsõ behatás is volt benne), hogy kikeverjem ezt a kenyérrevalót. Persze megnéztem több forrást is. Volt olyan, ahol a sonkát, a tojást és a tormát darálták össze. Gyakorlatilag a húsvéti sonka menüt. Én ennyire nem követtem a témát. |
Tovbb a blogra ... kataspajza.blogspot.com/2011/04/husve... |