Navigci
Fõoldal
Kategóriák
2014 Összes
2013 Összes
2012 Összes
2011 Összes
2010 Összes
Linkcsere
Új blog ajánlása
Tartósítás
sponsored links
Befõzés....Tegnap a paradicsomlé eltevése csak az egyik mozzanata volt a napnak. A barátnõm a lédús érett piros gombócok mellett egy adag zöld paradicsomot is küldött. Abból persze ismét savanyúság lett, méghozzá kétféle verzióban. Az egyikhez összegyalultam a zöld paradicsomok egy részét lila hagymával, kápia paprikával, csípõs ... |
Tovbb... |
Töltött paprika télire tartósítószer nélkülA lecsó télire bejegyzés folytatása:) Ígértem, hogy megmutatom, mit csináltam a lecsó befõzésnél maradt paradicsomlével. Íme: ... |
Tovbb... |
Csalamádé télire
|
Tovbb... |
Cukkini natúran üvegben tartósítószer nélkül......hogy majd télen legyen, amikor nosztalgiázni támad kedvünk, de már messze a régi és még messze az új:) Naspolyától kapott cukkinik adták az ötletet, hogy tegyek el belõlük üvegben, hisz bármennyire is szeretjük a cukkinit, csak frissen leszedve szeretjük, amikor áll több napig, akkor már senki nincs oda érte. Én is ültettem, nekem ... |
Tovbb... |
Paleolit napi menü 301. nap |
Tovbb... |
Paradicsom befõzés.Leszedtem az elsõ adag érett paradicsomot. Elég aprócskák, de ebben a szárazságban még az is csoda, hogy egyáltalán lett rajta valami. Mert az öntözés az nem igazán pótolja a jó kis kiadós esõt. Nem lett túl sok belõle, de jó sûrû, finom:) És még lesz a késõbbiekben is, remélhetõleg ... |
Tovbb... |
Aszaljunk!Sokszor találkoztam aszalt paradicsomos receptekkel, de én még nem próbáltam az aszalást. Egészen mostanáig. Mági egyik receptjénél árulta el, hogyan kell nekifogni. Azóta már aprólékosan le is írta. Úgy vagyunk vele, ha valamit akarunk, akkor add meg uram, de rögtön. Azonnal. Valahogy így ... |
Tovbb... |
Aszalt paradicsom olívaolajban, tonhallal és fûszerekkelEmlítettem, hogy egy kedves Barátnõm K.A. Szülei a Vajdaságban élnek. Édesanyja a következõképpen készíti el az aszalt paradicsomot. Egyet sajnos nem kérdeztem meg, hogy meddig áll el, de pótolni fogom. Egy biztos nincs egy hónapja, hogy A. ilyen finomsággal ... |
Tovbb... |
Aszalt paradicsom fûszeres olajbanAmikor Gizinél megláttam ezt a receptet, azonnal nem tudtam ellanállni neki. Mondjuk abba az üvegbe is visszavonhatatlanul szerelmes lettem, amibe Õ tette. Én egy Balls üveget töltöttem meg. Ebben az üvegben 1 kg paradicsom van. Csakhogy aszalva ez alig pár deka... Én még annyit módosítottam, hogy az ... |
Tovbb... |
Aszalt paradicsom. Paradicsom aszalás lépésrõl-lépésre. |
Tovbb... |
Aszalt paradicsom fûszeres olajban.Nemrégiben a Femina.hu oldalon Receptolimpiát hirdettek meg, melyre mindenki a saját maga által készített recepttel nevezhetett be. (én is beneveztem néhány recepttel, és izgatottan várom a szavazás lezárását) Minden nap bekukkantok, hátha találok olyan receptet melyet én is szívesen elkészítenék, és persze hogy találok, sõt...... Természetesen a ... |
Tovbb... |
Júliusi befõzéseim: Mirabolán édesen és pikánsan, levendulás-citromos sárgacukkini, vaníliás-bazsalikomos õszibarack, levendulás sárgabarackSzépen gyûlnek a kamrában a lekvárok, és ez nagyon jó érzés. Fõleg akkor, ha saját termesztésû-gyûjtésû az alapanyag. Folyamatos idõhiánnyal küzdök, Flóra mindig a lábam alatt mászkál vagy a ruhámat rángatva kéredzkedik fel az ölembe, de akkor is kellenek a lekvárok, akár félkézzel kavargatva, Flórát cipelve is. Megõrülnék a tudattól, hogy ... |
Tovbb... |
Savanyúk nagymama spájzábólAz uborkán kívül tavaly nyáron (és az idén) tettünk még el zöldbabot, almapaprikát, káposztával töltött paprikát, csalamádét, dinnyét (mely a képen nem szerepel), gyakorlatilag mindent tartosítottunk (és tartosítottak régen is), ami a kertben megterem. Egyedül a dinnye az, amely nem aratott osztatlan sikert kiscsaládom körében. Én ... |
Tovbb... |
Mozzarella zöldfûszeres olívaolajbanJuhsajtot már készítettem pácolva, megnézhetitek ITT. Most pedig a Párom édesanyja egy ismerõs révén olcsóbban jutott mozzarellához, én is vettem egy kg-ot, és megkívántam belõle a pácolt sajtot. A múltkorihoz képest annyit változtattam, hogy most friss fûszerek kerültek bele. Egy napot és egy éjszakát állt ... |
Tovbb... |
Ételízesítõ házilagGyerekkorom óta szeretem a delikátot azt a bizonyos 8-ast. Rászórni a vajas kenyérre,friss paradicsommal ,uborkával mennyei. Persze máshoz is használom ,de... egyre jobban idegesít a sok só és a kevés zöldség aránya.Ami pedig natúr és ... |
Tovbb... |
Idén nyáron az összes eltevésem meggydzsem és zölddió likõr és befõtt1./.....mindössze pár kiló meggy, ugyanis tavaly sikerült olyan sok mindent, szinte ipari mennyiségben befõznöm, hogy mindenbõl van még bõven. Csak a meggylekvárral nem tudok betelni, idén ez a ... |
Tovbb... |
...Lassan nálunk is beindul a befõzési szezon. A dolgot némiképpen megnehezíti, hogy a hozzávalókat a piacon kell beszereznünk, a harmadik emeleti erkélyen nem sok minden terem meg:-)De vásárlás elõtt az árak tudatában kalkuláltunk, és kiderült, még így is megéri egy pár üveg savanyúságot vagy paradicsomot eltenni. a csalamádé ... |
Tovbb... |
Aszalt paradicsom minden mennyiségbenMiután nagyobbik lányom tíz napig Olaszországban élvezte a nagylelkû és nagyszívû Caputo család luxusszínvonalú ellátását, hazatért egy rakás ajándékkal; nekem persze mindenféle gasztro-szuvenír jutott, nem kis örömömre. Kaptam olívabogyó-pürét (nagyon finom), pisztáciakrémet (jobb, mint a nutella), fûszereket, tésztát, a család ... |
Tovbb... |
Vörös boros szilvaEgy kerti sütögetéshez készül ez a kellemes vörös boros szilva. A fotózáshoz sajnos csak ennyi maradt, de ez nem vitatja el az erényeit! Zárt üvegben 2 hétig is fogyasztható, már kipróbáltam! Én a házi joghurthoz fogyasztom, amíg el nem ... |
Tovbb... |
Pácolt tojásRégen sokszor készítettem pácolt tojásokat, vagyis "tojás befõttet". Sajnos a pontos receptet nem írtam ki abból a magazinból, ahonnan az ötletet vettem, így lassan a feledés homályába veszett a dolog. De a napokban a Risztorante blogon megláttam a marinált tojás receptjét és újra kedvet kaptam az elkészítéséhez. A blogon ... |
Tovbb... |
Kandírozott vadárvácskaEddig nem mertem kandírozott virágot készíteni, fogalmam sincs miért, mert nem nehéz. A mostani VKF témája az ehetõ virágok. Ez a bejegyzés az elõfutára a VKF pályamûvemnek, amit hamarosan szintén posztolok.:) Gondolkoztam, hogy milyen virágot használjak, aztán eszembe jutott, hogy van egy ... |
Tovbb... |
Édes-savanyú sárgabarackLassan hozzám is begyûrûzik a sárgabarack szezon, azt hiszem most már ideje lenne, mielõtt eltûnik a standokról! :) (Igaz, egyszer már készítettem idén sárgabarackos gombócot, nem tudtam ellenállni a pirinyó barackoknak a zöldségesnél. És ekkor készült egy "melléktermék", amirõl nemsokára lehull a lepel itt a blogon is ;) De addig is, azoknak ... |
Tovbb... |
Lecsó télire 2Idén már sikerült egy kisebb ládányi paprikát összegyûjteni, amibõl az elsõ adag lecsót el tudtam készíteni télre. Jó is azt elõvenni a polcról télen. Most saját termésbõl tudtam az egészet elkészíteni a hagymától a paprika, paradicsomig. Hozzávalók: ... |
Tovbb... |
Zöld dió szirupbanAz utóbbi idõk egyik gasztro favoritja a zöld dió lekvár, vagy zöld dió kompót, amire egészen addig nem is figyeltünk fel, amíg nem kaptunk egy nagy kosárnyi zöld diót. Elõször nem is igazán tudtuk, hogy mihez kezdjünk vele, mihez lehet majd enni az elkészült csemegét, úgy egyáltalán, milyen íze is van... Végül úgy ... |
Tovbb... |
Pácolt camembertA hétvégére vendégeket várok. Ilyenkor nem csak ebédet fõzök, mert nálunk a vendégség egész napos, a kora reggeli óráktól késõ estig szokott tartani. A hõségre való tekintettel indításnak olyan reggelire gondoltam, amit hidegen tudok tálalni és megalapozza majd a gyomrot a további étkezésekhez is. Kamrapolc oldalán találtam rá erre az ... |
Tovbb... |
Jégbezárt petrezselyemNagyon praktikus már többször csináltam magamnak ezt a módszert. Zöldség-krumpli-karfiol-borsó levesnél használom leginkább! Hozzávaló és elkészítése: A petrezselymet apróra fölvágom jégkockatartóba belenyomkodom vizet öntök rá és mélyhûtõbe teszem. Amikor készítem a levest csak ... |
Tovbb... |
Zöldbab üvegbenGyors bejegyzés, még a múlt heti befõzés végeredményét látjátok. Zöldbabot nem szoktam fagyasztani, annál inkább befõzni. Nagyon szeretjük így, télen elõveszek egy-két üveggel, és hamarosan el is készül a leves vagy fõzelék. Sok sikert hozzá! Hozzávalók ... |
Tovbb... |
Kandírozott gyömbér - házilag |
Tovbb... |
konyakos meggyegy elronthatatlan és pofonegyszerû recept jön! Hozzávalók: sok befõttesüveg meggy ... |
Tovbb... |
Kecsap készítése házilagEzt a receptet azért teszem közkinccsé mivel régebben kipróbáltam és nagyon finom! Különösen azoknak ajánlom kipróbálásra akiknek saját kertjük és jó termésük van az idén paradicsomból! Jó pár éve annak hogy csináltam kecsapot, már régóta csak lecsót teszek el télire de azt hiszem azzal is várok a végsõkig hogy miért? Azért hogy olcsóbb legyen a ... |
Tovbb... |
Hagymaleves, zöldborsós tokány galuskávalEz volt a mai ebéd:) A zöldborsós tokány receptje innen származik. Ebéd után leszedtem a meggyet. Nem elég, hogy az idén nagyon kevés termett, még több, mint a fele rossz is ... |
Tovbb... |
Savanyított csíkos cékla
2008.
december 15-i bejegyzésemben írtam:
“…a csíkos pedig ún. „Chioggia cékla”, egy
olasz õsi fajta, amely Chioggia városából származik (mint Goldoni csetepatéja).
Jellegzetes, rózsaszínû-fehér
évgyûrûket rejt, íze enyhe, édeskés, inkább retekhez hasonlít. ... |
Tovbb... |
Szárított petrezselyemzöldAzt hiszem, nem árulok el nagy titkot azzal, ha azt mondom, mindig jobb az, ha az ember lánya saját maga tud eltenni a családnak dolgokat a téli hónapokra, mintha valahol megvásárolná azt készen. Fiatalabb koromban még én sem tulajdonítottam nagyobb jelentõséget ... |
Tovbb... |
Provence-i fûszerkeverék |
Tovbb... |
4 hetes rózsamacerátum (avagy fûszerolaj)Május vége felé kezdtem készíteni illatos rózsasziromból macerátumot, vagyis olajos kivonatot. Ezt gondolhatnánk afféle olcsó és kiadós rózsaolaj utánzatnak, de méltánytalanok lennénk mind a macerátummal, mind a valódi rózsaolajjal szemben. Hiszen a kettõ teljesen más dolog. A rózsaolaj (és a rózsavíz) természetesen lepárlással ... |
Tovbb... |
Rumtopf / rumban érlelt gyümölcs |
Tovbb... |