Savanyúk nagymama spájzából
sponsored links
Az uborkán kívül tavaly nyáron (és az idén) tettünk még el zöldbabot, almapaprikát, káposztával töltött paprikát, csalamádét, dinnyét (mely a képen nem szerepel), gyakorlatilag mindent tartosítottunk (és tartosítottak régen is), ami a kertben megterem. Egyedül a dinnye az, amely nem aratott osztatlan sikert kiscsaládom körében. Én speciel imádom...
Zöldbab elrakása:
A zöldbabot papával leszedtük, megtisztítottuk és kb. 2-3 cm-es darabokra vágtuk. Sós vízben megfõztük (de nem szét-!, inkább félpuhára fõztük), majd fõzõvízzel együtt a jól kimostt üvegekbe tettük (ebben az esetben nem kell ragaszkodni a 7 dl-es üvegmérethez, lehet kisebbekbe is rakni) és kevés ecetet öntünk rá (nem kell sok ecet, mert megkeményedik a zöldbab). Papa szorosan rátekerte az üveg tetejét és következett a dunsztolás: az uborka dunsztolásához hasonlóan egy nagy alapterületû fazék alját és peremét rongyokkal kibéleltünk, beletettük a zöldbabbal teli üvegeket, felöntöttük vízzel úgy, hogy a víz az üvegek nyakáig ért és egy újabb rongyréteggel jó szorosan befedtük. A dunsztos fazekat gázra tettük és addig fõztük benne a ...