Navigci
Fõoldal
Kategóriák
2014 Összes
2013 Összes
2012 Összes
2011 Összes
2010 Összes
Linkcsere
Új blog ajánlása
Tartósítás
sponsored links
Rózsa esszencia Xukorral ( napon érlelt ) | ||
Tovbb... | ||
Zölddió szirupban. Diólevél, mint gyógynövény | ||
Tovbb... | ||
GARIJókat vigyorgok, lehet valaki férfinévhez köti ezt az ételt, pedig szó sincs róla. A gari semmi más, mint marinált gyömbér. Beszélgettem Aditzával errõl-arról s megkérdezte, hogy készítenék-e marinált gyömbért? Ijedten mondtam: de hisz soha nem csináltam még. A válasza jogos volt: ugyanezt mondtad a gyömbérlekvárra, a hagymalekvárra és ... | ||
Tovbb... | ||
KANDÍROZOTT GYÖMBÉRFinom, pikáns édesség, csipegetnivaló, ajándéknak sem utolsó. Kezdõknek is bátran merem ajánlani, de óvatosságra intek mindenkit: figyelem, nem odaégetni!!! Sajnos az elsõ sikeremen annyira felbúzdultam, hogy másodszor nem figyeltem oda eléggé és a cukor megkaramellizálódott, emiatt az adag negyedétõl meg kellett szabaduljak, magyarul: ... | ||
Tovbb... | ||
Cickafark fûszersó - emésztést segítõ gyógyfûszer
A cickafark ismert gyógynövény, a legfontosabb 10 gyógynövény egyike, szinte csodagyógynövény + még fitohomontartalma miatt is fontos számunkra. Valójában nem feltétlenül egy cickafark fajról van szó. Talán a leggyakoribb a közönséges ... | ||
Tovbb... | ||
Lestyán télireHa már a fûszerek tartósításánál tartunk, itt az ideje, hogy lestyánt is tegyünk el télire, mert ez a jó csorba fûszere. Itt mondanám el, noha a lestyán egész nyáron zöldel, az elsõ hajtásait érdemes eltenni télire, mert ezek sokkal intenzívebben tartalmazzák a jellegzetes zellerre emlékeztetõ ízanyagot. Az üdezöld leveleket szárítani is lehet, egy ideje viszont a ... | ||
Tovbb... | ||
Tárkony télireItt a tárkonyszezon! Aki szereti ezt különleges ízû fûszernövényt, most kell beszereznie és tárolnia télire. A tárkony eltevése nem igényel különösebb szakértelmet, viszont idõigényes, fõleg, ha nem akarjuk, hogy a zamatos levelek között szárak is legyenek. Ha nagyobb mennyiséget teszünk el, javaslom, hogy vonjuk be a családtagokat is a levelek leszedegetésébe, mert egy ... | ||
Tovbb... | ||
Kapros mézA Terebess konyhakert oldalán találtam ezt a receptet is. Így a kaprot télen süteményekbe is használhatjuk. Egyelõre csak egy aprócska adagot készítettem, hogy kipróbáljam. Ha beválik jövõre többet is készítek. Hozzávalók: ... | ||
Tovbb... | ||
Medvehagyma capry a hagyma termésébõlMár mindenhol zöldül a medvehagyma hármas kis "bogyókból" összetett, ernyõkben álló termése, mely valójában nem bogyó, hanem késõbb beérõ, kiszáradó toktermés. De zölden, és inkább világoszölden még ehetõ és finom. Mint már korábban írtam róla (itt), egy nagy baj van vele, nagyon munkaigényes és lassú a szedése, elõkészítése. A medvehagyma capry ... | ||
Tovbb... | ||
Zöld kapor sóbanAz elõzõ bejegyzésemnél ígéretet tettem, hogy a kapor tartósításáról is fogok írni. Édesanyám a szárával együtt, felkötve szokta megszárítani a kaprot, én pedig a fagyasztóban szoktam tartósítani. Egyik módszert sem tartom tökéletesnek, de eddig nem tudtam más tartósítási módot. Édesanyámnak egy barátnõje világosított fel, hogy õ sóban szokta eltenni a ... | ||
Tovbb... | ||
Az elsõ hónap - rebodkaEmlítettem már, hogy van egy jó kis befõzõs csoport a Facebookon. Zseniális, hogy miket tudnak ezek a lányok ( meg fiúk) befõzni, például bodzavirágos eperlekvárt,epres spárgalekvárt,rebarbarás gyömbéres narancsdzsemet,rebarbarás ketchupot,karamellás bodzaszörpöt,eper-rebarbara-lime-citrom | ||
Tovbb... | ||
Pitypang mézAleda receptjét követtem, annyit változtattam rajta, hogy egy kicsivel több idõt fõztem, mert nem akart besûrûsödni. Kiváló méz lett belõle, a gyerekek nagyon szeretik, vacsorára örömmel megeszik a vajas-mézes kenyeret, sõt tízóraira iskolába is pakoltam már Ákosnak. Örülök, hogy kipróbáltam a ... | ||
Tovbb... | ||
Pácolt feta - OVCS 2Valószínû, hogy már nagyon sok olvasóm tud arról, hogy mi is az OVCS. De ha mégsem, akkor elárulom: Online Vacsoracsata rövidítése, melyet Autumn rendez, aki a Kutya és Konyha blog szerzõje. Tavaly már volt egy forduló, abban is részt vettem, idén sem akartam kimaradni. Aztán félig-meddig mégis sikerült, hisz a szavazások javáról ... | ||
Tovbb... | ||
Szárított paradicsomA nap fûszere: "Három nagy veszéllyel kell szembenéznie a civilizációnknak. Az elsõ a nukleáris háború pusztítása, a második a túlnépesedés fenyegetése, a harmadik a tétlen kényelem kora." Gábor Dénes mint látható...szó, mi szó, kevés a só... | ||
Tovbb... | ||
Medvehagymás mézA fokhagyma és a méz párosításával ismert, jótékony, antibiotikus hatású, megfázás, torokfájás idején használható szert kapunk. Többféle módon lehet a mézbe tenni a fokhagymát: zúzva vagy megroppantva frissen, sós tejben párolva, sós vízben párolva, citromlével ízesítve, chilivel ízesítve. Használható "gyógyító szerként", ill. salátákhoz, vagy ... | ||
Tovbb... | ||
Medvehagyma savanyítás - Medvehagyma tartósítás III.A medvehagymát savanyúságként is elrakhatjuk. Kevésbé ehetõ magában savanyúként, inkább tovább feldolgozva használható salátákhoz vagy szószokhoz, ahol nem zavar a savanyú és esetleg sós plusz íz Én apróra vágott levelet, egész virágot, egész levelet tettem el, fõtt céklával, fokhagymával variálva. Az üvegekbe tett anyagot ... | ||
Tovbb... | ||
Mézes almaecetben marinált sáfrányos-chilis zöldhagymaVan egy pörgõs kis csoport a Facebookon: Befõztünk! a Nagy Blogos Befõzõs Kihívás - Eszter ötletébõl. A csoport tagjainak nagy kihívása, hogy 12 hónapon keresztül minden hónapban befõznek valamit. Az április próbahónap volt az elszántabbaknak, és jó alkalom volt arra hogy ezt az ízpárosítást ... | ||
Tovbb... | ||
MARINÁLT RETEK + 1 SZTORIEhhez a bejegyzéshez sztori jár, nem recept. Azt megtaláljátok itt, Vestánál, köszönet érte. Több retek maradt meg, mint amennyire számítottam, ez a recept kapóra jött, finom, pikáns reteksaláta lett ... | ||
Tovbb... | ||
Lágy kecskesajt fûszeres olívaolajban | ||
Tovbb... | ||
Medvehagyma bimbó capryszerûen és marinálva - Medvehagyma tartósítás III. | ||
Tovbb... | ||
Medvehagyma virág olajban és medvehagyma fûszerolaj egyszerreSok szerettel köszöntöm azokat akik a napokban csatlakoztak rendszeres olvasóként a bloghoz! Nem ezt terveztem mára, ám az elõre megírtak közül a köszöntéshez ez a virágos bejegyzés illik a legjobban. Medvehagyma virágot inkább díszítõelemként, egy-egy ünnepi salátához érdemes ... | ||
Tovbb... | ||
A nulladik hónapTulajdonképpen nem is akartam eltenni ebben a hónapban semmit. Mert Eszter játéka - amihez még a hónap végéig lehet csatlakozni a facebookon - valójában májusban indul. A feladat: minden hónapban befõzni valamit, közzétenni azt a blogodon, a kihívás: kitartasz-e egy éven át. ... | ||
Tovbb... | ||
Pitypangméz.Néhány évvel ezelõtt hallottam elõször a pitypangmézrõl, de bevallom akkor még meg sem fordult a fejembe, hogy esetleg én is mézkészítésbe kezdjek. Aztán tavaly több helyen is találkoztam a különbözõ receptek szerint elkészített pitypangmézzel, de mivel éppen elõtte fûnyírás volt a kertünkbe, így a pitypangvirágoknak is annyi volt. Utána pedig már ... | ||
Tovbb... | ||
Marokkói sóban eltett citrom és egy kis afrikai utazásBeígértem nektek egy csokitortás receptet erre jövök a sós citromokkal. Újra átnéztem a marokkói utazásunk fényképeit, nosztalgiáztam és találtam még sok jó képet, amit úgy gondoltam, hogy megosztok veletek, szóval ez a bejegyzés durván tele lesz képekkel. Öveket bekapcsolni, felszállásra felkészülni, irány ... | ||
Tovbb... | ||
Medvehagyma tartósítás II. Variációk medvehagymára, fetára, vadsnidlingre, olajbogyóra, aszalt zöldségekreMedvehagyma olajban, kicsit másképp. A feta + medvehagyma öltetet egy ismerõsömtõl hallottam, aki egyébként "szintén zenész", viráglekvárokat készít (itt többett), õ pedig a kovácsszénájai húsvéti vásáron látta egy helyi gazdánál. Hogy pontosan hogyan készült, nem tudom. Én az alapanyagokat bõvítve olívabogyóval és aszalt zöldségekkel, így ... | ||
Tovbb... | ||
Kandírozott ibolya - Sissi kedvence AusztriábólMeg fogtok lepõdni azon a kis történeten, amit most Nektek írok a kandírozott ibolyával kapcsolatban. Nem új hóbort ez, hanem komoly történelmi és mondabeli háttere van a különlegességnek. A házunk elõtt és a szõlõtõkék között annyi ibolya van, hogy Dunát lehet velük rekeszteni. Innen jött a ... | ||
Tovbb... | ||
English bar eggs: kocsmatojásHúsvéti maradék, húsvéti maradék. Remélem késõbb örülni fogunk neki! Egy csomó filmben láthatott már mindenki fura, üvegbõl kajált keménytojást, a Farkasokkal Táncolóban Dunbar hadnagy ... | ||
Tovbb... | ||
Medvehagyma üvegbe zárva
6 kötés medvehagymát kaptam, és nem igazán tudom feldolgozni ételekben rövid idõ alatt, és mivel gyorsan fel kell használni, ezért, üvegbe raktam dióval és olívaolajjal. Medvehagyma üvegbe zárva ... | ||
Tovbb... | ||
Medvehagyma tartósításSzeretem a medvehagymát, a leveleket csak úgy rágcsálni, vajas kenyérre szórva, a sonkához tojáshoz is ettem most húsvétkor, meg egyáltalán mindenhez, amihez csak lehet. Ugyanis kaptam rengeteg medvehagymát Pécs mellõl, ahol az erdõben térdig lehet járni a ... | ||
Tovbb... | ||
erjedetlen must- télire tartósító nélkülNem aktuális, nem Húsvéti, de õsszel legnagyobb kérdéseim a musttal kapcsolatosak voltak, így amíg még el nem felejtem, leírom a tapasztalataimat. Elõször is: milyen szõlõbõl érdemes csinálni? ... | ||
Tovbb... | ||
Fûszeres pácolt sajtEmlítettem, milyen csodálatos sajtokat kaptam. A natúr negyedét és a füstölt nyolcadát olívaolajos pácba raktam, egy hét alatt összeérik a fûszerekkel. Fûszeres olívaolajban pácolt sajt ... | ||
Tovbb... | ||
Üvegben pácolt sajtA csehországi sörözõk egyik legkedveltebb sörkorcsolyája a nakládaný Hermelin, ez a vöröshagymával, fokhagymával, szemes borssal, peperoni paprikával fûszerezett és olajban 5--7 napig érlelt camembert sajt, amit friss barna kenyérrel tálalnak. A sajtokat a pácolással tartósítani is lehet, tehát tovább eláll, ugyanakkor a sajt és a pác ... | ||
Tovbb... | ||
Nem csak tortát eszünk; Hermelin-féleségNem csak tortát eszünk, ezért néha hozok valami mást is :-) Ezt a finomságot hivatalosan nakládaný hermelín -nek nevezik, a hasonló néven futó sajtból kiindulva, mivel abból a ... | ||
Tovbb... | ||
Pácolt hermelin (nakladni hermelin)Ahogy körülnéztem mostanában, egyre többen vannak rákattanva a cseh konyhára, sörökre, fílingre. És ez igen örvendetes. A nyári cseh túra óta töretlenül lelkesedünk mi is. A spájzban volt már hermelin tócsniban, most sörkorcsolyaként is szerettük volna kipróbálni. Így most pácban ... | ||
Tovbb... | ||
Narancs szirupban eltéveKiderült az elõzõ bejegyzésnél, hogy ez a recept sem került fel még a blogra. Eredetileg a tavaly áprilisi Kifõztük gasztromagazinban jelent meg, jelenleg még a régi számok is letölthetõk ... | ||
Tovbb... | ||
Recept: Mézes tormaAmire szükséged lesz
| ||
Tovbb... | ||