Navigci
Fõoldal
Kategóriák
2014 Összes
2013 Összes
2012 Összes
2011 Összes
2010 Összes
Linkcsere
Új blog ajánlása
gasztroblogok.hu
sponsored links
A palackozott víz történeteEgy korábbi bejegyzésünkben már boncolgattuk a témát, vagyis, hogy a PET palackok mennyire szennyezõek, hány százalékukat hasznosítják újra, stb. Találtunk egy olyan videót a témával kapcsolatban, amit a Nemzetközi Víz Világnapjára készítettek az alkotók tavaly. Egy rövid "rajzfilmben" mesélik el a palackozott vizek történetét, azt, hogy hogyan veszik rá az embereket arra a nagy cégek, hogy megvegyék a termékeiket, hogy mennyire nem környezetbarátok ezek a palackok, stb. Érdemes 8 percet szánni arra, hogy megnézd a videót (feliratozva van... |
Tovbb a blogra ... makifood.blogspot.com/2011/07/palacko... |
Barackos gombóc mákba forgatvaSzerintem nincs ember, aki a gonbócot ne szeretné, én sem vagyok kivétel, imádom. E tésztáknak alapanyaga a liszten kívül a burgonya, amely mind fõzve, mind zsíradékban sütve, rakott krumliként és sok más ételként igen kedvelt. Arra figyelni kell, mert fontos, hogy a hozzávaló anyagok - liszt, burgonya, olaj vagy zsír, tojás - helyes arányát megtaláljuk, de ha mégsem sikerül, mert sok a liszt és a burgonya is lisztesebb, akkor tojással, olajjal... |
Tovbb a blogra ... liviakonyhasarka.blogspot.com/2011/07... |
Petrezselyem pestoChristina Kempe:1 tészta - 50 pizza címû könyvében olvastam elõször a pestoról, mégpedig egy pizza - pestoról. A recept nagyon tetszett nekem, de mivel sok olyan hozzávaló kellett volna bele, amit nálunk nem nagyon találni(pl. fenyõmag), ezért utánanéztem a neten, hogy esetleg mivel lehetne helyettesíteni ezeket. Többféle receptet is találtam, ezek összevetésével készült el az én receptem, a pesto erdélyi változata. A blogokon sokan dícsérték, hogy milyen finom, és milyen változatos a felhasználási módja. Nagyon kíváncsi voltam, mert azért ez... |
Tovbb a blogra ... makacskakonyhaja.blogspot.com/2011/07... |
Krumplistarhonya"A keménytarhonya vagy krumplistarhonya jellegzetes dél-alföldi étel. Sokat fõzték ezt a makói, szegedi és vásárhelyi tanyákon?" Évente legalább egyszer minden családban készítettek az asszonyok tarhonyát. Erre legalkalmasabb idõ augusztus volt, mert a meleg, napos idõben jól kiszáradt, ráadásul ekkor már a jércék is tojnak, így elegendõ tojás áll rendelkezésre... |
Tovbb a blogra ... limarapeksege.blogspot.com/2011/07/kr... |
Csavart tészta petrzselyem pestoval(két változat)Gondoltam, ha már készítettem pestot, akkor ki is próbálom valamivel. Több helyen is láttam, hogy tésztát is ízesítenek vele, így nekem is erre esett a választásom, méghozzá kétféle változat is készült belõle... |
Tovbb a blogra ... makacskakonyhaja.blogspot.com/2011/07... |
Kreatív ötletek dinnyéreMostanában szinte 3 naponta veszünk görögdinnyét vagy sárgadinnyét, mert a lurkók nagyon szeretik. Hozzáteszem, én is szeretem, de azért most már unom egy kicsit. Ha bárkinél ez fordítva lenne, és a gyerekek nem szívesen ennének dinnyét, azoknak gyûjtöttem néhány kreatív görögdinnyés és sárgadinnyés ötletet. Egyszerûtõl a bonyolultig.... Süteménykiszúró formákkal gyakorlatilag bármilyen alakot csinálhatunk. Gyümölcssalátákhoz dekoráció vagy gyerekeknek kedvcsináló... |
Tovbb a blogra ... feedproxy.google.com/~r/Kreativkonyha... |
Egy cserép.................kenyér !!!!Most madarat lehet fogatni velem ! Pár hete már megpróbáltam a virágcserében sütött kenyeret. Gondosan beáztattam a cserepeket, megdagasztottam szépen a klassz kis kenyértésztát, beletettem a cserepekbe, aztán hiába volt szép barnára sült a teteje, az alja, oldala bizony fehér és sületlen volt. Gondolkodtam és arra jutottam, hogy nem kellett volna beáztatni annyira. Sõt egyáltalán sem. A három cserép azóta is a konyhába csücsült. Ma vettem egy újságot, hát mi... |
Tovbb a blogra ... gondaanyu.blogspot.com/2011/07/egy-cs... |
TorockóTorockó az egyik legszebb hely Erdélyben. Sokszor jártam már ott és még ezután is fogok. Nem lehet betelni a szépségével. Az idén a kisfiam a nagyszüleivel, néhány borásszal és borszakértõvel, és az unokatestvéreivel júniusban ott töltött egy hosszú hétvégét. Torockó Kolozsvár után található 60 km-re. A falu jelképe a fölé magasodó Székelykõ. Itt minden nap kétszer kel fel a nap. Egyszer megjelenik az égen, majd elbújik a kõ mögött és újra felkel. A falu már az Árpád... |
Tovbb a blogra ... kavecsokolade.blogspot.com/2011/07/to... |
Õszibarackos ribizli lekvárNem vagyok nagy híve a ribizlinek. Sok a magja, sok a héja és kevés a
velõ. De mivel öregszem, kezdem ezt is megszeretni. Persze lekvár és
szörp formájában sokkal inkább. Múltkori befõzõs posztomban elkiabáltam
az "eddig még nem csúsztam le semmirõl" kijelentést. Na most sem, de
majdnem. Persze, ha a ribizli már a Bakony lejtõin is kezdi feladni
magát, gyanakodnom kellett volna, hogy vége a ribizli-szezonnak. Persze
lesz szörp és lekvár, de már közel sem olyan jutányos áron, mint a
szezon derekán. Hát így jártam... |
Tovbb a blogra ... kataspajza.blogspot.com/2011/07/oszib... |
Lucskos krumpliSzerintem sokan ismerik ezt a kaját, legfeljebb más néven. Igen kiváló étek, nyáron hidegen is szoktuk enni, még feltétet se igényel. Ezt a nevet az anyósomtól hallottam, a nénikém hamis csirkepaprikásnak hívta, így talán "elõkelõbb"... Nagyon szeretjük ezt az egyszerû ételt. A nagy fiam felment Pestre, és amikor telefonált, említettem, hogy mit fõzünk. - Bográcsban? - kérdezte. - Persze! - feleltem, így õ adta az ötletet. Nos akkor nézzük, hogyan kell elkészíteni:... |
Tovbb a blogra ... feedproxy.google.com/~r/blogspot/Rbhk... |
Foszlós káposztás és sajtos kiflikA készre párolt, beízesített káposztából félretettem pár villányit, és újra elõszedtem Max zseniális tésztareceptjét: élesztõs tészta, spéci hajtogatással, a kelesztés után fél órával már kész is a csodálatos croissant-alap. Foszlós volt, puha, levegõs. A káposztásat azon frissiben bekapkodtuk, a sima sajtos pedig kitûnõ szendvicsalap volt másnap. Foszlós káposztás és sajtos kiflik Hozzávalók 16 db-hoz:... |
Tovbb a blogra ... thechefviki.blogspot.com/2011/07/fosz... |
Cukkini pestos spagetti, cukkini csíkokkalA múltkori cukkini virágos sztori után úgy gondoltam, hogy nem lesz túl nagy termés az idén, de feleslegesen aggódtam, mert egyszerûen elkezdett burjánzani a cukkini. Ezért a hétvégén én is egy kisebb adaggal tértem vissza a városba, bár az akkori melegben elsõsorban salátának szántam a felhasználását. Aztán végre lehûlt az idõ, az embernek újra van kedve fõzni-sütni, állni a tûzhely mellett. Természetesen szerettem volna valami... |
Tovbb a blogra ... feedproxy.google.com/~r/hinyenc/~3/Ib... |
Dobálós savanyúságA lucskos krumplihoz ettük, de ezt még nem én készítettem. Én onnan ismerem, hogy a húgom hozta a receptet Erdélybõl, mert Gyimesben gyakran megfordulnak. De mivel nem tudtam a receptet "kiverni" belõle, ezért meggugliztam, és naná, hogy megtaláltam. És elkészítettem. Így: Vettem egy 20 literes, zárható, mûanyag vödröt. Bele 10 liter víz. A vízbe: 10 gr borkén ( Kálium-metabiszulfit K2S2O5; E224), 10 gr Citromsav (E330), 15 gr Nátrium-Benzoát (E211)... |
Tovbb a blogra ... feedproxy.google.com/~r/blogspot/Rbhk... |
Zöldségágyon heverõ, gombával töltött sültcsirkeÉletemben elõször nyúltam egész csirkéhez és mindjárt egy egész jó kis ételt sikerült rittyenteni belõle. Kevertem-kavartam, na meg fûszereztem és végül ez lett a dologból: A zöldségágyas körethez nem kell követni az én receptem, de érdemes legalább 4-5 féle zöldséggel dolgozni. De ezt mindenki saját íze szerint variálhatja. Hozzávalók:... |
Tovbb a blogra ... frogfoodie.blogspot.com/2011/07/zolds... |
Málnás ricottás kocka.Néhány napja még tombolt a kánikula, most pedig már két napja esik az esõ, és bizony eléggé lehûlt a levegõ. Mivel a rekkenõ hõségben sem tudtam megállni, hogy ne süssek, így mise természetesebb, minthogy ma is beüzemeltem a sütõt. Bevallom, igen jólesett ebben az esõs idõben ez a kis meleg. A melegnél jobban, már csak a sütemény aratott nagyobb sikert. A receptet még... |
Tovbb a blogra ... gizi-receptjei.blogspot.com/2011/07/m... |
Húsos táskaMaradék pörkölt, gondolom sokaknak ismerõs történet. Arra már kevés, vagy unalmas, hogy magában megegyük, a Hortobágyi palacsinta sem mindig nyerõ ötlet, hát legyen belõle táska, akár nem is fõ fogásnak, csak egy sós rágcsálnivalónak, vendégvárónak, elõételnek. Húsos táska Hozzávalók: 25 dkg liszt (CH 190,8g) 7 dkg vaj (CH 0,3g) 7 dkg zsír (CH 0,0g) 10 dkg tejföl (CH 3,8g) 5 dkg reszelt sajt (CH 0,8g) 1 kk sütõpor (CH 0,0g) 1 tojás (fele kenni - CH 0,6g) só (CH 0,0g)... |
Tovbb a blogra ... gumimacik.blogspot.com/2011/07/husos-... |
Rusztikus kajszibarackos lepényHozzávalók: a tésztához: 50 dkg liszt, 3 dl kézmeleg víz, 0,4 dl olaj, 1 kiskanál só, 1 ek cukor, 1 csapott ek por élesztõ, 12,5 dkg margarin és 7 dkg liszt. Továbbá szükségünk van még 6 ek darabos baracklekvárra, 4 ek olvasztott vajra, 6-7 db. kimagvalt, szeletekre vágott sárgabarackra, 10 dkg málnára, 2 teáskanál porcukorra. A gyors vajastészta receptjét készítettem el. Ebbõl az adagból 2 normál... |
Tovbb a blogra ... konyhatundermese-galedith.blogspot.co... |
Krumpli gulyás másképpenNagyon gyakori ebéd nálunk a krumpli gulyás, paprikás krumpli, hamar elkészül és laktató ebéd. Most egy kicsit másképpen készítettem, abból, ami itthon volt, így megbolondítva,a hagyományostól eltérve, nagyon finom fogás lett. Hozzávalók:
|
Tovbb a blogra ... martyhobby.blogspot.com/2011/07/krump... |
Tárkonyos bárányhúsNálunk a csirke és a bárányhús mindig nyerõ. Nálam azért, mert gyorsan elkészíthetõ, a család többi részének, mert nem zsíros. Igy készült ez is. 1 kanál olajon megpároltam két kisebb újhagymát, egy kevés fûszerpaprikát, majd felöntöttem vízzel,beletettem a húst, sóztam és puhára pároltam. Majd belevágtam egy csokor tárkonyt, jó intenzív ízet kaptam, a legvégén pedig... |
Tovbb a blogra ... hadnagyhelga.blogspot.com/2011/07/tar... |
Sárgabarackleves sárgadinnyegömbökkelVáltozások álltak be az életemben az elmúlt néhány napban, emiatt hiányoztam. Röviden: átigazoltam kedvenc napilapomtól, a Krónikától, a másik kedvenc napilapomhoz, a Hargita Népéhez. A változtatás oka, a piszkos anyagiakban keresendõ, elõbbinél nem tudtak fizetésemelést ajánlani, utóbbinál emberhiánnyal küszködtek, és megadták, amit kértem. A munka lényege sem változott, csupán annyiban, hogy itt minden kis helyi esemény hírnek számít, hiszen ez megyei lap és... |
Tovbb a blogra ... fakanalforgato.blogspot.com/2011/07/s... |
Vad alaszkai lazac tejszínes spenóttalA vad lazac és a tenyésztett lazac között hatalmas különbség van, mind ízben, mind kinézetben. Kinézetre a vadon elõ lazac húsa sokkal élénkebb, tömörebb, nincsenek benne fehéres zsírcsíkok, ami oly jellemzõ a farmon-lett-lazacra, ami ide Skóciálól érkezik. Ízben is intenzívebb a vad lazac, természetesen tápértékben is ez van egyensúlyban. Volt már, hogy rám akartak sózni zsíros, halvány színû... |
Tovbb a blogra ... konyhatunder.blogspot.com/2011/07/vad... |
Rostos sárgabaracklé télre-nyárraHa gyümölcslérõl van szó, nálunk inkább a centrifuga lép akcióba, de ettõl függetlenül idõnként készítek ivóleveket is, így egyszeri munka gyümölcsét több napig élvezhetjük. Most egy kevés maradék sárgabarack szorult elsõsegélyre, fagyasztani nem szerettem volna, a lekvárfõzés szóba sem jöhetett (vajon, miért? :D), így a keményebbeket félretettem egy kis sárgabarackos gombóchoz, a puhábbakból pedig ivólevet készítettem. Gyümölcsszezon lévén (inkább) esszük a vitaminokat frissen, így most is befõzésre gondoltam. Kissé tanácstalan voltam, mert... |
Tovbb a blogra ... egycsipet.blogspot.com/2011/07/rostos... |
Túrós ökörszemekIlletve ezek éppen ordásak: apum a múltkor hozott a kecskesajtostól egy dobozka ordát (megjegyzem, én eddig úgy gondoltam, hogy az ordát juhtejbõl készítik, de ha a termelõ szerint ez a cucc kecskeorda, akkor én hiszek neki...), ami nem akart elfogyni. Már két napja agyaltam azon, hogy mit is kezdjek a maradékkal, amikor megláttam Thrini ökörszemes posztját és máris bevillant egy kép: még régebben, néhány látványpékségben lehetett kapni hasonló, hatalmas méretû péksütiket, túrós töltelékkel. Már évek óta nem futottam vele... |
Tovbb a blogra ... egycsipet.blogspot.com/2011/07/turos-... |
Új konyhai kütyü - kerámia serpenyõ
Állati! Az is igaz, hogy már mindent össze-vissza elolvastam róla, mióta elõször megláttam valahol a neten. Most aztán jött egy alkalom és ezt sóvárogtam. Kedves családom pedig meg is lepett vele. Az ok, hogy az egyik régebbi teflon serpenyõm már nagyon a végét járta. Meg is szabadultam... |
Tovbb a blogra ... bodzablog.freeblog.hu/archives/2011/0... |
A nyers valóság (ceviche)Szinte nem találni olyan szegletét a világnak, amely ne büszkélkedhetne olyan népszerû ételekkel, amelyek az alapanyagot a maga nyers valójában használják fel. Kezdhetnénk a sort akár a különbözõ, nyers húsból készülõ tatárokkal, vagy carpacciókkal. A halak megint egy külön tételt képviselnének, nyilvánvalóan Japánnal az élen, folytatva minden olyan országgal, amely rendelkezik tengerrel, és ezáltal friss hallal. Az olaszoknál carpaccio, a japánoknál szasimi, Latin-Amerikában pedig tiradito, vagy ceviche (ejtsd "szevicse"). Utóbbi a teljesen nyershez képest azért némileg csalás, mivel a citrusos pác, amellyel a nyers halat összeforgatják, reakcióba lép a húsával, végsõ soron megmarja, vagyis megfõzi azt. |
Tovbb a blogra ... chiliesvanilia.blogspot.com/2011/07/n... |
Motor, vagy sör? Alkoholmentes sörök tesztjeKell néha mérlegelni, szerelmesen kicsit nehezebb, de pár év tapasztalattal az is megy. Mit ad három-négy sör, és mit ad a dugóban feszülten figyelve elférni a sorok között, pirosnál plexit felpattintva, parkolóban spontán haverkodni a többiekkel, belepacsizni a nehéz menetszélbe, majd az éjszaka félig kiürült körúton egy levegõre, a bukóba bõ nyálat köpve, teli szájjal röhögve hazamenni és otthon még fél óráig tökrészegen örülni, megint motorozok! Még akkor is, ha egyelõre csak egy babamotoron, de nem tudok betelni vele... |
Tovbb a blogra ... malackaraj.blog.hu/2011/07/20/motor_v... |
Miért érdemes gasztroblogot olvasni?A blog májusban volt négy éves ez alkalomból Facebookos játékot hirdettem, azok akik megfõzték egy receptem és az ételrõl készített képet megosztották sorsoláson vettek részt. A nyeremény három darab 5000 Ft-os, egy 10 000 Ft-os ajándékcsomag volt, illetve két személy részére vacsora vagy ebéd a partnereikkel. Hosszas szervezés után sikerült összehozni a két eseményt, az ajándékcsomagokat Giu-tól az olasz alapanyagok nagymesterétõl szereztem be, került kiváló minõségû olíva olaj, só, tészta és paradicsomszósz valamint egy kis adag... |
Tovbb a blogra ... horasz.blog.hu/2011/07/20/miert_erdem... |
Kánikula ellen Gazpacho!kép: Krumpli Béla A legnagyobb nyári kánikula idején férficsapatnak vacsorát tartani igazi kihívás. A fogások legyenek tartalmasak, mert mégis csak közel egy tucat felnõtt férfirõl van szó, viszont ne legyenek túl nehezek, mert harmincegynéhány fokban az már kellemetlen. Levesnek mindannyian a végtelenségig variálható gazpachora gondoltunk, amely... |
Tovbb a blogra ... gourmetstudio.blog.hu/2011/07/20/kani... |
Gazpacho receptKép: Krumpli Béla
|
Tovbb a blogra ... horasz.blog.hu/2011/07/21/gazpacho_re... |
Padlizsánkenyérkép: Krumpli Béla Ha valahol meglátom, hogy padlizsán, a szemem vibrálni kezd, mint akármelyik rajzfilmfiguráé: jöhet, jöhet, jöhet! És nem nagyon csalódtam még. Az Õs Kajánban sem volt kérdéses, hogy megkóstolom, legyen bármi is az a padlizsánkenyér. Mert a nagyon kedves, de nagyon-nagyon tapasztalatlan pincérlány még azt követõen sem tudta elmondani, hogy... |
Tovbb a blogra ... gourmetstudio.blog.hu/2011/07/21/padl... |
rukkola krémlevesMaradt még egy kis rukkola, így utána néztem a neten, hogy vajon mit is lehetne még kezdeni vele. Elsõ pillantásra meglepõdtem, hogy krémlevest is lehet készíteni belõle, de aztán el is mosolyodtam. Ha medvehagymából lehet, akkor ebbõl is... Lehet bizony, méghozzá finomat. A lányomnak és nekem kifejezetten ízlett és a fiam is szó nélkül megette. Érdekes módon a levesben egész más íze van a rukkolának, mint nyersen, elveszti a "vad" ízét, csak valami kellemes fûszeresség marad... |
Tovbb a blogra ... eszterlancfoz.blog.hu/2011/07/19/rukk... |
Sárgabarack - krémlevesEgy evidens leves barackbefõzés közben: mást úgysem nagyon találni a konyhában, de barack van bõven. Találtam hozzá a hûtõben "ízfokozónak" egy kis aszalt változatot is, hogy teljessé tegyem az élményt. Hidegen is, melegen is tökéletes. Azt még elárulom, hogy túrós-barackos rétes készült hozzá - a változatosság kedvéért. Hozzávalók: - 1 kg magozott, felaprított sárgabarack - 100 g aszalt sárgabarack - 1 dl fehérbor - 5 evõkanál méz... |
Tovbb a blogra ... ketcicakonyhaja.blog.hu/2011/07/20/sa... |
Kõrözöttes rétesRendhagyó reggeli: nem volt itthon kenyér, csak túró meg egy mélyhûtött leveles tészta, és kedvem sem volt kimenni az esõben, ezért inkább rétest sütöttem belõlük - ezt ettük zöldhagymával, mindenki teljes megelégedésére. Hozzávalók: - 250 g leveles tészta (egy csomag) - 200 g túró - 1 dl tejföl - 1 tojás sárgája - 1 teáskanál pirospaprika - 1 teáskanál köménymag - só, bors... |
Tovbb a blogra ... ketcicakonyhaja.blog.hu/2011/07/21/ko... |
natúr lazac 2Két fontos dologban különbözik ez az egyszerû lazac amúltkoritól. Elõször is nem fagyasztott, hanem friss halból készült, ami ugyan a lazac esetében nem jelent olyan óriási különbséget, mint a többi hal esetében, de azért itt is nyer a friss. Másrészt mégsem volt teljesen natúr, mert egy bizonyos tengeri algás fûszerkeverékkel ízesítettem, ami hagymát, póréhagymát, zellert, bazsalikomot is tartalmaz az alga mellett. (No meg nátrium glutamátot, ami ugyan nem menõ, de ebben az egy esetben kivételt szoktam tenni, mert nagyon... |
Tovbb a blogra ... eszterlancfoz.blog.hu/2011/07/21/natu... |
Mély álomAzt álmodtam, hogy készülök kiruccanni Hévízre két napra egy kicsit pihenni a feleségemmel. Nem a fürdõk miatt, hanem csak megnézni a várost, sétálni, kirándulni és esténként egy jót vacsorázni, esetleg borozni. Megnéztem a város honlapját, ahol találtam bor menüpontot is, pedig ez nem is igazán híres boros város. Itt ajánlják a város két vinotékáját, sõt van egy rendesen frissített naptár is arról, hogy adott idõpontban melyik pince borkertjébe lehet betérni. Azt csinálják ugyanis ezek az élelmes hévizi... |
Tovbb a blogra ... alkoholista.blog.hu/2011/07/21/mely_alom |
Snidling étterem, BalatonalmádiHát, bevallom férfiasan nem tudom hova tenni ezt a Snidling éttermet. Az étel minõsége annyira ellentétben áll a hely szellemével, hogy az már fájt. Persze eleve nem túl jó idegesen, két éhes gyerekkel beesni valahova. Valahova, ahol éppen Ántsz ellenõrzés folyik a háttérben. Valahova, ahová tulajdonképpen úgy egy éves várakozásokkal érkezem, miután egy rádiómûsorban hallottam az ajánlót, de eddig nem jutottunk el odáig. Ilyen elõzmények után csodafinomat enni, idegkisimító, kivéve, hogy... |
Tovbb a blogra ... agifoz.blogspot.com/2011/07/snidling-... |