Mákos, diós kalács avagy vissza a gyökerekhez
sponsored links
Idén rájöttem valamire, ami pedig eddig is nyilvánvaló volt, valahogy még sem ismertem föl. Karácsonykor készítettem a Mákos, diós kalácsot (alias bejglit). Már ott is leírtam, hogy a mi családunkban mindig mákos kalács volt a neve és nem bejgli. Aminek nagyon egyszerû magyarázata van, mégpedig az, hogy a mákos kalácsot rendesen kelesztik, a bejglit pedig lassan, hûtõben. Errõl már régebben is olvastam, valahogy még sem raktam össze.:) Nálunk régen a mákos kalácsot mindig dédi készítette. Persze biztosan sütötte keresztanyu is, de az én emlékeimben dédihez kötõdik. Karácsonykor és húsvétkor elmaradhatatlan volt a mákos és diós kalács.
Õ soha nem tette hûtõbe a tésztát, sõt soha nem is hallott róla, hogy úgy lehetne keleszteni. Egyébként mindent telesen ugyanúgy csinált, mint más a bejglivel, csak melegen kelesztette. Receptje persze nem volt, hiszen õ is mint minden régi idõk asszonya "szemre" dolgozott. Soha nem láttam, hogy mérleget használt volna.
Két évvel ezelõtt ment el, 97 évesen. Még megérte, három ükunokája születését. Hihetetlen asszony volt, nagyon kemény élete volt, túlélt két világháborút, 33 évesen eltemette a férjét és soha többé nem ment újra férjhez, egyedül nevelte fel az egyetlen lányukat aki akkor 4 éves volt, éveken át nevelte a testvére lányát, aki árván maradt. Késõbb elveszítette 38 éves vejét, majd 44 éves lányát, majd 39 éves unokáját is. Nem törte meg az élet, de hihetetlen keménnyé tette. Mégis szeretõ ember tudott maradni. Rengeteg idõt töltöttünk el vele, ott nõttünk föl mellette. Annyira kézzelfogható volt és biztos (amit persze akkoriban kamaszként nem mindig díjaztunk.:)) Nem szívesen engedte ki a kezébõl az irányítást:) Azóta is ordít a hiánya, annyira hozzá tartozott ott mindenhez.
Az utolsó 10 évben már nem sütött mákos kalácsot, az élet úgy hozta, hogy 7 éve már ez az én feladatom. Viszont én eddig mindig a hûtõs módszert alkalmaztam, ezután nem fogom. Visszatérek a gyökerekhez és a családunkban hagyományos módon fogom készíteni a mákos kalácsot, úgy ahogyan dédi:)
Húsvét alkalmából elkészült tehát a mákos, diós kalács:)
Mákos, diós kalács
(1-1 rúd)
Tészta
- 35 dkg liszt
- 6 dkg porcukor
- 5 dkg zsír
- 6 dkg margarin
- 70 ml tej
- 1 dkg élesztõ
- egy csipet só
- 1 tojás
- 15 dkg darált mák
- 1/2 citrom reszelt héja
- 1/2 tk. fahéj
- 2 dkg mazsola
- 1/2 cs vaníliás cukor
- cukor ízlés szerint
- kb 1,75 dl tej
- sárgabarack lekvár
- 15 dkg dió
- 1/2 citrom reszelt héja
- 1/2 tk fahéj
- 2 dkg mazsola
- 1/2 cs vaníliás cukor
- cukor ízlés szerint
- kb 1,5 dl tej
- zsír
- egy tojás
Ha túl keménynek találom a tésztát, egy kis tejjel lazítok rajta. Letakarva meleg helyre teszem egy fél órára.
A mazsolát beáztatom meleg vízbe.
A máktöltelékhez a baracklekvár kivételével mindent egy lábasba öntök és a tûzön kevergetve összefõzöm. Ki ki ízlése szerint tegyen hozzá cukrot. Ha szükséges még öntök hozzá tejet. Ha már könnyen kenhetõnek tûnik (vegyük figyelembe, hogy ahogy hûl sûrûbb lesz) félrehúzom. Belekeverem a lecsöpögtetett ...