Vöröslencse fõzelék (dahl)
sponsored links
Hetente egyszer eszünk lencsét, illetve babot, a kedvenc kétségtelenül a vöröslencse. Egyszerû elkészíteni, tartalmas, laktató, és finom.
A Házi Patika egy régebbi cikkében többek között a következõk olvashatók a lencsérõl:
"Igen jelentõs szénhidráttartalma is, 100 grammból 53-60 grammot tesznek ki ezek az anyagok, de mivel úgynevezett glikémiás indexe alacsony, ideális, lassan felszívódó szénhidrátforrás lehet a cukorbetegek számára is. Ebbõl mintegy 40 gramm keményítõ, 3-4 g növényi rost, ami kedvezõen magas érték (a vörös lencse esetében valamivel kevesebb), 1-3 g pedig cukor. (...)
A lencse nagy A-vitamin-tartalma miatt kedvez a szemnek, jelentõs továbbá 0,8 mg körüli B1-vitamin (tiamin) tartalma. Egy csészényi lencse fólsav-igényünk 90 százalékát fedezi, ezért például várandósoknak kifejezetten ajánlott, ha a szelekre nem érzékenyek.
Az ásványi anyagok közül a kálium, vas (7,5 mg) és az anyagcsere-szabályozásban igen fontosnak tartott cink van jelen."
A lencse nagy A-vitamin-tartalma miatt kedvez a szemnek, jelentõs továbbá 0,8 mg körüli B1-vitamin (tiamin) tartalma. Egy csészényi lencse fólsav-igényünk 90 százalékát fedezi, ezért például várandósoknak kifejezetten ajánlott, ha a szelekre nem érzékenyek.
Az ásványi anyagok közül a kálium, vas (7,5 mg) és az anyagcsere-szabályozásban igen fontosnak tartott cink van jelen."
A receptünk: