Rumtopf / rumban érlelt gyümölcs

2012-06-19

sponsored links


...bár azt is írhattam volna, hogy rumban gyûjtögetett gyümölcs, hisz tavasszal amikor kezdetét veszi a gyümölcs szezon, a Rumtopf készítés is kezdetét veszi.
Német földön, évszázados hagyománya van ennek a rummal és cukorral tartósított gyümölcsnek/desszertnek/italnak, ami általában karácsonykor kerül az ünnepi asztalra.
Eredetileg, a gyümölcs tartósítására találták ki (ha-ha), nem lévén pl. fagyasztó. Hát szerintem a fagyasztott gyümölcstõl most is jobb ( attól függ mibe ), de szerencsére nekünk már nem kell választani, tehetünk gyümölcsöt a fagyasztóba is és készíthetünk Rumtopf-ot is.
Eredetileg egy nagy kõedénybe rakosgatták, ma is lehet kapni agyagedényt Rumtopf felirattal.
Én nekem ilyen nincs, nem is akarok, mert számomra sokkal kedvesebb az átlátszó üveg, ahol egész évben gyönyörködhetek a látványában. Szerencsére 2 éve rábukkantam egy csatosra a bolhán, azonnal tudtam mi lesz a funkciója.
Tavasztól kezdve, majdnem minden gyümölcsbõl kerül bele, ami a kertemben megterem.
 Eper, málna, cseresznye, ribizli, ( itt tartok most ), majd meggy, feketeribizli, szamóca, kevés szeder, nektarin, sárgabarack, szõlõ, szilva, körte és ami még van de kihagytam:-)

Mi kell hozzá
- Egy 5 literes üveg vagy agyagedény, nem kell, hogy zárható ...

Folytats a blogon ... szeretetrehangoltan.blogspot.com/2012...

sponsored links

Keres?s